icon

Jak taktně pozvat kamarádky na svatbu bez rodiny?

kaml24
2. dub 2023

Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂

Strana
z6
anettkah
5. dub 2023

Ja napriklad zvala kolegyne z prace bez partneru. Jejich partnery jsem osobne neznala, deti vicemene nemeli.. ze sedmi holek se urazila jedna a ja to regulerne obrecela. Rekla mi, ze je to hnusny a nedela se to. Bylo mi to fakt lito. Zvala jsem proste nas pracovni kolektiv. Kdyby kazda prisla s partnerem je to o 7 lidi vic, uz takhle jsme jich meli jen na obed 80 a dalsich dvacet dorazilo pozdejc.. kazdopadne i tahle kolegyne dorazila a uzila si to. Me by v zivote nenapadlo jit na svatbu nekomu, koho neznam treba, pokud by na tom netrval.. A pokud by napriklad mel svatbu manzela kamarad a me nikdo nepozval, tak nechapu, proc se tam za kazdou cenu cpat 🤷🏻‍♀️

lucieevita
5. dub 2023

@kaml24 my jdeme s manželem teď v létě na svatbu. Je to velká svatba, vzhledem k tomu, že mají velké rodiny. A samozřejmě tam chtějí mít i přátele. My teda byli pozváni jako rodina (ale dcerku necháme u babi, bude to v kostele a celkově si to užijeme více sami) a bylo nám řečeno, že hodně přátel bylo pozváno bez rodiny. Zvlášť takové ty kamarádky ze školy, kolegové z práce atd. kde třeba druhého z páru vůbec neznají. Někdy ani nemají děti, nejsou sezdaní a nevěsta s ženichem všem platí i oběd, nejenom večerní raut. Vůbec jsem se tedy nad tím nepozastavila. Prostě pozvala 4 holky z vysoké a napsala jim, že zve jen je jako své kamarádky bez rodiny. Holky se jistě těší, jak si užijí dívčí mejdan🥂🎉

ferda90
5. dub 2023

Ahoj, my byli na svatbě kamarádům minulý rok. Já a přítel jsme byli pozvání oba, jelikož jsme ty dva dali,, dohromady,,.(jinak kamarádky všechny šly bez partnerů) nedávno jsem se bavila i jednou kamarádkou, která na svatbě také byla, že bez partnera to bylo na houby, jelikož když hráli pomalejší písničky, jen seděly, neměl je kdo vzít tančit. Prý ještě, že tam byl můj přítel a vzal holky potancovat
Jelikož svatbu měli v úterý a syn měl okolo roku, tak jsme si domluvili hádání syna. Na obřad a oběd měl být na hlídání. Nakonec nám hlídání z důvodu nemoci dopadlo a na rychlo jsme nikoho jiného nesehnal, babičky pracuji a pár dní před svatbou volno v práci prostě nedostali. Psala jsme nevěstě, že nakonec přijdeme i se synem. Ta se strašně ujistovala jestli opravdu přijde i malý aby mu mohli přidat židli ke stolu a prostřít stůl, jako talíř atd. Mě to přišlo úplně zbytečný. Říkala jsem kamarádce ať tohle opravdu neřeší, že syn bude sedět u mě s jídlo si dáme společné a opravdu nepotřebuje mít prostřeno 🙂 Byla pozvána o druhá kamarádka, ta má syna, který měl už 3 roky. Bohužel i ji vypadlo hlídání a tak na svatbu nešla vůbec. Nechápu proč nevěsta nepozvala kamarádku i se synem? Přece takové malé děti moc jídla nesní a místa taky nezaberou. Asi záleží jak jsou na tom ti lidé finančně, pokud mají malou svatbu a menší rozpočet, ok,to bych já osobně raději přišla jen na večer pobavit se, ale pokud někdo dělá svatbu větší, okolo 60 a víc lidí, tak těch pár hlav navíc se už podle mě ztratí.

majca16
5. dub 2023

Asi bych pochopila bez dětí, ale bez partnera bych přijít nechtěla. Buď je nezvěte vůbec nebo všechny max bez těch dětí (ale to by tam pak nesmelo byt zádně jiné). Nemyslim si, že deti jsou na svatbě co se týčd jidla až taková polozka

normalnimatka
5. dub 2023

mě by naopak obtěžovalo bejt pozvaná na svatbu s celou rodinou, a vymejšlela bych kulantní odpověď, jak se z toho vyvlíknout a moct přijít jen sama🙂))))))))))))))))))

surikata131
6. dub 2023

Chápu pozvání bez dětí, my jsme třeba šli loni na jednu svatbu kamarádů a letos půjdeme zas na další bez dětí dobrovolně (děti pozvané byly), ať si to můžeme víc užít a ne tam pořád nahánět děti. Ale přijde mi samozřejmé, zvát “+1”, počítat s doprovodem. Třeba moje sestřenice byla na naší svatbě s chlapem, se kterým ani pořádně nechodila, viděli jsme ho poprvé v životě, ale chtěla jsem, ať se cítí dobře, takže jsme ji pozvali i s jejím doprovodem.
Mě by teda přišlo divné, kdyby mě někdo pozval, ale s tím, že manžel pozvaný není. Možná ještě budiž, kdyby to byla větší skupina kamarádů, co se znají a třeba jen na večerní party, ale být tam celý den sama bych asi nechtěla

jana_zofie
9. dub 2023

Je docela zajimave, jak se tu dost lidi shoduje, ze by je to urazilo a nesly by. Protoze kdyz ted dostavam (asi jsme vekove dospeli do svatboveho obdobi) pozvanky od kamaradu/spoluzaku, tak pokud to na nich neni vylozene uvedeno, tak se naopak ja konkretne ptam, jestli plati pozvanka i pro manzela a jak a jestli je mysleno pripadne na deti. A vubec bych nemela problem s pozvankou jen pro jednoho nebo se svatbou bez deti (i kdyz je pravda, ze zrovna vsechny svatby byly velke a deti bylo dost, zatimco nase svatba byla mala, ale deti z pozvanych jeste nikdo nemel, takze v praxi jsme to neresili, ale myslim na to a beru to jako uplne legitimni pozadavek).
Nemam problem s tim, kdyz manzel nekam chodi sam a i ja zvladnu vecer sama.

sfet
26. črc 2023

Oživuji diskuzi. V pátek mě pozvala kamarádka na svou svatbu, no pozvala. Řekla mi, ať přijdu tak kolem 22:00 hodiny večer ještě s druhou naši společnou kamarádkou, která se před 7 lety vdávala a taky nás dvě pozvala po 22:00 jít se zabavit. Já se vdávala před 5 lety, jen já se vdávala daleko a měla tam jen rodiče, byla to komorní svatba jen s obědem bez ničeho. Kolem třetí hodiny po obědě bylo po všem ..pozvala jen mě, protože mého manžela nikdy neviděla ani ona, ani její snoubenec, manžel by taky nechtel jít lidem, které nezná, ledaže by ho tam vysloveně chtěli, ake pozvali jen mě. Teď k věci, má mám 4 letého syna, kterého by hlídal manžel, já bych šla na svatbu (ta je 300 km), v pátek bych musela odjet, sobota tam a neděle cesta zpátky, jen rodiče vysilují, že se to nehodí, kdybych byla svobodná s bezdětná, tak ok, ale jsem vdaná a mám dítě a proč bych tam šla, co tam a je to neslušný a nevhodny a kamarádce se musím vymluvit, že mi například onemocnělo dítě, i když neonemocní. Opravdu je to do nebe volající?

ondul
26. črc 2023

Tak neslusny, nevhodny to neni, jestli chces zaparit, tak co by ne, to je fuk snad, ze mas dite, ale nevim, jestli by se mi chtelo se harcovat jen kvuli pozvani po 22 h.

westie
26. črc 2023

@sfet co by na to mělo být neslušného? Já byla úplně stejně na svatbě kolegů - pozvali jen mě, manžel je nezná, ani oni jeho. Svatba byla taky přes půl republiky, tak jsem si tam zajistila ubytování. A večer jsem si užila s kolegy a kamarády, manžel doma hlídal děti. Oba jsme to vnímali jako možnost, jak si můžu odpočinout.

ele_nka
26. črc 2023

@sfet já myslím, že už dávno nežijeme v době kdy žena svatbou ztratí svobodu a musí řešit jen potřeby muže a dětí. Pokud se ti tam chce, tak jeď a pořádně si to užij! 😉

sfet
28. črc 2023

@ele_nka moc ráda bych šla, ale rodiče mi to zakázali. Manžel mi říká, ať jdu když se mi chce, vždyť ho neodchazim navždy, tchán mi říká, že doufám, že půjdu, zasloužím si trochu vypnout, ale rodiče řekli, že mi cituji ,,krkem zakrouti, jestli tam jen vlezu", co tam budu dělat? Co se asi dela na svatbě? Svlikat se tam nebudu. Vím, že ní poradíte, abych jim to neřekla a nebudou vědět, ale svatba se koná v místě, kde oni bydlí, řekli, že si nepřejí, abych tam jezdila, protože se budou balit do lázní a moji postel potřebují, tam budou mít zavazadla, takže nebude prostor, navíc táta nevěsty s mojim hranou v jedním klubu pro seniory karty, to by se provalilo, že jsem tam byla, řekli, že v žádném případě tam jít nemůžu, a když se chci kamarádce zavděčit, ať poslu lepší pohlednici s omluvou, že nemůžu. Ale já můžu a chci! Já vím, že budu mít za chvíli 38 let, ale musím být pořád poslušná holčička, nebo spíš loutka?

somalicats
28. črc 2023

@sfet Už jsi tu několikrát psala o tom, že rodiče Tě deptají. Ty jsi dospělá, můžeš si dělat, co chceš, bez ohledu na ně. Na svatbu jdi a užij si to a na jejich názor se vůbec neohlížej.

urtica
28. črc 2023

Na toto se názory různí, obecně (dle pravidel etikety) platí, že pozvání by mělo být automaticky plus jedna už jen z toho důvodu, že svatba je oslava manželství - partnerství - páru. S dětmi je to jiné, tam už to automatika není. My to vyřešili tak, že jsme kamarády redukovali na nejbližší - ale i s rodinami, bo jsme věděli, že spousta z nich má hodně malé děti a hlídání nula, takže by nepřišli a pozvání bez partnera nám přišlo neslušné.. Osobně jsem jedno pozvání na svatbu bez partnera dostala a i když respektuju, že je to na rozhodnutí páru, příjemné mi to nebylo. Na způsobu podání podle mě nezáleží (pokud není vyloženě arogantní). Ale spousta lidí je s tím v pohodě, tak třeba budou i ty kamarádky. Ale teď koukám, že je to starší diskuze, takže už se to patrně vyřešilo.

ele_nka
30. črc 2023

@sfet jen jdi! A rozhodně bych to rodičům netajila, ale na rovinu jim řekla, že jsem dospělá žena a ne malé dítě aby mi něco zakazovali. Máš už vlastní život a je jen na tobě jak ho budeš žít, rodiče ať si říkají co chtějí, ale to je tak to jediné co můžou. Rozhodnutí je na tobě, ty tam chceš, máš podporu manžela a to je hlavní.

sfet
3. srp 2023

@ele_nka ale to stejně budu muset jít na hotel, protože oni mě doma nechtějí. Bodou se balit do lázní a moji postel potřebují na to, aby si mohli dát na ni zavazadla. To mi hned řekli, asi aby mi zabránili přjít. A myslí si, že jsem srab a poslechnu. A právě, že vím, že jsou proti, tím víc tam chci jít.

ele_nka
3. srp 2023

@sfet však si objednej pěkný hotýlek a udělej si krásný víkend. 😉

martinka0209
3. srp 2023

@sfet já bych se na rodiče neohlížela,chceš jit,tak běž,jestli to manželovi nevadí,tak bych jela,zamluvila
hotel a užila si volno

sfet
18. zář 2023

Tak to dopadlo tak, že jsem tam nakonec nešla, protože u nás na baráku probíhají úpravy a opravy, se to sesypalo, najednou, že můžu tam jít, ale jen s dítětem, no nevím kam bych ho dala, nebylo kam, tak jsem jít nemohla, druhá kamarádka co tam byla, mi alespon fotky posílala, no bylo tu nádherné, i nevěsta kamarádka byla nevěsta úplně překrásná. Včera mi volali rodičové a že jestli ta druhá kamarádka byla, já říkám že ano a oni, ale copak? A pak, že to by nebylo pro mě vhodné, kam bych dala dítě a oni a oni a oni. Narcisové jako vyšití. Sorry za výlev, ale je mi z toho smutno. Já to původně plánovala jít tam den předem, ale to by rodičové museli být normální a to oni nejsou, bohužel. A stejně jít tam v sobotu ráno přes půl republiky a přijít udrncaná z cesty, to taky nic moc. no škoda, nevydalo.

lvl16
18. zář 2023

Pozvat někoho bez rodiny mi přijde mimořádně neslušné a raději bych je nezvala vůbec. Popravdě nechápu, že tohle vůbec někoho napadne.

sfet
18. zář 2023

@lvl16 No někdy ze známých co mám tady se pohoršoval, že proč nezvala i mého muže? On by nešel, ale to je věc druhá. A co v případě, že mého muže nevěsta ani ženich vůbec nezná, leda z fotek? Moji druhou kamarádku, co pozvali na večerní oslavu, tak zvali i s mužem, kterého ale oba znají, chodí i na plesy s nimi, můj muž by byl neznámý člověk. Většinou tam byl každý v páru, sólo jen ten, kdo nikoho aktuálně nemá. Ale zas můj muž je součástí mojí rodiny, nevím, a taky je to jen posezení večer, to se toho ani moc nesní, těžko říct, no.

mydlova
19. zář 2023

@sfet no jak píšeš o zakrouceni krkem. Tak si úplně představují jak tvůj chlap je nějaký alkoholik nebo kriminálník 😀 a to se novomanželům nedivím, ze ho nechtěli na svatbě, asi proto se ani osobně neznají 😀

marimanta
19. zář 2023

@mydlova ale manžel ji podporoval. Kroutit krkem chtěli rodiče....

sfet
20. zář 2023

@mydlova marimanta má pravdu, chlap neříkal nikdy nic o kroucení krkem, ale rodiče. Teda táta hlavně.

luckamiksova
20. zář 2023

@kaml24 ja bych ti podekovala 😀 bych se mela na co vymluvit, ze si to muzu uzit bez tich beznych starosti 😀

Strana
z6