1 / 1

    Smekám pred odvahou toho chlapce i jeho rodicu. 👍💙💛
    Sakra, ale deti by si mely hlavne hrat a chodit do skoly a ne zachranovat svet, který se rozhodnul znicit jeden psychopaticky skret se zakrslym pindourem.

    10. dub 2022

    Rozhodně to nechci zpochybňovat, ale jako matka bych rozhodně syna nikam nepustila, šla bych sama.

    10. dub 2022

    @jamborka Tady si přečti ten původní článek, možná Ti to pomůže líp to pochopit.
    https://tsn.ua/ru/ato/riskoval-zhiznyu-chtoby-p...

    10. dub 2022

    @rexinka azbuku neumím a automaticky se mi to nepřeloží ...

    10. dub 2022

    @jamborka Otevrela jsem si to v prohlizeci a dala jsem preklad do cestiny.

    10. dub 2022

    Mám stejně starého synovce. Hrozně špatně se mi podobné zprávy čtou. Klučina je borec. 👍Ale přála bych si svět, ve kterém by nemuseli být dětští hrdinové.❤

    10. dub 2022

    Tak jsem to prelouskala z te ruske verze, snad nepisu blbosti, co jsem pochopila, otec nejak opevnil sklep, kde se schovavala tato rodina a dalsi lidi. Otec branil sklep, matka se starala o mensi deti a tenhle kluk shanel jidlo a vodu, chodil k nejake pani Irene, kde byla jeste funkcni studna, jina studna tam neni, vodovod je rozbity. Utect nemohli, bali se, ze je postrileji. Nedaleko jsou tri cerstve hroby, pohrbili tam i souseda zabiteho Rusy. Jednou se snad k nim do toho sklepa nekdo dobyval. JAk ostrelovali nejakou sousedni bytovku. A snad primo jejich byt rozstrileny neni, ale neni tam samozrejme nic. Na konci pisi, ze nepotrebuje pochvalu za to, ze zachranil rodinu. Sni o velkem dome, konci valky a shledani s kamarady, co uz pres mesic nevidel.

    10. dub 2022

    @rexinka tak jsem si to nakonec hodila do prekladace, tu ruskou verzi, a jo, tak nejak to bylo. Do anglictiny mi to na tech strankach prehodit nejde. Ale tak neni nad to si procvicit 30 let stare znalosti 😅

    10. dub 2022

    @jamborka Takhle to přeložil google:
    Říkají mu, že je hrdina, ale je v rozpacích. 14letý Sasha Gutsal z Buchy pod palbou ruských bojovníků chodil každý den po městě a hledal jídlo a vodu. Rodina seděla okupaci ve sklepě. Otec neustále posiloval provizorní pevnost a držel obranu a matka hlídala menší děti. Chlapec tedy vzal na sebe záchranu svých příbuzných před hladem.
    Alexander si k hrudi přitiskne svého 14letého syna. Sashka nazývá svého vlastního hrdinu, protože právě díky chlapci rodina přežila, aniž by zemřela hlady ve sklepě. „Postavil jsem si zátarasy z trakařů, z kovu, z mříží, aby se k nám ten parchant nedostal,“ ukazuje muž svůj sklep.
    Gutsalové a tři desítky dalších obyvatel Buchy se sem nastěhovali hned první den ruské invaze. Teplota zde místy dosahovala sotva 8 stupňů. Aby se zahřály, přilnuly k sobě na vlhkých matracích.
    Ale to nejhorší prý začalo, když produkty došly. Zatímco táta posiloval suterén, hledal spolu s dalšími lidmi jídlo v místních obchodech vyrabovaných vetřelci. "Vybral jsem si chléb, byla tam játra taková, že jsou na chlebu a sýru," říká chlapec.

    Probojoval se kolem přepadení útočníků, často pod palbou. Sasha se bála a nemohla si pomoct a odejít, protože dva mladší bratři a sestra neustále žádali o jídlo. „Bál jsem se, kdo ví, co mají v hlavě. Přicházejí s kulomety. Myslí si, že jsou nejimpozantnější,“ říká Sasha.
    Ve sklepě pak zavládla tma, zmizela i voda. Komunikace byly bombardovány Rusy. Saša našel studnu a každý den chodil čerpat vodu. A někde velmi blízko stříleli útočníci.

    Teta Ira - tak Saša láskyplně nazývá ženu, která se podělila o vodu ze studny. Stále se k ní sbíhají lidé odevšad, protože jiná studna poblíž není. A centralizované zásobování vodou zatím nebylo obnoveno. Potom chlapec, riskující svůj život, pod ostřelováním nesl cenný náklad, aby jeho matka uvařila jídlo na ohni. Elena čekala na svého syna a měla o něj velký strach. "Slyšeli jsme každou ránu, ale já mám menší, nenechám to," říká žena.

    Rodina neměla z Buchu kam odejít a báli se, že je zastřelí. Jen pár kroků od jejich úkrytu jsou tři čerstvé hroby. V jednom z nich byl pohřben soused zabitý útočníky.

    A dostali to samotní Gutsalyukové. Na konci února se orkové dostali do nedaleké výškové budovy. Ve sklepě, kde se lidé schovávali, proto vylétala okna. Že se nikomu nic nestalo, je prý zázrak. A jednoho večera se rašisté začali vloupat do sklepa.

    "Vytrhli tyhle dveře, pokusili se je vyrazit - nefungovalo to." Zanechali granát - bouchli, prorazili a šli po chodbě, “říkají lidé. Věděli, že ve sklepě jsou děti, ale to je nezastavilo. 5letý Yegorchik se stále nemůže dostat z šoku.

    Byt Gutsalových přežil, ale není tam elektřina ani voda. S stěhováním tedy nespěchejte. Dobrovolníci přinášejí jídlo. A Saša si jako vždy chodí každý den pro vodu k tetě Iře. Nepovažuje se za hrdinu a je velmi plachý. Říká, že nepotřebuje chválu za to, že pomáhá rodině přežít. Ale sní o velkém soukromém domě. Ale opravdu chce, aby válka skončila. A jeho přátelé se vrátili k Buchovi, kterého více než měsíc neviděl.

    10. dub 2022

    @jasekd Jsi dobra. 👍😉

    10. dub 2022
    viridie
    autor

    @rexinka Skvělý, diky moc za překlad ! ❤

    10. dub 2022

    @viridie Jsou tam sice misty drobne nepřesnosti, ale nechtelo se mi to uz upravovat, snad je to i tak pochopitelne. 🙂

    10. dub 2022

    @rexinka mne prave vetsinou z prekladace vylejzaji hrozne nesmysly, tak jsem radeji potrapila hlavu, kdyz tam je ta ruska verze, a pak me prekvapilo, jak je ten preklad dobry. Ten nesmyslu je tam jen par 🙂

    10. dub 2022

    @rexinka Ty psychické následky jsou šílenosti - včera paní učitelka (měli jsme zrovna ve škole akci pro podporu Ukrajiny) říkala, že za tu chvíli, co tam má jednoho klučinu odtamtud, doslova rozkvetl. Ale tento týden se opravovalo topení a párkrát do něj topenáři třískli. Malý okamžitě skočil pod lavici a tam ho našla schovaného, klepal se a schovával si hlavu 🥺

    10. dub 2022

    @brunetka11 Budou tim trpet cely zivot. Moje mama se narodila na vychodnim Slovensku pobliz hranic s UA. Je rocnik 1940, zila tam do 7 let, ale jako mala prezila radeni Banderovcu a taky ji zasahla strepina z granatu. Dodnes se z toho psychicky nedala úplně dohromady a pri kazdem ohnostroji nebo petardach ji prepadne uzkost a vzpomínky na válku.

    10. dub 2022

    Kluk by měl čilovat s kámošema, ucit se balit holky, hrát apex legends a myslet si o svoji máme že je blbá když ho nutí dělat úkoly. A ne ji shánět do krytu jídlo. Fuck Putin.

    10. dub 2022

    Připomíná mi to Doktora z Varšavy 😔 neskutečný tohle, aby se dělo v Evropě v 21. století!

    10. dub 2022