Alergie na BKM, co synovi dávat?

eloise02
27. lis 2017

Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsme se dozvěděli výsledky krevních testů. Náš syn má pozitivní ABKM. Objednaní jsme teprve na 8.12. a já popravdě netuším, co synovi mohu dávat. Je problém, že není právě jedlík, spoustu věcí vůbec nechce. Ve spoustě článků, které jsem našla toto řeší maminky kojenců, ale mému synovi alergii zjistili až teď, když mu za chvíli budou tři roky, takže už neřeším hypoalergenní mléka, ale normální stravu. (On má alergii asi už dlouho, ale my to netušili. Poslali nás na kožní, dostali jsme masti, pak jiné.... Dlouho trvalo, než toto podezření pojal doktor v nemocnici, při jedné synově hospitalizaci a než proběhly testy, takže možná už tak rok má řídkou stolici a kožní problémy....)
Ač jsme doma nikdy nejedli margaríny, vygooglila jsem, že na chleba mu můžu namazat Perlu, nebo jiný rostlinný margarín. Netuším, jestli se mi povede někde sehnat vhodnou smetanu - třeba koprovou omáčku měl syn rád. Poraďte prosím nějaké recepty, protože možnosti, co mohu vařit v kombinaci s tím, co on jí, se mi opravdu hodně scvrkly. Odmítá mi maso, nechce sladké, takže snídaně nevyřeším ani marmeládou, nebo nějakým šátečkem... K obědu jí většinou jen polévky, sní ji hodně, takže to mě netrápí, udělám zeleninovou 100x jinak, ale co snídaně, večeře, svačiny - když už nemůžu dát ani jogurt, ani tvaroháčka..., dostat do něj ovoce je taky fuška. Řešily jste tuto dietu některá, co máte doma, takového špatného jedlíka?

eloise02
autor
27. lis 2017

A ještě se zeptám zkušenějších, za jak dlouho, pokud vůbec, vašim dětem tato alergie vymizela?

pavca1982
27. lis 2017

Ano syn měl alergii zjištěnou v 8m.a až v 5ti letech nám vyšly testy negativní.Jeli jsme bezmléčnou stravu, maso, zelenina , ovoce.Kupovala jsem sušené sojové mléko Zajíc udělala jsem si vždy čerstvé a tolik kolik jsem potřebovala a používala jsem to jako alternativu normálního mléko, takže jsem z toho dělala bramborovou kaši, krupicovou a i puding...

aviho
28. lis 2017

@pavca1982 ale soja je provázaná s alergií na KM, my jsme taky dávali místo KM sojové a bylo to špatně ☹ Km se nemá nahrazovat nai kozím mlékem.
@eloise02 najdi si skupinu Potravinové alergie - nakupujeme a vaříme, najdeš tam rady i alba s recepty.
My jsme drželi dietu cca od synových 5 let, do té doby hrozný atopický ekzém, mazání z kožního nepomáhalo, vynutila jsem si doporučení na alergologii, kde zjistili alergii na KM a vejce. Dle názoru alergoložky má alergie vymizet během pár let. Opravdu tvrdou dietu jsme drželi pět let, pak jsme začali postupně dávat jogurty, máslo, tvrdé sýry. Mléko samotné mu nedávám, musí projít tepelnou úpravou

werumka
28. lis 2017

@eloise02 Z margarínů je asi nejlepší složením Flora light. Ve zdravých vyzivach maji různé rostlinne smetanové alternativy, často je maji uz i v supermarketech. Da se z nich delat skvela svíčková, koprovka... Nápoj Zajíc rozhodně ne - ani sojový ani jiný. Pro chuť obsahuje kaseinat sodný, což je právě ta složka, na kterou má dítě alergii. Dělá sice super mléčnou chuť, ale nepomuzes si tím. Výbornou nabídku rostlinných mlék mají v DM - ovesné, pohankové... Obcas udělám doma domácí mandlové pro chuť. Ve zdravé výživě najdeš i nabídku rýžových "jogurtů". Alergie Vetsinou vymizí mezi 5.-6. rokem.

aviho
28. lis 2017

@eloise02 a podívej se na uživatelku ketikus - má krásná alba pro alergiky 👍

pavca1982
28. lis 2017

@aviho alergii ma sóju nám nenašli takže jsme jí používali😉

aviho
28. lis 2017

@pavca1982 nám taky nenašli, vznikla později po konzumaci soji, potvrzené to nemáme, jen vypozorované. ony ty alergie jsou nějak provázané, nevím přesně jak

pavca1982
28. lis 2017

@aviho tak jsme měli asi štěstí a sóju jsme mohli😉

lilulilu
28. lis 2017

Pouzivam ryzove mleko z DM a dceri delam treba puding. Taky pouzivam sušené ovesne mleko. Sladim agavovym nebo datlovym sirupem. Nejhorší je, ze syn ji Lipanek a dcera (19 mesicu) hrozne place, ze ho chce taky :( A nic jineho nechce :( Kupuji take rostlinne smetany a pouzivam normalne jako klasickou smetanu.

eloise02
autor
28. lis 2017

Díky všem za rady, do DM se určitě zajdu podívat, koupím nějaká rostlinná mléka. Musíme to holt nějak zvládnout. Ještě se zeptám - vadí, i když je třeba na paštice uvedeno, že může obsahovat stopy mléka? Nebo je to tak zanedbatelné množství, že to vliv nemá?

pajula123
28. lis 2017

Na smetanové omáčky doporučuji rýžovou smetanu z dm, cena super a chuťově jediná, která "nekazí" chuť jídla. Po naředění vodou z ní dělám i bramborovou kaši. U margarínů je nutné číst složení,ve spoustě je syrovátka. Vhodné jsou třeba Rama s kokosovým a mandlovým olejem, Rama jednoduše rostlinná, s avokádem a limetkou. Důsledně číst složení pečiva, často je v něm mléko, podmáslí či syrovátka.

milkywei
13. pro 2017

@eloise02 přidávám se do diskuse, nejspíš se dozvím stejný verdikt v úterý, syn bude mít 3 roky v únoru. Je to zvláštní, ale on trpí spíš zase na zácpu. Chtěla bych se Vás zeptat, jak to syn zatím zvládá? Co mu dáváte? Také máme špatného jedlika, co rád snídal pribinak. ☹ bojim se, aby mohl v lednu nastoupit vůbec do školky.

martyina
13. pro 2017

Já měla intolerancí KM. A u malé ve 4 měs mysleli že má ABKM ani sem netušila předtím jak je v tom velký rozdíl🙂 nic méně mě to těhotenství spravilo, a malé to nepotvrdili takže super. Drzime palce ať to zmizí co nejdriv

eloise02
autor
13. pro 2017

@milkywei No asi takto - my jsme, v době, kdy jsem se zde pídila po tom, co dávat k jídlu, měli jen výsledky z odběrů od dětské doktorky - tam se prokázala alergie na BKM. Teď 12. prosince jsme byli poprvé na alergologii. Tamní doktorka řekla, že ty výsledky od dětské jsou nepřesné, zastaralé... dělali odběry znova - vyptala se co všechno syn jí a podle toho to budou testovat. (Jakože, já řekla, že má rád kapii, tak oni připsali že to mají otestovat na kapii, atd.) No a právě jak jsem čekala, že nám všechno zakážou, tak jediné, co mi opravdu zakázala mu dávat, je ten margarín, co mi tady holky radily. Že v másle prý je té bílkoviny nula nula nic a margarín je svinstvo a děcku to dávat nemám. Taky řekla, že mohu dávat tzv."přepečené" mléko - to znamená v buchtě, ve vánočce... Takže u nás se snídá pečivo s máslem, vajíčka, rybičky, šunka... Obědy a večeře tvoří polévky, protože ty syn neodmítá a já je dělám opravdu husté - s vločkami, s jáhlami, bulgurem, s nudlemi a hlavně spoustou zeleniny, občas se podaří i maso (to syn moc nechce). Na svačiny ovoce, to je teda taky boj, nějaké dětské sušenky, tam na to mléko nehledím, pokud přepečené nevadí. A dost často jí ještě kolem páté, zase kousek pečiva s něčím, protože to je čas, kdy přichází domů tatínek a s ním on jí rád. (Od maminky nechce nic 🙄) S pribiňákama a sýrem jsme teda skončili. K jogurtům nám řekla, že můžeme začít pomalu zkoušet, pár lžiček a uvidí se reakce. Jinak teda hodnověrné výsledky budou v lednu, pak zřejmě bude ta dieta přísnější.

aviho
13. pro 2017

@eloise02 tak to teda opravdu závidím, nejen doktorku, ale i to, co dovolila. Nám zakázala úplně všechno, kde by mohlo něco z mléka být ☹ a margarín zrovna doporučila

milkywei
14. pro 2017

@eloise02 tak náš akorát snídal pribinak. Jinak mě nesní namázaný pečivo s ničím. Dělali mu odběr na gastru a jdeme tam v úterý, tak zatím jsem teda vyhazela pribinaky a jogurty, uvidí se. Zkusila jsem koupit náhražku ve zdravé výživě a to mi nesní prostě. Ani pudink. On teda nebude moct nejspíš ani vejce, ale uvidíme v jaké míře.