Naše první botičky - jaké?

strikenn
21. kvě 2017

Ahoj,
potřebuji koupit první botičky a nemám s tím absolutně žádnou zkušenost. Jakou značku jste kupovali a jakou s nimi máte zkušenost?

masotri
21. kvě 2017

Nejlépe uděláte, když zajdete do specializované prodejny s děckýma botičkama, kde zkušený personál nožičku přeměří, doporučí boty podle šířky nožky, výšky nártu, posoudí jestli botička správně sedí...Co sedí jednomu, nemusí druhému. V tomhle vám takhle od boku nikdo neporadí. My jsme první botičky měli Fare, ale o 3 měsíce později už mu neseděly, ani délkově ani šířkově, ani na nártu, protože mu nožička zbaculatěla a máme teď DD Step.

verunka_korunka
21. kvě 2017

Tak ja na doporuceni vice lidi koupila capacky dadoos. Capacky jsou sice vetsinou dovnitr, ale tyto mi byly doporuceny i na ven nez malá zacne vic chodit... no nevim co melo byt vic chodit, nicmene po týdnu mame na botech u prstu prosoupanou podrazku a musime zacit resit nove boty ☹ dcera chodi sama cca měsíc. Takze se zacinam divat na sandalky tikki, jack&lily, froddo, little blue lamb a další barefoot...

teeerez
21. kvě 2017

Prvni botky by mely byt hlavne lehke, s primerene mekkou podrazkou
Dal uz zalezi na tvych preferencich, jestli si vyberes barefoot, stredni cestu nebo "klasiku"
Za me mam s prvnimi botami skvelou zkusenost s Little blue lamb, Froddo. Mam moc rada i Primigi, jsou ale o neco tvrdsi nez predchozi uvedene (ale porad mekke, podrazka se da snadno ohybat)

ninive211
21. kvě 2017

Takhle na dálku sedá těžko poraditkonkrétní značka, když člověk neví, jakou má tvoje dítě nohu. Širokou, úzkou? Baculatou s vysokým nártem a nebo naopak drobnou s uzoučkým kontníkem?
Základem je přeměřit nohu ve stoje!!! jak do šířky, tak do délky, zde je tabulka, podle které lze určit, zda se jedná o širokou, normální nebo užší nožku. http://vpavucine.blogspot.cz/2016/01/sirokeuzke... A podle toho pak vybírat. Každopádně první botky co nejlečí a nejohebnější (my měli první "pořádné" boty bohužel na zimu a vzhledem k typu nožky na nás "zbyly" nějaké Fare, vcelku tuhé, ne moc ohebné, no naštěstí dcera v nich stejně moc nenachodila, protože přes tu zimu byla převážně v kočárku). Na jaro jsem pak pořídila superfity, léto Nike sunray Protect, další celoročky pak Primigi (ale to už skoro rok chodila).
Pokud jde o úplně první botičky v okamžiku, kdy dítě ještě pořádně samo jistě nechodí a jde spíš o postavení se vedle kočárku a pár krůčků kolem, tak podle mě zcela postačí nějaké ty capáčky.

nafuka
21. kvě 2017

první botky ve kterých malá fakt chodila máme Froddo Prewalkers, jsou na drobnější nožku a super ohebné. Další botky DD step jaro, léto, ale ještě by to chtělo něco vzdušnějšího až bude fakt horko.

panickatlamicka
21. kvě 2017

Prvni mela capacky, pak balerinky LBL. Pak zimni capacky LBL, nasledovaly dd step 015.

gnozka
21. kvě 2017

Mam známi vo vlastní obchod s certifikovanou obuvi . Určite jak bylo řečeno je nejlépsi zajít do takového obchudku a nechat si poradit . Určite ne Baťa a pod . My meli první superfity ale jsou asi zbytečne drahé . Dobre botky ma i protetika. Jde hlavne o to aby mela boticka zpevnenou patu . Aby ditko melo spravne drzeni nozicky . To mi rekla i neurolozka .

jipe
21. kvě 2017

prcek začal samostatně chodit v červenci, léto odchodil v kožených capáčkách - normální nebo ala sandálky (za mě dadoos super, vydržely, narozdíl od afelo), "pořádné" boty dostal až na podzim, tam záleží na tvaru nohy a jestli chcete jít spíše cestou barefoot nebo klasika botky "lyžáky". Důležité je, aby prstíky měly dost místa

panickatlamicka
21. kvě 2017

@gnozka no pevna pata k cemu? Svaly musi makat, ne byt v pasivnim sevreni. Protetika jsou tvrda kopytka, tedy aspon ty, co jsem mela v ruce.

msimankova
21. kvě 2017

@panickatlamicka já jsem teď jedny koupila, docela ohebné a měkké, i když bf nejsou ani náhodou. Když jsem vedle v krámě odmítla betonové sandálky Santé, prodavačka mě div nesežrala, že opovrhuju koženou botou 😅 Už mě tam neuvidí. Koukám po LBL, ty budou asi další. Taky řeším, co na doma, já chodím bosa a dcerka si sundavá i ponožky, přijde mi to v pořádku, ale pořád slyším o bačkorách...

jipe
21. kvě 2017

@msimankova já dávám capáčky, kdyžje někde zima od podlahy nebo doma, když má prcek studené nohy (máme plovoučky) - sama chodím v bačkorách. Pokud si ale dcerka sama sundává ponožky, je jí asi naboso fajn a zima jí není. V tomto počasí je to i nás už často bez ponožek

muhehehe
21. kvě 2017

My měli první botky Tikki a byli jsme spokojeni, ale na to se vyprdni, moje dítě není tvoje dítě, každá noha je jiná. První botičky musí být v první řadě lehké a opravdu velmi snadno ohebné a musí dítěti sedět na noze.. a to musíte zkrátka vyzkoušet. Taky jsem se snažila před nákupem prvních bot načerpat nějakou teoretickou znalost, ale bylo to docela o ničem, boty, které podle referencí měly být dokonale pro nás, vůbec nesedly... ale to fakt člověk zjistí až v obchodě, když několik bot vyzkouší. Jinak ke zmíněným capáčkům (ať už Dadoos nebo jakékoliv jiné)- to už fakt není bota na standardní chození po chodníku.. dobré pro dítě které se třeba staví a udělá pár úkroků okolo lavičky nebo u klouzačky na hřišti, tak aby na těch nohách něco mělo.. to jo. Nebo někam do dětského koutku místo bačkor, aby si dítě nezmazalo ponožky 🙂 Ale na opravdové samostatné chození venku to já osobně vnímám jako úplný nesmysl.

moniiss
21. kvě 2017

Za nas Superfity.

gnozka
21. kvě 2017

@panickatlamicka treba k tomu aby se nozicka nevpacila dovnitř . Maminka která to zažila vi o čem mluvím . Neni to nic dobrého a botky s pevnou patou nozce pomůžou ve správném drzeni . Ano svaly musi makat ale správnou cestou . Ale každy at dava boty dle sveho vědomi a svědomí . Ja jen dala radu zakladatelce z praxe z mého okoli .

ninive211
21. kvě 2017

@gnozka Tak pokud jsou diagnostikované valgozní kotníky, tak to pak samozřejmě je třeba řešit. Ale jako prevence to moc nefunguje. Já třeba jako malá samozřejmě běhala v kotníčkových botách s pevnou patou, i s podpatečkem, i na doma, pořád, tehdy prostě nic jiného nebylo. Později jsem stejně měla diagnostikovanou plochou nohu a dlouho nosila ortopedické vložky (mimo jiné i cvičila). Celodenní nošení pevných botiček nic takového nevyřešilo. Spíš možná naopak jsem se i díky těmto botičkám naučila špatně sedět tzv. do W s vytočenými špičkami ven (zkuste si s pevnými kotníkovými botami pohodlně sedět způsobně na patách, podle mě to prostě ani nejde), nikdo mě samozřejmě neopravoval, tehdy se to prostě neřešilo nebo nevědělo se, že je to špatně. Zřejmě díky tomu stejně hlavně levou nohou stále i v dospělosti šmajdám vnitřní stranou plosky..

mialagia
21. kvě 2017

@gnozka mě zase řekla moje fyzioterapeutka, že bota musí být lehká, pružná a prostorná ve špičce, aby svaly mohly pracovat, což splňuje vpodst.jen barefoot.. Záleží ale i na povrchu..A právě na vytrénovanosti nohou.. Např.chodit celý den v barefoot ve městě po betonu lze, ale až když jsou svaly vypracované..

laurinka2016
22. kvě 2017

My kupovali barefoot máme bobux a pecka, malá má dost širokou nohu a vysoký nárt a v tehle botickach se krásně rozchodila a teď už běhá 😀 takže za mě určitě lehčí a ohebné boty

lucyp13
22. kvě 2017

Na tapkani u kočárku mela dcera capáčky afelo a pak na samostatne chození (leto) Jack And lily,na podzim ceelorocky dd. Step (ale to už opravdu chodila sama) a ted má ceelorocky filli a sandálky tikki a krasne se ji rýsuje klenba a nejraději je bez bot

ninive211
22. kvě 2017

@laurinka2016 Zrovna bobux mají být spíš na užší nohu, ne?

strikenn
autor
22. kvě 2017

Všem díky za příspěvky, nejlepší asi bude vyrazit do nějakého obchodu.

jipe
22. kvě 2017

@muhehehe u nás to ze startu vypadalo tak, že jsem s kočárem dojeli na hřiště, tam jsem ho nechala v capáčkách lozit, na písku, na trávě,... ted po roce už ujde slušnou vzdálenost a je fakt, že 2 km po betonu bych ho v capkách nenechala, přestože někteřídospělí to zvládají bosky, ale pár metrů po chodníku na hřiště klidně, stejně chodí po trávě, lozí po obrubníku,..

muhehehe
22. kvě 2017

@jipe Jasan... to se určitě shodneme. Však naše ,,úplně první boty" byly taky kožený capáčky- u nás konkrétně TapTapi (ale připadá mi to všechno na jedno kopyto... u těchto se mi líbilo, že mají na špičkách broušenou kůži, tak se to při lezení tak neodrbe...) i na ven, ale užití zhruba takový jako popisuješ... někam jsme dojeli kočárkem, vysadila jsem dítě, lezlo víceméně po čtyřech, občas nějaký pokus 🙂 na tohle super, protože klasický boty při lezení i překáží... ale když už má pak dítě tendenci krom lezení hlavně chodit, a trochu i něco ujde, už to nestačí... nedejbože ty tebou zmíněné 2 km po chodníku, to by člověk prckovi fakt moc neposloužil, nechat ho to odšmajdat v capáčcích...

laurinka2016
23. kvě 2017

@ninive211 zkoušela jsem více druhů botiček v prodejně a bobux ji sedli nejlépe, jen je fakt že je úplně nedotahuju