Alergie na laktózu u kojenců. Jak ji rozpoznat?
Dobrý večer
Maminky chtěla bych se zeptat zda u vašich dětí byla zjištěna alergie na laktózu jestli ano jak se to projevovalo a jak se to zjistí zda je to alergie , zajišťujeme mléko Sunar ,nutritoten protože mě to mlíko blinka , máme nafouklé bříško trápí nás stolice , skrunda nám v bříšku, spí a z ničeho nic krik brečí atd budou nám tři měsíce
Děkuji za rady
Na laktozu neni alergie, ale intolerance. To znamena neschopnost stravit mlecny cukr, protoze chybu enzym. Tam stsci zavest bezlaktozove UM, casem se daji jist bezlaktozove produkty. Dite v tomhle pripde nesmi byt kojeno (mm obsahuje laktozu bez ohledu na to co matka sni). U mimin je to spis neobvykle u starsiho jsme na to dosli ve 3 letech, u dcery mam podezreni ted v roce - po zavedeni bezlaktozoveho mleka se ji zlepsila stolice, bolesti briska. Do roku ale nejak problemy nemela.
Predpokladam ze myslis spis alergii na bilkovinu kravskeho mleka, ta je u mimin castejsi. Vetsinou se nedelaji testy, jen se zkusi dat nastepenne UM, nebo pokud matka koji, tak vyradi ze sveho jidelnicku veskere mlecne vyrobky. Casto byva ve stolici hlen a krev.
@terina99 Ahoj 👋,
měli jsme s malou stejný problém. Vyzkoušeli jsme nespočet značek UM (Sunar, Hami, Kendamil, Nutrilon) – po všech blinkala, měla nafouklé bříško a nechtěla spinkat. Už jsem to skoro vzdávala a myslela si, že má intoleranci na laktózu.
Protože jsem z oboru, vím, že testy intolerance ji prokážou jen v malém množství případů a nejsou úplně přesné, takže se na ně nelze stoprocentně spolehnout. V lékárně mi doporučili zkusit ještě UM HiPP Combiotik – tohle mléko nás zachránilo! Dcera byla najednou jako vyměněná, klidně spala, byla spokojená a zvracela jen málokdy.
Za mě určitě stojí za vyzkoušení.
Existuje intolerance laktózy a alergie na mléčné bílkoviny. Vrozená intolerance laktózy je u miminek výjimečně, zpravidla je problém právě v alergii na mléčné bílkoviny, čemuž i odpovídají příznaky. Testy mohou a nemusí alergii prokázat, záleží, jakou formou dítko trpí. Testy prokáží pouze formu IgE, kdy tělo tvoří protilátky. Non_IgE alergie neprokáží žádné testy, tam jsi odkázána pouze na eliminační dietu a reakce těla na ni.
Z dostupných UM můžeš zkusit Nutrilon Allergy Care, který má štěpenou mléčnou bílkovinu a některým alergikům to stačí. My to štěstí neměli, takže museli synovi předepisovat u lékaře rostlinné aminokyseliny, konkrétně Neocate.
Mám teď doma čerstvě potvrzené dítě s intolerancí, nechávala jsem dělat testy v soukromé laborce - doma jsem jen vytřela pusu a výsledky do týdne.. budu tam nechávat i rozbor na základní potraviny https://eshop.gentrend.cz/detail/laktozova-into...
@dashyyy jen pro vysvětlení: genetický test není test diagnostický, určuje pouze genetickou predispozici k tomu či onomu zdravotnímu problému. Pozitivní výsledek neurčuje, že dítě toho času IL má, určuje pouze, že se u něj může tento problém v průběhu života rozvinout. Jediným diagnostickým testem je dechový test.
@miryp děkuji, bavila jsem se o tom s dr., tak mi to taky vysvětlovala, konzultovala jsem s ní i výsledky 😉 já jsem se rozhodla po čtyřměsíčních dietách, že si to prostě jen ověřím.. na dechový test jsem se ptala jako na první, říkala, že s tím má zkušenosti tak 50:50 a navrhovala dětské gastro, no to jsem zase nechtěla já.. nakonec teda vyšla částečná genetická intolerance.. měla by tedy laktózu v nějaké míře zvládnout, což se teda zatím neděje, ale výhledově doufáme, že se to stabilizuje
@terina99 nn nic navíc, dala jsem to pak všechno do obálky a poslala zpět.. výsledek do dvou dnů od přijetí obálky v laborce 😉
My mame urcene geneticky z krve - taky ma castecne po me. Ale bylo mi vysvetleno, ze u tehle nemoci to staci mit z jedne strany a muze se to projevit, nemusi, nebo muze treba v dospelosti... Syn teda netoleruje ani leky kde je laktoza, pokud je zdravy a ma streva zrovna v pohode, tak zvladne maslo a smetanu, kdyz ma po nemoci nebo dietni chybe, tak ani to ne.
Z ohledu diagnostiky - potvrzeni ze to ma geneticky plus domaci testovani (eliminace a nasledne zavedeni) stacilo na diagnozu, ze ma intoleranci laktozy (napriklad pro lazne/skolku/ dalsi doktory).
@dashyyy na gastro bych jen kvůli potížím s mlékem také nešla, i když po našich zkušenostech si myslím, že by vás stejně nehnali s malou na sondu. Synovi bylo zle po všem, v roce pak mohl 11 surovin a neustále jsme řešili břicho. Alergoložka nás poslala pro doplnění vyšetření (z mé strany je tam zátěž v podobě celiakie, z manželovy strany zátěž v podobě crohna) a jeden gastroenterolog syna jen zvážil a změřil a druhý sice udělal odběry krve a stolice, ale do střev se mu také nepodíval a sdělil mi, že to mám dělat dál tak, jak to dělám, protože to dělám dobře 🙈
Já a děti máme ABKM, manžel IL. A když se mu IL rozjela (má tu formu, co souvisí s úbytkem laktázy v důsledku věku), nemohl mléčného nic. Najel s námi na bezmléčnou dietu a po dvou letech zvládá bezlaktózu. Tak držím palce, aby i u vás tam nějaká tolerance byla.
@miryp bezlaktózu celkem dává, dávkujeme postupně.. nejhorší byly první týdny, to jsem panikařila, holce pořád zle, ale nakonec si to sedlo.. já jsem to gastro právě nechtěla, že to uzpůsobíme pozorováním no.. co do másla a mléka, držíme doma basu s ní, díkybohu nám začal zavážet Rohlík, takže výběr vše máme konečně dostatečný a časem uvidíme, kluk k tomu projevil reakci na mák a sušený maso, tak to je to občas fakt veselý, ale dobře víš o čem mluvím
@terina99 ahoj, nas syn 4 roky ma intoleranci na laktozu. Testy nas dr delala minuky rok v lete, delala je z dutin, pak trvalo asi mesic nez jsme vedeki vysledky a pak dalsi mesic nez se ozvala pani z Prahy kde testy delali
Priznaky:syna boleli brisko, obcas prujem... Ma hodne rad jogurty, smetanu, mliko, takze jsme poprosili dr at nam zkusi udelat test nestli nema tu intoleranci na laktozu
Od te doby kupujeme vyrobky bez laktozy, obcas si da neco kde trochu laktozy je, ale nastesti brisko neboli
@terina99 reflux, meteorismus, koliky, kyselé a hlenovité průjmy jsou opravdu příznaky ABKM, nikoliv IL (popř. samotné IL). Domluv se s MUDr. ať ti předepíše testovací balíček rostlinných aminokyselin. I ten věk je typický pro rapidní zhoršení stavu. A nechci tě strašit, ale jelikož mi trvalo tři měsíce, než jsem doktory přesvědčila, že má malý ABKM a nesnese ani štěpenou bílkovinu v Nutrilonu Allergy Care, stihla mu ta alergie rozvinout astma, takže od tří měsíců musel užívat léky na astma...
Doktoři na to opravdu nechtějí moc slyšet. Nejčastější bývá intolerance na kravskou bílkovinu, než se pustíš do testů, doporučuji nejprve vysadit mléčné výrobky, rozdíl bys měla vidět za 3-4 dny. A když se to zlepší, zkusila bych přidat kozí, ty bývají lépe snášené. UM bych na těch par dní vyřadila, pokud je to možné.
Jestli UM vyřadit nemůžeš, mívají nějaké speciální v lékárnách. Dětem vyhovovalo čistě kozí UM (Caprea BabyBio), které bývá ke koupi běžně v dětském zboží. Měla jsem teda kozí odzkoušené ještě z doby kojení. A jestli používáš převážně UM, může mu nevyhovovat ten konkrétní typ. Často jsem slýchala, že rodiny vyzkoušely 3-4 UM, než dítěti nějaké sedlo. Tím nechci zlehčovat téma alergií, jen bych chtěla přidat i méně černé možnosti.

Ahoj, kamosky dcera si furt stěžovala n bolest bříška... bylo to když ji bylo tak 3-4 roky. Nedalo ji to, byla u pediatra celkem neodbytna a přišlo se na to, ze ma intoleranci na laktózu. Jestli mas pochybnosti, nech udělat testy 🤷🏼♀️