Hormonální antikoncepce - pro a proti?

kusanagi87
27. dub 2017

Holky, po X letech zvazuju, ze prestanu HA brat. Mela jsem ji kvuli pleti a spatnemu cyklu, tak aby se to srovnalo. Kdyz jsem ji vysadila pred tehu, tak jsem se citila stastnejsi a spokojenější a porad me vse nerozcilovalo. Ted ji po porodu zase beru a kojim a zase je to jako driv, libido nula az minusove hodnoty, suchost, dreni, 90% veci me podrazdi nb rozcili. Sice mam obavu, aby jine formy byly 100%, ptz druhe mimi teprve zvazujeme, ale tohle uz me nebavi.
Vysadila jste nektera a citite se lepe? Nebo jsou nejake zdravotni duvody pro uzivani? Moje mamka je v prechodu a tam to vypada, ze ji HA pomaha, ale to je trochu uz jiny vek a problem 🙂
Dekuji vsem za nazory.

pajounek
27. dub 2017

Tak predne...ze se HA pres mlicko dostava do miminka ti nevadi? Uz to by pro me byl duvod k vysazeni a hledani jineho reseni.
Jsou prece i nehormonalni metody, co neovlivnuji plet, naladu atd. Ja kdyz vysadila, taky mi bylo lip ;)
Jinak jak pises libido nula atd. - jak stare mas mimco? Podle me to souvisi spise primo s kojenim.

listopadka1
27. dub 2017

Já taky vysadila před otěhotněním a už bych to znovu nebrala, přesně jak píšeš, najednou jsem se cítila veselejší, jako bych všechno víc prožívala, začala jsem mít chuť na sex... teď máme nechráněný sex a když se zadaří, tak se zadaří, druhé dítě chceme. Ale jestli ještě nechceš, je spousta jiných metod (třeba kondomy), které jsou podobně spolehlivé jako HA,ale nemají takové vedlejší účinky.

bona_dea
27. dub 2017

ja už 8 rokov fungujem bez ATK a tehotná neplánovane nie som...
určite to vysaď, je to zbytočná záťaž, dá sa plnohodnotne, dokonca by som povedala, že plnohodnotnejšie žiť aj bez toho

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@pajounek doktorka mi ji napsala hned na první kontrole bez ptani, je to verze pro kojici maminky, extra nizkohormonalni. V tu dobu jsem byla z maleho uplne vyrizena, kojeni co hodina a treba 45 min a spanek 2x30 min takze jsem po dalsim mimi neprahla a radeji jsem ji zacala uzivat. Ted bude mit rok, za 2 tydny. Ja jsem mela vzdy libido ubite i z antiko, vim to. S kojenim je to asi ale pravda jeste horsi, ackoliv se mi manzel snazi namluvit, ze to na to nema vliv a jine mamky jistě chteji a muzou porad.

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@listopadka1 S tim pocitam, ze zavedeme kondomy, akorst ze manzelovi to s ním nic nedela a mne tuplem, takze to budeme muset nejak vymyslet.
Ale jak pises, vsechno bylo nahle veselejsi, ze zmizel takovy ten "sedivy" nadech vseho.

konidana
27. dub 2017

@kusanagi87 a co nehormonální tělísko? Mě naprosto vyhovuje, mám již druhé. Jsem proti hormonům nejen ze zdravotního hlediska. Zkus pohledat nějaké info, i tady na MK jsou rozsáhlé diskuze🙂 Ale to asi jen v případě pokud v nejbližších letech neplánujete další dítě. Pokud se dalšímu úplně nebráníte, zvolila bych metodu plodných dnů a přerušovanou soulož. Když si dáte pozor, tak to taky funguje🙂

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@konidana Právě ze jeste nevime, bud behem 3 let ano nebo ne a kdyz ne, tak se pak zacnu zajimat. Zeptam se i doktorky ted v kvetnu, prehlasuju se k nove, tak to s ni chci probrat.
A ty mas prosim te jake? A co krvaceni atd? Zatim jsem vetsinou jen cetla, jak kazda krvaci a bolesti :-/

konidana
27. dub 2017

@kusanagi87 nemám obyč měděné (coper) mám s drahým kovem, nyní se zlatem, předtím se stříbrem. krvácení několik měsíců bylo silnější, ale hlavně delší (místo 3 dnů až 8), ale vše se srovnalo na normál nebo i lépe nejdéle do půl roku. MS bolesti nemám , požitek ze sexu lepší🙂

vanea
27. dub 2017

Pro:
- Je to víceméně jistý způsob ochrany proti otěhotnění, když se bere jak má
- Je to jednoduchý způsob ochrany, nikam se nic nenatahuje, nestrká, nikde to netlačí
- Umí to uměle srovnat cyklus po dobu braní
- Upraví to hladinu hormonů, může být lepší pleť
- Údajně působí preventivně proti karcinomům, cystám.. (resp je evidován nižší výskyt)

Proti:
- Uměle to blbne tělo, v jednoduchém podání tak, aby si myslelo, že jsi "těhotná"
- Cpeš do sebe chemii, nikde nemáš záruku, že to ničemu neubližuje
- Nechrání proti pohlavním chorobám
- Může to ovlivnit libido i vlhkost, chuť k sexu a celkově k intimitě
- Pro tělo může být velice náročné vrátit se zpět do doby, kdy fungovalo tak jak mělo
- Může to po vysazení způsobit nepravidelnost cyklu, obecně by se měl do tří měsíců srovnat, ale běžně je to i déle
- Není vhodná pro všechny (diabetes, epilepsie, obezita ...)
- Můžeš po ní nabírat (hlavně zadržovat vodu, otékat)

listopadka1
27. dub 2017

@vanea a taky může vyvolat trombózu, to se stalo mojí kolegyni

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@listopadka1 A potvrdili ji ze to ma z toho? Z trombozy mam právě take hruzu.

kusanagi87
autor
27. dub 2017

No nic asi vysadím HA (pokud teda doktorka nerekne ze ji musim brat z nejakeho zdrav.duvodu, coz snad ne, to uz bych vedela), koupíme "gumky" 😀, kdyz se podaří nahodou druhe, tak se podaří a pak si necham asi telisko, pokud mi bude vyhovovat.

katgatoo
27. dub 2017

Já už HA do pusy nevezmu. Je to jak papiňák. Když máš problém, HA to schová, ale jak vysadíš, tělo to vrátí i s úroky. Aspoň mě se to stalo.

listopadka1
27. dub 2017

@kusanagi87 jojo, má to potvrzené. měla trombózu v lýtku,musela na pohotovost, pak byla nějakou dobu v nemocnici a teď už HA nesmí brát.

astyna
27. dub 2017

@kusanagi87

Dobrý gynekolog tě pošle na všelijaké testy, ne jen předepíše antiko, bude to průběžně každý rok znovu "zkoumat", takže se všem těm trombozám, infarktům a mrtvicím dá dobře předejít, nicméně by ti ani HA napsat neměl, když máš zjištěnou možnou trombofilii.

Já ji brala 8 let, bezproblémově otěhotněla, tělo se očistilo hned, ALE já měla nízkohormonální Tri-regol, který se dnes už nevyrábí a můj gynekolog byl úžasný zodpovědný člověk, bohužel už nežije.

S manželem jsme měli normálně kondomy, na netu objednali vždy zásobu na rok a bylo po problému 😀

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@astyna právě ze nevim zds mi na riziko trombozy vubec doktorka delala testy. Sestry se pry kdysi sestra ptsla, zds uz ji na to braly krev?! Ale me se nikdy nikdo neptal. No ted prechazim, tak doufám, ze to bude lepší a chci to vse s doktorkou zrovna probrat.
A mate ozkoušene nejake extra tenke?😁 Ja jsem kdysi jedny bravala ale to je dávno, takze nevim, co to bylo. Neco od Durexu, ale nevim verzi.

kusanagi87
autor
27. dub 2017

@katgatoo Ty vogo, doufám zr nic vazneho! A zakrylo to jaky problem? Gynekologicky nb naopak nejaky hormonalni / funkcnost treba stitne zlazy atd.?!

katgatoo
27. dub 2017

@kusanagi87 Začala jsem brát v šestnácti, protože jsem měla divoký cyklus. Nikdo mi nedělal žádný hormonální profil. Doktorovi to bylo jedno. Asi kdyby doktor nebyl ignorant, mohlo to dopadnout úplně jinak. Na ŠŽ se léčím od 11 let, ale to mám pod kontrolou. A to akné a padající vlasy, když jsem vysadila 🙄 Spravilo to až těhotenství.

astyna
27. dub 2017

@kusanagi87

my jsme používali durex XXL, ony jsou širší o pár mm, chlapům prý pohodlnější, nikdy nezklamaly. Platili jsme za 100 ks asi 500 vč. dopravy 🙂 v obchodech je to předražený, spíš objednej z netu.

kassandra1
27. dub 2017

Brala jsem antiko léta - výhody: téměř nulová šance na otěhotnění, pravidelný cyklus, lepší pleť, problémy s libidem jsem neměla, tloustnutí taky žádné, občas mi přijde že na antiko ženské svádějí kde co... Otěhotněla jsem ihned po vysazení. Nevýhoda: samozřejmě chemie, možnost trombózy. Na druhou stranu co jako bezdětná používat jiného? Tělísko můžu až teď po dítěti, takže po druhém dítěti ho zkusíme. Počítat dny kdy můžu mít sex mi přijde dost podivné a nespolehlivé a sex s kondomem nechápu že se vůbec někomu líbí 😖

astyna
27. dub 2017

@kassandra1

Kondomy se hrozně moc liší - tlouštkou, zvlhčením, není latex jako latex 🙂 navíc pro mě je to i nyní v těhotensví příjemnější, "následky" si řeší chlap sám, jestli víš, jak to myslím. My jsme našli to, co nám vyhovuje...HA manžel jako chemik už nechce, abych nasadila, tělísko je zase nepřijatelné pro mě.

nafuka
27. dub 2017

při kojení bývá problém suchost, chci vidět maminu s miminkem která má energii ještě na skotačení v posteli.

kassandra1
28. dub 2017

@nafuka A proč by neměla energii? Péče o dítě mi nepřijde náročnější než chodit do práce, na mateřské mám víc času a energie...