Břicho 9 měsíců po porodu. Co mě donutí denně něco dělat?
Ahoj maminky, jsem 9 měsíců po porodu a zůstalo mi nahoře asi 6 kg. Jenže všechno je v břiše! Já vypadám jak v 5 měsíci 🥲. Jsem z toho dost nešťastná. Bohužel u mě neplatí, že kojením hubnu, váha šla dolů po prvních 2 měsících po porodu, od té doby zásek.
Jeden měsíc jsem se už naštvala, vyřadila vše sladké, začala se více hýbat. A NIC, ani půl kila dole 🙄 tak mě to sebralo úplně motivaci a vyprdla jsem se na to, bohužel asi až moc a přijde mi, že zase přibírám - a vím proč, strava žádná sláva, pořád nějaký sladký, sušenky, čokoládky.. nemam vůli a čas na kvalitní jídlo 😞
Proč ale zakládám tohle fórum. Chci s tím něco dělat. Jídelníček mám cca podchycený, jak by měl přibližně vypadat, musím si na to najít čas prostě a nežrat sladký. Ale chce to přidat i cvičení, nemáte nějaký tip na videa na YouTube (ideálně), nějaký třeba kalendář s měsíční výzvou, proste něco, co mě donutí denně něco dělat? V závislosti na tom, že mám dvě neposedné děti 😁
Myslíte, že taky pomůže odstav? Ne že bych chtěla odstavovat, to vůbec, ale jestli je naděje, že časem po odstavu se to taky zlepší? ❤️
9 mesicu po porodu nema smysl nic resit, navic pokud jeste kojis. Telo se dava do kupy az dva roky. Navic ta smesice hormonu si taky dela svoje … mimichodem 6kg nahore je nic 🙂 ze bricho vypada jako v xy mesici - no bohuzel jako je vytahane, nosila jsi tam clovicka a vytvorila novy zivot … urcite to zformujes cvicenim, ale proste nebude to hned, kor ne 9 mesicu po porodu, nektere zenske maji stesti, ale vetsina jich proste ne… netrap se, jez normalne, hybej se normalne a treba za rok zacni makat a ono to pujde
U některých žen tělo zadržuje tuk kvůli kojení, a to hlavně v oblasti břicha a až po odstavu se začne hýbat. Není to pravidlo, ale u některých se váha po odstavení přirozeně upraví. Pokud ale teď cítíš, že ti přibývá hlavně ze sladkého, tak je jasné, že to hraje velkou roli. Zaměř se na krátká a efektivní cvičení, 10–20 minut denně je pořád lepší než nic 😉
A diastáza je vyloučená? Já po druhém porodu zhubla na váhu jako jsem měla naposledy na střední, ale furt břicho jako těhotná...no mám diastazu 4cm a musím mít speciální cviky, abych to ještě nezhoršovala.
@lociloci když jsem kojila (pokaždé, mám 3 děti), tak jsem nezhubla skoro nic. Až po odstavení časem šla váha dolů. Ale chce to čas. Nebylo to po měsíci šup X kilo dole. 🙂 Po porodu jsem měla kolem 68kg, po 1 roce kojení kolem 63kg, po dalším roce 58kg a tam jsem skončila. Ráda bych šla na svojí původní váhu, před dětmi, ale už mám taky nějaký věk a víc pohybu než dřív. Na bříško mi pomohlo začít chodit na fyziojógu a za 1 rok cvičení jsem z diastázy na 2 prsty pokročila na stav, že už žádnou nemám.
Zkuste si nainstalovat aplikaci: kaloricke tabulky a zapisovat si jidlo, treba jen tyden at vidite, kde delapte chybu.
Ja nekojim od zacatku, diastazu jsem hned vycvicila po sestinedeli, od 3. mesice male cvicim velmi intenzivne a silove, svaly mam 🙂 Ale stejne se mi vsechen tuk drzi v brichu 🙂 Rok od toho co jsem zacla cvicit teda vypadam o dost lip, treba pred pul rokem jeste to nebylo nic moc a hlavne kdykoliv nejaky tuk z bricha zmizi, tak bricho vypada jeste hur (kuze je povislejsi, tuky vypada rosolovitejsi, mene pevne to bricho vypada proste). K tomu nadymani a zavodneni pred MS taky dela svoje, takze proste bricho porad trochu mam. Podle mereni slozeni tela mam vsude dost podprumer tuku proti bezne populaci a na brichu a prsach mam spis vyssi prumer 🤷🏻♀️
Me vzdy pomohla zminovana appka Kaloricke tabulky. Zprvu poctive zapisovat vse a po chvili clovek vi, jak upravit porce. Omezila jsem vetsi prilohy, zvedla zeleninu apod. Nastavila si adekvatne velikost porci a delam si jidlo na par dni predem do krabicek. To funguje skvele, setri mi to cas a i takove to smatrani po lednici. Kdyz mam chut v mezicase, mam doma zeleninu a orisky, takze ukrojim kus papriky, okurky, vezmu hrst orisku. Ale je treba i na toto myslet v ramci prijatych kalorii (proto zprvu jsem si ty tabulky jela opravdu poctive, abych mela prehled, co si mohu dovolit a zustat v mirnem deficitu). Cviceni u me byl velky orisek, takze jsem se domluvila s "prudernim" kamaradem, rekl mi, ze 3x denne se mu ohlasim, ze mam odcviceno (15x drep, 15x sedy lehy, 15x psa na kazdou nohu + dozadu, 15x zvedani hrudniku z podlozky, 15x kliky). Zabere to vzdy par min casu a kdyz nenapisi, hned me urguje. To me konecne donutilo a nakoplo 😀 aplikace na cviceni, ktere upozornovaly, jsem mohla vypnout nebo odinstalovat. Jeho blokovat nechci a lhat take ne, takze i kdyz se mi nechce, jakmile me zaurguje, at se neflakam, vzdy jdu na to 😀 a najednou to jde 😀
Děkuju! Ty kalorické tabulky asi stáhnu. Já už je měla, ale prděla jsem na ně 😬
Nikdy jsem nemela problemy s vahou, celozivotne zatim muzu jist co chci a vazim stejne. Krome tehotenstvi a vzdy cca prvniho roku kojeni. Minimalne 5 kg jsem mela vzdycky nahore, jednak v prsou a jednak v brise. Nedalo se s tim delat nic. Kdyz jsem pak uz skoro nekojila, jen na uspavani, odeslo to behem par tydnu samo…
To břicho je hlavně o jídle, jiné partie to chce vycvičit, ale břicho dělá hlavně ta strava, takže jak najedeš pořádně na jídelníček, tak by to mělo jít dolů. Ono pokud mas blbě poskládané jídlo, tak nemáš ani energii, pak to tělo nutí do sebe cpat ty sladkosti apod, aby nabralo rychle tu energii, kterou nemá z pořádného jídla. Navyš bílkoviny a ono tě opustí ty chutě na sladké. A jeste bych vyzkoumala, jestli nemas treba nejakou intoleranci, me treba druhy porod rozjel intoleranci na laktozu a po čemkoliv mléčném mam taky nafouklé břicho, jak kdybych byla těhotná.
Díky všem za zprávy, ten jídelníček musím nějak pořešit. Ale jinak jsem byla na fyzio, popsala problém a vyšetřila mě - to břicho mám vypouklé i z toho důvodu, že kvůli 2 těhotenstvím vůbec tělo nepoužívá nějaké svaly, které to celé drží (tak nějak to vysvětlovala), takže je musím začít používat. Dostala jsem nějaké cviky a měl by to pomoct + samozřejmě žádné sladkosti, úprava stravy, atd., to je jasný🙂 ale i toto je tedy můj problém, nejen to, že moc žeru 😂
Tady je odkaz na kanál, který se zaměřuje na cvičení po porodu 🙂: https://www.youtube.com/@PregnancyandPostpartum.... Většinou tam mají videa tak 20 minut, ale když je to delší, tak to jde klíďo i rozdělit do více dní :D.

Když to vezmeš teoreticky, tvorba mléka je pro tělo výdej energie, takže nevidím důvod, proč by váha po ukončení kojení měla jít dolů. Myslím, že je špatně po měsíci dělat závěry. Pokud jsi měsíc cvičila a měla lepší jídelníček, mohlo tělo začít stavět svaly a to na váze hned vidět není, navíc měsíc opravdu není až tak dlouho. Pokud se do toho neopřeš a nezačneš si stravu opravdu hlídat, k tomu ten pohyb, lepší to samo od sebe nebude. Přeju pevnou vůli, dobře vím, že ta je nejdůležitější😉