3leté dítě a bolest nohy. Zajít k Dr.?

janule1940
21. pro 2022

Dobrý den, syn 3 roky včera jel na bobech a už byl unavený odpoledne a zavolal na mě, že ho bolí nožička a držel se za pravé stehno z vnějšího boku. Pak už si nestěžoval a neměl žádný problém. V noci se probudil (budí se normálně, nejen tuto noc) a řekl, že ho bolí nožička. ALe normálně usnul. Ráno zase, že ho bolí ta nožička, ať ho donesu do obýváku. Pak zkusil jít, šlo to, pokulhával, ale zdálo se mi, že trochu přehrává, vždycky se podíval, jestli se díváme. Když se pak během dne rozehrál, chodil normálně a říkal, že nožička už ho nebolí, občas na otázku, zda bolí, řekl, že maličko. Zkoušela jsem s ním cviky v leže na zádech - pokrčit v koleně, přitáhnout k bříšku, udělat motýlka, otočit kolenem ke kotníku druhé nohy, nebolelo. Akorát mi přišlo vždy, když vstanul po delší době třeba z gauče, že chůze byla trochu "tužší", asi jako když dospělého bolí v kříži. Teď jsme se vrátili z cesty autem a je hodně unavený, sednul si na nočník a jak trochu pokrčil a vykřivil nožky, řekl, že ho ta nožka bolí a držel se za lýtko. Pak mi ukazoval, že ho ta nožička bolí v patě a kotníku, pak zas v lýtku a že ho bolí vlastně všude vevnitř. A že ho bolí najednou i druhá....Jinak se normálně hýbe po gauči, přesedá z nohy na nohu, leze, sedí, klečí...Myslím, že ho něco pobolívá, ale nevím, nakolik je to vážné. Měl před týdnem virózu bez teploty, jen pořádný vlhký kašel, který se vyléčil za 7 dní. Děsí mě postvirový zánět kyčle (výpotek), ale to by ho asi bolelo víc ne? Taky jsem si vzpomněla, že předevčírem ho vezla sestra na saních s opěrkou, on klečel proti směru jízdy a držel se té opěrky a sestra najela na hromadu sněhu levou stranou saní a saně se s ním překlopily a on spadl takovou rotací přes tu opěrku na bok, že se bouchl do pravé části hlavy, dost to ´tuklo o ten zmrzlý uježděný sníh, plakal docela dlouho a já se starala o to, že to bylo do hlavy, ale napadá mě, jestli si nemohl nějak natlouct i tu pravou nohu. To by ale zas byla modřina ne?A že by se to rozbolelo až třetí den po? Nemá to červené, nateklé, nic....Kdy byste začaly řešit? Nechci ho zbytečně ted tahat po doktorech v epidemii, zároveň nechci nic podcenit. díky

martt
21. pro 2022

@janule1940 Pokud měl před týdnem virozu. Stěžuje si , že ho bolí noha a pokulhává tak bych to nenechala být a šla zítra doktorovi. Mohl by to byt klidně i zánět kyčelního kloubu , ale ten by zjistil ortoped z ultrazvuku. Syn měl před měsícem a půl. Začal si stěžovat, že ho bolí koleno mysleli jsme si , že to jsou znovu růstové bolesti které se mu občas objevují. Jenže po 4 dnech se to nelepsilo naopak se to zhoršovalo kulhal stále víc a v noci se vzbudil , ze ho to boli, ale koleno normalne krcil a v klidu ho to nebolelo jen pri pohybu. Tak jsem ho vzala na ortopedii tam mu udělali rentgen , hned nás poslali na dětskou ortopediii do nemocnice s tím, že už Syn nesmí udělat ani krok. A tam po ultrazvuku zjistili právě zánět kyčelního kloubu. Pry se to hodně stává po virozach.

janule1940
autor
21. pro 2022

@martt ajaj,ja myslela,ze to boli fakt nesnesitelně…takze pokud by to nebylo zitra lepsi,tak k MUDr jo?ceka nas nutne odber krve?nebo jen sono a RTG?

janule1940
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
janule1940
autor
21. pro 2022

@martt třeba ted chodí v podstatě normalne a rika,ze už to vubec neboli…uvidime rano.

ai30
21. pro 2022

@janule1940 Pokud je to jen dnes a pri pohybu se to nezhorsuje, jeste bych ho nikam nebrala. Spis bych vsazela na ty rustove bolesti. Na tvem miste bych s zjistila, jestli vas pediatr v patek ordinuje a pokud ano, tak sla v ten patek, pokud by se to horsilo.

janule1940
autor
21. pro 2022

@ai30 Prave,ze ne.rádi tu jak cerna ruka.leze na stul,ze stolu,preliza…on před 2mesici mel na opačné noze nataženy vaz v kotníku,to bolelo hodně a on si pamatuje Kulháni a kdyz jsem se ho ptala,proč kulha dopoledne,řekl,ze proto,ze ho to baví🤦‍♀️Tak ja pak nevim,co mu věřit…

ai30
21. pro 2022

@janule1940 To zni dobre! Sledovala bych ho, kdyby to nahodou vypadalo, ze se to horsi, ale snad to nic nebude. ;)

janule1940
autor
21. pro 2022

@ai30 ted běhal po byte a říkal,ze ho to trochu boli zezadu pod kolenem…vcera poprvé jel delší dobu na novych bobech,které nemaji opěradlo,do te doby mel s operadlem…tak si rikam,jestli proste si tím držením rovnováhy proste nenamohl sval.jel na nich asi hodinu v kuse,táhla jsem ho.no uvidime….

martt
21. pro 2022

@janule1940 Pokud by ordinoval doktor v pátek tak počkej do pátku, ale pediatr tě stejně pošle na ortopedii. Mne dětská rekla ,ze ona by to stejně nepoznala, že je dobre , že jsme jeli hned na ortopedii. Jinak synovi to také "zacinalo" tak , ze si chvíli stěžoval chvíli ne a chvilema to vypadalo , že vůbec nekulha. On ukazoval , že ho to bolí pod kolenem a z vnitřní strany kolena pak ještě ukazoval stehno z vrchu a trislo. Ale trislo ho pak pry nebolelo. Ještě den před tím než jsem ho vzala na ortopedii tak poskakoval a řádil jak černá ruka. Nejhorsi spís pro něj bylo , že nesměl pak vůbec chodit 10 dní.

janule1940
autor
21. pro 2022

@martt no a delali i krev nebo jen sono sla RTG?jeli bychom kdyz tak rovnou na ortopedii.

martt
21. pro 2022

@janule1940 Doktor nám udělal jen rtg s tím, že to vypadá na poškozený kloub a ze kluk nesmí už vůbec chodit mám ho nosit a musíme hned do nemocnice na dětskou ortopedii. Tam nám udělali znovu rtg a ultrazvuk a řekli, že to je "jen" zánět. Krev mu nebrali. Nařídili mu klidový režim a dávali jsme 2× denně nurofen sirup. Synovi je 6 let. Takže jestli budeš mít možnost tak si vybrat ortopedii , kde mají i UZ, aby jste nemuseli lítat jako my. Hele třeba to opravdu nic není. Ale z mé zkušenosti pokud by to nějak přetrvávalo tak bych radši nechala zkontrolovat ortopedem. Ještě jsem si vzpomněla, že když se syn strojil měl tu nohu hodne jakoby zvednout a přitáhnout k sobě tak ho to v trisle bolelo.

goovana
22. pro 2022

@janule1940 jeví se mi to jako růstové bolesti..dcera tři roky úplně to samé

V noci se budí říká že ji bolí koleno...pres den ďábel...
Jak se telo uklidní tak to to dítě vnímá více

martulka88
22. pro 2022

@janule1940 Čekala jsem, zda nenapíšeš, jestli nebyla viroza. Jdi raději k mudr. Můj 4letý synoveček měl virozu a najednou ho bolely nožky, museli na pihotovost. Byl z toho zánět, nesměl 2týdny chodit (i na wc ho museli nosit). Bohužel se to nyní dost často stává 😔

janule1940
autor
22. pro 2022

@martulka88 tak v noci ani ťuk a rano o 85%lepsi.trošičku je ještě vidět,ze nechodi na 100%,ale to vidim jen ja,ostatní ne.tak pockam ještě dnesek.jde o to,ze zaroven mel tu bouračku na saních…takze to muze být i z toho no…