Výsledky vyhledávání pro slovo “#tehotenskacukrovka”
#gestacnidiabetes #tehotenskacukrovka #cukrovka Chtěla bych se podělit o svou zkušenost. Třeba to někomu pomůže 🙂 Když mi na diabetes přišli, byla jsem z toho hodně vystresovaná. Bála jsem se, že budu muset začít s injekcemi inzulinu. Informace jsem sbírala ze všech stran, a neustále to řešila. Začít najednou s diabetickým jídelníčkem nebyl taky žádný med, protože to vyžadovalo přísnou disciplínu, pravidelnost stravování, vážení porcí, počítání sacharidů a také silnou vůli 🙂 Nejtěžší na tom všem bylo ale to neustálé řešení-co k jídlu, kolik čeho a kdy a aby to doma bylo, takže to obnášelo neustálé nakupování a vaření...( Navíc jako vegetarián mám ještě o "překážku" navíc :D Ale naštěstí např. tofu či tempeh jsou na sacharidy chudé 🙂 ) Ale chtěla bych všechny ženy, které tohle postihlo, uklidnit, povzbudit a potěšit vlastně vesměs pozitivními dopady tohoto "problému"! Díky dodržování diety se mi podařilo udržet hodnoty v normě, takže léky ani inzulín nebyly nakonec třeba a jako bonus jsem za poslední 4 měsíce těhotenství přibrala pouze 1kg, tzn./že jsem asi 4 kg zhubla, a zdravě! (Nutno podotknout, že bylo z čeho, neboť jsem měla poměrně slušnou nadváhu už předtím) Tělo na dietu reaguje velmi dobrou rychlostí a pravidelností metabolismu. Odvykla jsem cukru natolik, že i obyčejný ochucený jogurt mi nyní přijde jako nesnesitelně sladká věc. Člověku také dojde, kolik skrytého cukru se v potravinách ukrývá a to se do budoucnosti také hodí. A chtěla bych se s vámi tedy podělit o pár rad a tipů pro těhotné diabetičky, které mi pomohly uspět a vyhnout se tak injekcím 🙂
-Jedla jsem každé 3 hodiny (př. :9,12,15,18,21h a někdy i něco malého o půlnoci) S tím, že v 9,15 a 21 se jednalo o tzv.hlavní chody-kde na oběd a večeři připadlo cca 40-50g sacharidů a na ostatní jídla cca 20g..
-k snídani jsem si naopak dávala co nejméně sacharidů, například omeletu se zeleninou. Prostě porci bílkovin, ideálně téměř bez pečiva. Také mléčné výrobky mi po ránu nepříjemně zvyšovaly cukr v krvi, takže bohužel...jogurtem začít nedoporučuju. Dokonce i mléko do kávy bylo tabu. Ale později během dne už s tím nebyl problém! Třeba k svačině nebo druhé večeři byl pro mě ideální jogurt s mraženým(zimní období je v tomhle trochu kruté)ovocem a ořechy nebo různými semínky.
-po vydatnějším jídle jsem šla alespoň na půl hodiny něco dělat nebo na procházku, a ne si lehnout, i když to k tomu svádělo...ale taky ne vždy.
-ranní hodnoty cukru jsem přestala měřit hned po probuzení, ale třeba až po 20ti minutách, po všech ranních rituálech. To byl můj největší strašák! Ráno, hodnoty cukru kolem 7,5mmol takhle na lačno mě děsily, Než jsem zjistila, že je tu tenhle detail! Že je potřeba se trochu rozhýbat a také si promasírovat ruce třeba důkladným umytím. Přišla jsem na to náhodou, když jsem se ráno změřila a měla jsem 8,5, aniž bych měla večer něco "hříšného", napadlo mě umýt si pořádně ruce, promasírovat a rozproudit v nich krev. Za 2 minuty byl najednou naměřený výsledek 6,3! Takže se neplašte, glukometr nemusí mít vždy pravdu ;)
-dále jsem pila 3x denně čaj z borůvkového listí. Vždy ideálně před hlavním jídlem...měla jsem jej většinou připravený dopředu a už zchladlý. Chutná výborně, když se do něj vhodí i pár borůvek 🙂 Nemá nijak nepříjemnou chuť, a budu ho asi pít i nadále..zvykla jsem si na to. Nevím, do jaké míry má zásluhu na mém úspěchu, ale byla jsem důsledná a pila jej opravdu každý den.
-po pár dnech či týdnech už jsem se měřila jen namátkově
-po pár týdnech už ani nebylo potřeba vážit porce, člověk to dostal celkem do oka
-po prvním měsíci mě doktor pochválil za výsledky, doporučil takto pokračovat a mě to dodalo na klidu a sebevědomí. To mělo taky jistě pozitivní dopad na výsledky. Stres je v tomto případě velmi nežádoucí.
-objevila jsem kouzlo hořké čokolády! ;) tu můžete. Jen se podívejte na obsah sacharidů. Našla jsem i takovou, která měla pouhých 15g sacharidů ve 100g. Dost často jsem se rozmazlovala šálkem hořké horké čokolády, rozpuštěné v mléce (smetana, stévie, kakao navíc, chili, kokosový olej, skořice ..to všechno z toho udělalo báječnou věc)
-stévie je vhodná i pro těhotné. Na tu pachuť si člověk taky zvykne, když chcete něco osladit...jakože třeba ten jogurt s mraženýma meruňkama to vážně potřeboval ;)
-na internetu je spousta low-carb receptů z celého světa a rozhodně to nemusí být něco nudného! Například pizza vyrobená z květáku, vajec, mandlové mouky a mozzarely je lepší, než obyčejná! Je to o tom se nebát taky trochu rozmazlovat a experimentovat 🙂)
To by bylo asi tak vše, na co se teď rozvzpomínám... Snad to někomu přijde užitečné.. Hlavně bych chtěla zdůraznit, že toto setkání s cukrovkou bylo pro mě ve výsledku velmi pozitivní zkušeností. Naučila jsem se pravidelně stravovat (což po létech práce v gastru je velký úspěch sám o sobě, kdo ví, ten ví ;) a nastartovala tak metabolismus. Nyní se tělo samo ozývá, že má 3 hodinách hlad. Těším se, že až se budu moci po porodu hýbat, že půjde pryč i ten zbytek z původních zásob tuku 🙂) Naučila jsem se číst složení potravin a objevila tak pár rozhodně nedobrých, ale přitom zdravě se tvářících výrobků! Po pár dnech diety už jsem necítila hlad ani potřebu větších porcí, díky té pravidelnosti se ukáže, že jsou porce dostačující.
A v neposlední řadě se může podařit vyhnout se diabetu v budoucnosti, díky umírněné životosprávě.
Navíc si neumím představit intenzivnější motivaci k takovéto změně, nežli je zdraví vaše a vešeho miminka. A ještě jeden bonus! Můj partner zhubl také 5 kg protože se mnou tak trochu drží basu 🙂
Tak ať vám to hezky jde a nestresujte se. Okolí se nebojte požádat o podporu a poproste je, ať si zákusky a tatranky jedí někde potaji ;)
Hodně štěstí!
Veu