Nepřechýlené příjmení - jak to vyřídit?

adinka19
5. zář 2018

Maminky, poradíte mi, co je potřeba (a kde) zařídit, když mám před svatbou a s partnerem jsme se domluvili, že nebudeme přechylovat mé nové přijímení...? Stačí nahlásit předem s rodnými listy oddávajícímu na příslušném úřadě? Děkuju, Adéla

uzivatelkapetra
5. zář 2018

Jak jsme byli na matrice před svatbou, vyplňovali jsme i dohodu o příjmení, ale tuším, že tam bylo i pár možností, proč to -ová nechceš (plánované stěhování do zahraničí, svatba s cizincem nebo něco takového), ale vzhledem k tomu, že je to teď in, tak to ty úřednice asi moc nehrotí, kdyžtak řekneš něco ve smyslu, že pracovně trávíš čas mimo čr nebo něco tak, nikdo si to ověřovat nebude

baskabar
5. zář 2018

Svadba je bez problémov. Problém je akurát to, že sa v ČR nemôže narodiť (českým rodičom) holčička bez “-ová”, takže ak by sa vám narodila, dostane meno s “-ová” a bude tak vedená v pôrodnici. Pri vyzdvihovaní rodného listu spolu podpíšete zmenu mena dieťaťa a dostanete rovno nový rodný list bez “-ová”.

rajani
5. zář 2018

@baskabar holčička se může narodit rovnou bez ová, jen je potřeba vyzvedout před porodem papír, který toto řeší na matrice (teď si nevzpomenu jak se oficálně papír jmenuje :D ), a ten dáte v porodnici při předávání oddacího listu a těchto matričních dokumentů. Papír je z matriky, kam spadá daná porodnice - není na to unifikovaný dokument, vždy je ohlavičkovaný danou matrikou.
Jinnak při svatbě jsem zaškrtávala, že mám nebo budu mít trvalý pobyt v zahraničí. Rovněž to samé u toho papíru z matriky pro dítko.

pikl
5. zář 2018

@rajani přímo tuhle situaci jsme řešili - holčička bez koncovky -ová a dá se to zařídit až po narození. Takže dcera má v původních dokumentech z porodnice -ová a pár dní po narození jsme to změnili. Nicméně, @adinka19 zkuste se na matrice před svatbou domluvit, abyste v oddacím listě měli příjmení dětí bez -ová, nám bylo tehdy řečeno, že to nejde, ale kamarádka to tak má, takže pár dní po porodu nebude muset lítat po úřadech a měnit koncovku

lady5
5. zář 2018

Já teda měnila příjmení bez svatby a stačilo napsat že jsem jiné národnosti a nikdo se na nic neptal. Je to nejlepší důvod, nemusíte nikde nic dokazovat.

rajani
5. zář 2018

@pikl ono na matrice je to občas jak u doktorů. Musí člověk na ně zatlačit ať se ptají výš nebo kouknou do manuálů při ne přiliš standartní a rutinní situaci :D kor u menších matrik.

pikl
5. zář 2018

@rajani příště zkusím zatlačit víc 🙂 a vám fakt někde dovolili změnit koncovku ještě před narozením? Nebo to jen teoreticky řekli? Řešili jsme to v Praze 2 a vůbec se o tom nechtěli bavit :/

rajani
5. zář 2018

na praze 4 (matrika na Budějovické), dostala jsem do ruky onen papír před porodem 🙂 ...já už jsem byla na ně moc, páč porod doma :D a to jsou teprv oni v prdeli co se týče papíroviny

pikl
5. zář 2018

@rajani aha :D dobré vědět, co na ně platí

adinka19
autor
5. zář 2018

Děkuju všem, nedalo mi to a zavolala jsem si ještě i na matriku...., podepíšu formulář s tím, že si mám zaškrtnout nějakou možnost s odůvodněním, proč nechci přechylovat. U Holčičky je to bohužel tak, že se narodí prý s ová a mění se poté až s rodným listem...., jak píše @rajani.

mmmk
5. zář 2018

My mame ceske prijimeni a zijeme v zahranici. Dcery se tu narodily, v porodnici je zapsali s neprechylenym prijimenim. pak jsme v ramci tech tancu na matrice s ceskym rodnym listem museli znovu pozadat kazde extra o neprechylene prijimeni a pozor - otec to musel osobne na te matrice podepsat.
Pokud mate prijimeni jine nez ceske, pak uz to mate ustanoveno v oddacim listu, ze i dcery budou neprechylene. Pokud mate ceske, na dcery se neprechyleni nevztahuje a musite zadat kazde extra jako my.

ladie
5. zář 2018

Já mám nepřechýlené příjmení - vyplnit před svatbou papír na matrice.
Dcera má taky nepřechýlené příjmení. V porodnici jsem spolu s dotazníky na jméno dostala i formulář speciálně na tohle. Zaškrtla jsem, že budeme žít v zahraničí a hotovo. Rodný list dostala rovnou bez -ová.

misakri
5. zář 2018

@adinka19 asi to tak bude.. taky jsem četla,že si můžu zajít před porodem na danou matriku a podepsat jméno bez ova.. byla jsem tam a prý to nejde.. takže dcera bude po narození s ova a měnit půjdeme až po porodu.. 😒

rajani
5. zář 2018

@adinka19 už je to rovnou bez ová, jak do porodní knihy, tak ihned první rodný list je bez ová.

baskabar
5. zář 2018

@rajani a kedy asi ste to riešili? My sme to skúšali vybavovať asi pred 2 rokmi a vraveli nám, že sa to proste nedá a hotovo. Až po narodení. Tak vám to aspoň zjednodušili ;)

rajani
5. zář 2018

@baskabar před rokem a něco. Vzhledem k tomu, že se nic nezměnilo, tak matrikarka spíš nechtěla hledat jinou (pro ni neznamou cestu).

pikl
5. zář 2018

Holky celkem mě štve, že si ty matrikářky dělají, co chtějí, někomu povolí do oddacího listu děti bez - ová, někomu před porodem a ostatním ne :( není to nějak popsané přímo v zákoně, aby se člověk nemusel řídit tím, co ty ženské řeknou po telefonu?

mmmk
5. zář 2018

@pikl je to popsané. Viz můj příspěvek výš.

rajani
5. zář 2018

@pikl vyznat se v našich zákonech je občas veselé. Dobrá taktika je chtít jejich tvrzení písemně, to dají většinou zpátečku a hledají řešení. V opačném případě máte aspoň materiál na stížnost k vedoucímu.

biedronka10
5. zář 2018

@baskabar to neni pravda. My uz pri vyplnovani papiru na matrice pred svatbou dali, ze dite bude bez ova. Dcera je bez ova a ja mam muzovp taky bez ova. Ale manzel ma rumunsky polovicni puvod a rumunske jmeno, takze u nas s tim prpblem nebyl.

mona91
5. zář 2018

my na matrice vypisovali před satbou papír, že jsme seznámeni se všemi okolnostmi a jaké budeme používat přijmení. Tam jsme dali bez -ová s tím že to chtěli zdůvodnit - buď ,,Pracuji v cizině,, - to chtěli doložit třeba smlouvou nebo potvrzením od zaměstnavatele nebo že se hlásím k jiné národnosti než české. Ale byl tam dodatek že u každé dcery musíme žádat aby neměla - ová. A to je víc jak 4 roky zpět. A švagrová před 10 leti měla to samé vypisovala to samé a u obou neteří museli žádat aby neměli ová.

petrak15
5. zář 2018

Tady to strasne resi v Cechach. 😁 V porodnici po pulnoci jsem prodychavala na chodbe kontrakce a trikrat vysla detska sestra, jestli jsem si opravdu jista, ze holcicka nemusim mit ova. Manzel je cizinec, zijeme tady a oddaci list jsem nemela v tasce na porod. Dobra parodie, nakonec oddaci list se v ten moment zdal dulezitejsi, skoro vypadala, ze nas pro nej posle.

misakri
5. zář 2018

Já na té matrice byla minulý týden a odmítli to udělat před porodem..

rajani
6. zář 2018

Jojo, řešit blbinky na to jsme mistri(jako urednici). Řešit co vůbec říká a umožňuje zákon, na to už nemají kapacitu :D