Ekzém od roku 2021. Jak jej účinně po porodu léčit?
Ahoj, prosím o zkušenosti a radu. 🙏
Po porodu prvního syna v roce 2021 se mi začal v třísle objevovat atopický ekzém. Chodila jsem ke kožním lékařům, dostávala různé masti včetně kortikoidů – vždy se to na nějakou dobu zlepšilo, ale pak se problém zase vrátil.
Po porodu druhého syna v roce 2023 byl stav chvíli lepší, ale teď mám tříslo prakticky pořád červené, „ohnivé“, oteklé a nesnesitelně svědí. Objevují se i puchýřky a po škrábání mám nateklou jizvu. Je to začarovaný kruh – jakmile začnu škrábat, nedokážu přestat. Někdy mi při tom dokonce začne brnět ruka a svědění/škrábání se úplně vymkne kontrole. 😔
U imunoložky mi alergie nezjistili, používám prací prostředky pro citlivou pokožku a vyzkoušela jsem už spoustu přípravků, které mě stály nemalé peníze, ale nic nepomohlo dlouhodobě.
Prosím, našel se někdo, komu se podařilo tento problém opravdu vyřešit? Pomohl vám nějaký konkrétní lékař, léčba nebo vyšetření? Budu vděčná za každou zkušenost. ❤️
Tak na kožním řeší pouze důsledek, nikoliv příčinu. Proto se problém vrací a pokud není řešena příčina, logicky se zhoršuje. Negativní test IgE protilátek na základní alergeny říká pouze tolik, že toho času nemáš (nebo ji test prozatím neumí vyhodnotit kvůli nízké hodnotě protilátek) alergii aktivovanou rostoucími IgE protilátkami. Avšak nic nevypovídá o tom, zda máš nějakou intoleranci (HIT, IL, fruktózovou, neceliakální citlivost na lepek, atd.) či celiakii, popř. zda máš Non_IgE alergie, kdy tělo reaguje na alergen bez účasti IgE protilátek. Non_IgE alergie jsou nejčastější formou reakcí a neodhalí je žádný krevní ani kožní test. Jediným způsobem, jak je vysleduješ, je vyřazení alergenu ze stravy/kosmetiky/drogerie, počkáš minimálně měsíc a sleduješ, jak se tělo chová. Pokud dochází u ekzému k pozitivním změnám, pak jsi odhalila alergen, který vadil. Zpravidla se pak doporučuje ještě expoziční test, kdy se alergen vrátí do stravy/kosmetiky/drogerie a čeká se na zpětný návrat potíží, aby se problém definitivně potvrdil, ale to mi přijde zbytečné - zase to jen střeva a kůži zhorší a ten měsíc, kdy se tělo začalo uzdravovat, přijde nazmar.
Doporučuji přejít na non toxic domácnost (přípravky pro citlivou pokožku jsou pořád chemka, která může dráždit) a protizánětlivou a protikvasinkovou stravu. A ideální je psát si deník s tím, co jsi který den snědla, protože zejména u Non_IgE alergií dochází k reakcím těla se zpožděním až v řádech dnů. A ty potřebuješ vysledovat, co stojí za tím ekzémem. A těžko udržíš v hlavě, co vše jsi strčila do pusy od pondělí, když máš čtvrtek a zhoršil se ti ekzém...
Je to běh na dlouhou trať, ale když vydržíš, ekzému se zbavíš. Vím, o čem mluvím, u syna jsme to pilovali bezmála 1,5 roku, než jsme vyřadili všechny alergeny, ale díky tomu má astma v remisi, je bez ekzému, zánět ve střevech odezněl a on tak postupně reaguje na méně a méně surovin.

Nerozumím, ty máš v třísle jizvu nebo myslíš jizvu v podbřišku po císaři?