Aspergerův syndrom. Jsou testy spolehlivé a mají jednoznačný výsledek?

bamako
3. zář 2023

Dobrý den.

Rád bych se touto cestou zeptal. U syna, 18 let, je podezření na Aspergerův syndrom. Odesílá nás na vyšetření neurolog, ke kterému chodíme dlouhodobě a říká nám, že si je na sto procent jistý, že syn autismus má. Syn má výkyvy nálad, problémy ve vztazích a s komunikací, je tam i genetická zátěž. Potřeboval bych se zeptat, jestli testy na toto vyšetření jsou spolehlivé a dají jednoznačný výsledek. Také se potřebuji zeptat jestli máte někdo zkušenost s tímto onemocněním a jestli můžete doporučit, kde se nechat vyšetřit. Dostali jsme od neurologa doporučení na www.apla.cz, ta nás přesměrovala na nautis, ale tam je v současné době čekací doba až dva a půl roku. Můžete prosím někoho spolehlivého doporučit? Byli jsme objednaní ke klinickému psychologovi v Brně, ale ten nás na prvním setkání hned odbyl, že syn autismus nemá a testy mu neudělal. Nevíme na koho se obrátit. Děkuji.

martt
3. zář 2023

@bamako Diagnózu může určit i psychiatr, ten může udělat i vyšetření krve a předepsat popřípadě prášky. Nevím jak to chodí u velkých děti, ale než jsme šli se synem psychologovi tak jsem vyplňovali dotazník. Co se týká spolehlivosti to je těžké. U někoho to je jasné u první návštěvy. U našeho syna(12 let, řešíme to už od 6let) stále nevědí kam ho "zaškatulkovat" , podle vyšetření EEG tam ty změny na mozku jsou, ale co přesně má nikdo neví.

kolunka
3. zář 2023

V týdnu jsem zrovna měla schůzku s doprovodkou mého žáka, ke kterému jsem jako asistentka pedagoga a mluvila o Nautisu, že na diagnozy je hodně dobrý, dělá testy velmi podrobně, ale ta čekací doba...

fifinka2020
3. zář 2023

@bamako kdyztak na Facebooku je přímo skupinka Aspergeruv syndrom, hodně se tam řeší i různé testy, mrkněte tam. Jinak obecně- co psychiatr, to vám může dát jinou diagnózu. Liší se to leckdy v detailech a těžko se přesně diagnostikuje. Jinak doporučení dostanete i přímo v té skupince....

zlataberta
3. zář 2023

Mi se to spíše jeví jako začínající deprese, s jakou diagnózou syn chodí k neurologovi? Chodíte k Mudr. Honigovi?

cilkat
3. zář 2023

Bohužel u dospělého Nautis. Moc jiných pracovišť mě nenapadá. Ale i bez diagnozy se dá pracovat na konkrétních problémech, se kterými může pomoct klidně psychoterapeut: ta komuniakce jako taková, vztahy, obecně nějaká podpora ve schopnosti rozlišovat s chápat emoce. Na to nepotřebujete papír, že syn opravdu je autista. Ono ostatně ten papír samotný mu s tím až tak moc nepomůže - je to jen o pochopení, že "na mojí divnost existuje kolonka, tudíž jsme vlastně v pořádku, ne?" a o pomoci s hledáním podobně "divných" lidí.

blankaskubickem
3. zář 2023

Tohle je zvláštní, že píšete o Aspergeru, a pak že neurolog řekl že syn má autismus... Připomíná mi to u nás, když jeden psychiatr vždycky psal oboje, že syn trpí autismem a má Aspergerův syndrom, tedy jeho příznaky... a další psychiatr nad tím kroutil hlavou, že je to blbost, že oboje mít nemůže, že buď je autista, nebo má Aspergerův syndrom. 🙂 To už pak člověk neví, co si má myslet.

emillyhk
4. zář 2023

@blankaskubickem Asperger relativně nově spadá pod PAS - tedy je vnímaný jako jedna z poruch autistického spektra. Takže jeden lékař jede podle nového, druhý podle dřívějšího.

anetka1701
4. zář 2023

Hele a k čemu ta diagnóza bude? My se u 12r dcery rozhodli, že jí prostě nechceme. Jo, je aspík... S diagnózou se nic nezmění... Nečetla jsem si, probrala to s psychiatrem, vím co a jak... A žijeme všichni šťastně a spokojeně 😅 občas je to fakt na hlavu, ale mám prostě pocit, že než ji házet do škatulky a tahat po psychiatrech, je nám líp tak, jak jsme...