Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    veronikec
    15. čer 2016    Čtené 5206x

    KiBi a Noiga mýma očima

    Měla jsem možnost na pár dní vyzkoušet starší model rostoucí Noigy a mám tak srovnání s naším KiBi. Rozhodla jsem se sepsat tento článek pro ostatní maminky, které se třeba rozhodují mezi těmito dvěma nosítky a nemají možnost vyzkoušet si je osobně.

    Na začátek musím říct, že nejsem žádná velezkušená nosička. K nošení jsem přičichla náhodu před rokem, když měla malá 3 týdny. U doktorky hrozně plakala a maminka, se kterou jsme byly v porodnici a objednané u dr hned po sobě, mi ji navázala do šátkového mei tai. Malá se okamžitě uklidnila a to byl ten impuls! Měla jsem možnost vyzkoušet nosítko Marsupi plus, které je na malá miminka asi do 3 měsíců. Pak jsem se hecla a po dlouhém studování a poradách jsem koupila první šátek - starý Amazonas, který nám dobře sloužil až do 10měsíců malé. Chtěla jsem i nosítko a po pár dnech pátrání a kombinování zvítězilo KiBi. Líbilo se mi, že je rostoucí a také cena byla přívětivá. Malou jsem nosila od 3,5 měsíců (i když výrobce uvádí od 4-6 měsíců, ale hlavním faktorem je, aby dítě drželo hlavičku a aby nebyl sed příliš široký). KiBi nepoužíváme denně, ale je to takový pomocník, že bez něj nevyjdu z domu. V následujících odstavcích zkusím popsat rozdíly mezi KiBi a Noigou. Upozorňuju, že jde o moje subjektivní pocity a poznatky.

    Bederní pás

    Začnu netradičně - odspodu.

    • Bederní pás u Noigy je o poznání silnější. Je více vypolstrovaný, než u KiBi, také o něco málo širší.
    • Noiga má na bederním pásu dva samostatné pásky, zakončené plastovou sponou. KiBi má jen jednu sponu, zato větší.
    • Noiga nemá spony zabezpečené "zámkem" ani gumičku, jakožto druhé jištění.
    • KiBi má všechny popruhy opatřené malou gumičkou na konci. Ta umožňuje přebytečný kus pásu smotat a zajisti, aby neplandal.

    Rozšiřování sedu

    • Noiga je opatřena suchým zipem na bederáku, KiBi má na bederáku 4 druky (patenty), přičemž jdou všechny úplně odepnout. 

    Ramenní popruhy

    Obě nosítka umožňují nosit jak s překříženými popruhy, tak s popruhy "na batoh". Obě nosítka mají "mezilopatkovou přezku", díky které ramenní popruhy nesjíždějí dolů.

    • KiBi má tu část přezky, která se zacvakává, na ramenním popruhu a je plně posuvná; část, do které se zacvakává je pevně přišitá k zádové části. Spona je opět opatřena zámečkem.
    • Noiga má spony přesně naopak, obě jsou posuvné, ale nejsou jištěny zámečkem. 

    Kapuce

    • Noiga má kapucku úplně oddělávací (připíná se patentky i na zádovou opěrku i na ramenní popruhy), "3D" a s ušima 🙂
    • KiBi má kapucku srolovatelnou do kapsičky v zádové opěrce, připevňuje se přezkama na ramenní popruhy a je to jen jednoduchý čtverec látky.

    Ramenní popruhy a zádová opěrka

    • Noiga má ramenní popruhy více polstrované, než KiBi. Obě nosítka mají přezky, kterými se dá upravovat vzdálenost mezi dítětem a nosičem.
    • Obě nosítka mají šňůrky na stažení přebytečné látky - vprostřed zhruba na zadku; Noiga má ještě jednu na zádech a dvě po bocích. KiBi má po bocích pevnější pásky, jimiž se dají pozvednout kolínka výš.
    • Zádová opěrka je u Noigy pevně přišitá k ramenním popruhům, narozdíl od KiBi, u kterého je možné ji posunovat. Vevnitř v ramenním popruhu je malá karabinka, kterou se dá upevnit výška zádové opěrky.

    Skladnost

    • KiBi má na bederáku dvě tenké gumičky, které je možné přetáhnout přes srolované nosítko a udělat z něj jakousi "ledvinku" či pomůcku k poponášení chodícího dítěte.
    • Noiga se bohužel tváří, že ji musíte nosit ve zvláštním zavazadle, ale s trochou fantazie se dá bočními tkaničkami přichytit na očka na bederáku a vypadá pak podobně, jako KiBi.

    Moje zhodnocení

    Možná jsem ovlivněná tím, že přes 3/4 roku používám KiBi, a také tím, že Noiga se u nás ohřála jen na 2 dny a neměla jsem tudíž možnost vyzkoušet ji ve stejné míře. Nicméně za sebe bych se znovu rozhodla pro Kibi.

    Co se týče "technické stránky" a bezpečnosti, jednoznačně u mě vede KiBi (dvojité jištění přezek, lepší systém skládání, nikde se nic nepovoluje). U Noigy mi trochu vadilo, že spony nejsou nijak uzamykatelné (tato funkce se dá za poplatek zřejmě dokoupit přímo u paní majitelky), šňůrky na stahování přebytečné látky skoro nedrží (musí se udělat uzel), sponka za krkem se mi hodně špatně zapínala (v nejvyšší pozici to šlo, ale řezala mě do krku, ve spodní pozici jsem na ni nedošáhla), skládání do ledvinky se dá taky za poplatek dokoupit. U Noigy mi vadilo, že nejde posouvat zádová opěrka celá dolů, jelikož v KiBi si malá občas vystčí ruce ven a látku má tudíž pod pažemi. U KiBi se mi líbí řešení skryté kapuce - když je schovaná, ničemu nezavazí, neplandá; Noiga musí mít kapuci buď připnutou a plandá, a nebo odepnutou úplně a musíte ji nosit s sebou v tašce. Přednosti Noigy vidím v tom, že má více polstrované popruhy, tudíž se nic nezařezává a je to opravdu příjemné ponošení. Další výhodou Noigy je větší výběr vzorů (můžete dodat svůj šátek, nebo si vyberete ze vzorníku). Čekací doba a komunikace s paní majitelkou je už horší (nemám osobní zkušenost, jen co jsem četla na internetu), zato KiBi jsem objednala odpoledne, za 15 minut mi z e-shopu volali a druhý den bylo u nás. I přes to, že KiBi přichází čas od času s novými vzory, je nedostatkové. V obou nosítkách se dá vcelku pohodlně kojit za chůze 😀

    (pozn. Noiga nese roční dítě a KiBi 3,5měsíční; je navázáno poprvé, takže málo podsazeno)