259 / 288
    OBĚD: Pohankový nákyp - překvapivě výýýborný! :-D

    200g pohanky lámanky
    2PL třtinového cukru
    špetka soli
    ½ ČL skořice
    2 vejce
    trocha sirupu cca 2-3PL např. špaldového
    1 polotučný tvaroh ve vaničce
    50g sekaných mandlí
    cca 150g sušených meruněk
    máslo na vymazání zapékací misky

    Pár hodin dopředu si sušené meruňky dáme do misky a zalijeme teplou vodou a necháme změknout a nabobtnat.
    Odměříme si dvakrát tolik vody než máme pohanky lámanky (200g vycházelo na jeden střední hrneček, takže 2 střední hrnky vody) a vodu dáme uvařit. Zatím pohanku dáme do cedníku a několikrát propláchneme, pak dáme do kastrůlku špetku soli, třtinový cukr a skořici a zalijeme vařící vodou, promícháme, vmícháme pohanku a necháme vše spolu malou chvíli povařit, stačí cca minuta, pak přikryjeme kastrůlek pokličkou a necháme 15 minut stát.
    Mezitím si do misky rozklepneme dvě vajíčka a přidáme sirup a metličkou spolu obojí promícháme. Pak přidáme tvaroh a vmícháme ho do vajíček, nakonec i sekané mandle a pokrájené nabobtnané meruňky. Když nám po 15ti minutách pohanka odstála, vmícháme do vaječno-tvarohové směsi i pohanku. Vše promícháme a vlijeme do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáčku. Pečeme při 180° cca 45minut.

    9. bře 2017