Antikoncepce, vysadit nebo nevysadit?
Ahoj holky,
povedla se mi teď trochu prekérní situace... Plánujeme se na jaře začít snažit o miminko. V listopadu jsem měla jít k doktorce, která mi měla napsat poslední balení HA, jenže jsem zjistila, že jsem se k ní objednala týden po dobrání posledních prášků, co doma mám. Teď trochu přemýšlím, zda jí mám zavolat, jestli by neměla volno dřív nebo jestli ji nevysadit rovnou, když už to "osud" takhle nachystal.
Snažit se hned nemůžeme, čekám až dozní účinky jednoho léku, který jsem brala a který je pro dítě rizikový, manžel z ochrany kondomem není moc nadšený, ale taky přemýšlíme, že do sebe stejně cpu zbytečnou chemii (mě osobně kondom až tak nevadí 😀 )
Proto bych vás chtěla poprosit, zda byste mi neporadily, ptz mám na rozhodnutí 14 dní a nedokážu se rozhodnout. A rodinou se radit nemůžu (nesouhlasí s tím, že bych měla dítě), manžel si není jistý a pak mám jen jednu kamarádku, které se dokážu svěřit a vím, že to nevyžvaní 🙂 Ale to je jen jeden názor. Napíšu tedy všechny pro a proti, můžete mi pomoct se rozhodnout? Já vážně nevím. Jsem zvyklá se s lidmi radit, ale teď nějak není s kým...
Pro: - už před nasazením HA jsem měla potíže s cyklem a řešení srovnání cyklu by tak přišlo v pro mě vhodnější době (pracuji sezónně v létě jako OSVČ, čili potíže s nepředpokládaným datem a bolestivou menstruací bych řešila v méně náročné zimní dny)
- nemusela bych chodit na vyvolávací injekce v létě (tj. hodina tramvají ve 40 stupňovém vedru), pravděpodobně se mi cyklus do té doby srovná - snad.
- budu v létě zhruba vědět, kdy to dostanu (dělám pro svatby, takže je dost nepříjemné, když nevím, kdy ten "šťastný" den přijde, poněvadž mi bývá dost blbě)
- ušetřím 8 stovek
Proti: - HA jsem primárně nasazovala kvůli akné, které bylo tak hrozné, že jsem nevycházela z domu. Koncem února mám prezentaci na veletrhu a nechci tam vypadat jak puberťák (P.S.: máte nějaký recept, jak zabránit, aby akné po vysazení HA přišlo? 🙂 )
- zhoršení mé základní diagnózy vlivem kolísajících hormonů - to přijde i kdybych vysazovala na jaře, jen to budu řešit později.
- manžel bude remcat, že musí používat kondom (tento důvod také nutno vyjmenovat 😀 )
@werik153 ty rizikové léky jsem brala dost laxně asi 2x týdně, ptz těch léků mám tolik, že na ně zapomínám. Je tam riziko asi 3% (pokud se to bere denně, což jsem nebrala), že by mohlo mít dítě potom sníženou imunitu. Znám pár holek, co ty léky braly a otěhotněly a nic se nestalo, děti jsou OK. Chránit bychom se měli kondomem a spermicidním gelem, tudíž riziko otěhotnění téměř stejné jako s HA. 🙂

My plánujeme miminko na prosinec, HA jsem vysadila začátkem července 🙂 Ale pokud ti mají doznívat nějaké léky, tak bych HA asi ještě brala, kdyby jsi náhodou otěhotněla, aby to miminku přeci jen neublížilo. My to děláme přerušovaně a zatím se "nezadařilo" 🙂