xsyrt
11. črc 2017
4677 

Mýty a fakta o kouření v těhotenství

Kouříte? Kouření v graviditě lékaři výrazně nedoporučují, jelikož cigarety mají negativní dopad na vývoj plodu. Přestávat s kouřením během těhotenství má smysl v jakémkoli trimestru. Podívejte se na to, co jste o kouření v těhotenství doposud nevěděla.

Pravda o kouření v těhotenství

Kouření v těhotenství způsobuje komplikace.

Ano. Je spojeno s abrupcí placenty (předčasné odloučení placenty od děložní stěny), s nedostatečnou funkci placenty, s uložením placenty v porodních cestách a s nízkou porodní hmotností dítěte.

Kouření zvyšuje pravděpodobnost výskytu syndromu náhlého úmrtí dítěte.

Ano. Děti kuřaček mají vyšší pravděpodobnost, že je postihne SIDS.

Kouření má na těhotenství pouze negativní dopad.

Ne. Lékaři zjistili, že kouření je ochranným prvkem proti rozvoji preeklampsie. Negativa kouření však výrazně převažují nad klady!

Pasivní kouření škodí zdraví, ale miminku se nic stát nemůže.

Ne. Pasivní kouření škodí plodu stejně, jako kdybyste vykouřila 1 – 5 cigaret za den.

V těhotenství nemá smysl přestávat kouřit.

Ne. V jakémkoli stádiu těhotenství má smysl s kouřením přestat.

Nikotinové náplasti v těhotenství jsou pro plod stejně škodlivé jako cigareta.

Ne. Dle posledních výzkumů nikotinové náplasti vývoj plodu neovlivní. Přes placentu přejde k plodu minimální množství v porovnání s cigaretami.

Díky kouření má dítě nižší porodní váhu, ale značná část škodlivin se k němu nedostane. Je chráněno placentou a plodovými obaly.

Ne. Miminko se narodí s nižší váhou, a zároveň jej ohrožuje celá řada dalších onemocnění, které se mohou projevit až o několik týdnů či měsíců později. Dítě může mít špatně vyvinuté plíce a být po narození napojeno na kyslík. Riziko vzniku astmatu je výrazně vyšší než u žen nekuřaček. Zvyšuje se pravděpodobnost výskytu srdeční vady. K plodu proniká řada škodlivin, které negativně ovlivňují jeho vývoj a růst.

K dítěti pronikne pouze nikotin.

Ne. Kouř z cigaret obsahuje 4000 chemických látek. Velká část z nich je vysoce škodlivá a u řady z nich lékaři doposud nevědí, jak na tělo člověka působí. Skrze placentu se do těla dítěte dostane většina těchto škodlivin, a to negativně ovlivňuje nejen růst plodu, ale také jeho vývoj.

Nikotin uklidňuje.

Ne. Ve skutečnosti snižuje přísun kyslíku a zužuje krevní cévy v celém těle, i ty v pupeční šňůře. Dítě má omezené množství kyslíku, stejně jako malé množství červených krvinek. Díky tomu se může narodit předčasně, mít nízkou porodní váhu, nebo se může narodit mrtvé.

Jak přestat s kouřením v těhotenství?

Zkuste přestat ještě před otěhotněním. Jestliže jste právě zjistila, že výsledek těhotenského testu je pozitivní, omezte počet cigaret na absolutní minimum. Zkuste formu nikotinových náplastí nebo žvýkaček.

  1. Omezujte kouření postupně.
  2. Zkuste každý den vysadit jednu cigaretu.
  3. Pokud si budete chtít zapálit, nahraďte nikotin náplastí.
  4. Jestliže vám nejde přestat, poraďte se s lékařem, jak postupovat dále.
  5. Problém s kouřením řešte ihned, jakmile těhotenství zjistíte.

Při odvykání musí být hlavní oporou partner nebo rodina. Pokud se vám bude dařit, můžete postupně nikotinové náplasti omezovat a s nikotinovou substitucí zcela přestat.

Najděte hlavní motivaci

Těhotenství je silnou motivací pro zanechání kouření. Uživatelka Modrého koníka @kessinkaa říká: „Já kouřila 20 let a kvůli těhotenství jsem prostě přestala.“ Přestat kouřit je pro řadu že nesmírně obtížné, ale kvůli miminku může být odložení cigarety snazší. Jak uvádí @kaculka46: „Před těhotenstvím jsem kouřila, nikdy ale ne doma v místnosti. V momentě kdy jsem zjistila že jsem těhotná tak jsem ze dne na den přestala. Představovala jsem si, jak se ten malinkej poklad tam dole dusí a šlo to. Nakonec to nebylo tak těžký. Už nekouřím a je to super. Co jinýho by mohlo zafungovat jako silnější motivace? Takže hodně štěstí a pevné vůle. Máte tu nejkrásnější motivaci na světě.“

Jaké jsou vaše zkušenosti s kouřením v těhotenství a jak se s ním vypořádalo miminko. Podělte se o své názory v diskuzním fóru. Můžete poradit ostatním maminkám, jak s kouřením nadobro skoncovat.

Pramen: Babyonline

Foto: Pexels a Depositphotos

#koureni #tehotenstvi #zdravi

Začni psát komentář...

Odešli