hola_sova
    3. říj 2017    Čtené 1538x

    Malování na kameny

    Máte doma dítě, které miluje kameny? Zastaví se u každé hromádky, všechny si se zájmem prohlídne, strčí do kapsy (nebo do pusy), převáží je auty, bagry apod. Tak neváhejte, malování na kameny ho jistě zaujme!

    Potřebovat budete:

    • kameny různých tvarů a velikostí
    • akrylové barvy
    • červnou fixu 
    • štětce
    • hadřík na utírání štětců (případně papírové ubrousky)
    • nádobu na vodu

    V první řadě je nutné (pokud nemáte doma nějaké menší kamenictví) začít procházkou. A jejím cílem je nasbíraní zajímavých kamenů. Ty by měly být dostatečně veliké, aby se na ně dalo malovat. Případně by měly sloužit svému účelu - např. pokud chcete vybavit venkovní kuchyňku ovocem a zeleninou, měly by mít podobný tvar. Fantazii se meze nekladou. Menším dětem budete muset pomáhat a trochu se do sbírání zapojit, ty větší to už určitě zvládnou samy.

    Pokud nemáte doma paletu, na které můžete dětem míchat barvy, velmi dobře vám poslouží například karton od vajíček. Do každé prohlubně můžete dát jednu barvu a k ní jeden štětec. Vyhnete se tak neustálému omývání štětců a i pro děti je to mnohem přehlednější. 

    Následující postup záleží na tom, jak výtvarně zdatné máte dítě. Základem je dát kamenům spodní nátěr. Jedná se o primární vrstvu - tedy pokud budete například na kámen kreslit vodu, udělejte ho modrý, pokud z něj bude melou, udělejte ho červený a tak dále. Tuto základní vrstu dokáží namalovat i nejmenší děti.

    Než budete pokračovat, nechte barvu na kamenech dobře zaschnout.

    Následně se řiďte tím jak staré nebo zdatné dítě máte. Starší děti určitě dokáží kameny dotvořit, těm mladším s tím můžete pomoci. Na základní barvu podle potřeby přidávejte další vzory. Každou vrstvu nechte znovu pořádně zaschnout. 

    V úplném závěru dodělejte detaily - například pecky v melounu. Tyto drobnosti stačí dotvořit fixou. Krásnou inspiraci na malování na kameny najdete například pod hesly #painting_stones #draw_rock a podobně.

    Tip: Protože máme podzim, tak akrylové barvy se perfektně hodí také k obtiskávání listů na papír. Nasbírejte s drobotinou různé listy, jejich rubové strany obarvěte a obtiskávejte na papír. Báječná podzimní zábava zaručena!

    Fotografie z archivu autorky