Autoimunitní zánět ŠŽ u dítěte. Máte zkušenost?

10. zář 2023

Dobrý večer,dle výsledků krve nám doktorka zdělila,že má dcera (8 let)autoimunitní zánět šž. Posílá recept na léky,kontrolni odběr v prosinci a nic víc nevím. V únoru měla krev v pořádku a v srpnu najednou tohle. Tak mě zajímá víc jestli má někdo zkušenosti s timle onemocněním budu ráda,děkuji

jancazao
10. zář 2023

To mě mrzí. Udivuje mě, že dceru nechce doktorka vidět, promluvit si s vámi...To chodíte na endokrinologii?

hasara33
10. zář 2023

Léčím se přes dva roky, také zjištěno náhodou z odběru krve ...A tohle řekl pediatr? Pokud ano, dceru by měl v první řadě vidět a vyšetřit hlavně endokrinolog, který nasadí vhodnou léčbu, ty léky mají určité označení dle výše obsahu hormonů štítné žlázy a nemůžou se nasadit jen tak random. 🙏🙄

miryp
10. zář 2023

Sama mám autoimunitní zánět ŠŽ s hypofunkcí. Předpokládám, že krev nabíral pediatr, pak by ale měla být dcera objednána k endokrinologovi, který ji převezme do péče. Ten ji bude v určitých intervalech kontrolovat krevní hodnoty, aby se nastavila správná hladina hormonu a minimálně jednou za rok se dělá i sonografické vyšetření. K tomu je dobré zařadit spánkovou hygienu, zdravou a pravidelnou stravu, pohyb a co nejméně stresu, který toto onemocnění dokáže zhoršit. Pozor také na suplementaci různých doplňků, vždy je třeba řešit, zda toto onemocnění není kontraindikací, popř. zda užívání suplementu nesnižuje vstřebatelnost medikace na ŠŽ.

autor
11. zář 2023

@jancazao asi jsem to špatně napsala. Na endokrinologii jsme byli v květnu(kdy bylo vse v pořádku,krev i sono)žádanku nám krev nám dala na srpen

autor
11. zář 2023

@hasara33 na endokrinologii chodíme naposledy jsme byli v květnu,kontrolní odběr byl teď v srpnu. Jenom si říkám jaká je to rychlost,že za půl roku se to změnilo. Když ji brali krev v únoru bylo ještě vše v pořádku

jancazao
11. zář 2023

Takže je hlídaná na endokrinologii...
Kvůli čemu jste tam začali chodit?
Já vím, že je to smutné, že tak malá už má takové problémy, ale hlavně že to má paní doktorka pod kontrolou 🍀

miryp
11. zář 2023

Tak krátké intervaly mezi jednotlivými kontrolami spíše ukazují na to, že se MUDr. něco nelíbilo již v tom květnu. Ty skoky v hodnotách krve jsou u tohoto onemocnění běžné, protože ten zánět reaguje velmi na stres, nedostatek spánku, virózy, očkování, případně jiná autoimunitní onemocnění jako třeba celiakii, atd.
Já jsem od své lékařky zvyklá na to, že se jde nejprve na krev a s výsledky krve se jde k lékařce na kontrolu, kde udělá ještě sono, prohmatá krk, změří tlak, zváží mě a pak probereme výsledky a ona nastaví medikaci na období do další kontroly. Pokud u vás toto neproběhlo a máš pocit, že ti chybí informace, neváhej se na lékařku obrátit a chtěj vysvětlení. Máš právo být informována a ona má povinnost řádně informovat.

hasara33
11. zář 2023

Tak to pak jo..... moje lékařka dělá stejný postup jako u miryp 😉 chodím každý půl rok, ze začátku jsem chodila každé 3 měsíce

erchia
11. zář 2023

Léčím se s tímto onemocněním už od dětství, asi od těch 9 let, hypofunkce s autoimunitním zánětem, ten tedy si nejsem jistá, jestli se víc neprojevil v pubertě.
Nicméně, co si pamatuji, tak jsem chodila na kontrolu na endokrinologii každý půl rok, kdy jednou za rok mi nabírali krev.

Ovšem nepamatuju si přesně, jak to bylo na začátku, u mě si všimla dětská, že mám trochu větší krk a odeslala mě tam, ale nevím, jak dlouho to bylo od sebe.
Nicméně odběry mi přijdou taky krátce po sobě, takže možná si nebyli jisti už předtím, to nic samozřejmě nemění na tom, že tě mohli informovat.
Ale taky je samozřejmě možné, že v únoru to bylo opravdu v pořádku, ale příznaky přetrvávají, tak posílají radši znova. Prostě kontrolní odběr.

A jinak můžu říct, že toto onemocnění má asi docela dost lidí, jasně můžou být komplikace, ale dá se to 🙂 A jinak moje babička třeba se štítnou žlázou byla na operaci až v šedesáti a celý život v podstatě myslím bez konkrétních příznaků. A vím o více ženách ze starší generace, které mají podezření, ale nikdy se to nějak výrazně neprojevilo.
Tedy ale mám za to, že tam jistě hraje roli dědičnost, tím nemyslím, že to má po tobě, ale že je možné, že někdo v rodině má obdobné příznaky a třeba by taky potřeboval radši vyšetření. Přece jen neléčit to rozhodně není dobrá volba. Ale zas příklad mé babičky s operací v šedesáti mluví zas trochu jinak... No prostě určitě záleží na konkrétní situaci...

Nechci to v žádném případě ale bagatelizovat, spíš snad chci uklidnit, že to bude snad ok 🙂

U mě je to teď tak, že chodím jednou za rok na kontrolu, v případě potřeby se tak zhruba jednou za půl roku dělají kontrolní odběry a nějak to běží. Teď samozřejmě kolem těhotenství to bylo trochu jinak, ale ok. Vlastně před těhotenstvím to většinou byly odběry jednou za rok před kontrolou.

A jo, jsou informace, že to má vliv na těhotenství, což může mít, ovšem v mém případě mi už předtím doktorka říkala, že v pohodě, akorát jsem musela brát jod, který se běžně u mě neměl. A ten jod teda dle všeho snad stačil z běžných těhotenských vitamínů. To jen myslím do budoucnosti, kdyby dcerka jednou chtěla taky děti 🙂 A taky otázka, co za ty roky bude, samozřejmě ;)
No přeju hlavně přeji, ať je to ok a tak ;)

barulina
11. zář 2023

Moje dcera taky má. Užívá Letrox, má tedy sníženou funkci. Ale já to čekala, že to jednou přijde, má vitiligo a s tím se toto onemocnění pojí. Já bych to na ní nepoznala, neměla žádné příznaky, jen jsem nechávala 1 ročně práve pro to vitiligo nechávala brát krev. U snížené je častá celoživotní léčba. U zvýšené funkce se dá jakoby upravit a být bez léků.