Jídelníček dítěte bez mléka, co by nemělo chybět?

hojda
10. bře 2015

Milé maminky,

chtěla bych se zeptat, na co si dát hlavně pozor, aby dítěti nechybělo v jídelníčku, pokud se omezí mléčné výrobky? Co jste nově zařadili do jídelníčku při vyřazení mléka?

Děkuji.

martasek84
10. bře 2015

Jsme s dcerou obě na bezmléčné dietě, dcera má ABKM a já ji kojím. Myslím, že je nutné zařazovat hodně potravin s vápníkem. To, že kravské mléko obsahuje hodně vápníku, je mýtus. Víc ho má brokolice, mandle, mák, mořské řasy ... Dcera je bohužel alergická i na ořechy, takže jíme řasy a brokolici + kojím, takže doufám, že nemá ničeho nedostatek.

andrrriiik
10. bře 2015

@martasek84 zajimave,protoze lide,kteri piji KM(primo z kravy),mivaji pevnejsi zuby i kosti,a to je prece diky vapniku ne? 🙂

hojda
autor
10. bře 2015

@martasek84 Díky, nějak nemám představu kolik čeho dávat, aby měla dost všeho co potřebuje. Mandle jí, to by prošlo, brokolice max mixováná v polívce, ale moc tomu nedá. Mák taky nechce, řasy mám do polévky. Jen si nejsem jistá, jestli to bude stačit.

tygrous
10. bře 2015

@hojda Dělám dětem k snídani ovesnou kaši z ovesného mlíka s Ca (http://www.countrylife.cz/napoj-ovesny-natural-...) nebo dávám na pití rýžové mlíko z DM, taky obohacené Ca nebo mandlové mlíko (kupuju taky v countrylife). Koukni do albíček ke katyxq 😉

dizi
11. bře 2015

@hojda Ahoj, rostinné mléko si můžeš udělat i doma - mandlové, makové ...
Navíc v tom makovém bude opravdu ještě víc vápníku než v kravském mléce.
Mrkni třeba tady:
http://www.jogoviny.cz/clanky/zdravi/makove-mle...

hojda
autor
11. bře 2015

@tygrous rýžové mléko a ovesné dobrý, to dáváme, ostatní moc nechce, musím jí to maskovat. Jen mi jde o to, jestli, když dávám tato mléka, tak to stačí, nebo musím dohánět v jídelníčku ještě i nějak jinak.

hojda
autor
11. bře 2015

@dizi Mandlové moc nechce a přiznám se, že se mi do té samovýroby moc nechce. Nevím, kde sehnat tak kvalitní ořechy. Co jsem četla, tak oříšky bývají dost často promořené plísněmi, nebo žluklé a když nakoupím hodně kvalitní ořechy, tak už mě to vyjde asi na stejnou cenu, jako si koupit hotové. Makové jsem tedy nezkoušela.

dizi
11. bře 2015

@hojda s těmi ořechy tě chápu, mandle jsou dost drahé a kvalita kolísá.
Já jsem zkoušela skoro všechny a ty doma udělané my chutnají víc než z prášku. Nejsnadnější a nejlevnější je právě makové anebo třeba kokosové mléko. Můžeš zkusit udělat třeba z poloviční dávky a vyzkoušet, jestli bude dětem chutnat.

hojda
autor
11. bře 2015

@dizi díky zkusím. Je rozdíl mezi těmi práškovými nápoji a pak těmi hotovými v tetrapaku?

tygrous
11. bře 2015

@hojda Když dáš 2dcl toho ovesného nebo rýžového mléka obohaceného Ca, tak je to 240mg vápníku. Takže ještě stačí zhruba stejná dávka Ca a je to podle mě dost. A to doženeš dostatkem zeleniny, ovoce, semínek, luštěnin... My sice bezmléčnou dietu už držet nemusíme, ale nejsem zastáncem 3 mléčných porcí nebo pít půl litru mlíka denně apod, takže dostávají tu kaši v rostlinném mlíku a pak občas kousek sýra nebo jogurt a snažím se dodržovat co nejpestřejší stravu obecně, do všeho cpu semínka, polívku vařím s řasou, hodně zeleniny, bohužel musím maskovat (mladší nechce samotnou zeleninu moc jíst), luštěniny několikrát do týdne atd.

katyxq
11. bře 2015

@hojda rozdíl je obrovský - ve složení ... ta sušená jsou sice levná, ale složení mi přijde dost děsné ... ale ani tekutá nejsou vždycky úplně OK (třeba jedna z nejdražších značek Alpro je věc, kterou právě proto nekupuju)

katyxq
11. bře 2015

jinak mléčné - pokrýt tuky a bílkviny z jiných zdrojů není problém ... a vápník se dá taky - koukni na https://www.modrykonik.cz/vapnik

hojda
autor
11. bře 2015

@tygrous My tu bezmléčnou dietu nemusíme držet tak striktně, takže hledám, co a jak na nahradit.