redakce
    8. čer 2020    Čtené 3617x

    Komplikace, o které se nemluví - poporodní inkontinence

    Je to tady! Stala jste se mámou. Přivoněla jste poprvé ke svému voňavému miminku a zaplavil vás pocit nekonečného štěstí, lásky a odhodlání. Víte, že vás čekají bezesné noci. Víte, že vás možná čekají potíže s kojením, náročné vracení se do kondice… Na to vše jste připravená. Co když vás ale čeká další výzva? Výzva, o které se tolik nemluví? Co když vám do života vstoupí nezvaný host a vy se budete muset vypořádat s únikem moči?

    Komplikace, která není tak horlivě diskutována ve fórech, přestože postihne až 21 % žen po spontánním porodu. Pravděpodobnost, že budou trpět inkontinencí je dokonce u žen, které porodily vaginálně, až dvaapůlkrát větší, než u žen, které nikdy nerodily. Právě porod, vícečetná těhotenství a menopauza jsou faktory, které zvyšují pravděpodobnost, že ženu postihne samovolný únik moči.

    Smích, kašel, kýchání, prudké pohyby či zvedání těžkých břemen. To vše může vyvolat nekontrolovaný únik moči. A ten si nevybírá, jestli jste zrovna doma nebo ve frontě na čerstvé pečivo. To je také důvod, proč má poporodní inkontinence zásadní vliv na emoční (ne)pohodu v poporodním období, která je už tak pod vlivem hormonálních změn a nových životních situací velice křehká. 

    Důležité je si uvědomit, že v období po porodu není únik moči výjimečná komplikace, není nezvratná a lze se s ní nejen elegantně vypořádat tak, aby vás její přítomnost neomezovala ve vašem každodenním životě, ale je taky možné s ní zatočit jednou provždy. 

    V době těhotenství je na svaly pánevního dna a na močový měchýř, které se přizpůsobují rostoucímu plodu, vyvolán zvýšený tlak. Tenhle tlak a následné roztahování při porodu vede k oslabování svalů pánevního dna a jejich neschopnosti dostatečně se stáhnout a tím zadržet únik moči. Uvolnění bederních kloubů, roztažení děložního hrdla, změna polohy svalů u kostí pánevního dna, hormonální změny v době těhotenství i po něm a taky kontrakce dělohy ovlivňují správné fungování močového měchýře. Období šestinedělí je dobou, kdy se tyto změny vracejí do normálu, nicméně, často se stává, že ochablé svaly pánevního dna potřebují pomoc dostat se zpět do formy. 

    Nejčastějším typem inkontinence postihujícím ženy po porodu je stresová inkontinence, která vzniká při napětí břišních svalů. Oslabené svaly pánevního dna podepírající močový měchýř při zvýšeném nitrobřišním tlaku nejsou schopny udržet moč, která následně nechtěně uniká. V poporodním období tak může docházet k nepatrnému úniku moči, ale výjimkou není ani závažná a silná inkontinence. Až dvě třetiny žen trpící stresovou inkontinencí prodělají také epizodu urgentní inkontinence, kdy dochází k náhlému silnému nutkání na močení a následnému samovolnému úniku moči.

    Dobrou zprávou je, že poporodní inkontinence není nemoc. Jedná se o fyziologický problém, který je následkem už výše zmíněných poporodních komplikací, a není tedy nezvratná. Naopak, existuje hned několik efektivních metod řešení, které lze aplikovat v závislosti od závažnosti symptomů a typu inkontinence. Nejčastějším způsobem, jak zmírnit symptomy, je posilování pánevního dna různými metodami:

    1. Kegelova metoda

    Tato efektivní metoda posilování a zpevnění svalů pánevního dna využívá vědomých stahů svalstva a jejich uvolňování k lepšímu ovládání a výdrži. 

    2. Biofeedback

    Biofeedback je metoda, kdy se zavedením speciální sondy s tlakovými receptory do pochvy měří tlak vyvíjený svaly pánevního dna na tuto sondu v reálném čase. Průběh cvičení je zaznamenáván na křivce a díky tomu je možné sledovat vývoj léčby.

    3. Vaginální trénink se závažím

    Závaží se zavádí do pochvy a žena se snaží stahy svalů pánevního dna těleso udržet uvnitř.

    4. Elektrická stimulace pánevního dna

    Může se stát, že žena není schopna aktivovat svaly pánevního dna vůbec. K stimulaci pánevního dna v tomto případě dochází za pomoci sondy, do které se vyšle elektrický impuls, který vyvolá svalovou odezvu. Tyto stahy simulují kegelovu techniku.

    Nepomáhají-li fyzioterapeutické postupy, lze přistoupit i k medicínské léčbe za pomoci specifických léků proti inkontinenci a estrogenové terapie. V závažných případech můžou být potíže řešeny chirurgicky. 

    Než dojde k úplnému vyřešení problému, je důležité se s ním naučit žít. Můžete zkusit trénink močového měchýře, který spočívá v krátkém odolávání potřebě močit a postupném prodlužování tohoto intervalu. Udělejte si toaletní rozvrh, kde si určíte přesné intervaly mezi návštěvou toalety, které budete dodržovat a postupně prodlužovat. 

    Důležitým faktorem pro život bez větších omezení je i efektivní způsob, jak zachytit unikající moč. Nevzhledné a život omezující pleny pro dospělé jsou dnes už minulostí a diskrétním způsobem, jak zachytit únik moči, jsou dnes inkontinenční vložky, které jsou nenápadné a kdykoliv po ruce. Jejich výměnu při návštěvě toalety nikdo nepostřehne a vy můžete nadále fungovat jako doposud. Ze sortimentu inkontinenčních vložek Depend® pro ženy i muže si můžete zvolit ideální variantu v závislosti od množství a charakteru úniku moči, včetně nočních vložek či anatomicky tvarovaných intimek pro velmi slabý únik moči. Jejich absorpční jádro ABSORB-LOC™ rychle uzavírá vlhkost a pohlcuje nežádoucí zápach.

    Nicméně, nejdůležitějším krokem k řešení problémů s inkontinencí je potíže neignorovat. Včasná diagnostika je totiž důležitou prevencí před dlouhodobými těžkostmi s únikem moči. Mnoho žen spoléhá na to, že problémy zmizí samy nebo se nebudou zhoršovat a lékaře vyhledají pozdě, kdy je už cesta za úplným zmizením symptomů dlouhá a náročná. Samozřejmě, potížím s inkontinencí lze i předcházet provozováním posilovacích cviků pánevního dna, ideálně ještě před těhotenstvím, začít lze ale kdykoli. Třeba kegelovu metodu lze provozovat kdekoli, aniž by někdo poznal, že zrovna pracujete na zlepšení kondice svého pánevního dna. Je tak ideálním způsobem, jak potížím s poporodním únikem moči předcházet.
    #depend 

    ------

    Tento článek vyšel s podporou Depend®