Atopický ekzém. Co vám pomohlo?

zdenamol
29. kvě 2021

Prosím o zkušenosti maminek, které mazaly vleklý atopický ekzém a co Vám pomohlo?
Děkuji

ruzova_pastelka
29. kvě 2021

Dieta, dlouhodobé kojení a trpělivost. Přesně v tomhle pořadí. Mazání spíš jako podpora, co neléčí, ale pomáhá přežít horší období. Žádný zázrak jsem neobjevila a to jsme vyzkoušeli desítky přípravků, takže klasika - červená ložiska vysoušet (sudocreme, zinkovka), suchá zvláčňovat (nám nejlépe fungoval zvláčňovací krém od Vichy, ale ten nebude sedět všem, je v něm hodně složek, co mohou vadit).

nazka
29. kvě 2021

@ruzova_pastelka můžu se zeptat jaká dieta?

zdenamol
autor
29. kvě 2021

@ruzova_pastelka Já také právě zkusila už tolik krémů a nic.

nazka
29. kvě 2021

@zdenamol mně teda pro dceru namíchal dva krémy v lékárně. Jeden světlý a druhý hnědý na noc. Je to zdlouhavé. Ještě dostala kortikoidovou mast, ale tu se snažím nedávat. Namažu opravdu jen, když ji to bolí.
Jinak mažu modrou indulonou a iychtyolem červená místa.

zdenamol
autor
29. kvě 2021

@nazka Já samozřejmě chodím na kožní, ale výsledek žádný. X pokusů a X omylů. Mám pro dceru locoid, ten samozřejmě pomůže, ale taky mažu jen v nejhorším. V lékárně se zkusím poptat. Děkuji za radu.

nazka
29. kvě 2021

@zdenamol mně právě dali recepty na kožním na ty dvě masticky, v lékárně je namíchali. Jako je to boj.
Mně zase o dietě neříkali vůbec nic

jednaholkaa
29. kvě 2021

@zdenamol Na koznim me dali taky masticku. Nic to nevyresilo. Pak jsme vysadili mlecne vyrobky a do tri dnu bylo po ekzemu.. Takze to chce urcite patrat po pricine..

ruzova_pastelka
30. kvě 2021

@nazka Vynechat alergeny. Každý atopik reaguje na něco jiného, takže "ty naše" budou nejspíš jiné, než u ostatních. Dceři potíže dělalo rajče a produkty z něj a červená paprika.

Vypátrat, na co ekzém reaguje je detektivní práce, ale stojí to za to. Možností je udělat alergologické testy, ale ty jsou hodně nespolehlivé (není to alergie, ale intolerance), i když občas někoho nasměrují správným směrem.

zdenamol
autor
30. kvě 2021

@ruzova_pastelka Je pravda, že rajčata má hodně ráda. Ale jak říkáš, to je detektivka než než se na něco přijde.

daisymaminka
30. kvě 2021

Doporučuji místní skupinku Poradna pro AE. 😉

zdenamol
autor
30. kvě 2021

@daisymaminka to neznám, podívám se. Děkuji

daisymaminka
30. kvě 2021

@zdenamol Určitě. Ve skupince mi moc pomohli.

alik20
Autor odpověď smazal
Zobraz
alik20
30. kvě 2021

Homeopatika, do pul roku byl ekzem pryc, a to ho dcera mela mokvající a po celem tele.
Ekzem vetsinou vznika, kdyz melo dite novorozeneckou zloutenku, nebo ma zaneseny jatra napr. Telo se musi vycistit, kremy vam nepomuzou. Ty jsou jenom podpurny, aby telo nebylo vysuseny, pripadne nemokvalo. Homeopatika jsme brali kazdy den 3m a potom uz jednou za mesic. Ted bereme jednou za pul roku a po ekzemu ani stopa. Na koznim me taky napsali lipobasi, linolu a kortikoidy, samozrejme nic nepomahalo.

jk93
30. kvě 2021

My to nemeli tak hrozny, jen na zadickach a stehynkach, ale okamzite to zmizelo pri koupelich v oleji od Linoly a po promazavani 2x denne kremem od Biodermy ABC 😊

2hanah
30. kvě 2021

@zdenamol za 36 let, co mám atopický ekzém a teď i moje děti, mi kromě doktora a kortikoidů bohužel nepomohlo nikdy nic, až teď od sousedky totálně domácí a bez chemie doma uvařené kozí mýdlo, tuším, že z jogurtu z kozího mléka a i to mléko a jogurt je jejich výroba doma a vlastní chov. A pak samozřejmě co nejmíň koupat v naší městské tvrdé vodě.

oklementieva
30. kvě 2021

@zdenamol a jak ho o má rozšířený ten ekzém? Syn měl pouze na tvářích a způsobilo to jídlo. Musíš vypozorovat co přesně to dělá. Nám nedělalo dobře více věcí: rohlíky, piškoty, banány, červené ovoce.

prejeta_zaba
30. kvě 2021

Nezkoušet krémy, to je základ! Kožní řeší jen povrch těla, ale problém je, že ten ekzém něco spouští, což jsou obvykle dráždivé potraviny, kosmetické přípravky, počasí, nevhodné oblékání, stres. Vynechat z jídelníčku agresivnější ovoce a zeleninu - paprika, rajče, citrusy. Příliš nekořenit, dát pozor na kakao, čokoládu, mléko, lepek. Prádlo dvakrát máchat, nepoužívat aviváž, mít vše jen bavlněné a zbytečně dítě nenavlékat, ať se nepotí. Koupat jen ve vodě a krátce, ať se pleť nevysouší. Dobré jsou prý ovesné koupele, ale osobně jsme je ještě nevyzkoušeli. Jo a často se ekzém prostě sám vyřeší až se přestane střídat počasí (typicky nástup nebo konec zimy, kdy je každou chvíli jinak). My jsme atopici celá rodina můžu říct, že lítání po kožních na nic není, kortikoidy jsou na to zbytečné a hlavně zaberou na 14 dní, pokud se neudělají jiná opatření a akorát člověk za to utrácí peníze. Na promazání suchého ekzému je dobrý ambiderman nebo LaRoche-Posay a na mokvavý ekzém něco s obsahem zinku a co nejvíc větrat. Pozor na ureu, ta se často doporučuje, ale často taky dráždí.

lizzie02
30. kvě 2021

U nás pomohl přechod na non toxic domácnost, tedy bez chemie 😉 moc doporučuji skupinku na fb Svět non toxic😊

priefi
30. kvě 2021

@zdenamol nejvíc synovi pomohlo zajistit a následně 100%vysadit alergeny.

priefi
30. kvě 2021

@zdenamol doporučuji buď žádanku do gastroenterologické poradny, kde jsou zaměření na potravinové alergeny, anebo alergologii, kde jsou zaměření na alergeny zejména respirační, avšak dělají ALEX testy z krve, kde jsou i potravinové alergeny. Kožní a kortykoidove kolečko nic neřeší, jen maskuje problém, který se pak jen zhoršuje.

dagikk
30. kvě 2021

Zinková mast - stránky www.medarek.cz a pak vyřazení mléčných výrobků,určitě je to hlavně o stravě,vyhledat co vadí, my jsme ze začátku spolupracovali s paní Věrou Zikovou a také zelené potraviny,ječmen ,chlorella

zdenamol
autor
31. kvě 2021

@oklementieva Má jedno ložisko na obličeji, na bradě. Alergologie je objednaná, tak doufám, že se to brzo vyřeší.
Moc všem děkuji za rady.