icon

Jak zvládnout závislost na alkoholu a kde hledat pomoc?

ladusska24
Dnes v 18:46

Ahojky je mi 23let asi jsem závislá.

Piju od února 2025. V srpnu jsem vydržela 21 dní bez pití, ale pak opět sem zase začala pít každý den. A až teď od července 2026 piju ještě větší množství každý den. Jsem hrozně unavená, pořád bych jenom spala, v práci už to skoro nezvládám,ale chodím do ní jediná věc co zvládnu.Měřím 163cm a màm 50kg denně si dávám 3-4 piva někdy se mi povede vypít Chardonay.

Ráno je to nejhorší. Pár hodin po probuzení mám hrozné chutě, potím se, jsem nervózní a myslím jen na to, kdy si budu moct dát. Nic mě nebaví, cítím takové prázdno.

Nejvíc mě vyděsilo, že už i na výletech s rodinou přemýšlím jen nad tím, jak schovat alkohol a kde si ho dám. Včera jsem byla na dovče i vody s příbuznými je mi sice 23ale stejně jsem si musela víno schovat a dala jsem si ho, až když šla plavat, aby si toho nevšimla.

Vadí mi to. Nejsem ten typ, co pije a normálně funguje. Jsem ta, co musí hledat, kdy si dá, i když na to skoro nemám ani už moc na to peníze,zkrátka mi to leze do peněz .V dubnu jsem si ještě dokázala říct, že si dám až v půl páté, teď už to nevydržím. Už fakt nemůžu pořád pít, ale sama to nezvládám Chtěla bych doporučit kam ambulantně na odvykání,ale nejhorší je že se vrátím z odvykací a nastane tzv,craving (bažení)doslova alkohol ve městě je všude večerku mám vedle domu.

anonym_8dd47a
Dnes v 19:14

@ladusska24 craving máš už teď. Máš za sebou první krok, a to ne malý a lehký, přiznat si to, že jsi závislá. Ne každý to dokáže přijmout a chtít se léčit. Kontaktuj psychiatry, zkus se k některému dostat co nejdřív. Léčení ambulantně jde. Sama jsem toho důkazem. Máš podporu rodiny, partnera? Nejbližší by to vědět mělo, kvůli opoře a taky se jich tvůj režim potom dotkne (např. žádný alkohol doma, aspoň na čas - pár let). Jo, chlast je všude, každá blbá samoobsluha, benzinka, atp. Nepít je ale z mého pohledu mnohem snazší, než pít - ano, někdy bažení cítím i po 10 letech abstinence, ale proti peklu toho kolotoče, co popisuješ (blbě ráno, vymyslet kdy, jak, za co, jak to zakrýt, 95% veškerých myšlenek) je to drobnost. Klidně se ptej.

astokly
Dnes v 19:20

Holka, to je výzva, kterou Ti nezavidím, ale smekám pred Tebou...jsi bojovnice a máš můj obdiv a respekt, že se sebou chceš něco dělat a uvědomuješ si vážnost situace. Jde vidět, že nechceš promarnit život závislostí na chlastu...je to cesta do pekel. Zkus se mrknout na: https://www.pomocvzavislosti.cz/cs/o-nas. V rodině jsme to řešili a šli jsme touto cestou. Držím Ti moc pěsti a pokud budeš opravdu Ty sama chtít, tak to zvládneš a budeš mít skvělý život ;)

ladusska24
autor
Dnes v 19:26
@anonym_8dd47a

@ladusska24 craving máš už teď. Máš za sebou první krok, a to ne malý a lehký, přiznat si to, že jsi závislá. Ne každý to dokáže přijmout a chtít se léčit. Kontaktuj psychiatry, zkus se k některému dostat co nejdřív. Léčení ambulantně jde. Sama jsem toho důkazem. Máš podporu rodiny, partnera? Nejbližší by to vědět mělo, kvůli opoře a taky se jich tvůj režim potom dotkne (např. žádný alkohol doma, aspoň na čas - pár let). Jo, chlast je všude, každá blbá samoobsluha, benzinka, atp. Nepít je ale z mého pohledu mnohem snazší, než pít - ano, někdy bažení cítím i po 10 letech abstinence, ale proti peklu toho kolotoče, co popisuješ (blbě ráno, vymyslet kdy, jak, za co, jak to zakrýt, 95% veškerých myšlenek) je to drobnost. Klidně se ptej.

@anonym_8dd47a Nejhorší ale je na tom po kom jsem to zdědila u mně v rodině nikdo nepije max babička byla závislá ,já se bojím hrozně deliria mám i když si pár hodin nedám tak takové záblesky před očima nebo tyhle pohybují očima a někdy i pusou nevím jsou to asi tiky,ale vážně nejhorší je když jsem s ciziny venku nebo přáteli tak vymýšlím jak úkryt alkohol do limonády nebo kde si ho na místě koupit .Třeba před měsícem jsem si říkala kde si ho koupím a byla jsme v malé vsi kde byl obchůdek ale šli jsme ve skupině,tak jsem si tajně odskočila do toho obchůdků a koupila,a pak až ve vlaku na WC ho vypila .

anonym_76e19f
Dnes v 19:34

Dej se do kupy a vyhledej pomoc. Jdi na léčení, předepíší ti Antabus, najdi si psychologa. Musíš mít silnou vůli , bude to těžké. Najdi si jiný koníček, třeba sport, fitko, běh, plavání, kolo nebo kreslení, cokoliv., kde zaměstnáš hlavu jinak.. Bývalý tak pil až jsme se rozešli, nezvládala jsem to. Kamarád byl alkoholik a umřel na selhání ledvin, zanechal po sobě malou holčičku... 😔 Alkohol je fakt zlo.

ladusska24
autor
Dnes v 19:36
@anonym_76e19f

Dej se do kupy a vyhledej pomoc. Jdi na léčení, předepíší ti Antabus, najdi si psychologa. Musíš mít silnou vůli , bude to těžké. Najdi si jiný koníček, třeba sport, fitko, běh, plavání, kolo nebo kreslení, cokoliv., kde zaměstnáš hlavu jinak.. Bývalý tak pil až jsme se rozešli, nezvládala jsem to. Kamarád byl alkoholik a umřel na selhání ledvin, zanechal po sobě malou holčičku... 😔 Alkohol je fakt zlo.

@anonym_76e19f Právě že alkohol je podle mne druhý nejhorší po H na odvykání co se týče abstaku,ale určitě nechci skončit na ulici nebo tak ,ale zajímavé je že jsem přestala kouřit hnedka vysadila kávu hnedka a krat*m hnedka ale alkohol je celkem těžký.

ladusska24
autor
Dnes v 19:51
@anonym_76e19f

@anonym_76e19f Zkusila bych fitko pak a změnit celkově svůj životní styl nějaké vitamíny doplňky

anonym_8dd47a
Dnes v 19:55
@ladusska24

@anonym_8dd47a Nejhorší ale je na tom po kom jsem to zdědila u mně v rodině nikdo nepije max babička byla závislá ,já se bojím hrozně deliria mám i když si pár hodin nedám tak takové záblesky před očima nebo tyhle pohybují očima a někdy i pusou nevím jsou to asi tiky,ale vážně nejhorší je když jsem s ciziny venku nebo přáteli tak vymýšlím jak úkryt alkohol do limonády nebo kde si ho na místě koupit .Třeba před měsícem jsem si říkala kde si ho koupím a byla jsme v malé vsi kde byl obchůdek ale šli jsme ve skupině,tak jsem si tajně odskočila do toho obchůdků a koupila,a pak až ve vlaku na WC ho vypila .

@ladusska24 to není nutný vědět, stačí trochu křehká psychika, kdy ze začátku pomáhá s odbouráváním stresu a rychle si mozek žádá další. To zvládneš, dá se to, máš život před sebou a takhle to být nemusí, je to jen na tobě. Antabus jsem brala 6 měsíců, léčila se ambulantně.

eternitka
Dnes v 20:00

@ladusska24 S tím, jak zvládnout závislost, ti lépe než psycholog poradí adiktolog, takže bych určitě začala tam. Sport je super, ale nevyřeší příčinu.

ladusska24
autor
Dnes v 20:14
@anonym_8dd47a

@ladusska24 to není nutný vědět, stačí trochu křehká psychika, kdy ze začátku pomáhá s odbouráváním stresu a rychle si mozek žádá další. To zvládneš, dá se to, máš život před sebou a takhle to být nemusí, je to jen na tobě. Antabus jsem brala 6 měsíců, léčila se ambulantně.

@anonym_8dd47a Já si prošla traumatem ale jelikož jsem měla trauma kde mi hodně dlouho v hlavě létaly myšlenky které nešli jen tak zastavit

misaky
Dnes v 21:02

Gratuluju ti k tomu, že si přiznáváš problém. Může se to zdát jako maličkost, ale je to obrovský krok. Mám v okolí lidi co to zvládli i ty kteří to nezvládli a umřeli. Moc ti držím pěsti ať to zvládneš. Stojí to za to. Neznám úplně cesty jak postupovat, ale možná obvodní lékař by uměl nasměrovat.