Alergie na UM nebo kožní nemoc?
Ahoj maminky, jak jste poznaly, že je vaše mimčo alergické na UM? Dělala vám pediatrička nějaký rozbor z krve? Moje dítě má vyrážku v obličeji, svědí to, škrábe se. Pediatrička nedělala žádné testy, postupně jsme zkoušeli asi 3 mastičky, které nezabraly a teď chce dát dítěti slabší kortikoidy. Manžel měl v dětství AE (občas v malé míře i teď), tak když to lékařka zjistila, řekla, že to dítě bude mít taky geneticky. O výměně UM za hypoalergenní nechtěla slyšet.
@lenatu Řepík jsem nezkoušela. Excipial ano a nezabral. Předposlední mastička (Linola) trochu zabrala, ale lékařka řekla, že to má ošklivé a že radši už ty kortikoidy. No moc se mi do toho nechce, na druhou stranu už je mi dítěte líto. A myslíš, že u vás zabral ten přechod na HA mléko nebo řepík?
já o tom teda vůbec nic nevim, jen mě napadlo..při týhle alergii nejsou i jiný průvodní jevy a možná i častější, jako bolení břicha, průjem atd?
jinak taky nechápu, že sou doktoři líný dělat tohle vyšetření a psát hypoalergenní mlíko...resp. teda vim no, a je to svinský, jde jen o peníze, pokud vim🙂
@kassandra1 no u nás zabral řepík + Ha nevím co zabralo líp ale doktorka říkala ať s ha počkám a já ho koupila rovnou 🙂 jako toho řepíku se neboj já ho tím matlala když mu bylo 5 týdnů 🙂
@normalnimatka Bolení bříška nemá, vyloženě průjem měl po očkování a obecně má stolici řidší, ale to mi dr řekla, že bývá.... No holt nemám problém si to HA mléko platit když mi ho nechce napsat, ale nevím jestli je to opravdu příčina nebo jestli to má prostě dané geneticky a mlékem to neovlivním....
@kassandra1 hele, zkus nejdřív 3 dny mazat tím odvarem z řepíku a třeba ráno a večer prcka mazni linolou (já malýho v řepíku i koupala) když bude za 3 dny zlepšení um nech takový jaký máte (a jaký máte? Jen pro info) a když zlepšení nebude tak bych nasadila to Ha (ale je hořký protože má štěpenou bílkovinu)
Nechci radit, ale trvala bych na vymene mleka za tzv. Neocate Infant (je-li miminku do 1 roku), je hrazeny pojistovnou, pak se bez krevnich testu zjisti, zda je alergie. Bohuzel pisi z vlastni zkusenosti -u nas alergie na vse laktozove (i to HA mleko), dale vejce (ac ho nikdy nemela) a od roku, kdy se zacal zkouset, i na lepek,dale vazelina...... . Mame i AE, na nej hlavne ne!!! kortikoidy.Reknete si o Chladivy syndermani od Dr.čapkove a stridejte Adermu exomegu s Uriage Xemose. My uz takhle valcime od 3 mesicu veku a je nam rok a pul a jednou dobre a jednou blbe..... Ptejte se, zkusenosti uz mam 🙂 Bozena
Ahoj, můj prcek měl taky vyrazku v obličeji cca od 4 týdnu a postupně se mu to rozjelo po celém těle a dr řekli ať prostě dám kortikoidy. Ty jsem mu nedala a mazala pouze zinkovou mastí. A když to vybledlo a zaschlo tak biodermou. Zbavovali jsme se toho cca 2 měsíce a i tak se to občas trochu vrátí. Jinak i přes ridkou stolici nás doktor nikam neposlal a až v 8 měsících na alergologii zjištěna silna alergie na kravské mléko kdy nepomohl ani Nutrilon alergy care a musíme pít již zmiňovaný Neocate. Takže pokud jsou problémy zkusila bych ten Nutrilon (ha mléko by při alergii nepomohlo) a hlavně to nemastit. Jinak je tu i skupina poradna pro atopicky ekzem kde by ti mohli poradit.
Jinak dr se v tom občas ani nevyznaj a náš nám doteď tvrdi že malej by určitě jogurt zvládl a neodradí ho ani fakt že sme po prvnim pokusu s ha mlékem skončili v nemocnici a vše mléčné máme zakázáno z Motola kam docházíme.
@bozaaa jo však to je jasny, naše se právě do ničeho nehrne ale má specializací jako alergoložka tak jsem ji věřila ikdyž mi taky hlodalo v hlavě, malej to měl až do krve fakt příšerný.. ☹ a mě jako atopakovi to prislo šílený a už jsem přemýšlela taky jak ten neocate seženu a fakt naštěstí dobrý 🙂
Zinkovou mast jsme zkoušeli, jen měl obličej suchý, loupal se, ale nezlepšilo se to. Neocate Infant musí předepsat lékařka? Na dr jsem to s výměnou zkoušela už 2x a vždy mně odbyla že to tím určitě není. A ten Nutrilon alergy care mi prodají normálně v lékárně bez receptu? . A pili vám děti ten Nutrilon? Nám dali klasický Nutrilon v porodnici a moc mu teda nejel, takže jsme zkusili přejít Bebu, ta mu chutnala, ale měl nadýmání, tak jsme to změnili na Bebu optiopro comfort. Bříško ho nebolí, ale stolice je řidší.
Já bych s kortikoidy počkala, také to měla dcera, mazala jsem jí to v případě svědění bepanthenem sensiderm a v případě klidné fáze obyč. bepanthenem...byla sice jako mastný knedlíček, ale zlepšilo se jí to samo někdy po druhém roce...měla to jen na tvářích. Dávala jsem jí sunar, který pravda kolem těch dvou let přestala pít...přiznám se, že až teď, když to píšu, mě napadá možná souvislost🙂
@kassandra1 nam zinek taky nefungoval, jednickou je ten syndermani, ale reknete si presne o nej, kdyztak Vam ooslu recept, neplatime za nej, krasne promasti, coz potrebujeme a je nutne zjistit v ktere lekarne ho umi udelat. Motol je na nej jednicka, tam se i vymyslel, ale fakultni nemocnice, kde maji nejaka elektricka michatka jsou taky dobra, jinak se Vam z nej zacne odlucovat aqua calcis a je to hruza mazani. Neocate je zalezitost na radeji predpis, jinak trh nabizi za 1600 Kc a to na 3 dny se opravdu prodrazi.Trvejte na NCI a pak dorazte na alergo.Koznijsemzjistila, ze je o nicem....
@kassandra1
Nevím jestli se dá neocate koupit i normálně ale s tou cenou bych to asi nezkoušela. Nám ho píšou na alergologii nebo na gastru, pediatr nám ho prý napsat ani nemůže. Jinak ostatní mléka jsou volne prodejna. A ze začátku je lepší to ochutit pokud už na to máte věk, u nás stačilo zamixovat Banan. Jinak s obličejem jsme se prali dlouho a ani pořádně nemám fotky kdyz byl malej protože ty fotky byli hrozny kvůli ty vyrazce ekzému nebo co to bylo. Jo a k tomu jak ho svedilo tak sme museli spát v rukavicích jinak sme ráno byli do krve.
@bozaaa
Tak naštěstí neocate vzal na milost po 3 dnech a po cca týdnu ho pil plnou dávku ráno i večer a to trvá taky do teď, je nám rok a půl. A můžu se jenom zeptat jak se u vás projevil lepek? Momentálně na něj mám taky podezření. Snažím se to vysledovat z toho co ji ae moc se mi nedaří.
@minoritti lepek nam pribyl v lednu 2017, na testech. V zari 2016 jesre nebyl. Alergolozka mi v zari rekla, ze mam zacit s tukovym rohlikem, ze je bez laktozy a vejce. Jenze, prvni sousta, tedy ozuzlavani, byla s cervenou pusinkou, tak jsem prestala a drzela se bezlepku do ledna a ono ejhle byl tam. Jen na lepek ovesny jsme na tom lepe, ten je chemicky odlisny... .Nejsme cekiatici, mame pouze alergii na lepek a tudiz bez vyhod pojistovny (VZPprispiva 6 tis na rok na bezlepkove potraviny celiatiku do 26 let veku)
Nám to ta dr prostě nechce napsat, nevím proč....jestli to musí někde vykazovat nebo co...1600 za Neocate se mi teda dávat nechce. Tak že bych zkusila prostě ten Nutrilon alergy care když je volně prodejný? Nemá to nějaké ,,vedlejší,, účinky nebo jak to nazvat?
Někdo říká obličej nemastit někdo zase naopak promazávat co nejčastěji, uff.
@kassandra1 prectete si od Mudr.Capkove, predni detske dermatolozky clanky, ta promazava o 106 a u nas jen a jen zabira.Promazavame pri kazdem prebalovani.Mazem i oblicej, sama si uz o to rika (krk, pišu🙂)
mazat určitě jo! ale záleží čím! něco to ještě zhorší, žejo..
@bozaaa Kouknu na to, díky!
@bozaaa
Tak uvidime jestli nám něco zjistí, za měsíc jdeme na kontrolu a odběry. Bohužel my máme takový příznaky na prd, jenom občasný hlen ve stolici s tím že ani moc pevná není a hlavně skoro nerosteme a nepribirame, vždycky koukají do těch tabulek že jsme na hranici. Kéž by uz zjistili v čem je pořád ještě problém. 🙄
Dceři se udělala vyrážka na tváři ve 3 měsících, mazali jsme, ale nic nezabíralo. Ze strany manžela taktéž sklony k atopickému ekzému a alergiím. Bylo to jakoby menší ložisko na líčku, které praskalo do krve, někdy i mokvalo. Vyměnili jsme Nutrilon za Nutrilon allergy care a do týdne bylo po problému. Nyní má malá rok a opatrně zkoušíme i výrobky s kravskou bílkovinou a zatím bez problémů. Nejhorší je přijít na to, co to způsobuje, tak přeji úspěšný a rychlý boj, moc dobře vím, jak nepříjemné to je.
@minoritti bude to jednou dobre, potravinove alergie se snizuji, tedy alespon u nas. S vahou je to u nas OK, snad, ze jsem hlidala uz od 3 mesicu. Ted v 18 mesicich 12 kg a 87 cm. Stolici mame pres vsechna ma opatreni bohuzel taky ridsi, ale pry nevadi, lepe, nez na tuho. Co jsem se naucila peci bezlepkove, bezlaktozove a bez vajec, kazdy vecer davam k vigantoludo NCI jeste lactobacilik a i urinal, abychom predesli zanetum mocovych cest a ledvin, ktere bohuzel u holcicek, ktere chdi ridseji 😉 , jsou bezne. Rano jsme na 100 ml Sinlacu, pak 100-160 ml presnidavky, obed 250 ml (brambory/ryze/bataty/bezlepkove obilniny +zelenina+15%cca5dkg kachni, kruti, teleci, jehneci a mlade hovezi, jen ne kureci), pak sojovy jogurt, bud kupovany, nebo delany a vecer kase pul na pul hipp kukurice asunarka ryzova nemlecna. Mezitim 500 ml NCI a cca 400 ml vody. Do toho bezlepkove pecivo a kupovane bezlepkove, bezvajecne a bezlaktozove susenky z Lidlu, asi jedine na trhu a k jidlu.Ovoce po presnidavkach na zuzlani na prochazky....
@bozaaa
Přesně v to doufám že to vymizí, prý i přímo to co mu v mléku vadí je ta složka ze které se vyrůstá. Ale aby toho nebylo málo tak reagujeme i na hovězí, soju a karob takže i Sinlac co mu chutnal už nemůže. Jinak Neocate si dá ráno a večer cca 200ml a pak dopoledne basti ovoce, oběd jako vy maso,zelenina a priloha a odpoledne buď zas ovoce nebo šunka, krupky, ryzovy jogurt, okurka a k večeři buď to co k obědu nebo polévka. Takže toho spapa hodně ale vidět to není. Jinak mu hrozně vadí že mu nedáme rohlik, ale nějak nevím zda je reálné ho doma upéct bezlepkove a aby byl zároveň taky dobrej. Pár věcí jsem už zkusila pect a jíst se to vůbec nedalo 😀 .

@kassandra1 Ahoj, to je trošku zapeklité, já taky trpěla na AE a doktorka řekla, že máme dát normální um a pak zkusit HA. No a my byli naštěstí ok, akorát měl malý novorozenecké akné hodně škaredé. Ale pomohl nám odvar z řepíku a tím jsem mu to několikrát denně potírala a pak mazala excipialem a bylo to pryč. Tak zkusit možná ten řepík a na večer promaznout tou mastičkou od doktorky 🙂