Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@zuzekk zdražuje se totiž o pár kaček a nenápadně. Mě příjde, že teď podražili mléčné výrobky, sýry atd. Mimo to má zdražovat pečivo a pivo (manžel si dá když má volno a maká na zahradě jedno dvě piva, ale i tak občas kupujeme) a pečivo potřebuje každý..Zemědělci fňukají každý rok, buď je moc sucho jako letos nebo moc prší taky nevědí coby, jen aby mohli zdražovat, ale na tý mateřský není moc z čeho brát..Lidi se uskromňují, že šetří vodu a elektriku a bum tak jí zdražují, aby vyrovnali ztráty. A pak člověk vidí jak sami politici kradou miliardy a berou milionový úplatky a my tady škudlíme každou korunu obracíme..A pořád jen zdražují..Jsem zvědavá, jestli projde ta zkrácená pracovní doba, jak se o tom jedná. Myslím, že ne, musí z nás vymáčknout, co se dá.. :-/
@halasovci007 pokud myslis ppm, tak ano, pocita se prumer z poslednich 12 celych mesicu pred nastupem na md, to znamena, ze u Tebe to bude leden az prosinec 18, v pripade dpn se dany mesic do prumeru nezapocitava vubec. Pak se to procentualne redukuje a vyjde ppm, kterou vyplaci cssz. RP by meli zvednou vsem, co budou cerpat, kdyby to neudelali, vedi, ze by to dopadlo spatne a lidi by se bourili,.navic to ofiko slibili, takze se nebojim, ze bychom o to prisli 😊
@bemo tak to je mazec ten příběh..Ale to asi nebyla prvorodička ne? Každý říká, že to poznám, já mám strach že ne..Jedna známá byla ráno na kontrole v nemocnici a řekli jí, že na porod to nevypadá v 10 hod a ve 13 jela do porodnice, že jí praskla voda a ve 14 byl malej na světě a prvorodička..Chci taky takovej rychlej porod, že ani dr. nepoznají, že se k tomu schyluje 😀
@halasovci007 co se tyce smluv, zalezi, zda jsou prijmy z obou dostatecne vysoke, aby se z obou odvadelo socialni pojisteni. Pokud ano, dostanes vypocet z oboum. Nejsem si uplne jista, protoze to je jeden zamestnavatel, nejspis budes potrebovat 2 papiry od gynekologa, ze nastupujes na md. Melo by to byt stejne jako nastup na dpn, kdyz jsou 2 smouvy jsou i dva papiry na dpn.
@bemo oni to davali i v nedeli dopo, ale uz to asi zrusili, nebo presunuli. Ja mela taky zajimavy zivy sen ted v noci 😂 zdalo se mi, ze jsem Vam sem psala, ze maly se uz narodil, ze je v poradku a ze nevim, jak to je mozne, ale ze jsem znovu tehotna a cekam holcicku a byla uz tak velka, jako ted ten nas chlapecek a konstatovala jsem, ze asi jsem mela druhe pozdejsi tehu, ktere bylo zaroven a tak jsem starsi porodila a mladsi jeste musim donosit 😂😂😂 totalni nelogicka konina se mi zdala no 😂😂😂
@priefi no z obou se odvádí daň, ale jen z jedné sociální a zdravotní..Od srpna jsem na neschopence a teď mi přišly první penízky, ale nějako se v tom neorientuji mělo to být 60% a bylo to s proplacením dovolené sotva 50%, takže ta druhá smlouva se asi nepočítá i když první tři dny nedostávám nic že jo..Takže to se počítá i z neschopenky prostě od prosince do prosince? Chápu do dobře? No potěš koště teda..
@halasovci007 pokud z te jedne neodvadis SP, tak ani ppm z toho nebudes mit a ani dpn. Dpn, cili nemocenska se do toho nezapocitava do prumeru, jakoby ten mesic nebyl.
@priefi takže budu mít průměr jen ze sedmi měsíců? Nebo se to počítá zpětně dál?
@priefi jako mám odpracovaných 10 let, ale u tohoto zaměstnavatele jsem nastoupila v lednu 2018 a od srpna jsem na neschopence..
@halasovci007 myslim, ze se to bude pocitat jen z tech 7. Prumer se pocita jen ze stavajiciho zamestnavatele 😉
@priefi takze sectou sedm prijmu a vydeli 12?To mi to hodne klesne teda 😣🤔 a tam se pocita taky jen ta smlouva kde se odvadelo socialni a zdravotni nebo cely prijem?
@zuzekk ppm maji jen ty, co pracuji a splnuji podminky pro cerpani (odpracovany pocet dnu), pripadne jsou v ochranne lhute (obvykle 180 dni, ale muze byt i mene, zakezi, jak dlouho trval posledni, pripadne predposledni prac.pomer, pokud uz v nem vznikl narok na ochr.lhutu) a splnily podminky pro cerpani. Ppm vyplaci cssz a pocita se z prumerneho platu/mzdy za urcite obdobi a nasledne se procentualne redukuje, vymeruje se zaklad na den. Rp je davka, kterou vyplaci up a bud navazuje na ppm, anebo ty, ktere nemaji narok na ppm, ho maji hned po porodu a je to fixni castka 220 000kc (od 1.7.ma byt 260tis, a do konce 2019 300tis), kterou rozkladas dle Tveho zvazeni a jednou za 1/4 roku muzes zmenit jeji vysi. Ted pry uz muze byt max castka myslim do vyse materske a min 100kc na mesic, uvazuji i o tom, ze povoli jednorazove vycerpani teto castky, ale prozatim to nelze.
Holky, dneska jsem videla konec malych lasek, resp.posledni porod a mela jsem dost.... asi se tomu budu obloukem vyhybat, protoze ve me to dneska evokuovalo strach z porodu 😥 videla jsem i kousek pred (varim obed, takze jsem moc nevidela) a plne souhlasim, co rekla jedna z rodicek, prvorodicka se boji, protoze nevi, do ceho jde a druhorodicka se boji, protoze vi, do ceho jde. A jak si vzpomenu na porod syna, tak me chyta panika, jak ja to zvladnu 😅 Mate to taky tak?
@priefi ja teda vubec ne... Prvniho porodu jsem se nebala a ted nic takovyho taky nepocituju... Mozna je to i tim, ze na strach nemam cas 😁nebo si ho celkove v zivote moc nepripoustim... Strach akorat ovlivnuje dalsi procesy v tele i reakce lidi a zvirat kolem. Takze bat se, je pro me neco co neni zadouci...
@priefi já se na porod hrozně moc těším, ale na druhou stranu se neteším až to začne a bude to už hodně bolet, tak taková ta vědomost, že teď už to bude jen bolet víc a víc a nic s tím nenadelam, jen to musím vydržet a pak tedy bude odměna, to vytoužené miminko. Ale teď když si na porod vzpomenu, a to jsem měla všechny krásné a i rychlé, tak se mi sevře žaludek a vždy mi u toho tvrdne břicho, tak na to prostě nemyslím.
Navíc už mám kolem sebe spoustu známých s různými obtížemi a i hold smutné konce a nějak si to teď všechno víc připouštím. U všech předchozích dětí jsem měla všechno na háku a nikdy se dopředu ničím nestresovala a teď už mi to tolik nejde, asi stárnu 😀
Ahoj holky, jste toho teda zase napsaly :D
Já jsem se chtěla zeptat, jestli existuje nějaké vyhledávání v téhle diskuzi. Vím, že už jste tu řešily co jste v porodnici skutečně využili a co je zbytečné, ale už nevím, na kolikáté stránce bych to měla hledat 🙂
Jinak my jsme včera celý den lítali kolem jablek a udělali 90L moštu. Nevím, co s tím budem dělat. No větší část jsme nalili do sklinek a zavařili, něco jsme nalili do bandasek a musí se to spotřebovat. Na mě je to příliš sladké, takže to ředím vodou.
@malecek jsem rada, ze v tom nejsem sama 😂 mam zive v pameti tech 30h a otvirani branky a klepu se jak ratlik 😅 jinak svym zpusobem se tesim jako @bemo a zavidim @sarinka_nevesta jeji pristup, taky bych chtela toto umet, ale ja jsem poseroutka 😅

@malecek když jsem byla ve skupince tady na MK s poslední dcerou Říjnovky 2016 tak tam jedna maminka porodila do vany. Šla se osprchovat, že cítila že už se něco děje, tak chtěla zkusit vanu kde se to v té teple vodě buď rozjede nebo utne a na dvě kontrakce měla miminko v náručí. Tak volala na manžela aby se vzbudil a zavolal sanitku. Probudil se i syn, tak se šel zrovna podívat na svoji sestřičku 🙂