Je vůbec někdo, kdo by Epi-no/Aniball nedoporučil?

rajecka
25. únor 2015

Ahoj, za měsíc a kousek budu podruhé rodit a od začátku těhotenství přemýšlím, zda tentokrát cvičit nebo ne. Všude na internetu i v okolí slyším jen samou chválu, přesto mám několik důvodů, proč se toho bojím a nechce se mi do toho jít, především finance a strach z poranění, mám totiž z předchozího nástřihu hodně tenkou a citlivou kůži v této oblasti. Nechci si hledat důvody, proč si ho nepořídit, jen by mě zajímalo, jestli má někdo i negativní zkušenosti, které se nikde neprezentují.

Děkuji

anna159
25. únor 2015

ahoj, to by me docela taky zajimalo, Taky nad tim premyslim, ale bojim se, abych si spis neublizila. No uvidime, jestli nekdo se zkusenosti napise.

apacheee
AMBASADORKA
25. únor 2015

Jedine negativni zkusenosti jsou spis problemy,ktere u nekterych zen provazi cviceni,naor.krvaceni,bolestive vypuzovani,a kdyz to nekdo prezene,tak i male povrchove trhlinky.Ale za sebe ho budu opravdu vynaset do nebes do konce zivota.

vali1
25. únor 2015

@apacheee
@anna159
@rajecka
právě to taky řeším a včera jsem se ptala mého starostlivého a vyhlášeného gynekologa. Ptala jsem na jeho názor a jestli především slyšel o nějakých negativech. Usmál se, že o tom slyšel, ale že je těžké vyjádřit se, protože každý porod má žena jiný a tím, že Anibal používá, zase neví, jaký by měla porod bez používání. Ale prý proč ne....

apacheee
AMBASADORKA
25. únor 2015

@vali1 ja diky tomu porodila synka v poloze kp bez jedineho poraneni,vedela jsem,jak tlacit a byla jsrm diky tomu dost sebevedoma.Moje dr.u pirodu rikala,ze je znat,ktera roducka s balonkem cvicila😄

vali1
25. únor 2015

@apacheee
jak často jsi cvičila a v kolikátém týdnu začla? Poloha Kp je? Jsem prvorodička 🙂

apacheee
AMBASADORKA
25. únor 2015

@vali1 zacinala jsem ve 36.tydnu,cvicila kazdy den,rodila jsem na zacatku 39.tt, hned ten den,co jsem nacvicila poprve na 30 cm.Kp je,ze je miminko v deloze otocene obracene,tzn.ze jde ven nejdriv zadecek a hlavicka az nakonec😄

mahi
25. únor 2015

Na jednu stranu zjistíš jak tlačit,na druhou,když se ti nedari balónek v určité velikosti vypudit,tak dostaneš depku,je to demotivujici. Skončila jsem na 28cm,víc to neslo,při porodu jsem věděla,že to zvládnu,i když nakonec sel prcek neplánovaně císařem.ale za mne více plusu než minusu

hankasalm
25. únor 2015

Cvičila jsem s epi-nem, porod jsem odbyla se 2 stehy. Myslím si, že přispěl i k rychlejšímu průběhu porodu - od příjezdu do porodnice trvalo necelých 5 hodin, než moje první dítě přišlo na svět. Podle mě byla koupě epi-na jedna nejlepších investicí spojených s mateřstvím.

catchulinecka
25. únor 2015

@apacheee ahááá a já jsem myslela, že když je mimi koncem pánevním, tak je atomaticky císař...takže není??? to je super zpráva 🙂

rajecka
autor
25. únor 2015

Díky, vím, že je to hodně i psychická podpora. Já jsem teda první dítě vytlačila bez problémů na pár zatlačení a nijak jsem se na to nepřipravovala, šlo to samo, byla jsem totiž v takovém tom "jiném stavu" a z porodu si nepamatuju skoro nic 🙂 Ale měla jsem poměrně velký nástřih a jizvu cítím i po dvou letech. Myslela jsem, že právě cvičením bych mohla druhému nástřihu předejít, ale jak jsem psala, mám tak ztenčenou kůži, že i po sexu jsem podrážděná a často se objeví trhlinky, takže bych nerada investovala do balónku a pak ho kvůli bolesti nepoužívala.
@mahi
@apacheee
@vali1
@anna159

vetyver
25. únor 2015

@catchulinecka lékaři dávají většinou vybrat. Já měla miminko taky KP a zároveň špatné postavení, takže bych opravdu neporodila bez ani s cvičením., dcera šla císařem... teď čekáme druhé a pokud jizva dovolí, bude přirozený porod a epi-no mám už doma.

catchulinecka
25. únor 2015

@vetyver Moc děkuji za info, to jsem fakt nevěděla 🙂 jsem, teda budu prvorodička, takže uvidíme 🙂

nikollita
25. únor 2015

Je to super věc, u první jsem poctivě cvičila, teď to trochu flákám 🙂 No rozhodně bylo poznat, že jsem cvičila, personál mě moc chválil, ale stejně to skončilo císařem (nepodařilo se mi ho protlačit pro jeho velikost).
Nicméně rozhodně mě epino nenaučil tlačit, myslela jsem, že jo, ale u porodu to byl děs. Prý jsem tlačila do hlavy a ne do břicha a pořád mi to nešlo 😀

minonnka
25. únor 2015

@rajecka a co treba zkusit spise masaz hraze olejickem co je na to urceny? U prvniho tehu jsem o epinu uvazovala, ale nakonec jsem tak dlouho vahala az byl porod skoro za dverma, takze nic 😅 Ale masirovala jsem olejickem hraz a byla jsem bez nastrihu (syn 3,5kg), nevim tedy, jestli diky olejicku, kazdopadne to neublizi a zapojila jsem i manzela (s tim brichem co jsem mela jsem si tam tak tak dosahla 😀 ), takova mensi predehra 😀
U druheho tehu jsem uz epino neresila, pac jsem si rikala, ze uz vim, do ceho jdu. opet bez nastrihu (dcera 3,7kg).
Hodne tehulek si misto epina poridilo analni balonek ze sexshopu, je levnejsi a sluzbu take splnil 😉
Zkuste se poradit s Vasi gyn. jestli je balonek ve Vasem pripade vhodny, at si zbytecne pred porodem neublizite...

achjonetusim
25. únor 2015

@rajecka Finančním důvodům nerozumim, vždyť jde koupit tady na bazaru za pár stovek, doma stačí před užíváním ošetřit/dezinfikovat. A po porodu znovu prodat. I kdyby ne a kupovala bys novej - z dětský výbavičky, oblečků a udělátek máme doma každá hromadu věcí co jsou navíc, do kterejch jsme (kolikrát i vědomě) investovaly zbytečně. Ale fakt neznám nikho kdo by řekl že investoval zbytečně do balonku (krom holek co skončily na císaři samozřejmě, ale i tak věřim že když ne fyzicky tak s psychikou to před porodem pomohlo každý z nás).

mariti
25. únor 2015

@rajecka Jsem v podobné situaci - taky jsem o balonku uvažovala, ale po konzultaci s fyzioterapeutkou u mě zvítězilo NE. Prý cílené roztahování svalů pánevního dna může později způsobovat problémy, např.s inkontinencí aj. Porod trvá relativně chviličku a je to souhra hormonů, emocí, fyzického a duševního vypětí. Věřím přírodě, že to má dobře vymyšlené. Cvičit měsíc před porodem mi prostě nepřijde přirozené. Já spoléhám na dobrou fyzickou kondici, masáž hráze, lněné semínko a čaj z maliníku. A především na moji porodní asistentku, že nechá porodu přirozený průběh, tak abychom to opět zvládli bez nástřihu a (téměř) bez natržení - jen jednosteh. K tomu se váže i volba vhodné porodní polohy. Takže já investuji raději do té porodní asistentky, které důvěřuji.

espada
26. únor 2015

@rajecka Vlastní zkušenost nemám, ale kamarádky gynekoložky, které mají děti ho v těhotenství nepoužívaly. Říkaly, že nástřihů je méně, ale pak jsou problémy. Měly na to nedávno nějaké školení o novinkách a prý se to svalstvo nedá úplně dohromady, resp.hůř než po porodu a v pozdějším věku způsobí větší komplikace. Je to laicky řečeno vytahané. Ale maminkám to nevymlouvají, jen své pacientky na riziko upozorňují. Taky říkaly, že nejsou studie o těch komplikacích, protože je to novinka a ženy, které jej používají ještě nedosáhly toho pozdějšího věku.

espada
26. únor 2015

@mariti O tom samém mluvily ty moje kamarádky. Porod fajn, ale pak celoživotní problémy. Uvidíme, jak budou rodičky s balónkem na tom později. Teď se to nedá říct.

espada
26. únor 2015

@apacheee Moje sestra rodila KP bez balónku a taky bez nástřihu, takže možná, že by se ti to povedlo i bez něj. To ale člověk nezjistí. Ale každopádně dobrá psychika je důležitá. A k té balónek bezpochyby pomáhá.

andelka
26. únor 2015

@espada
@espada celoživotní problémy? Epino je na trhu tak 5 let. to těžko může mít někdo relevantní informace. Až nám všem bude 60, pak můžeme spekulovat jestli problémy s inkontinencí máme, a co toho asi může být příčinou (jestli porod s epinem nebo s nástřihem nebo nic z toho). cvičí se maximálně 4 týdny. Za tu dobu nelze nic vytahat tak, aby to tak zůstalo dalších 40 let. Zato poslední generace si nástřihů užila dost a dost, dělalo se to skoro automaticky.
Pánevní dno se dá vycvičit, po porodu by ho měla posilovat každá žena, nehledě na používané pomůcky před porodem.
U mě je třeba zajímavé že před dětmi jsem malinko problémy měla, když jsem kýchla nebo smrkala radši jsem zastavila. dneska po dvou porodech (a dvou cvičení v těhotenství a posilování po něm) tohle vůbec neřeším, problém zmizel.

espada
26. únor 2015

@andelka Jen reprodukuji, co mi bylo řečeno. A taky píšu, že ty studie nejsou, protože je to novinka. Ale odborníci se na tom shodují a moje kamarádky gynekoložky to samy nepoužívají. Prý to roztahuje svaly, které se již nestáhnou. Není to jen o pánevním dnu. A já jsem na ně dala a rozhodla se rodit bez balónku. Jestli ty problémy budou, ukáže až budoucnost.

anjelita
26. únor 2015

Pochybuju ze by balonek zpusobil nejaky problemy z hlediska svalovyho uvolneni nebo nejakyho vytahani. Svaly jsou prece svaly, s panevnim cvicenim bude za mesic zenska jako nova. Vzdyt svesenej zadek se da tahy vyhnat nahoru cvicenim..

espada
26. únor 2015

@anjelita Hele, když to tak obhajuješ, co si něco nastudovat, páč o tom evidentně nic nevíš. Zadek není pochva. Existuje svalstvo hladké, příčně pruhované apod. A některé druhy svalů se nedají vůlí ovládat tudíž cvičit. Pak jde také o cévní systém, který se nedá nacvičit. Proto se doktoři zabývají tím, že zkoumají, co se při cvičení s epinem děje a mohli vyhodnotit, zda je to v pohodě, nebo dojde k nějakému poškození.

andelka
26. únor 2015

Odborníci se málokdy na něčem shodnou. 😅 navíc tohle mohou řešit pouze teoreticky,studie mohou dělat za desítky let. U nás v porodce se o epino zajímali,i jako druhorodicka jsem byla celkem exot,s nulovým poraněním,při rychlém porodu,očividně z toho měli radost.

espada
26. únor 2015

Obecně a všem. Neříkám, že balónek není dobrý. Jen známe výhody a nevýhody, jsou-li nějaké, nedokážeme v tuto chvíli vyhodnotit. Já se rozhodla ho nepoužít, protože jsem si něco nastudovala a z důvodů skladby tkáně, která se "cvičí" a obav z budoucích komplikací, jsem si udělala svůj názor na svůj porod. Nic víc.

klarkak
26. únor 2015

koukam,ze se ty nazory diametralne lisi....ja mam zase informace,ze odbornici se shoduji na pozitivnim vlivu cviceni...nehlede na to,ze aniball a epi-no jsou doporucovanou pomuckou pro zeny trpici inkontinenci....ja jsem na nej vlastne narazila nejprve v souvislosti s timto problemem u zname,ktera to vychvalovala do nebes (rozumejte nenafukuji na 30 a nevypuzuji),ja sama jsem cvicila,porod me v snad nejblizsich hodinach-dnech ceka tak uvidime,kazdopadne nemam pocit,ze by to melo neblahy vliv na vytahani jakehokoliv svalstva....🙂

espada
26. únor 2015

@andelka Zatím to jsou jen dohady. Uvidíme. Naše dcery třeba už budou vědět.

andelka
26. únor 2015

@espada myslis že když ma někdo hodně vyvinutého partnera a sexuje s nim často,dlouho a dlouhodobě,že už to dole zůstane přizpůsobené dlouhodobě a potenciální další méně obdařený partner bude mít smůlu? Jen tak premitam...

veru11
26. únor 2015

Já cvičila poctivě a přesto nástřih až téměř ke konečníku, takže za mě ne...

andelka
26. únor 2015

@veru11 a byly nějaké komplikace? Takový nastrih není jen tak.. 😒

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru