Pomáhá antikoncepce při hormonálních problémech a úzkostných stavech?
Holky, je tu nekdo, komu 'pomohla' antikoncepce?
Je mi 37 let, nikdy jsem ji nebrala, tak nevim..
Po porodu pred 7 lety se mi spustily poporodni uzkostne stavy a nespavost - ocividne vlivem rozhozenych hormonu, kdy mi umele zastavovali kojeni 🙈
Od te doby na sobe extremne poznam ovulaci - treba tyden hlen tak na 3 intimky denne a potom bolesti, je mi i spatne, na zvraceni, v noci spatne spim..hned pak nastupuje PMS-strasny proste, vraci se mi uzkostny stavy, brecim, 3 dny pred MS me vsechno boli a hrozne spinim, potom MS na 2 paraleny, atd 🙈 na gynde mi rekla, ze moje telo fyzicky funguje velice dobre - jako hodinky a ze je vsechno v poradku, ze to tak byva..
A ja uz proste nevim, co dal 🙈 ulehcila by mi antikoncepce tady od techto stavu? Bojim se, ze mi nesedne a to uz bych asi fakt nedala, nebo ze zase priberu..zda s tim vubec zacinat? Je mi 37, sex uplne minimalne-kvuli ochrane bych ji uplne nechtela..dela se nejaky vysetreni u dr., zda nehrozi zilni tromboza? U dr na preventivce jsem byla naposledy v roce 2017..
Nebo co vam pomaha, prosim? Na srovnani cyklu nebo na srovnani psychiky?
Dekuju
Já jsem dlouho antikoncepci odmítala..."na srovnání" kdy jsem měla trochu jiné problémy jsem zkusila nechat zavést tělísko. Bála jsem se že tj budou vyhozené peníze...první 3 měsíce byly teda peklo a problémy byly horší ale po půl roce se to srovnalo a dnes jsem ráda že ho mám 🤞, zatím necelý rok
zkoušela jsi něco přírodního? asi bych zkusila co půjde a kdyby to nepomohlo, tak bych to asi zkusila. ale musím moc doporučit hormonální jógu
zkoušela jsi něco přírodního? asi bych zkusila co půjde a kdyby to nepomohlo, tak bych to asi zkusila. ale musím moc doporučit hormonální jógu
@gbp zatim nezkousela, tak jestli nekdo mate tip, dekuji
Hormonalni jogu? Jak se praktikuje, prosim? Mas tip, odkaz? Dekuju
mě třeba pomáhal kontryhel, někomu zase gynex...najdeš toho víc. určitě bych vyzkousela. hormonální jóga je opravdu skvělá věc. určitě se začne kurzem. že žádného videa se to nenaučis. já sem byla na víkendovém kurzu v Praze.
Zkoušela jsem nejdřív něco přírodního, efekt nikde, pak tělísko a mě to pomohlo. Možná i psychika, protože já se strašně bála i těhotenství. Celý život jsem hormony nebrala, tak holt od 45 ano...
Zkoušela jsem nejdřív něco přírodního, efekt nikde, pak tělísko a mě to pomohlo. Možná i psychika, protože já se strašně bála i těhotenství. Celý život jsem hormony nebrala, tak holt od 45 ano...
@zuzkasim dekuju za odpoved
Co jsi zkousela prirodniho, prosim?
A jake mas ted telisko?
Já brala antikoncepci do 30 a teď ve 38 jsem se k ní zase vrátila. Poslední dobou se mi zkracovaly cykly až na 21 dnů, ms silná, špinění před, víc dní jsem špinila a krvácela než kdy bylo čisto, k tomu výkyvy nálad a pms jako prase. Po nasazení antikoncepce byl první měsíc náročnější, ale pak si to sedlo a od té doby jsem v zenu a nemůžu si ji vynachválit. Vážím pořád stejně, ms slabá a pravidelná a pms se omezil na dva dny ne úplně dobré nálady a chuťi na sladké. Zbytek měsíce pohoda.
Mě zabral čaj "kontryhel + řebříček 1:1", 2x denně hrnek... Pila jsem skoro 3 měsíce bez přerušování. ... Řešila jsem tím velké emoční výkyvy v souvislosti s cyklem a ovulační krvácení ... vracela se mi MS víc ja rok po porodu a při kojení a dělalo to "tuhle neplechu" ... po nasazení čaje veškeré krvácení na dalších zhruba půl roku zmizelo, zmizely i výkyvy nálad. O těch půl roku později (dva roky po porodu) menses přišel už "normální" .
Ale konstatování na gyndě bylo taky "jako jedinou jistou léčbu vám nabídnu antikoncepci ... ale pokud nechcete, zkuste ten čaj nebo hormonální jogu, často zabere dobře."
Měla jsem z antikoncepce trombozu. Je to svinstvo, nikdy bych se k ní nevrátila, já už tedy ani nemůžu.
HA jsem brala před dětmi, už bych se k ní nikdy nevrátila. Po psychické stránce to bylo velký špatný, a to nemluvím o tom, že jsem byla v podstatě frigidní...
Už si nepamatuju, bylo to doporučení z non toxic skupiny. Teď mám mirenu.
Já teď po x letech zase začala brát prášky. Ale s nízkým obsahem estrogenu a beru je nonstop, bez ms pauzy. Od těhotenství jsem byla velký odpůrce antikoncepce, ale poslední rok byl pro mne hormonálně pekelný. Pravděpodobně se mi objevila endometrióza, měla jsem během cyklu velké výkyvy hormonů, nálad, otékala jsem zadržovanou vodou a ty stavy při ms byly opravdu hororové. Nejdřív jsem zkoušela různé přírodní doplňky stravy, čaje, bylinky a můj pocit je, že se mi to spíš jen zhoršovalo a zhoršovalo. Takže jsem pokorně zašla za dr a nechala si napsat ant aspoň na 3 měsíce, abych měla chvíli klid. A nechápu, dřív jsem při antikoncepci trpěla, teď je to doslova vysvobození, tak dobře už jsem se dlouho necítila. Žádné výkyvy nálad, žádné otoky, žádné bolesti, je mi taaaaak dobře. Takže asi to chce zvážit a vybrat správnou antikoncepci. Já šla kvůli podezření na endometriózu do antikoncepce s nízkým obsahem estrogenů, aby mi nerostla sliznice a abych to mohla brát v kuse, ty si musíš vybrat tu ideální pro sebe podle toho, co tě trápí a co chceš potlačit.
Já teď po x letech zase začala brát prášky. Ale s nízkým obsahem estrogenu a beru je nonstop, bez ms pauzy. Od těhotenství jsem byla velký odpůrce antikoncepce, ale poslední rok byl pro mne hormonálně pekelný. Pravděpodobně se mi objevila endometrióza, měla jsem během cyklu velké výkyvy hormonů, nálad, otékala jsem zadržovanou vodou a ty stavy při ms byly opravdu hororové. Nejdřív jsem zkoušela různé přírodní doplňky stravy, čaje, bylinky a můj pocit je, že se mi to spíš jen zhoršovalo a zhoršovalo. Takže jsem pokorně zašla za dr a nechala si napsat ant aspoň na 3 měsíce, abych měla chvíli klid. A nechápu, dřív jsem při antikoncepci trpěla, teď je to doslova vysvobození, tak dobře už jsem se dlouho necítila. Žádné výkyvy nálad, žádné otoky, žádné bolesti, je mi taaaaak dobře. Takže asi to chce zvážit a vybrat správnou antikoncepci. Já šla kvůli podezření na endometriózu do antikoncepce s nízkým obsahem estrogenů, aby mi nerostla sliznice a abych to mohla brát v kuse, ty si musíš vybrat tu ideální pro sebe podle toho, co tě trápí a co chceš potlačit.
@bbn dekuju za tvuj nazor a jsem rada, ze se citis fajn 😊
Taky začínám uvažovat až dokojím o HA. Tvrdila jsem vždy, že už to svinstvo do těla cpát nebudu, ale vzhledem k tomu, že se mi s každým porodem horší síla menstruace, tak mám obavy, že to teď bude taky síla. Takže uvažuji, že se k HA vrátím, tehdy jsem spojovala užívání a dělala pauzu jen po 3 měsících. Ale tehdy před nějakou dobou byl doporučováný věk pro HA do 35. Je teď ta hranice už vyšší?

Mam spoustu kamaradek, ktery jsou ted rady, ze se antikoncepce zbavily, ze je to chemie do tela, ze byly bez nalady, atd. Tak se mi to tezko soudi, no 🤔