Nesnášenlivost mléka a ml. výrobků

kozaci
21. pro 2018

Ahoj holky, mám u devítiměsíční dcery podezření na nesnášenlivost mléka a ml. výrobků. Mám to řešit přes praktickou lékařku (jdeme tam až za dlouho, na druhou stranu to není nic akutního) , nebo se mám rovnou objednat na testy? Kam? Děkuji!

olga_
21. pro 2018

@kozaci Jaké má projevy? Je to zánět ve střevech, který se navenek projevuje různě (hlenovitá stolice s nitkami krve, zelená průjmová stolice, ekzémy, apod.). Při podezření by bylo na místě ty mléčné výrobky vysadit z příkrmů a u tebe, pokud je dítě na MM. U UM by to chtělo přejít na nějaké hypoalergenní, ale tam může právě pomoci doktorka, protože do roka pojišťovna myslím něco přispívá... Jinak je tu i skupina Život bez mléka.

kozaci
autor
21. pro 2018

@olga_
Do příkrmů jsem ml. výrobky ještě nezavedla. Mám podezření skrz kojení. Stále hodně kojím. Sama mléko a ml. výrobky téměř nejím, ale vždy když něco sním (jogurty, tvaroh, mléko ) má následně řídkou stoličku. Tak nevím, jestli a kam mám jít na vyšetření. Třeba je to jen náhoda, nevím.
Do výše uvedené skupiny jsem se již přidala. Díky!

zelenaesmolda
21. pro 2018

@kozaci nesnasenlivost mleka je akutni problem,vis jak ji musi bolet brisko?

kozaci
autor
21. pro 2018

@olga_ jinak to mám vypozorované zhruba od tří měsíců do teď, čili do devátého měsíce. Veganka nejsem, ale mléčné výrobky jím opravdu velmi vyjímečně. Za uvedenou dobu zhruba pětkrát.

kozaci
autor
21. pro 2018

@zelenaesmolda bříško jí nebolí. To by určitě dala najevo. "Jen"má pak průjem.

olga_
21. pro 2018

@kozaci Je to prostě zánět, jakkoli se navenek projevuje "jen" průjmem. Je to potřeba řešit. Minimálně si zavolej doktorce a poraď se s ní o případných testech, ale můžou vycházet falešně. Zkus místo kravského třeba kozí.

neomenia
21. pro 2018

Testy se nedoporučuji, jsou nepřesné. Standardní a nutna diagnostika je tzv. eliminacne expozicni test. Pani doktorka by vam vysvetlila, jak se dela. Vysadit ml. vyrobky na 4 tydny a pak je vratit a sledovat reakci. Jednoduche, presne, zadne testy z kuze a z krve.

zelenaesmolda
21. pro 2018

@kozaci no ja nevim ale ja mam intoleranci na laktozu a kdyz si dam mliko tak me bricho boli a mam prujem...

martaskaaa
22. pro 2018

Ja mam take podezření..malemu budou 3 měsíce a objevila se mu vyrazka. Na prdiky a brisko uz netrpí, takže me nenapadlo, z čeho by to mohlo byt. A dnes v noci kdyz jsem ho prebalovala, tak jsem odchytla zrovna kdyz kakal (u nej to moc nejde, protoze kadi jednou za x dni) a jak si šprknul,.tak je to spis takovy prujmik, bylo tam trochou hlenu a mozna i to zapenilo,.jak jsem byla rozespala,.tak si nejsem jistá. Smrdí to tak nejak kysele, hroznej puch. Takze hned zacnu vysazovat mlecne vyrobky. Nevim, zda musim i sladke? Uz ted se omezuji dost v jidle jak kojim, nejim pecivo,.jen zitny chleba, nejim vejce,.nic s cibuli, cesnekem, brokolici, knedliky, zeli... Takze právě dost jim jogurty, nebo musli s jogurtem/mlikem. A ted jeste tohle.nejist, to budu asi o hladu..zavisla jsem na kafi (caro) a to jedine s mlékem a cukrem..nevim jestli nemuzu ani třeba máslo? Co čaj ovocny neslazeny? Nikde nemuzu najit nejaky zakladni seznam. No pekna vidina toho, ze si na Vánoce nedam ani br.salat ani cukrovi se kterym jsem se pekla 😵 a jak dlouho bych tu dietu mela mit?

betelgeuzz
22. pro 2018

@neomenia to nevím, jestli by paní doktorka vysvětlila. Mně příjde, že většina dr trvá na tom, že mléčné výrobky jsou nutné a nechtějí to řešit.
Ale jinak doporučuji tu dietu, vysadit všechno mléčné i výrobky, co mléko a syrovátku obsahují, pozor třeba na pečivo, v obchodě si řekni o složení, musí ti ho říct. Nenahrazovat kozím, ovčím, to je velmi podobné. Má se vysadit i soja a hovězi maso, maso obsahuje podobnou bílkovinu jako to mléko.
@zelenaesmolda intolerance je u dětí vzácná, naopak častá je alergie na bílkovinu kravského mléka a ta se může projevovat různě. KOlikami, exémem, u nás třeba opakovanými záněty středního ucha.

betelgeuzz
22. pro 2018

@martaskaaa dietu je dobré držet asi 2-3 týdny, dokud nevymizí ty projevy, třeba ten exém. A pak si dám třeba půlku jogurtu a sledovat, jestli se znovu ukáže. Pokud se potvrdí alergie, je potřeba držet tak půl roku a pak znovu zkusit.
Musí se vysadit i máslo. To se dá nahradit perlou, na pečení alsanem, mléko se nahradí např. rýžovým, nebo makovým, dají se vyrábět i doma. místo jogurtů mívají ve zdravé výživě rýžové dezerty. Zkuste tu skupinku, tam bude rad víc.
Já to zažila u mladší taky, ze začátku je to náročné, musí se číst složení, ale časem si člověk zvykne, už ví, co může koupit, najde si recepty, kde BKM není.

slunea
22. pro 2018

@zelenaesmolda synek měl taky po mléku průjem, ale jinak byl klidné prospívající miminko. Mám za to, že jeho to taky nebolelo.
@kozaci já to třeba přes doktorku neřešila, vysadila jsem mléčné, kakání i ekzém se mu spravilo, tak mi to stačilo. Testy stejně nejsou vždycky průkazné, papír do školky nebo kvůli UM nepotřebujeme, tak jsem to nehrotila.

slunea
22. pro 2018

@martaskaaa To sladké bych se pokusila aspoň omezit, živí ty špatné bakterie, myslím, že s omezením sladkého by se ta stolička mohla spravit dřív. Jedla bych hlavně maso, uvařit si pořádný oběd s masem a zeleninou, ke snídani/večeři třeba chleba se šunkou/paštikou... Proč vlastně nejíš pečivo? A vejce máš podezření, že vadí, že jsi ho taky vysadila? Říká se, že po 2-3 týdnech diety by měl být vidět rozdíl. A pokud se to dietou potvrdí, tak pak tak dlouho, dokud budeš kojit... Ale člověk si zvykne... A bramborový salát můžeš, když do něj nedáš jogurt (pokud by teda nevadilo to vejce).

betelgeuzz
22. pro 2018

@slunea já se tehdy zeptala dr na souvislost zánětu ucha a mléka a řekla mi, že je to blbost, že se dnes všechno svádí na mlíko. A že dítě mlíko potřebuje. No tak jsem vysadila a prokázalo se to, po vysazení ani jeden zánět, i když měla rýmu několikrát, před tím, každá rýma skončila zánětem :-/ A na ORL na mě taky doktor koukal, co jsem to kde vyčetla. Takže asi tak.

kozaci
autor
22. pro 2018

@martaskaaa dopředu chci říct, že každé miminko je jiné, ale já se na začátku také bála jíst, co píšeš, ale postupně jsem přidávala cibuli, česnek, luštěniny....A vše v pořádku. Až na ty mléčné výrobky. (Již ve třech měsících věku miminka jsem jedla brokoloci, luštěniny. ..). Ale znovu píšu, každé miminko je jiné, jen takhle jsme to měli my.
Jinak máslo a tvrdé sýry nám nevadí (i jsem si vygooglila, že čím tučnější výrobky, tím méně obsahují laktózy). Nám vadí jen jogurty, tvaroh, mléko, sýry typu Lučina.

martaskaaa
22. pro 2018

@slunea maso jime porad kureci nebo hovezi s brambory nebo ryzi. Pecivo nejim,protoze maly dost trpel na prdy a co ho nejim uz je to dobrý (a to jsem ho nela den dva staré) proto se bojím furt jist neco co nadyma. Salat.se dela z majonezy, tak to asi taky nesmim ne?

megi89
22. pro 2018

U nás tuším, že náš devítiměsíční taky začal trpět na bříško.... začal v noci strašlivě plakat, propínat se do mostu, a dokáže plakat i hodinu-dvě... průjem nemá, nitky krve taky né, jím pořád to stejné (už vše, až na hrášek), vysadila jsem mu i jogurt, ale stejně, žádná změna.... jsem hotová z toho :(

slunea
22. pro 2018

@martaskaaa v majoneze není mléko, dělá se ze žloutků a oleje, tak záleží, jestli fakt vadí ta vejce... jogurty jsem si ze začátku kupovala sojové (někteří radí vynechat i sóju, ale ta se dá vyřadit i později, kdyby zlepšení nebylo dostatečné), pak mi přestaly chybět. Pak docela jíme kaše, třeba z jemných ovesných vloček, kukuřičné krupice, jáhel... Chutnají mi i na vodě.

slunea
22. pro 2018

@kozaci nejde o laktózu (mléčný cukr), ale o bílkovinu. Intolerance laktózy je u kojenců hodně vzácná a nemohla bys ani kojit, protože je i v mateřském mléce.

kozaci
autor
22. pro 2018

@slunea děkuju za vysvětlení. Já to nastudované ještě moc nemám. Ale doma máme velkého savce, tak tedy laktóza jí rozhodně vadit nebude ;)

katchkak
22. pro 2018

Pozor na definici průjmu. Taky jsem tvrdila, že má malý průjem, ale byla jsem doktorem upozorněna, že průjem by miminko mělo, kdyby kakalo co deset minut vodovou stolici. Že tohle je pouze řídká stolice. Syn už to má aspoň měsíc a půl, nepamatuju si, kdy měl naposledy klasická "míchaná vajíčka". Je atopik, takže jsme na dietě ABKM, žádná vajíčka, pečivo jen domácí žitný chléb, ze zeleniny zatím může jen lilek, dýni a cuketu, z ovoce jen banány. No ale ani pediatrička, ani gastroenterolog náš "průjem" neřeší, že to je normální. Takže se tím zbytečně nestesujte, pokud ho vyloženě netrápí bolesti bříška, počkejte co vám řekne pediatrička.