Jak odstranit vlhkost a plíseň v pokoji, kde spíme?

jahodi
15. bře 2016

Nějaký levný a účinný způsob jak se vypořádat s vlhkostí v pokoji, který je přepažen sádrokartonovou příčkou, v jedné části (tedy bez oken ) máme ložnici a teď i dětskou postýlku, v druhé části má být do budoucna dětský pokojíček. Už tu bydlíme tři roky, vždy ráno po spaní je v zimě sražená vlhkost po celém skle oken, i stékaly čůrky na zem, i jsme v pokojíku měli (a nadále zatím máme) sušák na prádlo, ale plíseň jsme zatím nikdy neměli. Až letos. Přišla jsem na to včera. Dělá se v rohu mezi oknem a skříní, takže se děsím až tu skříň odtáhneme. Větrám hodně, spíš téměř netopíme, je nám v tom bytě prostě teplo i v zimě...
Neměl by někdo nějaký (levný 🙂 ) typ na to jak odstranit tu děsnou vlhkost z noci?

maxinkaa
15. bře 2016

Máme tohle a super, moc to pomohlo a to v ložnici i někdy suším prádlo 😉
http://www.stop-vlhkosti.cz/ceresit-stop-vlhkos...

olga_
15. bře 2016

My ten ceresit měli v koupelně a moc to nepomohlo. Ale tam se jedná o vlhkost třeba po sprše, kdy změříme 85 % vlhkosti a víc. Stáhne to o ubohých pár procent, takže ve výsledku bylo stejně vždy nejúčinnější vyvětrat.

@maxinkaa O kolik vám to tu vlhkost v ložnici stáhlo? Měřili jste?

maxinkaa
15. bře 2016

@olga_ Neměřili,ale během 4 dnů to šlo poznat a tu nádobku jsme měli plnou. měli jsme mokré horní rohy a plíseň u okna,

rybickamalicka
15. bře 2016

Topit a vetrat! Plisen vystrikat savem na plisen. Nemate problem s venkovni izolaci? Tu skrin odsunte od zdi, musi to vetrat.

olga_
15. bře 2016

@maxinkaa Nevím, no, my to dostali a leží nám to doma. Teď jsem se mrkla na cenu náhradních tablet. Nové jsme nekupovali a v dárku byly dvě. Neřeší to příčinu a ve finále to nebude ani levné řešení, pokud by to tam měl mít člověk pořád 😒. V ložnici bych měla obavy i z nějakých výparů (ale to plíseň sama o sobě není taky žádné terno, co si budem povídat).

@jahodi Zkusila bych na začátek nějaký protiplísňový nátěr na stěnu.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
helen_h
15. bře 2016

@jahodi Zásadně v ložnici nesušit prádlo. Takhle hned vylítla dětská dr., když byla kouknout u nás doma na narozené miminko, že prádlo do ložnice nepatří, že se z usychajícího prádla uvolňují ty prací prostředky jako mikročástice a může to mít strašně špatný vliv na sliznice, zvláště pak u dětí.
Jinak to sušení prádla dělá hodně, takhle máme plíseň i v pracovně,. kde se topí, větrá - aLE BOHUŽEL SUŠÍ PRÁDLO. V ložnici ji máme taky, objeví se asi 2x ročně :( ale netopíme vůbec, je to ze 3 stran vnější prochladlá stěna nezatepleného domu (ta jedna vnitřní sádráč), takže je tam velký rozdíl v chladnosti stěn a ta vnější prostě často zplesniví :(
Jinak použít prostředky na plíseň na stěnách, jsou i bez chloru (třeba Fungispray), ale asi je to jedno, stejně se to musí dobře vyvětrat, pak jsou i preventivní prostředky, co se nalijí do nátěru (do barvy), např. Fungisan.
My teď stříkali nějakým z Lidlu, jinak protiplísňové preparáty má samozřejmě i Savo.

misicka1988
15. bře 2016

Tak s tím bojujeme taky . je to strašné. Přestěhovali jsme se do podnájmu v rodinném domku - celé spodní patro , a už od podzimu bojujeme s vlhkými až mokrými rohy , kde se posléze tvoří plíseň. Každý den větráme , topíme. Sava už padlo spousty lahví. Ceresit jsme také koupili , ale zlepšení nevidím. Pan majitel slíbil , že až bude tepleji , podrazí barák , a provede novou izolaci. Nic jiného nepomůže. Už se na to těším 🙂 V září se nám má narodit miminko , tak do té doby to musí být OK...

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kolibricek36
15. bře 2016

@jahodi doporučuji, hodně větrat - a zlikvidovat ut plíseň - je to zdraví nebezpečné - může vyvolat alerfii a i astma..
Větrat - a dost často, my měli totéž, nakonec jsem se naučila větrat asi 5x denně 5 min. a hlavně topit, aby bylo min. 21 stupńů v pokoji.
Byla to špatná izolace a taky já tam občas sušila prádlo - to taky plísní nahtrává - pokud máte v baráku sušárnu, doporučuji ji používat, bo se plísní asi nezbavíte...,

olga_
15. bře 2016

My tu vlhkost z prádla vyřešili nakonec sušičkou. Máme ji tři měsíce a už bych neměnila. Přestaly nám plesnivět rohy u střešních oken, nepřekáží sušák. Náklady počáteční velké, ale následný komfort taky. To ale samozřejmě neřeší blbou izolaci, ale zároveň to tu situaci alespoň nezhorší, spíše o něco (dost?) zlepší.

helen_h
15. bře 2016

@jahodi Ale ano, ty obvodové prochladlé zdi jsou prostě pro plíseň tutovka :( Takhle zase stále bojujeme s rohem v obýváku, kde je z jedné strany vnější zeď a z druhé otevřená lodžie.
Tak pokud mýdlový sliz, tak to je na dýchání v pohodě, akorát ta vlhkost z toho prádla určitě bude.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kolibricek36
15. bře 2016

@jahodi to snad jaro bude, ale my tu máme sněhovou nadílku - příští zimu snad ty plýny nebudou tak často

salikova
15. bře 2016

tak my máme 2kk bez balkonu a co máme děti a víc peru a je nás tu víc, máme strašné problémy s vlhkostí a plísní:( Máme ceresit, větráme, topíme a nic moc nepomáhá... stříkáme savem, i jsme vymalovali lepší barvou, v Lidlu jsem koupila nějakou prevenci proti plísním a taky nic moc:( Hodně to dělají nekvalitní plastová okna, což asi my máme... No, je to děs.... ☹

olga_
15. bře 2016

@jahodi My právě taky pereme pořád plenky a ty jsou zrovna hodně savé, jak víme. Pro představu, když vytáhnu ze sušičky nádržku na vodu po vysušení bambusových plen, jsou tam tak 2 litry vody a to ty pleny nejsou suché na pepř, ale ještě chvilku dosychají na vzduchu.

kulatakosticka
15. bře 2016

Elektrický odvlhčovač. Máme obyčejný, stál asi 2000, je na prostor kolem 30 m, do čehož se pokoj vejde.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
evcounek
15. bře 2016

Tak se taky přidávám. My bojujem s plísní v dětském pokojíku. Větráme, topíme, ceresit máme a pokojík jsme stěhovali asi 5x. Kolem okna se pořád tvoří plíseň. Stěna mokrá (pouze jeden roh, kde se ta mrcha tvoří) a nevíme co stím. Bydlíme v rodinném domku (předěleli jsme si patro) jsme pod půdou. Je zajímavé že v koupelně po plísni ani stopa a v pokojíku stříkáme savo každý měsíc 😢

kolibricek36
15. bře 2016

@salikova o těch oknách mi povídej - máme je špatně udělané tak, že musíme mít na parapetech deky ....

mina_
15. bře 2016

když už je fakt problém s vlhekm a plísní, tak je ceresit na nic.. je to jen tahák na prachy, kterej vůbec nic neřeší.. za peníze co naházíte do dokupování tablet si raději pořiďe odvlhčovač, co fakt funguje.. Pliseň lokálně ošetřit postřikem - savo a pak se nám osvědčil z Lidlu, jejich značka, ten nesmrdí a taky funguje, co je u nás propadák je sanitol proti plísním... nepomohl ani zbla.. (ted s ním osvěžuju kočičí wc)... odvlhčovač máme delonghi DNC65 a nedám na něj dopustit... (umí i sušit prádlo a když se vymaluje, tak jsou zdy rychleji suché)...už pomáhal s vlhkostí kde komu v rodině a všichni byli spokojení, nám už se je válí v krabici, jsme přestěhovaní jinde, kde jsou zase jiné mouchy než plíseň.. Pokud je zed plísní už hodně zasažená, tak ji třeba bude omlátit, očistit, penetrovat a nejlépo znovu nahodit přípravkem, který je protiplísňový.. mám ozkoušeno, že kolem viditelné plísně je klidně i 30-40 cm okoli zeď taky zasažená.. nic není vidět, ale na omak je omítka jakoby mírně droli.

jankac184
15. bře 2016

@jahodi Pokud, jak říkáte, je dům nedávno zateplený, je to známka špatně provedené izolace, nebo nedostatečného zateplení a předpokládám, že také proběhla výměna oken, které dům tzn. udusí - dům nemá čím dýchat. Každopádně snížit vlhkost i teplotu v bytě, co nejvíce to jde 🙂 Zkuste zjistit příčinu - zkontrolovat provedení zateplení např. pomocí termokamerou, jestli je opravdu chyba tam, reklamace.

stesil
15. bře 2016

@evcounek na ten roh kde sa vám vytvára pleseň by sa bolo pozrieť. To znamená, oddelat parapet a poriadne to zaizolovat. Pokiaľ to máte niekde po bokoch,pozrieť sa aj na to.

mandala
15. bře 2016

@jahodi Nejsem odborník, ale manžel vždy říká, že zateplením baráku se jakoby uzavře, tím pádem to pak nedýchá. Samozřejmě se trvrdí, že tak to není, je to jenom názor mého manžela, který je zkušený zedník, třeba to ani není váš případ, ale myslím, že pokud problémy nastaly až poté, je pravděpodobné, že je něco špatně v provedení. 😉

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
citun
15. bře 2016

@jahodi A o sušičce jste nepřemýšleli? Taky bojujeme s vlhkostí a největší zlo je právě sušit prádlo v bytě, tak už na ní šetřím. Určitě nepoužívat prostředky proti plísni s chlorem, je to pak pořád dokola, protože chlor se mění na sůl a ta pak zdi zase zvlhčí. 😒 Nebo pak ještě odvlhčovač, měli jsme ho půjčený a bylo až s podivem kolik vody tam pořád bylo.

naomi6
15. bře 2016

@jahodi My jsme také bojovali s vlhkostí a plísní. Zkoušeli jsme ceresit, ale to nepomáhalo. Pak jsme si koupili vysoušeč vlhkosti a navíc sušičku a to hodně pomáhá. Nevěřili jsme, kolik vody ten vysoušeč vytáhne. Musíme ale také hodně větrat a topit. Větráme ráno, já pak ještě v poledne po vaření a večer. Plastová okna mají i své nevýhody.

oceancity
15. bře 2016

Ahoj. Topit hodně, pak větrat intenzivně třeba 15 min. Plíseň zlikviduj Savem, hodně vyvetrej, doporucuju pustit na vlhké místo fukar s teplým vzduchem a nabytek od zdi. Prádlo v žádném případě, neinvestuj do žádných ceresitu, radši si dávej do prasátka na susicku. Ten ceresit s odkapavacem je vhodny do malých prostor, pomůže, ale nespasi. Spali jsme v paneláku kde plíseň byla, zbavila jsem se ji až přestěhováním do domku, byl to hnus, byla jsem z toho zoufalá.
Držím pěsti v boji s tou mrchou.