zuzana.79
10. črc 2018
1541 

Jak se stal Grandprix součástí naší rodiny, aneb testování s firmou Klarstein

Přiznám se, že ”soutěží” o testování jakýchkoli produktů, která ženám umožňuje internetové fórum Modrý  koník, se spíše neúčastním. Když se ale objevila nabídka produktů firmy Klarstein, úplně mi zaplesalo srdce. Komplexní kuchyňský přístroj, který nahradí spoustu různých spotřebičů a ”bude umět vařit”, jsem si moc přála, ale vzhledem k většinové pořizovací ceně, byl tento kuchyňský robot odsunut do kategorie ”Možná v důchodu”.

Jistě tedy pochopíte moje nadšení, když mi přišla zpráva, že jsem byla vybrána a budu testovat právě kuchyňský robot Grandprix. Když jsem otřela slzy dojetí a radosti, začala jsem hned zjišťovat k přístrojům tohoto tipu podrobnosti a neuvěřitelně jsem se těšila!

Mazlík, jak jsem nového parťáka pojmenovala, dorazil v obrovské krabici, poctivě zabalený a zabezpečený v polystyrenovém boxu.

V balení robota naleznete:

- Základní jednotku, která má velký přehledný displej a ovládací tlačítka. S jejich pomocí nastavujete, teplotu, rychlost otáček, čas a váhu. Mnoho jídel se vaří (šlehá, míchá, seká) v několika fázích, takže v průběhu přípravy pokrmu přenastavujete a upravujete jednotlivé veličiny na základní jednotce.

Dalšími funkcemi, které základna umí jsou hnětení těsta, předehřátí nádoby na 37 stupňů celsia, pulsní sekání a zastavení procesu v jakékoli fázi práce. Základna má v sobě zabudované zapínání a vypínání celého přístroje. Jazyk, kterým přístroj komunikuje, je anglický.

- Nerezovou nádobu (hrnec, mísu), ve které probíhá příprava veškerých pokrmů a zpracování surovin. Ta má vespod velmi ostré nože z nerezové oceli, které se o výrobu čehokoli starají. Na vnitřní straně má vyryté míry (litry), abyste měli přesný přehled o objemu potravin, které zpracováváte.

Její součástí je masivní víko s gumovým těsněním a průhledným víčkem, které je umístěno ve středu velkého víka.  Toto malé víčko je možné, jako jediné, sundat i ve chvíli, kdy robot pracuje a přidat tak další potřebné suroviny.

- Šlehací metlu, košíček pro přídavné vaření, nástavec na míchání rizota a jiných pokrmů z rýže a univerzální stěrku.

- Soustavu parních nádob, které se přidělávají na nádobu určenou pro vaření ve chvíli, kdy chcete připravit cokoli v páře. Lze je použít samostatně, kdy do univerzální nádoby nalijete jen vodu, nebo současně, kdy v nádobě připravujete třeba omáčku, nebo vaříte cokoli jiného. V parních nádobách lze připravovat, maso, ryby, zeleninu, ale i vařit knedlíky, rýži, těstoviny. Možnosti vaší fantazie nejsou limitovány.

Díky těmto komponentům přestáváte být otrokem ve své kuchyni a stáváte se krasojezdkyní.

Ačkoli bych si ráda nechala mínusy tohoto zázraku nakonec, nebo je úplně vynechala, abych mohla pokračovat ve smysluplném hodnocení, musím s nimi začít teď.
Mazlík dorazil jen s německým a anglickým návodem. Na internetu bylo před měsícem možné stáhnout ještě francouzskou, španělskou a italskou verzi. A přesto, že hodně věcí je na robotu intuitivních, je to přeci jen zařízení s elektronikou a tak jsem požádala o pomoc svou učitelku němčiny a společně jsme ho celý přeložily. Byla jsem si pak daleko jistější při používání a pochopila třeba možnosti volby teplot při předehřívání teploty nádoby.

Když jsem dneska mrkla na stránky Klarsteinu, zjistila jsem, že už je k dispozici ke stažení český návod. Pokud se rozhodnete pro pořízení tohoto úžasňáka, český návod si určitě pořiďte, vyplatí se to ve chvíli, kdy Vás nějaká maličkost zaskočí.

Druhým mínusem robotu a asi tím nejzásadnějším je fakt, že k němu není kuchařka.
Pokud chcete plně využívat multifunkční roboty tohoto typu, nelze tak dělat bez speciální kuchařky, která kromě postupů, časových údajů, nastavení rychlostí nožů uvádí spoustu dalších instrukcí a poměrů a tipů, jak si z užívání robota udělat radost a ne starosti.

Bez receptů a praktických rad využijete Grandprix jen jako běžný mixér, nebo šlehač, obohacený o vestavěnou váhu. Klarstein zatím českou kuchařku na trhu nenabízí.

Ovšem i tento problém je řešitelný a kuchařku jsem zakoupila u výrobce jiného univerzálního přístroje. Roboty jsou si velmi podobné a pokud se něco maličko liší, pro kohokoli, kdo pravidelně vaří není problém si případný recept doladit.

Nyní už mi nebránilo nic ponořit se do testování v maximálním nasazení i tempu. Vyzkoušela jsem pomazánky, polévky, omáčky, zmrzlinu, hnětení, knedlíky, vaření vajíček či špenátu, zavařování marmelád, přípravy lahodného frappé.

O pár receptů se s Vámi podělím.

Rybičková pomazánka

Včetně namazání rohlíků trval celý proces max. 6 minut! (Nepočítám vaření vajec a loupání cibule)

Postup výroby byl třífázový. Nejprve jsem 20 vteřin sekala při vyšší rychlosti cibuli a okurky, následně jsem přidala všechny ostatní suroviny a robot je 30 vteřin zpracovával na nižší rychlost noži. V poslední fázi jsem nasadila šlehací metlu, která po 20ti vteřinách dodala pomazánce šmrnc a lehkost. Hotovo!

Pomazánka chutná samozřejmě jako kdykoli jindy, ale je jemnější, nadýchanější a tím pádem se i lépe maže a servíruje.

Ledové frappé

Půl kila ledu, 600 ml mléka, 2 lžíce rozpustné kávy a cukr dle libosti jsem dala do robotu a sekala 25 vteřin při rychlosti 10.

To je celé.

Svíčková omáčka

S přípravou surovin jsem začala v devět a společně s tím, že jsem odpovídala dětem na nejrůznější otázky, dopíjela kávu, poctivě fotila každý ”prd” na lince, tak jsem skončila před desátou a začala zadělávat těsto na knedlíky.

U zadělávání jsem použila funkci předehřívání, která udržuje v hlavní nádobě robotu 37 stupňů celsia, takže těsto pracuje už při samotném hnětení.

Proces přípravy těsta, včetně kvásku trvá cca 3 minuty. Pak jsem vytvarovala dva knedle a nechala je žít vlastním životem. (Jejich samostatný příběh je zachycen na fotografii níže 😀 a velmi připomínaly pohádku ”Hrnečku dost!!!” )

V půl jedenácté jsem měla nasekanou a orestovanou zeleninu, kterou jsem zalila vodou, naplnila jsem maso do varného koše a postavila na mazlíka poprvé i nádobu pro vaření v páře. V jedenáct deset byly knedlíky hotové, nadýchané, vláčné a obrovské. 


V tuto chvíli jsem podle návodu vyndala krůtí maso a bylo na čase začít mixovat omáčku.
A nyní nastává první moment improvizace. Klarstein, na rozdíl od jiných robotů tohoto tipu, vlastní pojistku, která vám při teplotě, vyšší než 60 stupňů, nedovolí zvýšit rychlost nožů z pozice míchací na pozici sekací. Takže sundávám hlavní hrnec ze základny robota a posazuji ho na sáček mražených fazolí a čekám, až se na termostatu sníží teplota pod šedesát 😉 Zároveň zjišťuji, že maso není měkké podle mých představ a tak ho dávám dotáhnout do páry. Knedlíky zatím odpočívají v peřinách. Po zchlazení na 58 stupňů přidávám do omáčky kysanou smetanu, rozmixuju jí a lehce provařím.

V půl jedné máme oběd na stole.

Celkové hodnocení vidí asi takhle.

Asi nikdy jsem nejedla lepší knedlíky, klidně by do nich myslím stačila polovina množství droždí, aby nepřerostly, ale chuť i konzistence jsou luxusní. Ráda se k nim budu vracet a jejich přípravu určitě budu svěřovat Mazlíkovi.

Omáčka je dobrá, skvělé je, že je zahuštěna jen zeleninou a není v ní žádná mouka. Má příjemnou a svěží chuť. Přesto, že jsem jí ladila cukrem i citronovou šťávou, není to prostě svíčková. Je to prostě prima jiná, zeleninová omáčka 😉

Maso mě nepřesvědčilo. To budu nadále dělat ”po staru”, nicméně to neznamená, že jiný masový recept už v Klarsteinu nezkusím. Možná příště prodloužím čas a zmenším množství.

Přidávám seznam surovin na tenhle sobotní oběd, aby bylo patrné, jaké byly ”podmínky na startu”

Knedlík:

150g mléka

20g droždí

1 čajová lžička cukru

320g polohrubé mouky

1 čajová lžička soli

1 vejce

½ nakrájeného rohlíku, nebo housky

Omáčka:

350g mrkve na čtvrtky

150g petržele na čtvrtky

150g celeru na čtvrtky

80g cibule na čtvrtky

80g másla

400g vody

1 kostka drůbežího bujonu

500g kuřecích, já nahrazuji krůtími prsy

4 kusy nového koření

20 kusů celého pepře

2 lístky bobkového listu

250g kysané smetany

Banánová zmrzlina

Na množství pro pětičlennou rodinu jsem ušlehala dvě šlehačky a do nich přidala jedno Salko v tubě a rozmixovala tři banány. Dala pak do misky potravinářskou fólii, do ní nalila směs a rovnou do mrazáku alespoň na 24 hodin.

Pak se nechá zmrzka chvilku povoli a krájí se na jednotlivé porce.

Nejvíc jsem se zamilovala do výroby marmelád, to je prostě pecka!

Marmelády

Za jeden večer jsem připravila marmeládu ze čtyř kilo ovoce. Pominu-li vypeckování meruněk a třešní a očištění jahod. Trval celý proces 2 hodiny! Jedna várka ovoce cca půl hoďky.  Nejprve jsem si připravila všechno ovoce, které se NEKRÁJÍ!,zvážila pomocí vestavěné váhy v robotu a pak už jsem téměř vše nechala na Mazlíkovi.  Opět je to fázová příprava.

V prvním kroku se v průběhu 10 vteřin ovoce rozmixuje s cukrem a šťávou z limetky, či citronu.  V druhé fázi se vaří 15 – 25 minut na 100 stupňů. A HOTOVO! Žádné míchání, prskání, spoustu sladké páry. Rovnou z hlavní nádoby jsem přelila ovocnou směs do skleniček.  Do nádoby jsem dala další ovoce a dvoufázově zpracovala. Po dvou hodinách jsem měla 24 skleniček marmelády, úplně čistou kuchyni, téměř žádné nádobí. Umyla jsem hlavní nádobu robotu a šla spát.

Za měsíc jsem jich vyrobila už 50 sklenic 😉

Recepty na marmelády:

- Meruňková: 1 kg vypeckovaných meruněk bez pecek, 500g želírovacího cukru, šťáva z jedné limetky, lžička másla
- Ovocná: 1 kg ovoce (meruňky, jahody, nektarinky, jablka, hroznové víno a další dle fantazie), 500g želírovacího cukru, šťáva z jedné limetky, lžička másla
- Třešňová: 1 kg vypeckovaných třešní, 500g želírovacího cukru, šťáva z jednoho citronu

- Jahodová: 1kg očištěných jahod, 500g želírovacího cukru, šťáva z jedné limetky, zrníčka z jednoho vanilkového lusku.

(První tři marmelády jsem vařila 25 minut, jahodovou 15 minut).

Nyní bych ráda napsala v pár bodech největší klady a pár mínusů tohoto přístroje:

Plusy:

  • Robot je z velmi kvalitních materiálů. Kov i plast jsou pevné a je patrné, že se nebudou lámat a opotřebovávat po pěti použitích.
  • Provedení robota je robustní a velmi dobře se s ním manipuluje. Komponenty do sebe zapadnou, jak mají. Nic není nutné dělat silou, všechno je přesné. Prostě ”Německá kvalita”
  • Design celého produktu je velmi moderní a bílo – chromové provedení bude pasovat do každé kuchyně
  • RYCHLOST většiny procesů, které robot provádí je prostě ”TOP STROP” kvůli tomuhle bodu budu robota doporučovat úplně všem.
  • Velmi dobře se čistí a udržuje, nemá zbytečné záhyby atd.
  • Jídlo se v něm nepřipaluje.

Mínusy:

  • Chyběl český návod
  • Nemožnost sehnání české kuchařky
  • Stěrka u robota je poměrně tuhá a nelze s ní dobře vyndat jídlo z nádoby. Doporučuji použít měkčí, silikonovou stěrku.
  • Klarstein má zabudovanou pojistku, která zabezpečí, že pokud má jídlo v nádobě víc, než 60 stupňů celsia, nelze spusti funkci mixování, či sekání, což přináší sice dostatek bezpečnosti proti případnému opaření při extrémně neopatrné manipulaci, ale také nemožnost dokončit přípravu omáček, či polévek v rychlém čase, který je právě devízou tohoto přístroje.
  • U hnětení hutnějších těst se hodně ohřívá základna
  • Nemožnost dokoupit další nádobu, případně i druhé nože

Robot má silný motor o výkonu 500W, takže zvládne pracovat dlouho a nepřehřívá se. Jediné, co mu dává zabrat trochu víc a proto bych nedělala třeba pět dávek najednou je hnětení, po něm je základna vždy horká. Ale jednu dávku zvládne bez problému.

V průběhu jednoho odpoledne jsem stihla udělat cuketovou polévku, bleskové těsto na palačinky, které byly opravdu vláčné, uvařit do nich špenát a zadělat na housky. A to celé tak, aniž bych použila polovinu svého nádobí, měla hodinu puštěné všechny plotýnky a nepořádek v půlce kuchyně.

Velmi bych ocenila možnost dokoupení další nádoby. V případě, že chystáte víc věcí třeba na jeden oběd, je nutné neustále hlavní nádobu umývat, abyste ji mohli používat dál.

Celkově hodnotím Robot Klarstein Grandprix 98 body z možných 100! Jsem nesmírně vděčná, že jsem tento produkt mohla vyzkoušet a zařadit ho mezi své kuchyňské TOP oblíbence. Pro velkou rodinu je tohle pomocník k nezaplacení. Velmi rychle se ho naučili ovládat i moji desetiletí synové a dělá nám radost všem.

Každému, pro koho je vaření vášeň a věnuje se mu často a s nadšením bych ho rozhodně doporučila. Jídlo z něj bude vždy chutnat tak, jak jste zvyklí, ale bude daleko rychleji hotové a jemnějších strukturách a nadýchanějších konzistencích.

Ještě jednou bych ráda poděkovala Koníkovi za příležitost, stát se jednoznačnou fanynkou produktů Klarstein!

Tohle je opravdu můj splněný sen!

#test_klarstein

#recenze

Dotaz: kde jste objednala tu kuchařku?🙂

23. únor 2021

@bababubu hezký den, tady. Je to takový základ a všechno ostatní už si odvodím z praxe 😉 https://thermomix.vorwerk.cz/shop/zakladni-kuch...

24. únor 2021

@zuzana.79 díky moc, super

24. únor 2021

Pěkný den. Mohu se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito dvěma metlamy a která se na co používá. Nějak to z návodu neumím pochopit. Moc děkuji Iva

9. pro 2021

@svetluska09 hezký večer Ivo, ten motýlek je na šlehaní (bílky, šlehačka) a ta ochrana nožů je třeba na zamíchání rizota, aby se Vám nerozsekalo na pastu 😉 Zdravím! Zuzka

10. pro 2021

@zuzana.79 děkuji moc. A ještě prosím dotaz, když děláte těsta, tak dáváte obojí?
Manžel si myslel, jakou mi udělá radost a zatím se jen trápím 😒

13. pro 2021

@svetluska09 na těsta nepoužívám nic. Jen nože. Doporučuji základní kuchařku od Thermomixu, nebo web "svetreceptu.cz", tam je vždy přesný návod, jak s daným receptem pracovat. Robot je skvělý na výrobu marmelád, kynutých těst, polévek. Nebojte se, zkoušejte a dejte mu šanci. Budete kamarádi, uvidíte ❤️

15. pro 2021

@zuzana.79 moc moc děkuji ❤

16. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli