icon

Jak zhubnout bez vážení a zapisování jídel?

10. srp 2026

Holky, dá se zhubnout i bez toho, abych vážila každé jídlo?
Vím, že se pořád mluví o kalorickém deficitu, ale jakmile si mám všechno zapisovat, vydržím to tři dny a konec. Jím podle mě celkem normálně, sladké jsem omezila, ale váha se skoro nehýbe.
Nevím, jestli to dělám moc od oka, nebo jsem jen netrpělivá.

zvalentova
10. srp 2026

Jsem přesvědčená že ne. Mám stejný problém, jím "normálně", bez sladkého (nechutná mi), žádná divno pitíčka... Pokud ale začnu vážit, tak zjistím, že toho sním výrazně více na množství sacharidů, ale brutálně chybí bílkoviny.

dashyyy
10. srp 2026

Za mě dobrý vydržet aspoň 14 dnů, aby to člověk dostal do oka a pak se to dá.. ale jak píše kolegyně nade mnou, bez vážení to lehce sklouzne.. pokud se ti fakt nechce počítat, držela bych se aspoň dostatku bílkovin

drzticka81
10. srp 2026

Ja si zadne kalorie nepocitam a zhubla jsem 6 kilo. Drzim se zdraveho talire - pulka zelenina (ovoce), ctvrtka bilkovin, ctvrtka sacharidu, posypat-pokapat zdravymi tuky. Ted jsem kukala na jednu pani, co radi s hubnutim. Ta rikala - dlan jsou bilkoviny, pest sacharidy, dve dlane vlaknina a palec zdravych tuku.

drep
10. srp 2026

Naprostá většina z nás jí “normálně”. Popravdě si nemyslím, že od oka odhadneš velikost porcí. Ono když to pak opravdu zvážíš a zadáš, tak na 99% zjistíš hodně tuků, víc sacharidů a málo bílkovin. Naučí tě to trochu přemýšlet o velikosti a skladbě porce. Asi nemusí být nutně navždycky nebo na dlouho, pokud se to člověk naučí.

kayty
10. srp 2026

Vážila jsem si asi 3 týdny než chytla oko, kolik čeho. Rýži na lžíce, ... ono fakt okem nezjistíš, kolik toho je a odhadneš úplně něco jiného. Pak se už jen držet toho naučeného a jde to. Pak i verze talíř jak píše @drzticka81 jde úplně lehce. Zeleniny a zbytek doladiš podle naučeného vzorce.

ladasva
Včera ve 03:18

Zaměřte se na poměr. 1/3 porce bílkvina, 1/3 sacharidy a 1/3 zelenina. Ty jednotlivé třetiny by měly být asi jako pěst. Vypustit samozřejmě vše sladké, včetně tekutých cukrů, jako třeba mošty a džusy. Přílohy jsou také sacharidy, ale ne rychlé. Dá se snížit glikemická hodnota u přiloh jako těstoviny, brambory, rýže. V první řadě nesmí být moc rozvařené. A je potřeba je uvařit nejlépe den předem a nechat přes noc vychladnout. Tím se cca 30% škrobů přemění na nestravitelné a bonusem je, že se tyto sacharidy - škroby stanou vhodnou potravou pro střevní mikrobiom. A pokud byste měla problém s množstvím zeleniny, pak můžete jako vlákninu přidávat lžíci chia semínek. Je potřeba, aby strava byla po všech stránkách pestrá, střídat jídla, zeleninu veškeré možné přílohy a alespoň 1x týdně ryba. A dobré je zavádět jednotlivé změny postupně, pak nemáte pocit, že se musíte kontrolovat a děláte to automaticky.

78marcela
Včera v 11:53

Zkus kouknout na Restartujem na fb. Mám od nich teď tu novou kuchařku, respektive plán s jídelníčkem na pět týdnů. Recepty jednoduchý rychle, nic nevazim, jsou tam nákupní seznamy na každý týden. Zatím tři kila dole, nemám hlad, chutě, jsem spokojená.

krisstina93
Včera ve 12:46

Já teda nic nepočítám, to by mě kleplo, navíc varim pro celou rodinu, nevím jak bych to vazila, když v každé porci bude něčeho min/víc. Ale je fajn si to zvážit párkrát a dostat aspoň představu jak velký kus masa máš mít, kolik rýže odpovídá té naměřené porci apod a pak to dělat aspoň od oka.

ninive211
Včera ve 12:52

Jako jde to, ale je to dost náročné, mám i na sobě zkušenost, že dost podceňuji velikost porce (myslím si, že jde o 150 g brambor a ono je to skoro 200). Takže jen díky kalorickým tabulkám jsem zjistila, že na ženu své výšky a váhy jsem prostě dlouhodobě jedla moc, i když jsem měla pocit, že jím právě "normálně" a nepřejídám se.
Hlavně u těstovin je to velmi náročné odhadnout, 300 g VAŘENÝCH těstovin s omáčkou sníš na oběd jako nic, pořádně to nezasytí a přitom je to mega nálož sacharidů!
Blbý špagety s boloňskou omáčkou a pořádnou posypkou sýra, aby mě zasytily , tak pro mě to znamená polovinu mého denního příjmu. Jedno jídlo! Takže špagety jsou pro mě cheat meal.
Takže doporučuju alespoň ze začátku, než to chytneš tzv. do oka ty porce, si to fakt vážit, kolik si nakládáš na talíř, zjistit aspoň orientačně, jak velkou porci (hlavně příloh) si můžeš "dovolit" (pak si to převést třeba hrníčky, skleničky - třeba budeš vědět, že jedna porce neuvařené rýže pro tebe je půlka malého šálku - jen příklad!). Co se týče zeleniny, tam de facto je skoro neomezené množství, resp. většina zeleniny obsahuje velmi málo kalorií a je v podstatě jedno, jestli si jí dáš za přílohu 120 g nebo 180 g (ono většina lidí má spíš zeleniny ve stravě nedostatek). Ovoce jedna 100g porce je cca 1 tvoje pěst (pokud nemáš ruce velký jak chlap). Větší jablko má 200-250 g, banán +- 90 g. Později odpoledne a navečer už ovoce nee.

Jinak co můžeš udělat jako první, a přítom velmi jednoduchý krok - nepij vůbec alkohol a sladké (slazené) pití, ani džusy (a ne, ani ty "stoprocentní😉. Neslaď čaj ani kafe (pokud neslazené nevypiješ, sáhni po alternativách bez kalorií - např. flavdrops) - jo, např. med jako sladidlo je samozřejmě zdravější alternativa než bílý cukr, ale z hlediska množství kalorií je úplně stejně "špatný" a navíc obyvkle si ho dáš do čaje i více jak toho cukru, protože "med je přece zdravý". V tekutých sacharidech je schováno zbytečně moc prázdných kalorií, které přitom absolutně nezasytí, jen ti vystřelí inzulin do výšin a je po tom zase brzo hlad a chutě na sladké (pokud budeš mít chuť jna jablečný džus -dej si radši celé jablko a zapij to vodou 😉 ) A další pravidlo, resp. tip: před každou konzumací sacharidového jídla (přílohy, pečivo...) si dej vlákninu. Takže pokud máš třeba klasické jídlo maso + zelenina+příloha, sněz zeleninu jako první. Zpomalí to trochu vstřebávání sacharidů do krve. Já jsem do stravy zařadila psylium, i když jsem navýšila množství zeleniny, i když mám 1-2 porce ovoce denně, tak stejně bez toho psylia mám vlákniny prostě žalostně málo (ono některé druhy zeleniny skoro žádnou vlákninu neobsahují - např. okurka, rajče-a to jím ve velkém. Oproti tomu hrášek, mrkev jsou vlákniny plné).

dura175
Včera ve 13:06

Ještě dodám k výše uvedenému poznámku, že spousta lidí má velmi zkreslené představy o tom, co je "zdravé" nebo "normální" kvůli různým reklamám a zavádějícím názvům na obalech. Typicky mě napadají jogurty. Je velký rozdíl v poměru bílkovin a tuků mezi smetanovým, klasickým bílým jogurtem nebo skyrem, a to už vůbec nemluvím o ochucených jogurtech. Netvrdím, že je to zakladatelčin případ, ale setkala jsem se i s tím, že tohle někteří lidé vůbec nerozlišují, jogurt jako jogurt. Nebo třeba dnes populární nápisy Protein na všem možném. Ve většině případů je to marketingový tah, stačí číst etikety a kolikrát má ona "proteinová" verze míň bílkovin než standardní "obyčejná" verze, zato cena je vyšší. Proto je dobrý to se zapisováním vydržet, aby člověk dostal aspoň základní orientaci a odhad.
Pokud chceš obecně poradit, je vždycky lepší jít do neochucených, čistých verzí všeho. Vařit ze základních potravin, myslet na bílkoviny, šetřit s tuky. Vynikajícím zdrojem bílkovin je samozřejmě libové drůbeží maso, odtučněný tvaroh, netučný řecký jogurt, skyr, ze sýrů tvarůžky, vaječné bílky. Bílkoviny brát i rostlinných zdrojů - červená čočka, cizrna, fazole, edammame, atd.

lauriak
Včera ve 13:59

Ja jsem vic krat zhubla i bez kalorickych tabulek a vazeni jidla. Kaloricke tabulky jsem zkusila a nebylo to nic pro mne. Ja jsem byla ze vseho toho vazeni a pocitami kazde kalorie akurat vystresovana. Mne funguje vynechani sladkeho, alkoholu, slanych pochutin. Naopak zaradit hodne zeleniny a misto sladkosti a cukru ovoce. Dale jist prerusovanym pustem 10/14 a samozrejme zaradit pohyb aspon 3x za tyden ☺️

brunetka11
Včera v 15:22

Jídlo nevážím (vařím pro rodinu) a od února mám cca 15 kg dolů. Jedu tedy na něčem jako sacharidové vlny - propagátoři by se asi za můj “přístup” křižovali, ale to mi je jedno. Prostě mám v týdnu 2-3 lehčí dny, jednou měsíčně, když se mi chce, tak si od srdce zaprasím. Nepiji alkohol (porušila jsem to střídmě jednou sklenkou za tu dobu 2 krát. 2-3 krát týdně, pokud jsem zdravotně fit, cvičím.
Kila se mne od Covidu doteď držela, teď se pomalu pouští, není kam spěchat.

lukaaaa
Včera v 18:14

Ja myslim ze to jde. Kdyz si nastavis rytmus v jidle. Ja: snidane - protein,vlocky,banan - kazdy den mimo nedele. Pak obed - vetsinou nekde menicko ale vybiram vzdy maso a treba ryzi- resp.cokoli,bez polevky a nesnim nikdy vse,vecere - bilkoviny-sunka,tvaruzky,vejce. A toto si drzim v podstate cely tyden + sem tam ovoce dopoledne. Nic mezi nejim

ladasva
Dnes ve 03:14

je ještě pár "fíglů" které pomáhají hubnout. První je cca 15 minut po obědě a večeři se jít na 15-20 minut projít, mozek dostane informaci, že má energii posílat prioritně do svalů a ne do zásob. Druhý je 2-3x týdně silové cvičení, ideálně s gumou, najít si základní cviky, provádět je pomalu, několik sérií aby to vyšlo tak alespoň na 20 minut. Sval není jenom tělesný "motor", je to největší spalovač energie a zároveň metabolicky aktivní orgán. Nejen že spaluje, ale také podstatně zlepšuje inzulínovou rezistenci. A pokud se rozhodnete pro změnu jídelníčku a pohybové aktivity, zavádějte změny postupně, vždy, když jednu již "zažijete" zaveďte druhou. Pokud zavedete všechno najednou, je to málo kdy dlouhodobě udržitelné. Už redukce 5% hmotnosti je významný krok pro celý metabolizmus. A bonusem je pak lepší hormonální zdraví.