Jak taktně pozvat kamarádky na svatbu bez rodiny?
Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂
@bara88 Já na tom nic neslušného nevidím pokud to nejsou děti nejbližší rodiny. Je to na svatbách hlavně o dospělých.Děti to tam stejně nebaví 🤣. Ale je fakt, že někteří rodiče evidentně po dětech neumí využít čas a jít si užít bez dětí, někdo prostě tu potřebu tahat je všude má.Hlidaní je vždy jen chtít. 😉
@j.a.n.i Ale no tak, zkus to bez těch argumentačních faulů. Existuje i placené hlídání...
@somalicats ty by jsi své roční ditko dala nějaké cízi paní ?
@mydlova Já mám například v záloze už prověřenou hlídačku, která děti zná a pokud sama může, přijede. Mám to tak už roky, protože hlídací babičky nemám. Takže moje děti by k žádné cizí paní fakt nešly.
@kar17 A co je na tom špatného, že někteří rodiče si nechtějí užívat bez dětí?
@klokanka31 Na tom není špatného vůbec nic. Ale není slušné, aby si host vymrčoval na základě pozvání, že tam chce brát i další příbuzenstvo. Pokud nechci jít někam bez dětí, tak se slušně omluvím a nejdu.
@klokanka31 spatneho na tom neni nic,ale je blbe,kdyz se citi dotcene a urazene a nejdou vlastne jenom z trucu...
@klokanka31 Není na tom špatného nic, ale musí počítat, že se tím z části aktivit vyčlení. Jsou akce, kde děti prostě nejsou vítané ( nebo to nejde z důvodů viz. zakladatelka) a musíš to respektovat.
@somalicats @kar17 hlídání opravdu vždy u každého nemusí být (moje děti by to do jistého věku s někým jiným než s manželem nedaly-nestálo by mi to za to).
To nic ale nemění na faktu, že to by nebyl problém nevěsty, ale zkrátka jen okolnost (jako třeba nemoc, dovolená...). A že to není důvod proč slušně nepozvat někoho samotného.
Krásně to shrnula @orchidis .
@eviicka Já reagovala pouze na připomínku jiné diskutující ohledně možností hlídání, a ty jsou. To, že to hlídání v nějaké situaci není možné ať už třeba z důvodu separačky dítěte, nebo třeba častého kojení, je věc druhá.
@somalicats A ty jiste vis, ze na nej vsichni maji? A ze vzdy bude ta proverena osoba k dispozici?
@j.a.n.i Tak na svatbu Tě nezvou ze dne na den, to víš dost dlouho dopředu, takže se dá domluvit. A stejně tak s placením. Hele, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, proč něco nejde.
Já bych tady doplnila, že záleží na situaci. Kamarád nás pozval na svatbu bez dětí, ale to naše bylo plně kojené dvouměsíční a svatba přes celou republiku. Prostě jsem od začátku věděla, že nepřijedu...
@klokanka31 je spoustu jiné zábavy vhodné pro děti 😉😉
Tak z nich udělej družičky a máš to 🙂 ty jsme měli bez doprovodů
@somalicats Což nic nemeni na tom, ze uz ona osoba nemuze neco mit. Ale to je jedno, proste neni povinnosti nekoho zvat s detmi, ale stejne tak neni povinnosti pozvani prijmout. A je uplne fuk, jestli je to protože hlidani nemam, nemuzu si dovolit ho zaplatit nebo proste jen nechci.
@j.a.n.i Přesně tak. Když jsme měli svatbu, tak plno lidí řeklo, že přijedou bez dětí (kvůli našem financím). Ježiš, co ty děti snědí a vypijou! Většina seděla mamině na klíně. Připadalo mi to hloupé, pozvat je bez rodin, ale asi jsem stará, podle některých zde. Ty děti 1+ byly ty, co si to nejvíc užily. Hudba, tanec, soutěže do noci ...
@superkousky Přesně. Ono stejně nevěsta nebude mít čas. Bude probíhat mezi obřadem, manželem, focenim. A představa, ze bych měla své malé dite nechat doma třeba 12h s nějakou cizi ženskou. Navíc většinou na svatbach je dalších minimálně 5 malých děti. Pro mě je nejlepší kamarádka součást rodiny a ne jen nějaká znama. Kdyžtak ať mě pozve jen na obřad s rodinou a pak bych možná přišla na dvě hodiny večer.
@superkousky Třeba já dodneška s láskou vzpomínám na svatby co jsem byla jako malá. A myslím si že ty děti z toho mají často větší zážitky než dospělý.
@j.a.n.i To ale nikdo nerozporuje. Pokud nechci přijít bez dětí a děti nejsou zvány, tak nejdu, omluvím se. Ale pořád nevím, proč bych se kvůli tomu měla urážet. Hostitel je ten, kdo určuje pravidla oslavy.
Snad jenom dodám, že jsou i svatby, kde přítomnost dětí opravdu není vhodná a ne vždy to člověk ví dopředu🙂 byli jsme dva roky zpátky na svatbě kolegovi z práce... měli tam celou dobu polonahé tanečnice, striptéry, všichni okolo zhulení (a kdo ví co ještě) a ožralí už po obědě...odcházeli jsme velice brzo a byla jsem fakt ráda, že tam to dítě nebylo .. bylo to dost nevhodné a nakonec i pro dítě nebezpečné prostředí, soudě podle toho, jaké cukroví bylo mezi běžnými dezerty a nikdo to nehlídal...zkrátka ne všechny svatby jsou children friendly;) tohle nebylo friendly ani pro nás:D není potřeba to pořád rozporovat... Rozumím naprosto, že někdo na svatbě děti chce. Ale urážet se kvůli tomu mi nepřijde vhodné..důvodů pro nepřítomnost dětí může být víc...a hlavně, i kdyby chtěli jen ticho a klid bez toho, aby hosti pořád odbíhali za děckama...každý má mít svatbu, jakou chce on. Ne se orientovat jen podle hostů a co by si tak kdo přál..to je na zbláznění a nedá se zavděčit všem.
Řekni to na rovinu,tak jak to je,my byli s manželem,taky na svatbě bez dětí a já bych ti ještě poděkovala,aspoň bych si odpočinula a užila svatbu bez toho abych hlídala a okřikovala děti
Přečetla jsem je několik příspěvků, takže budu reagovat na původní příspěvek - nevidím absolutně problém, když pozvete jen ty kamarádky bez rodiny. Prostě bych řekla, že je to menší svatba, že vám to hodně nabobtná kvůli příbuzným, a že bys je na té svatbě hrozně ráda měla, ale jestli jim nevadí přijít bez rodiny. Normální kámoška to pochopí, ta, která ne, není kámoška, a nestojí za to, aby na tvou svatbu vůbec šla. Pindy o tom, že když nepozveš celou rodinu, tak by ani dotyčná nešla, jsou k pláči a smíchu zároveň, jak ve školce, kde spolu jednou někdo "ka" a jednou "neka". Bože.
Ahoj Ja som bola na svadbe bez muža a bez detí, bolo to povodne pozvanie že iba ja a manžel ale keďže bola korona tak nakoniec zrušili ešte aj manžela. A bola to super svadba, užila som si to. Tým že to boli moji kamoši manžel takmer nikoho nepoznal okrem nevesty a ženícha nemá rád veľké oslavy tak povedala by som že som si to užila viac ako s ním :D Na druhý deň na poprávku už sme šli obaja a tiež to bolo super 🙂

Panebože, to je přehlídka omezenosti a snobismu některé ty názory! 🙂 Bavím se 😀.
Za mě je vše jen a jen o slušné komunikaci.
"Luci, bude to malá svatba, neokázalá, skromná. Moc bych tě tam chtěla i s celou rodinkou, ale nechceme/nemůžeme už navyšovat počty hostů. Byla bys ochotná přijít i sama? Chápeme, že to není úplně standardní, ale věřím, že to zvážíš, neurazíš se a budeš tam s námi."
Takhle jednoduchý to je, takhle.