Alergie/nesnášenlivost mléka u kojence. Může to být?

cherie24
18. čer 2020

Maminky chtěla bych se zeptat řešily jste některá alergii nebo nesnášenlivost mléka u kojence? Zlepšilo se to postupem času prckům nebo jim to zůstalo? A jak jste třeba postupovaly? Mám 9m holčičku, v 6m jsem s ní skončila na pohotovosti po mléčné kaši od Hippu, v 8,5m jsem jí začala dávat jogurt a pokaždé se jí pak udělají červené fleky na obličeji, tam kde si ten jogurt rozmatlá, když jí to umyju do hodiny to zas zmizí. Zažívací problémy pak ale nemá, bříško jí nebolí, vyrážku po těle taky nemá. Jen tam kde měla na kůži jogurt zrudne a pak to zas zmizí. Nevím jak teď postupovat, jestli jí to přestat dávat úplně, jakože vše co by jen mohlo obsahovat cokoli mléčného a na jak dlouho se musí přestat. Musím vynechat mléko i já? Mléko nepiju, ale mléčné výrobky jím a popravdě si ani neumím představit jak bych jedla. Nejspíš bych umřela hlady asi. Nebo jí to v malém množství třeba dávat jestli si zvykne na to? To mi ale přijde jako blbost.

mamikry
18. čer 2020

@cherie24 Poraďte se o tom s pediatrem. Já bych mléko nedávala vůbec, pokud jí vadí. Některé děti mají v tomhle věku alergie, které časem vymizí. Synovec měl alergii na mléko a vejce, dnes už obojí může. Myslím, že to trvalo max. do tří let, možná méně. Určitě se dělají i bezmléčné varianty kaší. Vy podle mě jíst mléčné výrobky můžete, pokud kojíte, do mléka by se toho tolik, aby jí to vadilo, dostat nemělo. Ale to je jen můj názor, určitě to konzultujte s odborníkem.

petrasipkova1
18. čer 2020

Tak začala bych objednanim na alergologii a upravou stravy. Já měla dceru od narození alergickou na lepek, vajíčka, mléko, kuře, soju a vidíš, neumřela jsem a jsem tady ✌️ Naopak to bylo moc fajn období, teď už zase zeru 🤦‍♀️ Pokud nemá ekzem, průjem, zapáchající stolici, tak bych zkusila bezlaktozove produkty, tech jsou teď plné supermarkety, u nás třeba Billa, tesco. Pokud by to pořad vadilo a měla kožní reakci zkusila bych vysadit úplně na delší dobu a pak zase zkusila. Přečti si něco o alergii, imunitě, rozhodne bych ji to nedavala když má pokaždé imunitní reakci, to je špatně.

petrasipkova1
18. čer 2020

@petrasipkova1 kaše jsem nikdy nedavala mléčné, vždy Jahlovou nebo ryzovou do vody, rostlinného mléka. Nebo kaši Sinlac.

rikuska9
23. čer 2020

My jsme to měli u dcery ABKM (alergie na bilkovinu kravskeho mleka). Zjistili jsme to u miminka, protože měla krev ve stolici. Později jako větší měla nezdravě červená líčka (jako jediný projev). Po poradě s Dr. jsem vysadila vše s mlékem a také sójou, protože je ta bílkovina dost podobná. Musela jsem já, protože jsem ji kojila. Taky mám mlěko moc ráda a myslela jsem, že se to nedá, ale dá. Buchty jsem dělala jen s vodou apod. Časem to vychytáte. Dr. také říkala, že by to do tří let mělo zmizet, což se opravdu stalo. Dnes má skoro 5 let a jí vše 😉.

cherie24
autor
24. čer 2020

@rikuska9 a jak jste to zvládla si upravit jídelníček? Sama nebo s nějakou pomocí? Já třeba mléko nepiju, ale miluju sýry a k snídani jogurt :( ale kojit kvůli tomu nepřestanu teda, dr nám doporučila vysadit vše i u mě, ale žádné testy nedělali zatím.

rikuska9
19. črc 2020

@cherie24 taky jsme nemeli testy, ale po nasazeni diety se to za nejakou dobu spravilo.
Zvladla jsem to sama. A to mleko miluju. Piju ho hodne jen tak. Jen dle doporučení detske dr. jsem musela vysadit i soju (pry je ta bilkovina hodne podobna). Taky jsem musela u vsecho cist slozeni a zjišťovat v restauraci. Protože, i když si toho date jen malo, je to blbe. Dr. říkala, že na množství nezáleží, je to prostě alergen a dráždí.
Treba do buchet jsem misto mleka davala vodu a bylo to dobre. Taky jsem obcas kupovala mandlove nebo kokosove mleko. A i na netu se daji najit recepty při dietě u ABKM.
Hlavně to není na furt, což je motivace 😉!

Jen ještě pozor, právě když jsem zkoušela zase mlecne vyrobky, jestli uz alergie nezmizela, tak jsem mysleli, že dobré, žadne projevy. Jen mela dlouhodobě červené líčka - nezdravě a takové hrubší. Všichni říkali, jake krasne cervene licka, ale mne se to nezdalo, tak jsem se ptala dr. a ta říksla, že je zo casto jako jediny projev teto alergie. Takze jsme ji znova nasadili a bylo to ok.

Držte se a zvládněte to 🙂