Chronický nárůst váhy. Máte zkušenost? Co ještě zkusit?

dendul02
20. únor 2022

Zdravím,
před více jak rokem jsem měla psychické problémy, které jsem nezvládla a cca po 4 měsících jsem si nechala napsat antidepresiva (Elicea a Trittico). Prášky jsem brala půl roku. Od doby, co jsem je začala brát, mi začala lítat váha cca +5kg měsíčně, samozřejmě ne hned první měsíc. Po půl roce se v rodině stala tragická událost, po které se mi "rozsvítilo" v hlavě, přestala jsem řešit blbosti a přestala jsem brát prášky, protože jsem za prvé cítila, že už je nepotřebuji, za druhé kvůli nárůstu váhy.
Nicméně přibírání neustálo ani potom a já mám za rok +30kg. Jsem si jistá, že v jídle problém není, protože jím stejně, jako jsem jedla před 30kg, váha mi šla krásně dolu a neměla jsem problém. Ač jsem denně na páse, stejně to jde +1-2kg týdně. Ještě mi k tomu začaly bolestivě otékat ruce a nohy, na což jsem netrpěla ani v těhotenství. A popraskaly mi žíly po celých nohách, ale to přisuzuji váze.
Doktor mi udělal odběry krve, které jsou prý v pořádku a nemám důvod být oteklá. Beru od dětství léky na štítnou žlázu, tak vychází dobře a rok léky na tlak.
Psychicky jsem na tom oproti minulému roku krásně, cítím se fajn. Jsem naštvaná, to jo, ale protože jsem bezradná.
Doktor nejdřív tvrdil, že je to určitě štítná žláza, najednou ne. Pak určitě tou Eliceou, teď přišel s tím, že po té to není, že jsem ji nebrala dost dlouho na to, abych z ní přibrala. Jeho závěr je, že se tajně cpu (no, nejsem blázen, abych se doma cpala a pak běhala po doktorech a divila se, co mi je. V životě bych si nedovolila se vyžrat na 100kg...) a když ne tohle, že mám jít k psychologovi, že jsem negativní. To mi bylo řečeno až po tom, co jsem mu řekla, že mě tímhle názorem uráží. Začínám být celkem alergická na to, že nejsem psychicky v pořádku, sama nejlíp vím, jak mi je a jak mi bylo.

Můj dotaz zní.: Máte někdo zkušenosti s něčím podobným? Máte nějakou radu, co ještě zkusit? Jaké vyšetření? (nutno zmínit, že mě doktor nikam nechce poslat, protože mi nic vlastně podle něj není). Máte někdo zkušenosti s Eliceou a nárůstem váhy po ní? Ocením rady, tipy, poznatky, racionální názory, cokoliv....

Děkuji těm, kteří to dočetli i těm, co se pokusí pomoci. 🌷

dendul02
autor
20. únor 2022

Nutno tedy ještě zmínit o tom stresu... Zažila jsem v životě mnohem horší situace a větší stres, než byl ten, kvůli kterému jsem začala brát prášky a nikdy mé tělo nereagovalo nárůstem váhy, vlastně mi to s váhou nedělalo nikdy nic. Takže tloustnutí stresu nepřisuzuji.

merope
20. únor 2022

Kamarádka lítala po doktorech, obezitologii (taky jí tvrdili, že si v jídelníčku vymýšlí, že to není možné) a vším možným - nakonec zjistili, že tělo šíleně zadržuje vodu (nech si zjistit a případně porovnat rozložení voda - tuk v těle - to se určitě zjistit dá a tam se zjistí, zda je opravdu problém v té zadržované vodě - a pokud ano, tak máš "papír", že to není tuk a s ním se pak nenechat odbýt). Jo, pak trvalo dalších 5 let než si někdo přečetl rodinnou anamnézu a zjistil, že má to stejné, co babička 😀 (nebo spíše ☹ ).

Jinak zadržování vody může být strašná spousta chorob a ne vždycky všichni ví.

Já šíleně nabírala po Utrogestanu než jsem zjistila, že prostě hrozně zvyšuje chuť k jídlu a když jsem ho brala / ho beru, tak se musím šíleně hlídat v jídle - ale to nejspíše nebude tvůj případ.

Určitě bych doktorům udělala "radost" a zkusila si týden psát a vážit jídelníček, aby na to případně mrkli, zda v tom není nějaký zásadní "kiks". Jako +1-2kg týdně, to je absolutně šílené a zaráží mě, že se opravdu nikdo pořádně nepodíval hlavně na to, zda to je vodou či nikoli. Bereš nějaké léky na odvodnění?

Mimochodem - babičku takhle doktoři léčili na ovčí tasemnici - než jí (jiní doktoři) zjistili, že je šíleně zalitá vodou. Dostala léky na odvodnění a je v pohodě.

Ještě mrkni pořádně na příbalák toho, co jsi měla za léky (na webu www.sukl.cz, pokud ho nemáš) a mrkni na vzácné nežádoucí účinky - jestli tam nenajdeš nějaký tip.

Držím pěsti.

lenulen
20. únor 2022

@merope taky me napadla ta voda. Pijes dost vody (2-3 litry denne). Spis dost?
Po psychicke strance uz je vse v poradku? Napadly me prochazky, joga. Mozna je telo stale ve stresu.

dendul02
autor
20. únor 2022

@merope Psala jsem mu jídelák, ale když ti pak řekne, že tajně žereš, tak jo to k ničemu no. Léky na odvodnění mi dal, teď už nevím, jak se jmenovali, ale šla jsem po nich max 2x během 8h směny na záchod, pak mi to navýšil, chodila jsem častěji, ale váha se nehnula. Pitný režim dodržuji. Příbalové letáky jsem právě projížděla skoro hned.

dendul02
autor
20. únor 2022

@lenulen Jak jsem psala, psychicky jsem v pohodě, zemřel mi děda, nečekaně, z ničeho nic a já pochopila, že veškeré mé problémy jsou banalita, cítím se dobře. Jinak pitný režim dodržuji, několikrát jsem skončila s ledvinovou kolikou, tak se bojím a dávám si pozor. Piju zelený čaj nebo neperlivou vodu. A jak jsem psala výše, nechci nijak rozporovat, možné to asi je, ale nikdy jsem nereagovala na stres nárůstem váhy, natož třicetikilovým.

lv
20. únor 2022

A tu štítnou ti kontroloval endokrinolog? Zajdi si i na internu, kompletní vyšetření.

dendul02
autor
20. únor 2022

@lv ano, krom sona, to teď nedělal. Nevím, jestli by to nějak ovlivnilo výsledek, když hodnoty byly v normě.

martiniquest
20. únor 2022

Prvne je mi lito, jakeho mas doktora. Osobne bych zvazila jeho zmenu. Protoze jak muzes duverovat nekomu, kdo te narkne z toho, ze se tajne cpes, a pak te posle k psychologovi. Nevi, co s tebou, tak kope kolem sebe. Pote bych zasla na rozbor tela, protoze je vrcholne nepravdepodobne, ze bys timto tempem nabirala tuk, pokud se necpes od rana do vecera. Musi to byt voda.

dendul02
autor
20. únor 2022

@martiniquest Ráda bych, ale už tak byl zázrak, že mě po přestěhování přijal tenhle. Tady je doktorů nedostatek. Doteď jsem s ní problém neměla, ale tohle mě naštvalo. O tom rozboru uvažuji, už jsem hledala po netu, ale ty částky 🙄 chvílí to potrvá, než to dám dohromady.

martiniquest
20. únor 2022

@dendul02 Co vim, tak to delavaji nekteri fyzioterapeutove, mivaji Omron (cena meremi kolem 500). Pripadne ho maji nektere lekarny (v Olomouci bezne) a je to otazka asi 30 kc. Eventualne si muzes za cca petistovku koupit chytrou vahu, ktera to umi taky. Samozřejmě hodnota nebude presna jako u Omronu, ale pro zakladni orientaci postacujici.

dendul02
autor
20. únor 2022

@martiniquest aha, já měla na mysli kompletní screening, kde bylo vyšetření snad všeho a tam byly ceny od 20tis výš. Asi myslíš takové to měření, co zjistí podíl tuku a vody v těle? To by asi taky mohlo pro začátek stačit.

merope
20. únor 2022

@dendul02 Tak s doktorem, který místo aby tě léčil, ti začne říkat, jak tajně žereš, bych se velmi rychle rozloučila a šla hledat jinýho, i kdybych k němu měla dojíždět.

Jinak otoky můžou být ledviny, srdce (plíce??), štítná žláza může způsobovat naopak přibírání, můžeš mít i nějak rozhozený metabolismus (rychlé spalování) nebo mít i nějakou vzácnější poruchu, co se mohla těmi léky nějak "aktivovat". Stres či různé změny můžou mít efekt na ten metabolismus, ale i tak si neumím představit, jak se tímto způsobem dá "vyžrat" o 4 kila za měsíc. Podle mě to prostě nejde a bude to voda (tam mám zkušenost kdy jsem nabírala kilo denně - ale u mě to byla preeklampsie a tu asi nemáš, to bys věděla 🙂 ). Jinak teda já v těhotenství nabrala za 14 dní 8 kilo a doktor mi rovnou řekl, že tohle prostě nemůžu vyžrat, i kdybych se snažila (a to jsem byla kolem 30tt) a že určitě doporučuje to pořádně prozkoumat (já tam šla s tím, že nedopnu manžetu tlakoměru = otok).

Ještě jak jsi na tom s tlakem? Na problémy se srdcem (a otoky kvůli němu) můžou ukázat problémy s tlakem.

dendul02
autor
20. únor 2022

@merope Doteď jsem s ním neměla problém, taky jsem na něj nebyla teď příjemná, když mi tohle řekl. Jeho odpověď byla, že takových už tam měl.
Tlak mám vysoký, beru Agen 5mg, jeden denně. Teď mi minulý týden měřil tlak a 153/92, nijak se nepohoršoval, vždycky mám kolem 150. Před rokem, než mi napsal antidepresiva mě posílal na ekg, tak nic nebylo. Ale za rok se taky mohlo něco změnit.

V těhotenství jsem taky hodně přibírala kvůli vodě ke konci 4kg týdně a poslali mě ležet a nakonec porod vyvolali, ale nikdy jsem nebyla takhle opuchlá a nebolelo to. H A hlavně se mi pak povedlo hubnout.

S tou štítkou... mám zpomalenou funkci, ale už od 13 let, beru prášky a vždycky jsem byla i s tímto problémem hubená, takže na tu se mi to házet nechce. Protože vím, že i s tím to jde, teda u mě.
Otoky mám hlavně nad koleny, kolena a holeně nejvíc a ruce od prstů po předloktí. Na zbytku těla to nepoznám, beru to podle bolesti.

martiniquest
20. únor 2022

@dendul02 Presne to zakladni mereni myslim. Mozna by ta chytra vaha byla nejlepsi, protoze bys to mohla sledovat v case.

dendul02
autor
20. únor 2022

@martiniquest už jsem poslala objednávku na InBody, tak uvidíme. Děkuji za tip.

merope
20. únor 2022

@dendul02 Hele, ale pokud máš otoky i od pohledu, tak to fakt nebude v pořádku a doktor by to měl vidět. Jinak moje babička bývala prý strašně hubená a pak nevím, co přesně se stalo a naopak šíleně přibrala (štítná žláza). Ale zase pokud máš hormony stabilizované (s léky), problém by to být neměl. Já bych tipovala spíše to srdce - 153/92 mi přijde opravdu hodně. Jinak teda dost lidí s problémy s váhou možná do těch papírů fakt kecá, ale otoky od tuku by snad poznat mohl.

dendul02
autor
20. únor 2022

@merope ty otoky viděl, pořád říkal, že je to divný, že nemám podle výsledků odběrů důvod otejkat. Teď na té poslední kontrole mi řekl, že otejkám, protože jsem přibrala. Ale že mě ty ruce bolí, že jsem v nich ani hrnek neudržela, to nevadí, mám to z toho prej. Udělají se mi tam vždycky takový jitrnice 🙈 nebo jak to nazvat.
Věřím tomu, že lidi lžou, ale já bych se prostě styděla tam jít, kdyby to tak opravdu bylo.

cuuza
20. únor 2022

A nemůžeš mít problém s lymfatickým systémem?

areh
21. únor 2022

@dendul02 a u jakého doktora jsi byla? Objednala bych se na obezitologii. Tam to budou řešit jako celek. Praktik si s tím často neví rady 🤷🏼‍♀️

dendul02
autor
21. únor 2022

@cuuza to nevím 🤷

dendul02
autor
21. únor 2022

@areh antidepresiva jsem dostala u obvoďáka, tak jsem šla tam. Odmítá mi napsat doporučení kamkoliv jinam, že on si to vyřeší sám. Pak jsem šla na endo, protože doktora mám a doporučení jsem nepotřebovala.

klovalka
21. únor 2022

Nevím, zda na obezitologii potřebuješ žádanku, pokud ano, zkus, at Ti ji napíše třeba i ten endokrinolog.

novamamina
21. únor 2022

Tyo... Radu nemám, ale moc ti držím palce ať to vyřešis. A ten doktort je na tečku 🤬

areh
21. únor 2022

@dendul02 ke specialistovi žádanku nepotřebuješ. Najdi si lékaře, většinou je při nemocnici a zavolej si tam. Klidně řekni, že to obvoďák nechce řešit.

maki90
21. únor 2022

@dendul02 nebereš hormonální antikoncepci? Já hrozně otekam právě po ní.... Jinak ano, obezitologie bude nejlepší, tam by ti mohli pomoct.

dendul02
autor
21. únor 2022

@areh koukala jsem na naší nemocnici a je tam psáno pouze se žádankou.

dendul02
autor
21. únor 2022

@maki90 beru už dohromady 9 let a vždycky jsem i s ní byla hubená. Poslal mě i na gyndu a tam mi řekli, že z toho to není, že ji beru už dlouho na to, abych po ní najednou tloušťka.

dendul02
autor
21. únor 2022

@areh s tou žádankou... Chtěla jsem se objednat na cévní, protože mi vylezly žíly a bolí to a seřvali mě, že si mám jít k obvoďákovi. Tady chtějí papír na všechno.

kakamila12
21. únor 2022

Řešila bych kromě výše uvedeného i jídelníček. Metabolismus se s věkem zpomaluje, můžete jíst stejně jako ve dvaceti a přesto přibírat. Najít si nutričního terapeuta na posouzení složení a množství jídla. Pozor, ať je to fakt vystudovaný nutriční terapeut, ne někdo, kdo absolvoval jen kurz.

merope
21. únor 2022

@dendul02 Jako tohle řeší obvoďák, udělá ti testy a řekne, že jako nic víc nepotřebuješ?? Kdo řeší ten tlak? Taky obvoďák?? Léky na tlak taky on? Co zkusit zavolat na pojišťovnu?