dzejnyy
    22. dub 2012    Čtené 0x

    Jednorázové eko pleny, biodegradabilní jednorázové pleny

    Protože představa, že by po mém dítěti mělo do přírody přistát každý den 8-10 jednorázových plen (po narození ještě víc) - to je 56-70 plen týdně!! ... takže určitě minimálně jeden celý balík týdně, tak to mě opravdu děsilo. Jonáš se nám narodil ale opravdu malinkatý, takže látkování nám ze začátku moc nešlo, než jsem tedy vyzkoušela novorozenecké látkové moderní plenky, které jsou mimochodem super. Dneska už bez problému látkujeme uplně, nicméně občas se "papírovka" hodí.

    Prostě jsem vybírala z ekologičtějších a biodegradabilních plínek a zkoušela je. Pampers naplněné absorpčním gelem mě opravdu odpuzují, nemluvě o jejich zápachu před použitím a po použití je to ještě horší.

    Pro informaci ještě uvádím, že dítko se mi nikdy neoprudilo ani z papírovek, ani z látkovek, asi tím, že jsme přebalovali občas i po 2 hodinách, jako starší a v noci už méně často.

    Tady jsou moje zkušenosti:

    První jsme vyzkoušeli Kikko ECO jednorázové pleny, dají se na internetu najít nejsnáz. Kupují se v balíkách po 32-40 ks podle velikosti, cena je cca 10,- Kč/ks pro velikost S.

    Plenka je kompostovatelná tj. vyrobená z obnovitelných zdrojů a biologicky rozložitelných materiálu celá, kromě lepítek. Po jejich odtržení můžete plenku kompostovat, my jsme je pálili v kotli, protože je celá vyrobená z celuozy (včetně vnitřního nasákavého jádra). Pleny bez problému shořely, bez jakýchkoli zbytků a zápachu. Plenka má být plně rozložitelná za 90 dní (může trvat déle podle klimatických podmínek). Určitě ale bude i na smetišti ležet o x desítek, ne-li stovek let kratší dobu, než jiné další nejmenované super značky. Už jen tohle vědomí mi je umožňuje používat s menšími výčitkami svědomí vůči přírodě.

    Podle údajů výrobce jsou pleny certifikovány mezinárodními standardy. Vnitřní měkká vrstva je vyrobená z vláken INGEO ™, což má být certifikovaná netkaná textilie z biopolymeru PLA (100 % biodegradabilní a kompostovatelný). Vnitřní savé jádro je z dřevěné buničiny a super absorpčního biopolymeru (SAP), který je testován na toxicitu, není geneticky modifikovaný ani dráždivý. Vnější nepropustná vrstva je z biofirmu PCL.

    Plenka je celá komplet bílá, žádné obrázky, není bělená chlorem ani kyslíkem, tj. není uplně zářivě bílá, ale trošku zažloutlá.   

    Abych nevynechala nějakou pozitivní informaci od výrobce, pleny Kikko Eco jsou atestovány Ministerstvem zdravotnictví ČR pro děti do 3 let a vlastní atesty OEKO-TEX standard 100 a také získaly jakostní značku Česká kvalita/zaručená kvalita.

    Tyhle jednorázovky jsme používali uplně jako první, to měl Jonáš ještě pod 3 kg, pak už lehce nad, takže opravdu malé miminko. Jak asi znají maminky těhle opravdu mrňousků, plenku musíte ohnout v pase, aby nebyla velká.

    Na mrňouska byla plenka taková tužší, jakoby hranatá, jádro nebylo příliš poddajné. Jakmile Vám ale mimčo povyroste a přestane být takové křehoučké, přestane Vám připadat tuhá i tahle plena. Pleny jsou dodávány v papírové krabici (+), vnitřní pytel je zřejmě igelitový (-) ale vlastně nevím, z čeho je vyroben. Po rozbalení měly pleny specifickou vůni resp. spíše zápach, nechávala jsem je rozbalené vyvětrat.

    Plenka občas protekla, protože mrňouskovi uplně neseděla, občas na záda, občas okolo nožiček. Gumičky nebo pružné pásky v plence jsou, ale z ekologických materiálů nevykouzlíte takovou pružnost a přiléhavost pro nejmenší, jako u neekologických jednorázovek.

    Plenky jsou to tedy dobré, pro objektivní hodnocení je ale musím vyzkoušet ale na větším miminku. Jinak bych dávala asi průměrnou známku.

    Beaming baby - Bio degradable Nappies

    Tyhle plenky jsou sice rozložitelné ale už je to trochu složitější. Výrobce udává 65 % biodegradabilitu (včetně obalu). Většina pleny se rozloží do 4 let. Materiály jsou z obnovitelných zdrojů ekologického zemědělství. Přirozeně prodyšná tenká svrchní vrstva, která je výborně vodě odolná je vyrobena z přírodní bavlny a kukuřičného škrobu. Plenky Beaming Baby pleny jsou zcela bez chlóru a obsahují pouze čisté plasty, které jsou použity v suchém zipu a elastické zadní části a bočních panelech. Absorpční vrstva obsahuje velmi jemně drcený papír, který má konzistenci vaty a 100% přírodní kukuřičný gel vyrobený z kukuřice, která nebyla geneticky modifikovaná. Plenky obsahují aromaterapeutické esenciální oleje heřmánku a ylang-ylangu, které pomáhají chránit dětskou citlivou pokožku.

     Pleny mini jsou balené po 20 kusech, cena vychází cca 8,80 Kč/ks, větší velikosti baleny po 40 ks cena cca 9,30 Kč/ks v případě neakčních balení. Původ výrobku je z UK. Vyrábí se ve 4 velikostech – mini až junior.

    Aktualizace 8/2012:

    K dostání i na Mall.cz!! 🙂 http://www.mall.cz/plenky-beaming-baby-2/ Cena za velikost Mini 149,- Kč (20 ks) tj. 7,45 Kč/ks, Midi 340,- Kč (40 ks) tj. 8,50 Kč/ks, Maxi mají 2 druhy 7-11 kg (340 Kč/38 ks) a 9-15 kg (370 Kč/38 ks).

    Tyhle plenky se mi osvědčily nejvíc. Jsou krásně měkké, dobře seděly i malému miminku. Je fakt, že ekologie v tomto případě trochu ustoupila do pozadí. Větší velikosti jsme zatím nezkoušeli. My jsme měli velikost mini, tj. 1, která nám vyhovovala od 2,4 až do 6 kg (to už je ale opravdu na hraně). Provlhly opravdu jen vyjímečně a to kvůli tomu, že jsem nezkontrolovala ohrnutí vnější vrstvy okolo nožiček směrem ven.

    Z vůně Ylang-ylangu a heřmánku jsem unesená nebyla, nicméně žádná alergická reakce na tyto složky se u našeho miminka nekonala.

    Srovnání Beaming baby mini (tj. vel. 1) a Pampers, velikost 2 (velikost 1 k porovnání bohužel nemám):

    Dětské ekoplenky NATURAE

     Tyto pleny se prodávají opět ve 4 velikostech (mini, midi, maxi a junior), v balení po 20 až 30 kusech podle velikosti. Cena nejmenší velikosti je cca 8,- Kč/ks. Země původu Itálie.

    Údaje výrobce:

    Jedná se o jednorázové pleny s nejvyšším indexem biologické odbouratelnosti na světě (průměrně alespoň 80 %). Plenka Naturae není, na rozdíl od konvenčních plen, obalena polyethylenovou folií ale materiálem známým jako MATER-BI® (forma bioplastu vyráběná z kukuřičného škrobu). To přináší lepší prodyšnost plenky. Plenky jsou přirozeně hypoalergení a citlivé k pokožce (předcházejí zbytečnému tření a přehřívání pokožky díky náhradě běžných polypropylenových výstélek plenky "textílií" z PLA). Certifikace SWAN ECOLABEL a také GOTS. Cílem společnosti WIP (výrobce Naturae) je také eliminovat všechny chemické přidané látky včetně kosmetických chemických látek všude tam, kde je to technicky možné, aniž by byla dotčena primární funkce produktu. V současné době výzkumné testy provedené Universitou v Parmě prokázaly, že výrobek Naturaé je přirozeně hypoalergenní, nedráždivý a neodírající pokožku.

    Společnost WIP je první italský výrobce plen, který získal certifikát kvality životního prostředí SWAN ECOLABEL, což je norma skandinávské kontroly kvality a udržitelnosti pro životní prostředí. Jelikož neexistuje žádná certifikace Evropské unie Ecolabel pro hygienické potřeby, považuje se v současné době za nejvyšší možnou certifikaci.

    Společnost WIP je také první italskou společností, která získala od ICEA (Italský institut pro etickou a ekologickou certifikaci) certifikát GOTS – Global Organic Textile Standard (Globální standard bio textilií) za používání biobavlny a materiálů „fair trade“ u výrobků, jako jsou vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, bavlněné polštářky, bavlněné tampony.

    Tuto plenku vel. mini jsme občas používali od cca 3,5 do 6 kg. Bohužel musím říci, že ač je ekologická, tak na omak působí nejvíce igelitově z jednorázových plen, které jsem zatím měla v ruce. Je to zřejmě způsobeno povrchovou úpravou svrchního materiálu, který je hladký a klouzavý. Okraje jsou sice dostatečně široké, ale Jonášovi tyto plenky nějak nesedly nebo se mi je nedařilo pořádně zapnout a často mu protekly nebo někde provlhly.

    Zapínání je na jednorázovou plenku trochu složitější – lepítko má 2 vrstvy. Modrou a bílou. Při prvním zabalením lepíte obě vrstvy naráz – modrou vrstvu přilepíte na barevný potisk vpředu na pleně a při dalším posouvání lepítka nebo kontrole plenky odlepíte svrchní bílou vrstvu od modré a lepíte zase zpět na modrou plošku. Pokud se ale netrefíte na modrou plochu, povrch pleny se roztrhá, bílá vrstva lepítka od plenky nejde jednoduše odlepit, drží jak čert. Takže pokud se netrefíte modrou vrstvou napoprvé, je to v pasti…

    Vnitřní jádro je poměrně pevné, nepoddajné, ale saje dobře. Plenka po zabalení miminka na mě dělá takový hranatý až prkenný dojem. Prostě nám uplně nesedly, až jsou z toho, co se dá koupit jedny z nejvíce „eko“ (až na tu dopravu, že? 🙂

    Srovnání Naturae mini s Pampers 2:

    Poslední co zatím zkoušíme, jsou Babylove nature.

    To už používáme velikost MIDI pro 4-9 kg. Plenky vypadají větší, ale je to tím, že zatím nejsem zvyklá na velikost MIDI, doteď jsme používali jiné značky MINI. Tahle značka dělá i velikost MINI, nejsou ale v ekologické kvalitě, biodegradabilní jsou až ty MIDI.

    Původ plenek Německo, běžná cena necelých 5,- Kč/ks.

    Tyhle plenky mají 100 % odbouratelné vnější rouno i savé jádro,  jádro není chlorované, 100 % odbouratelná je i vrchní vrstva, obal plen je kompostovatelný. Celuóza ze bělená kyslíkem. Výrobce uvádí, že se pleny rychle odbourávají (neuvádí ale jak rychle) a že při spalování nevypouští jedovaté plyny.

    S touhle plenou jsem zatím spokojená, nemám výhrad, saje dobře, nehody jsou minimální, vesměs jedině když ji špatně zapnu nebo nezkontroluju okolo nožek. Myslím, že je to výborná volba mezi ekonomicko-ekologickými parametry.

    Obecně tyto plenky vydrží déle, než uvádí váhové rozpětí, při váze akorát mezi 2 velikosti plenky volte spíš tu menší. Velikost 4-9 kg používal synek opravdu dlouho. Vel. junior mi přijde pro 12 kg dítě hubenější konstituce fakt velká a odstává, tj. nemůže vždy spolehlivě splnit svoji funkci.

    Srovnání Babylove MIDI s Pampers vel. 2 (i když už by to odpovídalo spíš Pampers 3, tu ale nemám). Pampers je na obou fotografiích vpravo.

    Další druhy jsme ještě nezkoušeli a asi už zkoušet ani nebudeme. Přešla jsem komplet na látkovky, papírovky používáme už opravdu jen vyjímečně. Na trhu jsou samozřejmě i další plenky např. Moltex aj., ale to už přenechávám jiným.

    Aktualizace 8/2012:

    Takže změna, v drogerii DM jsem viděla Babylove nature eko plínky i ve velikosti mini tj. 3-5 kg!! Hurá 🙂

    Aktualizace 1/2013:

    Ceny s růstem DPH rostou tj. balík plen Babylove nature stojí teď v DM 247,- Kč.

    a také mají nový obal:

    a zřejmě i nové složení...Vnější rouno je ze 100 % viskózy, savé jádro běleno chlorém, 50 % obnovitelných surovin. Celulóza bělená kyslíkem, nikoli chlorem. Takže ekologičtější jsou, ale s tou biodegradibilitou to není nějak valné. Ostatně to výrobně ani na obalu netvrdí.

    Aktualizace 1/2014:

    Koncem roku 2013 došlo k intervenci ČNB, tudíž se to odrazilo na cenách valné většiny dováženého zboží, které je v ČR k dostání. Babylove Nature nyní stojí 267,- Kč za balík tj. 5,80 Kč pro vel. mini, 6,35 Kč/ks pro vel. midi, 7,40 Kč/ks vel. junior. Ale dají se použít slevové DM kuponky na 15 % slevu nebo občas akce 25 % např. na značku Babylove. A když to zkombinujete se slevou na celý nákup 5 nebo 15 %, tak už se to celkem dá.

    Klíčová slova: #biodegradabilni #pleny #eko #jednorazove #jednorazovky #papirove #papirovky