tratatundra
14. srp 2018
329 

Malí umělci

Malování je umění. To je jasný. Ne každý, kdo maluje je umělec. Jaké může mít ale malování benefity pro dítě a jaké pro maminku?

Rozvoj talentu a dovedností

Už od útlého věku děti odhalují své zájmy, talenty a zručnosti. Malování zaujme okamžitě většinu dětí. Barvičky, možnost upatlat se od hlavy k patě bez postihu a dokonce pod záštitou rodičů… Některé děti se v malování najdou, jiné zase ne. Je to tak úplně stejně jako s další spoustou aktivit, které od narození deti vykonávají.

Většinou, hlavně ty menší děti vyžadují u malování naši asistenci a tím, že jim malujeme, pojmenováváme tvary, barvy a obrazy jim, možná úplné nevědomky, vytváříme prostor pro vzdělávání. Navíc, malují-li si samy, zvelebudí dovednost koordinace očí a rukou. Navíc trénují i jemnou a hrubou motoriku. Kreativní činnosti dokonce napomáhají vývoji mozku a přepojují obě mozkové hemisféry.

Dej mi barvičky a já ti řeknu, jak se cítím

Malování podporuje kreativitu a otevřenou mysl. Děti, které malují přistupují k životním situacím kreativně a malováním se učí vyjádřovat své emoce poklidněji ale ve větší hloubce. Díky kreativní aktivitě se rozvíjí i jejich kritické myšlení. Dokonce malování napomáhá už v dětství odbourávat stres a může působit terapeuticky pro děti, které prožívají emoční bouřku, strach, smutek anebo zažily šok.

Kdy začít?

Malování je snadné a krom trpělivého rodiče, barev a papíru, nevyžaduje v podstatě nic a je možné provozovat ho již s batolaty. Samozřejmě, je na každém rodiči vyhodnotit, jestli už je jeho děťátko připraveno na kontakt s barvičkami. Za nejvhodnější období, kdy začít se považuje věk mezi 20 a 36 měsíci. Na začátek se doporučuje zásobit se “non-toxic” barvičkami, pastelkami, voskovkami, jelikož jsou děti přirozeně zvídavé a žádné z nich zřejmě neodolá touze ochutnat.

Já osobně vidím v malování i dva úžasné benefity pro nás- maminky. V první řadě je to možnost trávit smysluplně společný čas a vzájemně se obohacovat. Vždyť právě díky malování s dcerkou jsem se naučila namalovat téměř všechny zástupce zvířecí říše. No a ten druhý benefit je právě prostor, který jsem díky barvičkám schopná udělat si sama pro sebe. Moje dítě totiž štětcu a barvičkám nikdy neodolá a tak občas, když ji potřebuji zaměstnat, sáhnu právě po této možnosti.

A co vy? Máte doma taky malé umělce?

#pepco #inspirace #malovani #aktivityprodeti

Uz mam koupene prstovky a platna a po malem treninku na ctvrtku prcka pustim vytvorit nejake donumelecke dilo. At mam co do loznice 🙂

14. srp 2018

Náš pětileťák ráno vstane a jako první běží pro nůžky, štětce nebo fixy. Některé společné výtvory už nám zdobí předsíň. 🙂

14. srp 2018

@ginnevra Nádhera! My zas rozdáváme veledíla po rodině a známých :D
@verabas Paráda 🙂 My jsme pořídili prvé barvičky až ve dvou letech.

14. srp 2018

@tratatundra no jsem zvedava na vysledek. Vzdy se velke umeni da odlozit 🙂

14. srp 2018

@verabas To rozhodně. Na poslední fotce je naši Káti dva a cosi a dopadlo to neslavně :D

16. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli