vonrataj
    27. zář 2023    Čtené 148x

    Jaká je vaše pánev?

    Delší dobu mi v hlavě leží jedno téma, které si myslím, je dobré si čas od času připomínat. Před nedávnem jsem jej na svém blogu i nakousla…. Protože je tady na Koníkovi spousta maminek, které buďto v různě dlouhém časovém úseku porodily nebo rodit budou - poprvé nebo již vícekrát, je takové téma tím, co nás spojuje.

    Těhotenství mění tělo maminek - kůži, její pigmentaci, elasticitu a s tím spojený vznik strií v nejvíce exponovaných oblastech (typicky bříško, ale i jinde), pleť se může stát v průběhu gravidity šťavnatější nebo naopak problematičtější. Někomu vlasy zhoustnou, jiné mamince zmatní nebo dokonce padají vlivem hormonů. Těch změn může nastat spousta, leckteré jsou vratné, zaplaťpánbůh. Toto byl výčet některých, viditelných.

    Nastává také spousta změn, které na první pohled vidět nejsou, a o některých takových přesto velmi dobře víte/víme. Bolesti zad, inkontinence, ani sex nemusí být to, co dříve, diastáza břišních svalů a jiné. Připomíná vám to něco?

    Myslím, že tyto symptomy vnímá většina z nás již jako problémy. Stejně tak je dobré vědět, že i s těmito změnami se dá pracovat a pomocí správných postupů lze dosáhnout zlepšení a “normalizace.

    Asi víte, kam mířím. Do epicentra dění, kde se odehrává to nejdůležitější, a tedy do pánve, kde se pak případně “peče” ono miminko. A aby to nezavánělo patologií, ne, nejde o vybavení kuchyně.

    Diaphragma pelvis

    Přibližme si nyní, jak takové ženské pánevní dno vypadá (muži mají pánevní dno samozřejmě také, nás dnes ale zajímat nebude).

    Základní dělení pánve :

    • Velká pánev (pelvis major)
    • Malá pánev (pelvis minor)

    Samotné pánevní dno se nalézá v malé pánvi, kde se nachází orgány jako močový měchýř s močovou trubicí, ženské pohlavní orgány (děloha, vejcovody, vaječníky), orgány vylučovací soustavy (tlusté střevo, konečník). Tyto jsou ohraničeny křížovou kostí a kostrčí ze zadní strany. Po stranách kostmi kyčelními a zepředu kostí stydkou a sedací.

    Důležitým prvkem je samozřejmě i cévní a nervové řečiště, ale aby vše fungovalo, jsou zde přítomné také s v a l y. A těmi hlavními jsou zvedač konečníku a pak kostrčový sval. Dalšími jsou např. močopohlavní sval, svěrače, hruškovitý sval, vnitřní ucpávající sval, svalové povázky a blány (fascie).

    Všechny tyto svaly jsou oporou pro páteř - jinými slovy hlubokého stabilizačního systému - či ještě jinak “core”. A musí být v souhře spolu s bránicí a břišními a zádovými svaly podél páteře.

    Tohle je pouze popis, co kde máme a jak by to mělo ideálně fungovat. Trochu teď odbočím… Řekněme si totiž jeden podstatný fakt. Změnám a stárnutí se neubráníme, nikdo. Můžeme jej v první řadě přijmout jako nedílnou součást svého života a mít se rády takové, jaké jsme. Na straně druhé je vždy několik možností, jak se mít ráda a v překladu, jak o sebe pečovat. K nedílným změnám v životě ženy patří i změny po porodu a povolené pánevní dno.

    Tímto poselstvím si pojďme otevřít ony možnosti - jak dosáhnout “normalizace”.

    Nejspíš jste slyšely nebo jste praktikovaly cvičení Kegelových cviků. Metod a cvičení existuje ale mnoho. 

    Pokud vás problémy odvíjející se od povoleného pánevního dna trápí, stojí za zvážení návštěva specialisty - gynekologa, fyzioterapeuta, praktického lékaře. I fyzioterapie má totiž různé specializace a mezi ně mj., patří gynekologická fyzioterapie.
    ________________________________________________
    Mnoho inspirace dnes najdete na sociálních sítích YouTube, Instagram atd. Tady bych chtěla velmi poděkovat MUDr. Kamile Žižkové, která mi propůjčila některé své ilustrace, ze svého instagramového profilu moje_gynpor , kde provádí osvětu nejen gyn. témat průkopnickým způsobem, ale hlavně s lehkostí, nadhledem a s humorem!
    ________________________________________________
    Jak může terapie probíhat:

    • Na začátku je vždy nutné uvědomit si své pánevní dno a umět jej vnímat, abyste se s ním mohly naučit pracovat
    • Svaly pánevního dna lze ošetřit manuálně pře vagínu nebo konečník
    • Pomocí speciální sondy lze provést tzv. Biofeedback, který vyhodnotí stav pánevního dna a specialista dostane zpětnou vazbu
    • Aktivace hlubokého stabilizačního systému - zde se jedna o fyzioterapeutické metody jako je DNS, Vojtova metoda, Čápová, PNF = spolupráce mezi pánevním dnem, bránicí, břišními a zádovými svaly.
    • Metoda dle p. Mojžíšové - komplexní sestava cviků v kombinaci s manuálním ošetřením svalů
    • Balanční pomůcky - např. Nafukovací čočka na sedák židle - nutí vás sedět vzpřímeně a při balancování na jejím povrchu vlastně posilujete střed těla
    • Strečink uvolňující naopak napětí pánevního dna
    • V neposlední řadě lze zařadit i psychoterapii
    • Výživa
    • Umět přenést nabyté dovednosti a zkušenosti do běžného života

    Velice populární a oblíbené jsou ale také “pasivní” pomůcky. Kromě aktivního cvičení či terapie si můžete, milé dámy, pomoci nošením NUK Posilovače pánevního dna nebo také profláknuté intimní pomůcky “venušiných kuliček” (tyto pomůcky se, jak asi dobře víte, zavádí do vagíny).

    Princip funkčnosti je postaven na tom, že má v sobě posilovač zabudovány kuličky, které se rozvibrují při každém pohybu. Tyto jemné vibrace probouzí vnitřní svalstvo a stimulují jej. Dochází k uvědomování si pánevního dna a tedy i kýženému efektu “posílení”. Nosit jej lze diskrétně. Je jedno, zda jej nosíte pár minut či hodin. Můžete s nimi sportovat, jít na procházku, uklízet, nakupovat nebo třeba večer na bar, když na to přijde.

    Časem může dojít k povolení svalstva dna pánevního také u žen, které třeba nikdy nerodily, věkem, vlivem životního stylu (nadváha, pasivní způsob života aj.). I z tohoto důvodu je dobré myslet průběžně na kondici své “pánve”, věnovat jí pozornost a propojit, jak již bylo zmíněno, teorii s praxí. Cvičení s použitím vhodných pomůcek, případně se svěřit do péče odborníků.

    Mějte se rády!
    Renča&NUK

    nabertekurzOvěřená organizace
    18. kvě 2023    Čtené 30x

    K hazardním hrám se občas navážou i finanční potíže - jenže... co pak s tím?

    🤔 Máte otázky v oblasti dluhové problematiky?

    🤯 Do Jakých dluhových pastí se může člověk dostat?

    💡 Jaké jsou možnosti v řešení dluhových potížích?

    😨 Máte obavu o svého blízkého?

    ⁉ Napadají Vás nějaké jiné otázky?

    WEBINÁŘ ZDE - https://1url.cz/@dluhy_webinar

    SKUPINOVÝ CHAT ZDE- https://1url.cz/@jak_na_dluhy

    .

    .

    .

    .

    #nabertekurz   #hazardnihra #hazardnihry #hazard #harmreduction #podaneruce #spolecnostpodaneruce #pomoc #poradenstvi #gamble #gambler #gambling #onlinegambling #info #duhy #fakt #exekuce #insolvence #peníze #nebojseptat

    Společnost Podané ruce Společnost Podané ruce Olomoucký kraj Zodpovědné hraní