Atopický ekzém a svědění. Co by ho zklidnilo?

minnie79
10. únor 2021

Ahoj všichni, už nevím co vyzkoušet. Malá (4.měsíce) má atopický ekzém, mastičky od doktorky moc nepomáhají. Nejhorší na tom je, jak moc to maličkou svědí :( nemá někdo zkušenost s něčím co aspoň zklidní to svědění? Nejhorší je to vždy před spaním to by se mohla uškrábat.
Děkuju za každou radu 😇

mamikry
10. únor 2021

@minnie79 Zkousela jste pred spanim Fenistil kapicky? Mohly by ulevit od skrabani. Ale nevim, od jakeho jsou veku. Maly tim trpel taky a nejlepe zabirala modra Indulona, ac je to chemda. Dobra je i A-derma a ted testujeme na suchou kuzi Salcuru, tu maminky dost chvali.

minnie79
autor
10. únor 2021

@mamikry moc děkuji! Indulonu už jsem zkoušela a nic :/ ale zkusím to ostatní

bbn
10. únor 2021

@mamikry až na to, že fenistil kapky mohou být také alergenem, obsahují totiž jednu ne zrovna ideální látku. A po osobní zkušenosti, kdy dcera i syn na tyto kapky měli nehezkou reakci, už bych to takto malým dětem nedávala.

mamikry
10. únor 2021

@bbn Moje deti po nich treba nikdy reakci nemely, naopak jim ulevily, takze zkusenost proti zkusenosti.

katka9184
10. únor 2021

Také užíváme, malý to má jen přes zimu. Mažu hodně modrou indulonou a když ho to moc svědí, dáváme Fenistil kapičky.

surikata131
10. únor 2021

Taky můžu doporučit A-derma (exomega emolienčni krem/balzam), ovesná koupel s oliv.olejem, můžeš zkusit eliminační dietu pokud kojíš, případně ty antihistaminika na noc-to ale po poradě s lékařem

berluska
10. únor 2021

za mě bych doporučila zaměřit se třeba i na prací prášky, nevím v čem perete, ale většina pracích prášků obsahuje plnidla, které se v pračce nerozpustí a zůstávají v prádle a při kontaktu s pokožkou dochází ke svědění a podráždění pokožky, tak bych doporučila zaměřit se i tímto směrem a prát v prášcích bez plnidel

sim_blatonova
10. únor 2021

@minnie79 Ahojky, mame stejný problém. Syn, za tyden půl rocku, ma uz cca dva tydny cely cerveny hrudnicek. Pred par dny se pridalo i svedeni. V pondeli jsme byli u detske doktroky, tak hned rekla ze to je AE,cemuz se mi ze strachu nechce verit. Chtela nam dat kortikoidni mast, tu jsem prozatim odmitla, tak nam napsala mast excipial s ureou a kapky fenistil. Bereme to od pondelka, vcera to mel pěknější a dnes katastrofa. Strasne se v noci drbkal, chudacek :( ted přes den u uspavani taky :( mame prikrmy od 4 mesice, kojim. Nevim, co mam delat, jak mu pomoci. Je mi ho strašně lito, porad se mi chce brecet... Drz se a snad nam někdo poradi

mamikry
10. únor 2021

@sim_blatonova Vedle toho, co jsem uz psala, je taky dobre pohlidat praci prasek a material, ze ktereho mate obleceni. Idealni je svetla bio bavlna, mozna i bambus by sel. Jsou i specialni pyzamka pro deti, nektera se stribrem, ale ta jsou dost draha. Jinak koupat mene a ne v horke vode. Pripadne delat otrubovou koupel, da se sehnat v DM nebo lekarne. Nebo pak specialni mleka do koupele. Nam doktorka doporucila Linolu, ale nezabrala, ted mame Salcuru, ale zatim nemuzu hodnotit, mame kratce. Jeste muzete zkusit od PurityVision Detske maslo, nekdo ho chvali, mne se po nem ale starsi syn osypal. Je to beh na dlouho, chce to zkouset.

sim_blatonova
10. únor 2021

@mamikry ale co aspon na to drbani. Jsem z toho na prasky. Nechci aby tim trpel cely zivot

mamikry
10. únor 2021

@sim_blatonova poradte se s lekarkou o tom Fenistilu. Jinak na akutni svedeni by mela byt ta Salcura rescue cream, ale zda pomaha, nevim. Podle recenzi ale zklidnuje. Jinak, jestli vas to trochu uklidni. Syn mel do roka osypane cele ruce a nohy. Po roce to zacalo ustupovat a ted se mu delaji pupinky "jen" na loktech a prevazne v hodne chladnem pocasi, sem tam zacervenaji tvare. Porad doufam ze to jeste zmizi s vekem. Muze to byt jen ten detsky ekzem, ktery casem mizi.

sim_blatonova
10. únor 2021

@mamikry dekuji, jste zlata. Moc dekuji za uklidnění, snad mate pravdu a ustoupi to

minnie79
autor
10. únor 2021

@sim_blatonova já dnes v lékárně dostala mastičku CREMOR HOLT, namazala jsem večer a malá byla klidnější než včera, tak snad to pomůže. Jinak si pořád říkám, že bych to raději měla sama, než jí vidět takhle se trápit :( takže s vámi úplně soucítím a taky se držte, určitě bude líp! 😇

kafr
10. únor 2021

Přihlaš se zde do skupinky atopický ekzém, vede ji Věrka Zíková. Má i své webovky. Všechno si tam pročti, úvodní článek ve skupince ti hodně vysvětlí a na webu je toho ještě víc. Ve skupince ti i poradí, co aktuálně dělat.
Atopický ekzém se fakt nedá mazat podle rad "jedna paní povídala" musíš reagovat na aktuální situaci a kolikrát mažeš každý kousek něčím jiným, je to hrozná alchymie! Ale neboj, dá se to zvládnout. My jsme bojovali skoro 2 roky a teď už rok ho máme úplně pod kontrolou.

zuzekk
10. únor 2021

@minnie79 holtova mast? Takový smrad v kelímku? To máme od doktorky, prý nejvyšší před kortikoidy. Malému to vždy na nějakou dobu "vyléčí", určitě zklidní. Bacha, dělá fleky. Mě tím mazali celé dětství, a ekzém jsem měla hroznej. V zimě vždy horší, vliv má i ovzduší, stres, chemie ze všech zdrojů, pozor na to co jíš (kojiš-li). Zmíněný prací prášek určitě, mně tenkrát prala máma věci rok jen mýdlem v ruce, ale dnes jsou určitě i varianty do pračky (např mýdlové ořechy, celé nebo nastrouhané).

luciaanaa
11. únor 2021

@minnie79 koukni tady na poradnu na koni

https://www.modrykonik.cz/group/6098/

slunea
11. únor 2021

Mamky, doporučuju zhlédnout webinář Lídy Jiříčkové. Atopický ekzém je u kojence nejčastěji projevem potravinové alergie. Masti toho moc nezmůžou, dokud se nevyřeší příčina - je potřeba najít potraviny, které dítku vadí. S prvním dítkem mi trvalo dlouho, než jsem se k eliminační dietě odhodlala, ale stálo to za to. https://lidajirickova.cz/

luciaanaa
11. únor 2021

@slunea mě se to tady nechtělo vypisovat ale na 100000% pravda taky se synem bojujeme a tohle nám dalo směr a za mě paní Ziková ta pomohla určit alergeny 🙏

kafr
11. únor 2021

@luciaanaa už jsem to taky psala kousek výše. Jsem ráda, že to tady zaznělo znova. Je to svatá pravda.
Nejhorší rady, které jsem k ekzému dcery dostala (měla ho od 1.měsíce), byly od kamarádek a z různých diskuzí: "... nám pomohlo toto...." "... zkus mazat tímto, to pomůže vždy..." Vším tím různým mazáním, které jsem na začátku "zkoušela" jsem to jen zhoršila.
Jediné "vždy pomůže", které platí, je od paní Zikové: "červený ekzém zklidní zinek!" Ale to je jen malý kousek skládačky v léčbě atopického ekzému.

alishka111
11. únor 2021

Atopický exém je vlastně taková "nediagnoza" znamená to, že lékař neví, proč exém je. Ale zejména u dětí jde (podle mnou zjištěných informací) takřka 100% ně o reakci na něco. Buď alergie kontaktní: /prací prášky, sprcháče, krémy, ubrousky parfémy apod...) nebo potravinová, tady jsou alergeny nejrůznější, ale jako první podezřelí se nabízejí mléko (bílkovina kravského mléka) vejce, ořechy citrusy, lepek, kuřecí, vepřové, mořské plody, kukuřice... Při kojení a malé děti nemůžou hladovět, tak je dobré na týden, čtrnáct dní vysadi vždy nějakou potravinu, nebo jejich skupinu a pokud je trefa, tak se to celkem rychle projeví... Mazání může pomoci, ale většinou mastnota exém v akutní fázi zhoršuje, Naopak hojící se exém může být mazání úlevné, ale bez objevení příčiny to nikam nepovede.

minnie79
autor
12. únor 2021

Moc všem děkuji! Jste zlatý! ❤️❤️❤️

marti89
12. únor 2021

Bod 1 - Strava
Vyřadit vše dráždivé a potenciální alergeny (proběhly testy?) a potraviny obsahující histamin (kořenová zelenina, mořské ryby..). Omezit cukry - zkusit protikvasinkovou dietu a vynechat lepek (ten nemusí být příčinou, ale dost často to zhoršuje).

Bod 2 - Oblečení a praní
Oblečení ideálně čistě bavlněné, zbytečně nedávat moc oblečení, pocení dráždí kůži. Na noc se dají koupit speciální oblečky se švy vně. Vyhodit všechny chemické srajdy a prát bez nich (nastrouhat jemně kokosové mýdlo, prací sůl, oplach (místo aviváže) kyselina citronová nebo ocet a bílé k prášku perkarbonát a na 60°C. Prádlo sušit v sušičce, vytáhne zbytkový prach a nepráší se tam zbytečně z toho v bytě.

Bod 3 - Koupání
Ekzematici chtějí příjemně teplou na koupání, to max. 1x za 3 dny - musí se odmočit 15 minut, do vany dát sůl do koupele (s konopným olejem, mořskou, s kozím mlékem,..) a nedávat už nic jiného (oleje vysušují většinou). Na závěr opláchnout vlažnou vodou, odstraní se zbytková sůl. Nesušit! Vzít do osušky, položit na postel a ještě do mokré kůže nanést mazání (bambucké máslo, mangové máslo, kokosový olej, mandlový olej, hydratační krém,..).

Bod 4 - Kosmetika
Oleje a másla na vlhkou kůži, mléka na suchnou i vlhkou. Kosmetiku si musíte vyzkoušet, každému sedne něco jiného - vyhoďte chemické srajdy typu Nivea a nespoléhejte na označení bio, čtěte INCI. Zkuste třeba kosmetiku Onclé, Weleda.

Bod 5 - Péče o ekzém
Kde je rozjetý ekzém, je potřeba o něj víc pečovat. Buď sušit (zinkovou mastí), nebo hydratovat. To si musíte vyzkoušet, každému sedí něco jiného. Zvlášť rozdrbaná místa je možné zahojit s Hemagelem, příp. vydezinfikovat proti zanesení nečistot Actimaris Sensitiv. I v klidném stavu je nutné se o ekzematickou kůži starat.

Bod 6 - Nehty
Je potřeba opravdu důkladně stříhat nehty, aby se minimalizovala možnost poškrábání.

Bod 7 - Doplňky stravy
Zařadit kvalitní probiotika - např. Gut Pro Infant (malé děti) nebo Gut Pro. Teď se přejmenovávaly, novýnázev si ještě nepamatuji. Možnost pít čaj z Tibi krystalů, kefírovou houbu. Vitamín D a C (od Jamiesona) a lichořeřišnici od Naděje (počet kapek je hmotnost dítěte děleno 2). V případě kopřivky tlumit antihistaminiky (Fenistil kapky nebo na předpis na kožním Aeirus).

Určitě bych si ještě na něco vzpomněla, ale takový základ jsem vypíchla..

kafr
12. únor 2021

Ještě jsem si vzpomněla, dobre jsou čaje rooibos, obsahují nějakou zklidňující látku na to svědění a můžou jej i miminka. Omlouvám se, že to píšu takto jednoduše, už si to moc nepamatuju...