Hormonální antikoncepce a její vliv na partnerský vztah

johny97
5. lis 2018

Dobrý den,

Rád bych se podělil o svůj příběh a pokud možno dostal nějakou zpětnou vazbu od lidí s podobnou zkušeností.

V Březnu jsem se seznámil s Přítelkyní se kterou jsme byli prvních pár měsíců šťastní. Ze začátku žádná hádka ani o maličkost, prostě taková ta idylka.
První změna ve vztahu, alespoň podle mě byla, když začala brát HA. První měsíc to bylo pořád jednou štěstí, jednou brek, ale zvládli jsme to.
Ze začátku léta po červnu, který jsme překonali to bylo dobré. Ale když se teď dívám zpátky tak vidím, že postupem času přes léto klesal její zájem o intimnosti.
Vím, že tam ta láska byla. Jsem toho názoru, že pokud partnera znáte vidíte mu to na očích, jak na vás kouká.
Díky té snížené frekvenci jsme se dost hádali kuli kravinám, byl jsem z toho podrážděný a přenášel to do vztahu a to byla obrovská chyba.
Začal podzim a my se začali méně vídat, ale stále to bylo dobré.. řekl bych.
Potom přišel říjen a jí se sešlo hrozně moc stresů a povinností najednou. Bylo toho na ní opravdu moc a já blbec na ní pořád tlačil v posteli. A ona začala být odtažitá.

Teď v týdnu jsme spolu mluvili a ona mi řekla, že se teď poslední měsíc hrozně snaží, ale že tím tlakem jsem v ní vytvořil blok ke mě, nebo to si alespoň myslí.
Že mě má hrozně ráda, že si se mnou ráda volá, vždycky se na mě moc těší, má si se mnou co říct a hrozně moc chce, aby to bylo jako tehdy.
Ale potom mě vidí a má prostě blok na líbání a intimnosti.
Řekl jsem jí, že poslední měsíc jsem to nebyl já a, že jsem to hrozně moc zkazil, že vím co jí na mě vadí a dokážu to změnit, když už né kuli ní, tak alespoň , abych byl lepší člověk.
Ona mi několikrát řekla, že neví jak to zlomit. Že teď potřebuje klid a nějak to celé zpracovat, a že myslí, že když se potkáme za měsíc, dva, tří, že to bude zase dobré a budeme moct začít od začátku.

Včera jsem hledal vše co jsem mohl o tomhle bloku a našel jsem spoustu zkušeností o tom, že tento blok a odpor k sexu, polibkům atd způsobovala, nebo k ním přispívala HA. Takže bych rád poprosil o zkušenosti ohledně tohohle.

Když jste HA vysadili změnilo to váš vztah k partnerovi? (četl jsem v mnoha zdrojích, že HA může ženě změnit preference na partnery. A dokonce způsobit to že jí partner tkz. přestane voňet, protože díky jiné hladině hormonů vnímá jeho fermony jinak. Prý se to projevuje vetšinou tak do šesti měsíců a může to vyústit až k odporu)

Máte zkušenosti s tímhle typem bloku? Změnilo váš pohled na partnera něco jiného?

Jsme oba mladí a normálně bych to neřešil. Vím, že by jsme si měli užívat atd. Ale nechce se mi zahazovat naděje jen kuli tomuhle.
Vidím na ní, že ona prostě chce pokračovat, jen toho je na ní teď hodně a potřebuje si ode mne odpočinout.
A já vím, že mi stojí za to se snažit něco změnit a nějaký čas tomu dát než se posunu dál.

Budu rád za každý názor, nebo osobní zkušenost

sudylichozrout
5. lis 2018

@johny97 ty jo, to je zapeklita otazka. Ja brala HA s pauzami 15 let a dost jsem menila znacky. Nektere mi nesedely a ja po nich opravdu nemela moc chuti na sex. Coz je vlastne docela drsny. Clovek zobe hormony, aby byl v klidu, a pak je mu to stejne k nicemu. Takze na tvuj dotaz primarne odpovidam ano, HA tohle muze delat. Cich na muze mi ale nikdy nezmenila. Pokud mi partner vonel, vonel mi i s jinou znackou ci uplne bez HA. Ale kdyz nad tim tak premyslim, nevim, zda ve vasem problemu neni jeste neco (nekdo) jineho. Nepotkala nekoho? Spis to na me pusobi tak, ze nevi, pro koho se rozhodnout, ze je mozna zamilovana na vic stran, nebo na jednu jinou stranu a tobe nevi, jak to rict. Obzvlaste pokud jste mladi, tak je to celkem bezne, jeste nemate tolik partnerskych komunikacnich zkusenosti.
Pokud by to ale bylo fakt jen HA a oba byste jeste meli chut vztah restartovat, at ji vysadi a zkuste chvili pouzivat kondomy. A uvidis, tedy uvidite.

olga_
5. lis 2018

Nečtu celé, ale k té HA kuk sem: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10885737...

priefi
6. lis 2018

@johny97 ha jsem brala 9 let. HA umi silene, ale fakt silene snizit apetit na intimnosti. Co se tyce nalad, je to taky jako na houpacce, muze zpusobit deprese... HA umi vse zmenit. Partnerce muzou tyto hormony vadit... delaji z ni jineho cloveka. Ja to mela tak, ze jsem byla frigidnejsi, naladovejsi, caste deprese, bolesti hlavy, citila jsem se nesva... prichazelo to postupne, pomalinku, polehounku, ze mi to ani nedoslo. Po 9ti letech byla svatba a rozhodnuti, ze se budeme snazit o miminko. Vysadilo se prasky a jakoby ze me vse spadlo. Uz se k HA vratit nechci. Svoji sluzbu to melo, nerikam, ze ne... v klidu jsem vystudovala jak stredni, tak vysokou a dite prislo taky hned... ale kdybych umela vratit cas, nevim, zda bych zase sahla po HA... mozna ano, mozna ne... hormony, ktere jsou v HA jsou hold hormony... na nekoho pusobi vic, na nekoho min... ale druha vec je, zda je to hormonama, anebo Vy dva jste si nesedli... Muzu se zeptat, kolik Vam obema je? Nekdy, nerikam, ze to je vzdy, kdyz se na mlade holciny tlaci se sexem, zacinaji mit k nemu svym zpusobem odpor, takove ty prave prozitky maji trosku pozdeji.

zavodnice
6. lis 2018

Já jsem to měla prakticky, jak zakladatel píše. Měla jsem depky, neměla jsem chuť na sex, z dračice se stala holka bez zájmu, což se partnerovi nelíbilo, čím víc naléhal, tím větší byl odpor k sexu. Zkusila jsem i jinou drahou značku, moc se to nezlepsilo, akorát nám to přineslo problémy do partnerského života. Bohužel při jeho apetitu by nad cena kondomu finančně zničila. Vztah nedopadl. Pak jsem HA vyřadila a už nikdy bych do toho nesla a nemůžu to nikomu doporučit.

myjusiatko
6. lis 2018

S HA jsem nemela skoro zadne libido. Brala jsem ji skoro 10let. Je to svinstvo. S manzelem jsme spolu zacali chodit, kdyz uz jsem HA nebrala.
A uz ji nikdy brat ani nebudu. Souhlasim s tvrzenim, ze zena s HA je jina nez bez ni.

lachtanice86
6. lis 2018

@johny97 brala jsem ha 8let v kuse. A žádný blok jsem neměla. Stále stejný partner, intenzita sexu taky i když jsem měla hodně stresu. Za mne to nemělo vliv ani na mou náladu ani na libido.

soleilll
6. lis 2018

@johny97 Je potřeba si uvědomit, že každý vztah se vyvíjí. I když jste se na úplném začátku třeba jeden druhého nemohli nabažit, tenhle stav nevydrží věčně. Hodně s tím souvisí i další okolnosti, kromě opadnutí akutní fáze zamilovanosti, třeba situace v rodině, stres ze zkoušek, nějaká životní změna atd. HA má samozřejmě vliv na psychiku, změny hormonálních hladin más ovlivňují víc, než bychom chtěly (chtěli), ale určitě to není jediný důvod výkyvů nálad a změn chování. Měli byste o tom mluvit, zajímej se o ni, ptej se jí, jak se cítí, proč reaguje právě takhle a samozřejmě jí sděl, jak to vidíš ty.
Dalším řešením je třeba i to, že iniciativu a zodpovědnost převezmeš ty a antikoncepci zajistíš sám - třeba kondom. Není důvod, proč by to měla řešit jen partnerka (a ovlivňovat tak svoje tělo a zdraví)
Já brala hormony od 15 let ze zdravotních důvodů, takže jsem si partnery "vybírala" už "pod vlivem". Nemělo to na nic vliv. Věřím ale, že pokud začne žena užívat HA až v průběhu vztahu, může se vzájemná chemie i chování změnit. Ale nemusí.

johny97
autor
6. lis 2018

mě je 20 jí 18. Ano jsme mladí. A právě si myslím, že jsme si na začátku sedli skvěle. Bylo na ní vidět jak moc mě má ráda a jak je šťastná.
Potom to začla brát a byla z toho opravdu špatná. A po měsíci braní (aniž bych cokoliv změnil) přišla scéna a řekla mi, že si myslela, že se s ní chci rozejít, že mám jinou.
Urovnalo se to a přes léto byl vztah super. Akorát časem jsem na ní prostě viděl změny ne jen v libidu, ale i v chování. Teď poslední měsíc je to špatné má toho opravdu hodně(škola, jezdí na koni a autoškola plus občas brigáda) a má stresy a často i deprese.
Já se v tom vztahu opravdu snažil poslední 2 měsíce...ale ano tlak v posteli byl to neříkám, že ne.(ale rozhodně nešlo o nic závažného podle mě).
a teď mi řekla to, že má prostě problém v posteli. Blok k sexu, polibkům atd. Držení za ruce, pusa to jí nevadí stále dokola opakuje jak mě má ráda a neví co s tím.
Možná to tím není, ale prostě od té doby co bere antikon. tak ten vztah pomalu upadá a došlo to až sem. (nemyslím si zase, že je možné aby vše bylo růžové a pak zničeho nic začalo takhle upadat)
problém vidím i v tom, že je teď ve stresu, depresích atd a vše si moc bere má sklon problémy přehánět.

priefi
6. lis 2018

@johny97 mno... pokud bude ochotna, zkus doporucit vysaheni HA, nejspis ji opravdu nesedla... ta naladovost a depky, nechut ke styku, to by odpovidalo.

calvac
6. lis 2018

@johny97 HA je svinstvo a maloktere zene sedne. Mela jsem to podobne jako tva holka,cim dele jsem brala HA, tim hure mi bylo. Deprese,smutek,nechut k sexu atd.

jednaholkaa
6. lis 2018

Podle me to muze mit vliv jak pises, slysela jsem to z vice stran, zenska prijde o chut na sex. Na tvem miste bych si s ni o tom promluvila - at to zkusi vysadit. Stejne je to svinstvo. Ja jsem to nikdy nebrala a prave jsem chuti problem nikdy nemela. Spis naopak. Jednou to dokonce doslo tak daleko, ze jsem gyn. pozadala aby me napsala HA ktera libido nejvic tlumi (chtela jsem to brat kvuli tomu prave) ale nakonec jsem do toho nesla, bala jsem se ty chemie..

penelope87
6. lis 2018

@johny97 Z mé zkušenosti HA může mít vliv značný, ale úplně všechno bych na to nesváděla.
Já jsem začala brát HA ve 20 letech. Nejdřív to byla paráda - aspoň tak jsem to vnímala. Neměla jsem strach, že otěhotním, ale je fakt, že jsem neměla vážný vztah. První přišel o rok později. Trval necelé dva roky. Postupně jsem přestala ztrácet zájem o sex. Rozuměli jsme si (a rozumíme dodnes), máme se rádi, ale prostě to vyprchalo. Tak jsem se s ním rozešla, protože jsem potkala někoho jiného.
Se druhým to zpočátku bylo super, první půlrok jsem byla schopná se po škole sebrat a jet dvě hodiny vlakem za ním, abychom mohli strávit spolu noc, a ráno vstát brzo, abych to zas stihla zpátky. Pak se to ustálilo a po 4 letech to začala být nuda pro mě. Nebyla jsem schopná s ním dosáhnout orgasmu, byl na rychlovky a neměl trpělivost, takže tak...
Pak jsem se rozhodla pod vlivem větší informovanosti HA vysadit - a úplně se mi změnil život. Fakt byl znát rozdíl prakticky hned. Od té doby jsem byla, když to tak řeknu, daleko víc nadržená. Což ovšem znamenalo poslední hřebíky do rakvičky našeho vztahu, protože mě absolutně nedokázal uspokojit. Navíc když jsem měla ovulaci, tak se kolem mě docela točili jiní a říkali, jak mi to sluší apod. Tak jsme se rozešli.
Se svým manželem jsem se potkala až později. Když už jsem byla nějakou dobu bez HA. Jsme spolu 4 roky a je to úžasný pokaždé.
Takže... HA na to vliv určitě má, nicméně ten blok, o kterém píšeš, je psychický. A to bude těžší. Hlavně na ni nenaléhej.