tratatundra
    Zpráva byla změněna    5. kvě 2021    

    🌱🌱🌱🌱ZAHRADNÍCKÉ OKÉNKO🌱🌱🌱🌱

    Holky, moc mě potěšil váš zájem o rady, jak zacházet se svojí zahrádkou tak, ať se i vlk nají, i ovce zůstane celá, tj. v souladu s přírodou. Nebudu Vám tady uvádět konkrétní výrobky, ale dnes vám dám radu, jak na mšice. 🙂

    🌿Proč jsou mšice tak nežádoucí v našich zahradách? Je to prosté. Mšice vylučují velké množství lepkavé tekutiny známé jako medovice. Tato sladká limonáda kape na rostliny, přitahuje mravence a podpořuje růst plísní na listech. Několik druhů mšic dokonce může přenášet nemoci rostlin a to zejména viry, které se dostávají do těla rostliny během vysávání jejich šťáv.

    🌿Mšice mají ve zdravém ekosystému mnoho predátorů - berušky, zlatoočka, parazitické vosičky a různé druhy much, a proto je potřeba je přilákat do naší zahrady a udržet je v ní. Je žádoucí také vyloučit používání pesticidů, které většinou ničí pouze dospělé jedince a navíc, často působí právě i na přirozené predátory mšic, a omezit množství přezimujících mšic ve sklenících a zahradách.

    🌿Na mšice ve sklenících můžete použít predátora - vosičku Aphidius colemani. Jedna samička parazituje cca 300 mšic. Samičky vosičky kladou svá vajíčka do mšic, kde proběhne celý vývoj larvy a kukly.

    🌿Jako prevence poslouží kapalné listové hnojivo s obsahem boru.

    🌿Řešením může být i použití rostlinný insekticid na bázi výtažku ze semen Zederachu indického (Azadirachta indica) , který lze zakoupit ve formě přípravků určených k hubení škůdců. Zastavuje požerovou aktivitu škůdce. Po dobu několika hodin po aplikaci přestanou být aktivní a dále neškodí. Zastavuje nejen požerovou aktivitu dospělých, ale hubí larvy mšic a způsobuje, že další vajíčka už nekladou a zústávají v podstaté neplodné. Proto se pak už populace nevivíjí a kolabuje. Kolonie mšic jsou ještě nějaký čas viditelné, ale larvy už se nevyvíjejí.

    🌿Výluh z pilin tropického keře Quassia amara. Obsahuje hořké látky quassin a neoquassin, které mají insekticidní účinky proti řade škůdců kulturních rostlin. Dřevo se používá v potravinářství, kosmetickém průmyslu a v medicíne proti parazitům.
    V Bio ovocnářství se výluh z quassiového dřeva nejčastěji používá k ošetření proti pilatkám.

    🌿Vše z výše uvedeného je povoleno v ekologickém zemědělství. Neslibuji vám 100% účinnost, ale pokud máte pocit, že jste už zkusili vše, tak třeba naleznete něco, co by za vyzkoušení stálo.