Atopický ekzém - první pomoc. Co zabere?

hani_na
2. led 2022

Synovi (18 měsíců) se během pár dní neskutečně rozjel atopický ekzém, měl ho už zhruba před rokem a pak najednou zmizel. Alergoložka říkala, že se může jednat o sezónní, což tak vypadá, zítra budu volat na objednání. Škrábe se většinou až večer před usnutím, ale trvá to klidně hodinu. Máte nějaký tip na první pomoc? Fenistil kapky máme.

prejeta_zaba
2. led 2022

La Roche - cicaplast. Klidně dlouhodobě. Na velká zarudlá ložiska mast s obsahem zinku. Žádné alergeny - citrusy, čokoládu, koření, omezit mléčné výrobky. Vynechat kosmetiku, moc nenamáčet - bazény, vana apod. Prádlo na extra máchání, aby nedráždil prášek (je celkem jedno, jaký používáte, každého dráždí něco jiného, ale určitě žádné aviváže a zbytečnou chemii). Ekzém hodně větrat, nosit jen bavlněné oblečení. To je takový základ atopika na celý život. Nemá cenu to řešit kortikoidy nebo z dítěte dělat pokusného králíka u kožních lékařů. Ekzém zhoršují změny počasí, někomu stres, zvířata, jídlo. Stačí vypozorovat, odstranit příčinu a do pár dní je po problému i bez složité léčby. 😉

jannym
2. led 2022

Dceri se taky objevuje a mizi, na tiseni svedeni muzou pomoci antihistaminika, promazavat nam pomohla linola fett krem u vsech ostatnich co jsme zkouseli dcera rvala ze to pali, mela zasazeny i oblicej, ocni vicka byly asi nejhorsi, kdyz to bylo moc spatny tak kortikosteroidy, ty rychle zatahnou zy nejhorsi mista, ale nejsou vhodna v obliceji (nesmi se ty madticky dostat ke sliznicim, ocim) a pak promazavat aby se kuze mohla zacit hojit, vyhnout se vlnenemu obleceni primo na kuzi, dceri se to zhorsovalo vzdy kdyz se zpotila, nejakou dobu jsme museli hlidat stravu, ted ji atopak netrapi, za to se ji hodne zhorsilo astma, imunolog i kozni nas na to upozornovaly, ze se to takto muze prelevat

2hanah
3. led 2022

Podle mě nic z toho nezabírá, potýkám se s tím od dětství a všechno to promazávání bylo vždycky na houby, teď jsem přišla na jedinou účinnou věc, která zabírá opravdu jako kortikoidy (tedy u mě), sousedka mých rodičů dělá ze svého kozího mléka od jejich koz totálně čisté bio kozí mýdlo, absolutně zázračná věc a prý umí i mast, ale bohužel to neprodává a vyrábět mast nemá čas. Hned po umytí a osušení mě kůže přestane bolet a svědit, do rána téměř zmizí všechno začervenání a suchá ložiska, další den se to jen doloupe a je zhojeno, prostě zázrak. Po těch letech, kdy mi všichni strkali konopné masti, Lipobase a nevím co ještě a nikdy nic nezabralo, jsem z tohoto byla v šoku, jak to funguje, takže bych zkusila na internetu pohledat takovéto výrobky.

levandule_k
3. led 2022

Výborná mast na ekzém je lopuchová mast https://www.drpopov.cz/produkt/lopuchova-mast-5... Po té se mi to krásně zahojilo a nesvědilo to. Když se používá něco hodně dlouho, tak to trochu ztrácí na účinnosti, tak je to dobré prostřídat s něčím jiným např. s měsíčkovou mastí.

Měla jsem ekzém na rukách, rozpraskáno do krve. Vyzkoušela jsem ledacos. Když jsem to měla hodně rozjeté, tak mi to zhoršovalo exotické koření čili, zázvor a mořské plody. Jinak jsem používala nedráždivou kosmetiku, olivový olej, arganový olej, vnitřní sádlo, věci, co neobsahují parfémy a konzervanty.

Dneska jsem ok, nedělám nic extra, stravu neřeším, kosmetiku také ne, aktuálně si užívám, že můžu používat různé voňavé krémy. (Mám akorát víc suchou pokožku na rukách, když mrze, tak se akorát hodně mažu.)

Zatočit s ekzémem mi pomohla psychosomatika, musela jsem se naučit mít ráda taková jaká jsem. U tak malých dětí se může stát, že přetahují nevyřešené problémy rodičů na sebe a signalizují je nemocí.

Ještě mě napadlo, jestli nejste po očkování? Mně se za posledních 6-7 let, dvakrát výrazně zhoršil ekzém, a to v době, kdy jsem absolvovala očkování, plus jsem měla v té době hodně stresu. Nyní jsem asi 1,5 - 2 roky bez ekzému.

@2hanah Já cestou kortikoidů jít nechtěla. Moje domněnka je, že to kozí mýdlo ti zabírá, protože obsahuje spoustu živin, které pokožka potřebuje a paní jak to vyrábí doma, tak je to hodně přírodní, neobsahuje to milion konzervantů, proto tě nedráždí.

2hanah
4. led 2022

@levandule_k může být, ono ale nejen, že nedráždí, prostě hlavně hojí, takovou účinnost jsem nikdy s ničím nezažila, když se nebavím o kortikoidech. A určitě je to dáno čistě přírodní recepturou bez konzervantů, barviv, parfémů.

wechytka
4. led 2022

My s tím u syna bojujeme od 1 roku. Ve vlnách to přichází a odchází... V začátku mu pomáhá Dexeril. Ale opravdový zázrak pro nás byly oblečky Coverflex. Dítko se přes ně škrábe, ale nedráždí kůži a rychleji se vše hojí. V kombinaci s HA mastí a zinkovým olejíčkem super.

jesjaja
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
jesjaja
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
baris
30. pro 2022

Já i dcera máme atopický ekzém. Mě se poslední roky drží jak klíště na rukou - prstech. Dcera ho má všude ☹. Z vlastní zkušenosti ti mohu říct, že pokud se ekzém rozjede, jediné co zabere jsou kortikoidy a antihistamika.

Kosmetiky jsem vyzkoušela tuny (a těch peněz, co to stálo ☹), včetně zázračného mrtvého moře, domácí z konopí, levandulového, .... Voda je za trest - hodně vysušuje ☹

Pomáhá dobře promašťovat - používám avéne pro atopiky a když se to začíná rozjíždět, tak BlueCap sprej (pozor, štípe). Když ale nic nezabírá a ekzém se rozjíždí ve velkém, tak jedině kortikoidy.