Banánový dort Ingredience • 230 g másla + na vytření forem • 300 g polohrubé mouky + na vysypání forem • 1½ lžičky prášku do pečiva • 1 lžička jedlé sody • ½ lžičky soli • 6 velkých zralých banánů • 4 lžíce kysané smetany • 1 lžička vanilkového extraktu • 420 g pískového cukru • 4 velká vejce Na krém • 500 g mascarpone • 300 ml smetany ke šlehání • 50 g moučkového cukru Na karamelovou polevu • 100 g pískového cukru • 100 ml smetany ke šlehání Příprava jídla • 1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.
2. Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.
3. Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.
4. Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.
5. Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.
6. První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.
@zuzana.79 No to teda, vypadá vážně báječně a určitě i tak chutná.. a jak tak koukám není úplně jednoduchý, respektive dá asi dost práce, ale výsledek stojí za to 😉
@indy2 Když jsem ho dělala po druhé, dala jsem místo mascarpone tvaroh a pro nás to bylo zajímavější.. Co se náročnosti týče, jde myslím o první pokus. Podruhé už víš, jak na to a jde to mnohem líp.. Potřetí už se na to těšíš.. Vlastně je to jako se sexem 😉 😀
Banánový dort
Ingredience
• 230 g másla + na vytření forem
• 300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
• 1½ lžičky prášku do pečiva
• 1 lžička jedlé sody
• ½ lžičky soli
• 6 velkých zralých banánů
• 4 lžíce kysané smetany
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 420 g pískového cukru
• 4 velká vejce
Na krém
• 500 g mascarpone
• 300 ml smetany ke šlehání
• 50 g moučkového cukru
Na karamelovou polevu
• 100 g pískového cukru
• 100 ml smetany ke šlehání
Příprava jídla
• 1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.
2. Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.
3. Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.
4. Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.
5. Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.
6. První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.