Atopický ekzém, řešit to rovnou na kožním?

jijinka4
24. led 2018

Dobrý večer můžete mi prosím poradit či sdělit vaše zkušenosti. 17mesicnimu synovi se na ruce a zádech rozjel atopický ekzém, e i když do teď neměl ani opruzeniny ani potnicky. Pediatr mi napsal locoid vynechala jsem mléčné výrobky a mléko UM už pít nechce nedávám mu ani citrusové ovoce které do teď jedl a neměl žádné potíže nicméně nevidím žádné zlepšení spíš zhoršení. Nevypadá že by ho to svědilo ale je fakt co se to objevilo špatně spí. Zčervenání zmírňuje akorát koupel v dubové kůře. Nevím jestli to rovnou řešit na kožním nebo na alergologii či co by ještě mohlo ekzém způsobovat.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
priefi
24. led 2018

@jijinka4 Jeste by to mohlo byt vejce, anebo lepek. Pripadne neco, co jste nove zavedli do jidelnicku. Taky uz se muze projevit i nejaka nepotravinova alergie.

jijinka4
autor
24. led 2018

@poah No mě to taky přijde jako atopický protože jsem na něj taky trpěla i teď mám občas v zimě potíže ale je jasné že kožní tomu bude rozumět víc než pediatr. No syn se teď léčí na zánět průdušek takže může léčbu brzdit i to. Asi se zeptám i mě kožní lékařky u které se léčím na jiné kožní problémy. No ty genetické předpoklady ke kožním nemocem a alergii má.

jijinka4
autor
24. led 2018

@priefi Nové jsme právě nezavedli nic ale u mě alergii taky zjistili až v 9 a dcera taky prozvracela a proprujmovala 12 let než zjistili a km a i toleranci laktozy

jijinka4
autor
24. led 2018

Chtěla jsem napsat abkm a intoleranci

priefi
24. led 2018

@jijinka4 pokud mozno, nemazej to kortykoidy, podleci, zahoji, ale problem nezmizi a propukne znovu a ve vetsi sile. Promazacej bud modrou indulonou na ruce, pripadne, kdyby se zhorsilo zinkovou masticku. Docela ucinna je kombinace sudokrem + indulona.

Kozni nic nevyresi, pediatr ale prvne posila tam a nechapu proc, akorat si udelate kortykoidove kolecko, kdy Vam daji jedny kortykoidy, druhe kortykoidy a kdyz se ekzem ztrati a obnovi, treti kortykoidy...

Dulezite je vyresit pricinu a ne lecit nasledek. Spis bych doporucila zadanku u pediatra do gastroenterologicke poradny, anebo na alergologii, anebo do obojiho. Nam hodne pomohli v gastro poradne, vzali krev a na zaklade jidelnicku se vybralo, co by mohlo vadit a zkontrolovalo se a alergeny se omezily a ekzem se rovnez podlecil, bohuzel jeste stale minimalne ho ma, ale oproti tomu, co bylo, je to mnohem lepsi.

Na to svedeni muzes zkusit i ovesnou koupel. A co se tyce koupani, tak nekoupat casto, koupel vysusuje a tim horsi ekzem. Kdyby moc svedelo, dej mu na noc fenistil kapicky, ulevi mu (nevim, kolik vazi, ale jednorazove na noc bych v 17mesicich doporucila 8 kapek).

A jeste jedna vec, kdyz vysadis alergen, tak vysledek neni hned, trochu se zlepsi az po tydnu.

Doufam, ze mu bude lepe

jijinka4
autor
24. led 2018

@priefi Děkuji a i za tip s tou indulonou a sudocremem. Ten sudocremem mě taky napadla měla jsem strach ať to nezhorsi každopádně to určitě s pediatrem proberu a poprosím ho o žádanky na další vyšetření ať se to řeší za včas a ne jako u dcery po 12 letech trápení.

jijinka4
autor
24. led 2018

Jo a ten fenistil taky zkusím bývá teď v noci hodně neklidný třeba právě kvůli tomu ekzemu

8slunicko6
24. led 2018

Zkus tady na koníkovi Poradna pro atopický ekzém-je nás tam víc, a je tam i paní Věra Zíková, která se léčbou ekzému nebo kvasinky (v podstatě vypadá jako ekzém) zabývá a dost často odpovídá na dotazy.Moje malá má také ekzém-ale já kojím a rozjel se nám vždy po sladkém-hlavně po čokoládě. Takže to už nemůžu jíst protože by se okamžitě malá zase osypala. Je důležité vynechat ty sladkosti a vyvarovat se mléčným výrobkům. Jíst hodně zeleniny, pít rooibos a zařadila bych i nějaká probiotika... Ze zeleniny nejím mrkev, ta to může také podporovat protože je sladká.

jijinka4
autor
25. led 2018

@8slunicko6 aha tu poradnu zkusim děkuji za radu. Dneska to byla zase noc pořád se budil plakal a už se i škrábal. Ty mléčné vyrobky jsem teď vynechala po mléku má navíc průjem. Zeleninu naštěstí syn miluje sice on miluje každé jídlo a do teď nebyl po jakémkoliv jídle žádny problém tak uvidím.

8slunicko6
25. led 2018

@jijinka4 Když to svědí tak nám pomohl Bepanthen sensiderm-malá se už neškrábe když to s ním mažu-tenhle krém to svědění utlumí.

marketasramkova92
25. led 2018

Mám teď taky Mudr sdělil že máme ae , dostali sme kortikoidy locoid ale vůbec nepomáhá spíš to zhoršuje tak už nevím co s tím . Promazavam excipialem bez urea a každý den má víc a víc pupínků a loketní jamku více červenou 😞

jijinka4
autor
25. led 2018

@marketasramkova92 přesně takhle se to vyvíjí po locoidu u syna takže už ho nemažu a dám jen na výše uvedenou řadu indulonu a sudocremem popř zkusím na svědění fenistil nebo ten bepanthen podle co seženu u nas v lékárně. Jo a už to má i na bříšku a zádech tak nevím. Práci prášek ani aviváž jsem nezměnila a ven teď nechodí neboť je nemocny

kassandra1
25. led 2018

@marketasramkova92 To je divné, že vám to zhoršuje Locoid...Nám to naopak zhoršoval právě Excipial. Máme kortidoidy Locoid na obličej a Advantan na tělo, používáme tedy jen když už to má hodně rudé, aby se tam nedostal zánět. Každý den teda dáváme od Adermy kosmetiku a tam kde ho to i svědí, tak tam Bepanthen Sensiderm, přestane se drbat. Fenistil dáváme jen výjimečné, má to spoustu nežádoucích účinků. Dobrý krém je i Lipobase repair, obnovuje kůži. Koupeme v ovesné koupeli, ale nepřijde mi, že by to mělo nějaký vliv. Obyčejnou Indulonu jsme zatím nezkoušeli, díky za tip. A Sudocream ano, používáme jen na tu mokvavou část ekzému na vysušení.

V čem perete mimčům atopikům? Já od narození Persil Sensitive, teď jsem v něm začala prát i manželovi a pravděpodobně tomu mu zhoršilo jeho ekzém, tak teď si říkám, jestli to z toho nemá i mrňous.

andiienka
25. led 2018

Zjistit příčinu AE je vždy běh na dlouhou trať, každý doporučuje něco jiného... někdo eliminační diety, někdo různé přípravky, někdo alternativní metody... Nevím kde přesně začít, ale ze zkušenosti s 3 letým synem vím, že mu pomohlo omezení cukrů a lepku..nevynechali jsme to uplně, ale aspon omezili... jinak z mastiček zabírá Bepanthen sensiderm..

jijinka4
autor
25. led 2018

@kassandra1 No já mám taky Persil sensitive.

jijinka4
autor
25. led 2018

@andiienka ten bepanthen asi vyzkouším možná by pomohl i dceři na lupenku

8slunicko6
25. led 2018

@andiienka Přesně a ten Bepanthen sensiderm nám taky zabral-mažu jí s ním každý den a fakt to zabírá...

lilulilu
25. led 2018

@jijinka4 Do skupinky se urcite podívejte, najdete tam vse, co potrebujete. Dal se podivejte na www.verazikova.cz. Vysadte mleko, vyrobky z nej, i zakysane, maslo, soju a hovezi maso. To je zaklad. Koupejte v ciste vode 1x za 3 dny max. na 3 minuty. Ložiska mazte zinkovou masti, nebo Sudocremem. Nepromastujte! Kortikoidy nepomohou, pouze prekryji ložiska. Zakladem je uprava stravy, Hylak a hodne zelene zeleniny. Vice ve skupince.

lilulilu
25. led 2018

@jijinka4 Jo, jeste me napadlo, nebojte se aspon na noc podat Fenistil kapky, at se aspon vyspite. Take jsem je dceri na noc davala.

kassandra1
25. led 2018

@8slunicko6 A mizí vám po tom Bepanthenu ten ekzém? U nás totiž zabere ,,jen,, na to, že se přestane škrábat, což je skvělé, ale zůstávají pořád červená místa na těle....Červená místa mi přijde že trochu mizí po tom Lipobase. Tak kombinuju obojí...☹

lilulilu
25. led 2018

@jijinka4 Dceri se ekzem objevil tak v 15 mesicich. Co te doby nic. Rozjely ho zuby. Na kozni nechoďte, napíšou Vam jenom kortikoidy. Pokud ekzem mokva, zlehka ho natrete genciankou. Vypada to hrozne, ale pomaha to. Neumyvejte to, sama se za nekolik dni oloupe.

kassandra1
25. led 2018

@lilulilu Nám naopak kožařka v Motole říkala promazávat často - samozřejmě suchá místa. Na mokvající dávám Sudocream. Zinková mast nám nepomohla vůbec. A ještě jsme zkoušeli Holtovu mast.

kaja2016
25. led 2018

@jijinka4 no chce to zjistit po čem to má. Mléčné výrobky vynechat nesmíš i kdyby byl alergicky. Vápník potřebuje. Je potřeba to nahrazovat. Zkusila bych jen jogurt. Ten má bílkovinu naštěpenou. Taky pomáhá vůbec nemáčet ve vodě. O zkoušet různé mastičky. Práci prášky. A hledat potraviny které to spouští. CWho teď dáváš víc když jsi vysadila mléko?

zlorenka
25. led 2018

Vyškrtejte z jídelníčku věci, co nejsou tady a zkuste pár týdnů vydržet (a to jak u něj, tak u sebe pokud kojíte). Občas když si zažívání odpočine od histaminu, tak se projevy rapidně zmírní. https://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/Povol...

Modrá indulona je fajn, ale jen na "zdravou" atopickou pokožku na udržení. Na červené fleky+mokvavá ložiska nedávat nic promazávacího, jen to zhorší.

Kortikoidy bych nezatracovala, ale chce to rozumného doktora a slabou míchanou mastičku, která zatáhne ten nejhorší stav, aby si tělo mohlo poradit se zbytkem samo.

Pryč s aviváží, dvakrát máchat, do druhého máchání trošku octa.
Koupat krátce a vlažnou vodou.
Rukavičky nebo sešít rukávy u pyžama proti škrábání.
A v neposlední řadě samozřejmě alergické testy. 🙂

zlorenka
25. led 2018

a na zklidnění podrážděné pokožky je výborná věc Jarischův roztok, vysuší a zatáhne. Mi ho doporučila doktorka a super. https://www.lekarna.cz/jarischuv-roztok-csc-250g/

kaja2016
25. led 2018

@jijinka4 já bych si i tipla, že to zhoršení mohlo být po vypuštění citrusů (vitamín C) a mléčných výrobků (vápník) v souvislosti s tím, že na ted méně vitamínů...

lilulilu
26. led 2018

@kaja2016 Netvrdte nesmysly! Jako 1. krok musi pani vysadit mlecne vyrobky! Vapnik se da ziskat i jinde (napr. brokolice, mak,...). Znam maminky, co jsou na bezmlecne diete nekolik let, a rozhodne jim vapnik nechybi. Nejdriv si o problematice neco nastudujte, nez zacnete radit takove veci!

lilulilu
26. led 2018

@kaja2016 I vitamin C je jinde nez v citrusech. A zrovna citrusy jsou vyrazny alergen a je treba je pri zjistovani pricin ekzemu vysadit.

kaja2016
26. led 2018

@lilulilu Proč mě napadás?! Myslíš.ze výkani to zachráni?! Tak batoleci vek.který je rozhodující pro vývoj kosti netrvá roky.moje dcera dvakrát denně tolik máku a brokolice.aby to pokryl její dennj potřebu vapniku nejedla a nesnedla by to ani dnes ve dvou letech. Opravdu budu ráda pokud mě někdo vysvětlí jak se dájí nahradit dvě mléčné dávky denně u takto malých dětí.ale nebudu komunikovat touto formou. Nikde jsem nepsala.ze vitamín c není i jinde a ze by paní neměla citrusy na zkoušku vysadit. laskavě se do mě nenavazje.člověk je rad ze najde konečně diskuzi o exemu a místo normální diskuze toto.