icon

Ledňátka 2019

tsasenka
8. kvě 2018

Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂

priefi
25. srp 2018

@verunkadar ja jsem si tento test vyzadala u obvodni, ale jeste pred prvnim tehotenstvim. Nedela se na lacno, takze kdykoli Ti ho muzou udelat. Pozadala jsem si o nej, protoze jsem mela takove jakoby smitka pred ocima, kdyz jsem se divala a moji mamce se zjistila toxoplasmoza.

bemo
25. srp 2018

@tsasenka já si kupuju porodnické vložky přímo ve skladu v nemocnici a tam mají právě takové hodně velké a savost nic moc, tak jako u všech porodnických vložek. Ale upřímně si myslím že ty always a vůbec všechny neporodnické by se neměly používat po porodu, že obsahují tu lepivou část a aby se z toho nedostalo něco do porodních poranění. Alespoň tak mi to bylo v porodnici kdysi vysvětleno.

sarkoc
25. srp 2018

A nejen tu lepivou část, ale jsou napuštěný šílenou chemií...je to horší než dětské plenky klasické...to by mohlo v poraněních nadělat pěknou paseku...ty tlusté poporodní vložky jsou sice nepohodlné atd, ale je to de facto jen vata (a vědí proč)

verunkadar
25. srp 2018

@priefi vyžádam si ho, jen nevím, zda se to dá řešit, když to není na začátku tehu, teď budu začínat 18.tt.

malecek
25. srp 2018

@verunkadar sám doktor si vyžádal při odběru krve při prvním screeningu

verunkadar
26. srp 2018

@malecek to je dobře, já to nemám ☹. A docela mě to štve.

priefi
26. srp 2018

@verunkadar odpovedela jsem v Tve diskuzi v tehulkach, tam jsem byla driv. Pokud by se potvrdila toxo, delali by testy plodove vody (mozna to jde i krevnimi testy, to nevim), aby se vyloucila nakaza plodu. Toxo je pro plod nebezpecna pouze v akutni fazi, v latentni by uz nemela nijak plod ohrozit. Viz muj prispevek v tehulkach.

priefi
26. srp 2018

@verunkadar ja mela za to, ze to budou brat ted u odberu, co jsou v 10tt, v tehuprukazce je na to kolonka, ale vykvakli se na to. To ze to daji jako kolonku do tehu prukazky pry neni podstatne. Na nektere krevni testy mas sice jako tehule narok, ale kdyz si o ne asi nereknes, tak je nedelaji, jinak opravdu nechapu, proc to nedelaji. Ale jak uz jsem psala, vyzadala jsem si tyto testy u obvodni uz drive, moc se sice netvarila, ale udelala je. Vtip byl v tom, ze sestra omylem zaskrtla spatne policko a kdyz jsem si prisla pro vysledky, tak dr.cervena az za usima a ze ma pro me jednu dobrou a jednu spatnou zpravu, no me malem omylo. A dr.rekla dobra zprava je, ze nemam chlamydii (proto cervena az za usima) a spatna, ze musi zopakovat odber na toxo, ta nastesti teda byla taky negativni

tsasenka
autor
26. srp 2018

@bemo Mně jde právě o tu savost. Po návratu z porodnice jsem už vždy používala normální vložky, jen v té porodnici, jak nemůžeš tak často na wc a do sprchy, jako doma je blbé, no.

verunkadar
26. srp 2018

@priefi no, nenapadlo mě se podívat do tehu průkazky vůbec na tu kolonku, až teď, když přišla kamarádka a říká, máš to hotové a já neee nemám. Budu v 18.tt a docela se bojím teda. Četla jsem, že když to někdo prodělá, někdy mu zůstane boulicka na krku či v podpaží a já už tu bouli mám možná rok a více na krku a žádný doktor nevěděl, proč mám stále zvětšenou uzlinu, že by to bylo z toho?

priefi
26. srp 2018

@verunkadar tak na to Ti neodpovim, vubec netusim. Ale pokud by to bylo z toho, tak by se jednalo o latentni toxo a je to v poho. Ale to uz by si nelajsli a poslali na dalsi testy, aby vyloucili, ze to mimi taky nema.

journals
26. srp 2018

Holky, pokud už začínáte pomalu nakupovat mini oblečky, tak na Lindexu je teď 50% sleva na slevy (online, nevím jak v obchodech)... je to probrané, ale dá se tam pořád vybrat. Mě z těch slev asi klepne. Mikinový overal za 125,- Kalhoty za 70,- mikča za 100,- (původně snad 400,-) 😉

cerlada
26. srp 2018

@verunkadar U prvního těhotenství jsem si test na toxoplazmózu vyžádala. U syna se v 18.týdnu zjistily zvětšené mozkové komory. V nějaké studii jsem našla, že je mezi toxoplazmou u matky a zjištěním zvětšených komor u plodu souvislost, tak jsem si ji nechala udělat. Navíc jako veterinární asistent a zootechnik jsem měla přece jen trochu větší šanci, že bude pozitivní, ale nakonec jsem ji měla negativní.

malecek
27. srp 2018

Ahojte, taky si užíváte ochlazení? Já neskutečně 😍

tsasenka
autor
27. srp 2018

@malecek Je to skvělé 🙂 Ve středu se s rodinou chystáme na celý den do Prahy, tak snad to vyjde a bude příjemně 🙂 Svezeme se lodičkou do ZOO, tak snad se bude dětem líbit.

sarkoc
27. srp 2018

@journals Ty slevy jsou hrozné v tom, že člověk koupí mnohem víc věcí než je potřeba a než původně chtěl, takže utratí stejně jako kdyby slevy nebyly :D Jinak tedy z praktického hlediska se u dětí tak do půl roku nejvíce užijí overálky, bodíčka, dupačky a polodupačky...nebo tedy alespon, co mohu říct za nás. Měla jsem na Elišku asi osmery krásné šaty do vel.68, využili jsme dvoje, jednou na vítání občánků a jedny jednou k doktorce, jinak je to strašně nešikovná věc (stejně jen leží, takže z toho je zmuchlané tričko)...to samé třeba takové ty pidi džíny, je to rozkošné, ale taky nic moc praktické...to samé nějaké kabátky atd, vypadá to pěkně, ale není nad kombinézu/chlupatý overal...nebo třeba trička do vel.68 už ted nebudu kupovat vůbec, kor když bude zimní...atd atd...to jako nechci vůbec dělat chytrou, jen zkušenost - měla jsem nakoupenou plnou skřín krásných hadříků a do měsíce od jejího narození jsem pochopila, že není nad bodíčko a overal/bodíčko a polodupky a nakupovala znova :D

journals
27. srp 2018

@sarkoc No, šatičky u nás naštěstí aktuální nebudou 😂 (jediný štěstí). Ale ty slevy jsou zrádný.
Každopádně na různá trička, džíny, botičky atd. vůbec nekoukám, přijdou mi úplně zbytečný pro tak malé miminko a taky mě před nákupem triček, košilek a dalších blbůstek varovaly kamarádky, že je to fakt zbytečnost. Shodlo se na tom 10 z 10, tak na tom asi něco bude a tak vůbec nemám v plánu kupovat. Jen jak píšeš - body, overálky, polodupačky, tepláčky. Ona i trička pro zimní miminko moc smysl nedávají.
Ale když jsme u toho, co se vám - zkušeným, už osvědčilo a co ne. Holky, kolik toho máte v plánu pořizovat, cca počet? Kolik bodýček, kolik polodupaček...? Já vím, že na netu je milion seznamů a taky je mi jasný, že realita je pak taky někde jinde, když se člověk zamiluje do nové kolekce, nebo výprodejových kousků, ale kolik jste toho měly a jak se to osvědčilo? Od jaké velikosti jste nakupovaly? Využily jste vel. 50?
Předem děkuju za všechny ještě nezkušené matky... 🙏

kikika87
27. srp 2018

@journals Vybrala jsem tam první čtyři vecicky asi za 300, no nekup to. Díky za tip😉 ale už je to fakt vybrané, víc toho mají na prodejnách. Ale tam ta sleva zřejmě neplatí, škoda😄

sarkoc
27. srp 2018

@journals Eliška je říjnová a narodila se 51 cm, 3290 g, takže tak nějak normální velikost bych řekla (ovšem narozena o tři týdny dříve, čekali jsme velké mimčo, máme oba přes 190 cm)...v porodnici jsem měla tři bodíčka s dlouhým rukávem vel.50/56, ty jsem využila, protože z těch jejich košilek jsem šílela...ve velikosti 50 jsem měla snad jen ta bodíčka a jedny dupačky, měla to tak do 14 dnů maximálně...

asi do měsíce, možná měsíce a půl nosila vel.56, ale už se to prolínalo s 62 (každá značka je jiná)...v 56 jsem měla tak dvoje dupačky, asi dva overaly a tak 4 bodíčka s dlouhým rukávem...jo a asi tři tenké a jednu teplou čepičku. Jo a 2 páry novorozeneckých rukaviček.

No a pak 62, s kterou jsem to totálně přehnala...jako nosila tuhle velikost tak tři měsíce, ale stejně jsme to vůbec nevyužily, protože jsem měla nakoupený blbiny, viz výše...teď plánuji koupit tak 5-7 ks spacích overálků na patentky, 3-5 ks dupaček, 3 ks body s kr.rukávem nebo bodytílko (pod ty overálky), tak 8-10 ks body s dl.rukávem, 5 ks polodupaček (to mohu doporučit od Little Things s outlastem, česká značka a fakt vydržely "všechno" a moc pohodlné a příjemné, vlastně tuto značku mohu doporučit obecně...asi nejde nakoupit tam celou výbavu, nebo alespon já si to dovolit nemohu, ale mít od nich pár kousků se určitě vyplatí, kor když třeba plánujete nosit - nepotí se dítko tolik...a starší od nich měla body+legíny jako funkční spodní vrstvu na zimu a nosila zima+jaro a další podzim+zima, takže se to vyplatí, i když třeba ty dva kusy stály skoro tisícovku)...pak samozřejmě kombinéza, když jsou to zimní dítka, ty jsem měla dvě, ale asi by jedna stačila...a pak na jaro chlupatkovou, ale to už měla malá 68-74...no pak nějaké čepičky, tenoučkou jsem dávala v zimě i doma po koupání, na ven samozřejmě teplé, osvědčily se mi zavazovací, nějaké ponožtičky - dávala jsem i pod overálky/polodupky, když zrovna teda nebyla zabalená v zavinovačce...téměř vůbec neunosila trička (a to jsem jich měla magor asi 15 :D), legíny, mikinka by stačila jedna, když se třeba doma větrá atd, aby to na ně člověk navlékl (ne skoro 10 jak bylo v naší skříni :D)...pořídila bych třeba max dva nějaké setíky když se jde na návštěvu apod, ale osobně to budu tentokrát řešit také nějakým krásným overálkem spíše než třeba ty džíny a tričko...

No a pak Eliška téměř přeskočila velikost 68, to skoro nenosila a pak strašně dlouho měla 74/80. Ale každé dítko je jiné a roste v jinou dobu jinak rychle nebo jak to říct...kamarádky dcerka zase byla strašně dlouho stejně velká, měla 56 snad do dvou měsíců (a narodily se holky stejně velké) a pak skočila na 68, kterou měla zase hodně dlouho...

Já to ted spíše pojmu tak (doufám, že se mi to povede), že koupím těch věcí spíše méně a doobjednat se dá po netu vždycky, vždyt to do nějakých tří dnů přijde, kdyby měl člověk pocit, že nestíhá prát, měl hodně zvracecí miminko (to třeba Eliška nebyla vůbec, zvracela poprvíé snad v půl roce a pak zase dlouho nic, ale někomu zvrací xrát denně a pak je i potřeba oblečení jiná) atd
No, tak snad jsem trochu poradila... 🙂

kikika87
27. srp 2018

@priefi Víš co mě ještě napadlo? Že my oba už jsme na genetice byli a vše nám vyšlo úplně v pořádku. Takže by to taky mohlo znamenat něco ne ? A co jsem četla nějaké diskuze, tak jdu k Mudr. Frisove a je prý výborná. Takže snad můžu být trochu víc v klidu.

priefi
27. srp 2018

@malecek 😍 je to super 😍
@journals urcite mrknu, ale co se tyce tech malych velikosti, souhlasim plne se @sarkoc. 50 se nakupovaly po porodu, nikdy nevis, jak velike bude mimi, pravidlem jsou ty 50, ale nekdy je mimi vetsi (nekdy mensi, ale to do tech 50 pak doroste) a do 50 se ti pak nevleze. Pokud budou silne prujmiky, blinkaci mimi atd., muzes prevlikat xkrat denne, pokud mimi tyto problemy nebude mit, tak zase prevleces dle potreby. Do predu to takto nejde rici. Spis je lepsi mit ten zaklad a pak operativne dokupovat (to ze v zime jsou vybrakovane zimni obleceni a v lete letni, s tim jz se neda nic delat, jen nalet do obchodu, jak dodaji zbozi 😂). Zalezi taky na tom, jak casto chces prat, pokud nevadi, ze musis prat casto, muzes mit toho mene, pokud chces jednou do tydne, je treba toho mit vice. Pak je otazka, zda vice vrtev, nebo jen jednu a hrubsi. Ja mela toho pro syna spise mene v tech mensich velikostech a prala casteji a nekdy i rucne. Bylo leto, venku to rychle schlo. Pokud mas susicku, tak asi taky bez problemu. My ji ted budeme porizivat. Letni mimi je treba ale zase o necem jinem nez zimni, to letni neni treba tak navlikat, spis jen body a dobre, zimni prece jenom uz je na tom jinak. Takze ja to budu resit operativne. Nevim, jak to ted mam, spise ty letni vecicky, synovec byl taky lednatko, takze tam bylo par zimnich vecicek, musim to probrat a na zaklade toho, jak bude velke mimi, budu bud pres net objednavat, nebo poslu manzela, uz jak budu v porodnici 😊

priefi
27. srp 2018

@kikika87 myslim,.ze mimi je v poradku 😉 krevni testy jsou spis na nervovani maminek 😉 i dr.potrebuji vykony navic. Ve stredu budu drzet pesti 😊 A bralas nejake tehu vitaminy s listovkou?

kikika87
27. srp 2018

@priefi Brala jsem listovku klasickou. Dostala jsem ještě mamavit, ale to nešlo. Obrovský kapsle, akorát mi z nich bylo zle. Takže těch sem měla tak pět vsehovsudy😁 to taky nějak ovlivni vysledek?

kikika87
27. srp 2018

@priefi Jo a moji tetě když čekala bratrance tak vyšlo to samé z tripplu a neprokázalo se to. Ze by to mohlo být v rodině? To je asi taky blbost co.

priefi
27. srp 2018

@kikika87 spise jde o tu listovku, je to prevence rozstepu. V tom, zda ta krev ma souvislost s krvi tety, Ti neporadim, je to spis dotaz na genetika, ale muzes mit v krvi neco, co vysledky muze ovlivnovat, ackoli mimi je v poradku 😉 Bude to dobre, neboj 😊 Kdybys mela nejakou spatnou genetiku, tak by Ti to rekli u tech testu, ktere jste s partnerem podstoupili a to prece bylo ok 😊

kikika87
27. srp 2018

@priefi Brala jsem ji i před těhotenstvim. Taky doufám, že tahle genetika má nějakou souvislost s případným plodem když to bylo že spermií a krve. Ale možná to tak není, já nevím. Jo bude, však sem dneska koupila první oblecky😍 a středa se blíží, brzo to bude za námi.

priefi
27. srp 2018

@kikika87 vse bude v poradku, uvidis 😊

sarkoc
27. srp 2018

Tý jo, holky, kamarádka teď odfrčela do porodnice, ještě v poledne jsme spolu byly s holkama na hřišti...přijde mi to strašně daleko a zároven strašně blízko ten leden...už se taaak těším 😍 :D Teď se teda těším na její holčičku, snad to zvládnou dobře 🙂

halasovci007
27. srp 2018

@sarkoc a kdy má termín? To asi není lednovka že jo? Taky mi to příjde daleko, ale uteče to určitě jako voda..

sarkoc
27. srp 2018

@halasovci007 nene, blbě jsem to napsala...3.9. má termín...spíše mi to jako přijde neuvěřitelný,že už bude mít malou na světě...úplně si pamatuju, když mi říkala, že jsou těhu, je to jak včera...já měla původně termín deset dní před ní no s druhým dětátkem... :/

Strana