icon

Syn 9. měsíců. Od kdy autosedačka po směru jízdy?

denisa515
1. lis 2019

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat od kdy dat dítě v autosedacce po směru jízdy? Par diskusí jsem našla, ale byli staré a treba se něco změnilo, nekde jsem četla ze az od 15.měsíců v nějakém zákoně nebo co, tak nevim. Je mi jasné že dítě musí samo sedět a to pevně. Můj syn má 9.měsíců a přes 10kilo, sam si sedne uz od 7meho měsíce. Ještě do nedávna jsme měli vajíčko, ale pak mu uz začala čouhat hlavička a tak jsem koupili sedacku Espiro Delta. Dá se dat po směru i proti, zatim mame proti, ale ptam se protože maly vubec nedává cesty v autě, jezdí od miminka poměrně casto, nikdy mu to nevadilo, ale co je vetsi, sam si sedne a ted uz si i stoupa, tak v aute place, obcas chytne primo zachvat 🙈😁 pokud nekdo řídí a ja jsem v zadu je to celkeme dobry, ale i tak musime mit rohlik a pohadku a kdyz ridim ja a nikoho tam nema tak je kraval, ani zrdcatko nepomohlo, obcas si rikam jestli mu treba neni špatně, nekomu to dela zle kdyz jede proti směru. Ted pres zimu ho tak jeste nechám určitě, bude náledí a tak, ale pres jaro/leto budeme chtít jezdit na vylety a s křiklounem to moc nejde, nechci ho trapit. Dekuju moc za rady.

Strana
z7
wxkatuska
2. lis 2019

Idealne by dite melo byt v protismeru minimalne do 4let kvuli bezpecnosti 😉

Jinak k cenam protismerek, pokud mam na to jezdit autem, mel bych mit i na kvalitni sedacku.

lucie_j
2. lis 2019

@j.a.n.i jinak jsem též nevozila v protisměru, starší dítě zvrací bez lízátek i posměru, takže u mladšího jsem o protisměru ani neuvažovala. Máme to prostě v rodině.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
proc na vsechny jenom utocis?

@rebe
ano,psala jsem obecne,presne jak rikas.nevim,proc si to tak strasne vztahuje na sebe.
vubec na ni neutocim,jenom jsem rozepsala fakta.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@odula
ano,delaji se protismerky i pro vetsi deti,treba axkid minikid je do 25kg 🙂

pathan
2. lis 2019

@zelenaesmolda Při nárazu zezadu v protisměrné sedačce nejdřív švihne dítě hlavou dopředu a až pak se opře do autosedačky.

@j.a.n.i Jezdím po dálnici každý den a tak jednou týdně se mi stane, že ze 120 to jde v mžiku na 0. Stačí, aby někdo za tebou psal sms nebo ladil rádio a máš ho v kufru.
Jinak já nemůžu sedět proti směru ani ve vlaku nebo tramvaji.

martaskaaa
2. lis 2019

Nečetla jsem úplně všechno, protože to je furt dokola. Ale chtěla bych říct ohledně toho šetření... Ono se nešetří ale během těhotenství jen na protisměrnou sedačku, že nějaký blbý 2stovky stranou. Nad tou jsem absolutně třeba já nepřemýšlela. Nevím jak ostatní, ale my teda během těhotenství kupovali výbavicku pro novorozence. Sedačka byla v pořadí až někde daleko. A přestože jsme si klidně mohli dovolit koupit autosedačku za těch 10 tisíc jak tu píšete, tak jsme koupili za 4 tisíce Britax Romer King II ... POSMĚRNOU. Nějak černé svědomí z toho nemám, svoje dítě miluju, ale moje auto moc prostorné není, takže s touto sedačkou jsme spokojeni my i prcek.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@martaskaaa
nepremyslelas nad tim a nesetrila na ni,v poradku,je to tvoje rozhodnuti.kazdy planujeme jinak sve vydaje ale aspon netvrdis,ze to financne nejde zvladnout 🙂
me jenom vytaci argument,ze je protismerka financne nedostupna protoze to neni pravda 🙂

puhelin
2. lis 2019

Dcerka ma dva a pul roku a stale jezdi v protismerne (Britax Romer First Class Plus). Ted pro ni budeme kupovat pokracovaci, aby mohla tuhle prenechat mladsimu braskovi, jakmile vyroste z vajicka. Zatim mame vybrany Klippan Triofix. Dokud to bude mozne, bude sedet v protismeru. Kazdy ma zrcatko, kterym se divaji na nas a my na ne. A ven se divaji proste do protismeru, jiny pohled z jedouciho auta nikdy nezazili, tak je to pro ne takto v protismeru prirozene.

puhelin
2. lis 2019

@martaskaaa My jsme si poprosili prarodice, aby ted k Vanocum misto zbytecnych hracek prispeli na autosedacku. Hracek ma dcerka spooooooustu a tu sedacku potrebujeme.

kuttu
2. lis 2019

@martaskaaa Přesně tak to citim i myslim i já 👌👍🤗

martulka6188
2. lis 2019

@lucie_j Necetla jsem celou diskusi, tak nevim, jestli ti nekdo psal ohledne zadniho narazu s protismernou sedackou. Nejsem fyzik, ale mam praktickou zkusenost. Dcera 2r 4m, v protismerce. Cca mesic pred jejimi druhymi narozeninami jsme meli nehodu na D1, celkem "klasika", dobrzdovani do kolony aut, ja dobrzdila, auto za mnou ne. Rychlost vubec nedokazu odhadnout. Na mem aute zdeformovany zadni naraznik, auto za mnou zruseny cely predek a ridic i spolujezdec zraneni (zlomeniny ruky a teda hodne reznych poraneni). Ja jako ridic zhmozdenou krcni pater, chvili jsem mela limec a absolvovala rehabilitace... dcera spala, a kdybych k ni nepribehla a histericky nezacala kricet, jestli je v poradku, je dost mozne, ze by to prospala. Zachranar ji prohlizel opravdu dukladne a shledal, ze je v poradku, pediatr pote taky. Opravdu ji nic nebylo. Zachranar, kdyz nakoukl do auta, rikal, ze je rad ze konecne i k nam dorazily protismerne sedacky a ze jen diky tomu mala jako jedina z ucastniku nehody vyvazla zcela bez zraneni.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@martulka6188
menilas po nehode sedacku?

martulka6188
2. lis 2019

@zelenaesmolda Ano 🙂 Poridili jsme tu stejnou, protoze, po teto zkusenosti to uz snad muzu rict, jsem s ni spokojena. Je to Be safe izi modular. Z povinneho ruceni vynika nam proplatili cca 85 % ceny (meli jsme ji asi 10 mesicu).

martinakovar
2. lis 2019

Syn jezdí v protisměru stále(má 2r 5m)-17kg,98cm.Máme Axkid minikid.A syn bude v protisměru určitě do 4let.
Děti si v protisměru nožičky dají tak aby jim to bylo pohodlné(což v po směru nejde,tam jim visí dolů-což je velmi nepohodlné!!o zdravotních potížích ani nepíšu)-ani dospělákovi není pohodlné,když sedí na barové židli a visí mu nohy,nemá si je o co opřít.Přechod z vajíčka na velkou sedačku je vždy pro dítě super,konečně vidí ven z auta..takže to není díky po směru!Hlavně díky po směru plno dětí zvrací,v protisměru vnímají jízdu pomaleji což jim nezpůsobuje zvracení.
Bohužel velice málo rodičů se informuje o protisměrných autosedačkách,což je pro mne nepochopitelné v dnešní internetové době.Plno prodejců autosedaček vám hned nabídnou posmer ,místo bezpečnějšího protisměru.

baraskaska
2. lis 2019

Mne se dcera taky do vajicka jeste vejde a ma 17mesicu.😁 Vajco je 0-13 a mala nema ani 10kg. A je navic i mrnous ma 74cm takze uplne v pohode a nevycuhuje ani netlaci nohy do sedacky. U starsi dcery si neumim predstavit protismer uz ani ve dvou letech, byla a je stale velika, ted ve 4 letech pusobi jak sestileta takže tam to proste jinak neslo. Nevim kam by ty svpej nohy jako strcila pri protismerny jizde😂😂😂

j.a.n.i
3. lis 2019

@martinakovar No, zas nepravdy by se nemely rikat o zadnych sedackach, takze zas netvrd blbosti, ze si deti nemaji kam dat nohy v posmerne a musi jim viset dolu. Maji v principu stejne moznosti jako ty v protismeru plus ten vis navic. Ta posmerna sedacka neni zaroven se sedadlem auta.

zelenaesmolda
3. lis 2019

@martulka6188
tak to je super,konecne nekdo,kdo ma kvalitni sedacku a po nehode ji vymenil misto toho,aby se na ni okem podival a rekl,ze je v poradku.Palec hore!

zelenaesmolda
3. lis 2019

@baraskaska
my uz sice mame pokracovaci protismerku protoze ve vajcku rvala a navic bylo o nervy ho poutat kvuli kratkym pasum ale na dovolenou jsem koupila z druhe ruky vajco do 13kg a vesla se do nej jeste v 18m,nema ani 10kg a 79cm 🙂

hermia
3. lis 2019

@denisa515 az jim je vajicko male (couhajici hlava) a sedi tak muze byt sedacka po smeru. Nejde o zakon ale o to ze proti smeru je to pri narazu bezpecnejsi

barchen
3. lis 2019

@martulka6188 Protisměrné autosedačky jsou na českém trhu už dávno. V roce 2006 se dali běžně koupit kvalitné protisměrné sedačky. Akorát kupní síla obyvatelstva byla a pořád je jinde než mnohých jiných EU zemích, proto u nás jsou populární sedačky z druhé ruky. Ale hodně rodičů nad tím přemýšlí a nemyslím si, že v ČR je situace nějaká tragická, jak tady občas někdo uvádí. V Anglii běžně vidím jezdit děti v 1,5 roce už po směru, stejně tak ve Francii, dokonce ve Francii vidím v autech i hluboké korby s miminky. Netuším, nakolik jsou ty věci homologované i přes ty vnitřní výstuže, nejsem odborník od pohledu ale vidím to tam. Nabízela jsem zdarma dvě staré autosedačky tady v ČR (před deseti lety to bylo to top, co se tady dalo sehnat) a nikdo je nechtěl ani za odvoz. Neříkám, že na bazaru lidi bourané neprodávají, určitě ano ale lidi přemýšlí. Jak si zlikvidovala tu bouranou sedačku? Nevím co s těma dvěma, jestli odvézt na sběrný dvůr, nebo kam.

zelenaesmolda
3. lis 2019

@hermia
to sice muze ale pro dite,ktere sotva vyrostlo z vejce neni posmerna sedacka zrovna dobra volba ani pokud uz samo sedi.nema dostatecne vyvinutou krcni pater a svalstvo,navic je jeho hlava v pomeru ke zbytku tela daleko tezsi nez u dospelaka

@barchen
prestrihej pasy pri likvidaci sedacky,aby ji nikdo nemohl dal pouzit
nektere kocarky delaji hluboke korby homologovane jako autosedacky,ja bych to teda asi nepouzila,ale dela se to.neni to obycejna hluboka korba 🙂

hermia
3. lis 2019

@zelenaesmolda pani se ptala na zakon a pokud to lze pokud jsem otazku správně pochopila. O tom ze pro dite je lepsi lezet uz zde ma prispevku dost 😉 jinak jsem taky zastancem toho ze cim dele ve vajicu tim lepe. Maly ma 10m a 75cm a ma mista jeste pro hlavu ve vajicku habakuk tak moc nerozumim tomu jak je mozne ze se velikost vajicek tak liší 😯

zelenaesmolda
3. lis 2019

@hermia
protoze nektere vejce (hlavne z 3 kom) jsou mensi,delaji se do 9kg,ty kvalitni do 13

hermia
3. lis 2019

@zelenaesmolda aha.. tak to jo.. kilově bych maleho mohla mit ve vajicu asi do dvou let (tet 7.5kg) ale vyskove nee..
Mel by byt predepsany nejaky standart tech sedacek, dyt nektere jsou jak doslova vajicko-dotknes se a bojis se esly se nerozpadne.

zelenaesmolda
3. lis 2019

@hermia
vejce je diteti male kdyz mu zacne precuhovat hlavicka a muze mit treba 8kg
musis vybirat kvalitni sedacky,divat se na crash testy,plus test atd.
🙂

martaskaaa
3. lis 2019

@zelenaesmolda já měla vajíčko Baby design do 13kg a syn z ní šel když měl něco málo přes 9kg, protože právě už mu začala přesahovat hlava, je dlouhy.

martaskaaa
3. lis 2019

@zelenaesmolda Nedávno jsem četla, že ty Crash testy a D testy prý mají ty "drahé" a známé značky připlacene, aby byly v žebříčku. Co si o tom myslíš? Já teda koukala na D test sedaček z loňska a pořád se opakovaly jen Joie, Britax a tak...

1eso1
3. lis 2019

Jak už jsem jednu psala o tom, že rodiče vozí děti ve starých autech atd...
Zajímalo by mne, jestli podle bezpečnosti a crash testů vybírají i auto když o autosedačkách ví všichni všechno

hermia
3. lis 2019

@zelenaesmolda jj nemam zadny baby desing, mam maxicosi a splnuje crash testy adac. Jj ja vim ze jak precuhuje hlava tak pryc s ni, skoda ze to vyrobci neuvadi a uvadi pouze ty kila

ah1234
3. lis 2019

@martaskaaa samozrejme ze je to vsetko marketing, aj tie "nezavisle" testy... nie je to tak, zeby Joie alebo Britax nebola bezpecna sedacka, urcite je, ale proste nezavislosti testom neverim ani trt po tom, ako som pracovala vo firme, kde sa vyhodnocovali rozne veci ako fastfoody, obchodne domy a podobne.. praktiky co sa tam diali idu mimo normalne chapenie. Na druhejs trane od d-testov sa da odrazit, clovek proste neurobi chybu ked kupi Britax autosedacku..

Strana
z7