xsyrt
    17. kvě 2017    Čtené 468x

    Jak maminky vybírají první botičky pro své děti

    Vybíráte první botičky nebo se na výběr teprve chystáte? Čas, kdy je vhodné zakoupit první boty, je u každého dítěte jiný. Některé děti začnou chodit v roce, jiné v roce a půl.

    Kdy se poohlížet po prvních botách?

    Botičky začněte vybírat, když dítě udělá několik samostatných kroků. Rychle se doma rozchodí, bude se dožadovat chození venku a nebude chtít sedět pouze v kočárku. Botičky nekupujte s předstihem, protože nikdy nevíte, jak moc děťátku poroste noha.

    @ijetka uvádí, že „každý má jiný názor, kdy koupit a dávat botičky. Pokud je budete kupovat ve zdravotnických potřebách, tam vám poradí. Já jsem je malému koupila kolem 8 měsíců, aby si zvyknul.“ @mikca dodává: „Naše malá začala chodit sama v deseti měsících, takže se stavěla od devíti měsíců, ale nemohla jsem si dovolit kupovat boty za 600 Kč na dva měsíce. Vyřešila jsem to tak, že jsem koupila bačkůrky, ale certifikované zdravotnické, vyjdou na dvě stovky, udělají službu jako botičky, a noha se v nich nezničí. Nosila je i ven, až když pak začala úplně sama ťapat a byla jistější, tak dostala své první boty.“ 

    Jaké boty jsou nejlepší?

    Pro děti jsou nejvhodnější minimalistické boty nebo barefoot obuv, která se blíží chůzi naboso. Boty by měly mít děti pouze na chůzi venku. @firstsix potvrzuje: "Syna, kterému jsou dnes téměř 3 roky, jsme nechávali doma chodit bosky, dokud nedokončil fázi vývoje chůze. Venku měl vždy velmi kvalitní obuv (tehdy jsem si to myslela). Jako sportovci, vzdělaní v oboru, jsme na výběr bot kladli velký důraz. Takže podpora kotníčku, kvalitní vložka atd... No, samozřejmě, dnes už vím, všechno špatně! Synovi začal "padat" pravý vnitřní kotník ještě více dovnitř a nožičku vytáčel ven. Oslovila jsem několik odborníků. V podstatě se shodli. Máte kvalitní boty, ale chtělo by to tenčí podrážku, botičku více ohebnou, aby nožka mohla sama fungovat. 

    No, koukala jsem jak z jara, nic konkrétního jsem z nich nedostala. Začala jsem tedy hledat a našla jsem barefoot obuv pro děti. Tato bota splňovala to, co mi bylo řečeno. Velká radost! Dnes na barefooot boty nedám dopustit. Je skvělé, že boty podporují bosou chůzi, tedy se vracíme zpět k tomu, co je pro nás přirozené (to už dnes vím).  Barefoot boty začala postupně nosit celá naše rodina. Najednou zmizely bolesti zad. Najednou vnímáme při chůzi kontakt každého prstu se zemí. Je to velmi příjemný prožitek. A co víc? Synovi se začala nožka rovnat a kotník se začal navracet zpět tam, kam patří (samozřejmě dále konzultujeme s odborníky). 


    Je smutné, že jsme se k tomu, co je vlastně přirozené, dostali až s problémem syna. Škoda, že ta cesta nebyla přímá. Škoda, že jsme nebyli lépe informováni. Jsem však ráda, že jsme cestu našli. Když dám dnes vybrat synovi boty, které si chce obout, tak si vždy vybere barefoot. To je pro mě úžasná zpětná vazba. Děti totiž nejlépe ví, co je pro ně nejlepší!"

    Kritéria pro výběr bot 

    1. Ohebná podrážka

    Obuv musí být dlouhá, široká a musí mít ohebnou podrážku. Chodidlo nesmí být skrze botu deformované. 

    2. Lehká obuv

    Boty by neměly být těžké. Dítě nesmí při chození zatěžovat a nesmí jej omezovat.

    3. Výškový profil podrážky, stélky, opatek

    Obuv nesmí mít podpatek. Zkontrolujte také vnitřek boty, zda je rovný. 

    4. Prostorná bota

    Bota by neměla být příliš hubená. Děti musí mít dostatečný prostor uvnitř pro prsty, aby nedocházelo k deformaci. Nadměrek by se měl pohybovat mezi 12 mm až 17 mm. Šířka stélky musí mít v oblasti prstíků alespoň o 1 mm přesah.

    @marukm uvádí ve svém článku na blogu důvody pro výběr barefoot bot. Uvádí například, "že v konvenční obuvi chodíme často přes patu, což způsobuje dupání. Že ho neslyšíte? Neslyšíte, protože vyvýšená pata (podpatek) je tu, aby vám pomohla náraz co nejvíce ztlumit. Z toho vyplývá, že při chůzi naboso/v bf botách bude doposud konvečně obouvaný člověk (pravděpodobně) dupat."

    Jakou velikost prvních bot koupit?

    Velikost se liší u každého dítěte. Některé děti mají první botičky velikosti 22, jiné 17. Uživatelka Modrého koníka @zevina potvrzuje: „My začínáme na 19, asi bude mít lodě po tátovi.“ @pitrska upřesňuje: „Moje švagrová měla velikost na kluka 20, byl mu rok a bylo mu to akorát. Kamarádka má roční dvojčata, ta mají také 20 a bota jim je akorát. Kluci mají vetší nožičky než holčičky.“ Podívejte se do diskuze.

    Kde koupit první botičky?

    Internetové obchody nabízí zajímavé akce a slevy. Perfektní nabídky botiček najdete také v bazárku. Boty vydrží dítěti kolem dvou až tří měsíců a investice do dětských certifikovaných bot je velká. Obuv je ale lepší vždy vyzkoušet. Čtenářka Modrého koníka @dashak potvrzuje, že „boty bez vyzkoušení určitě nekupujte. A hlavně je nejlepší je pořídit, když je to aktuální, takže určitě ne "do foroty", ale až když dítě chodí kolem nábytku nebo převážně stojí. A pevné boty by měly být o 1-1,5cm delší kvůli pohybu nohy v botě při chůzi.“ @pejtho dodává: „My jsme koupili botky ve zdravé obuvi.“

    Jak vybíráte botičky vy? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi a podívejte se také do Wiki, kde najdete zajímavé informace o ohebnosti podrážek a o tom, jak má vypadat správná stélka dětských botiček.

    Foto: https://pixabay.com