Bezmléčná strava u ročního dítěte

kristynasebek
13. čer 2017

Dobrý večer maminky! Moc Prosím o rady, nebo případné odkazy. Máme zjištěnou alergii na kravské mléko a mírně sóju. Zatím od naší Dr. po delších komplikacích a potom co se to dle mé intuice po mnou prosazených odběrech potvrdilo. Holčička 16 měsíců. Fakt googlím jak čert a nemohu najít nějaké jídelníčky a bližší informace o denodenní stravě. Předem mockrát děkuji za reakce, rady a zkušenosti 😊!

eli_luc
13. čer 2017

Ahoj, tak to se divím, že se projevila až teď, u nás tomu nechtěli věřit ani v 6 měsících 🙂
Mléko dávám do jídla kokosové, pohankové (z dm), UM pro alergiky je hořké tak do jídla nedávám... jídelníček je prostě bez kravského mléka, moc jsem ti asi mepomohla, chce to všechno podrobně číst...ale připrav se, že je skoro všude...takže pořád dokola ovoce, zelenina, rýže, kus kus, těstoviny, čočka, rostlinné jogurty nedávám.. zvládnete to!

ladyhacek
13. čer 2017

záleží zda snese jogurty - synovi to zjistili teď ve dvou letech a jogurt či sýr v menším mmnožství snese. Mléko už ne. Ale 1 kousek buchty klasicky z kravského mloko muc nic neudělalo.
Na snídani či svačinu jse upekla bábovku/buchtu. Jen udělala domácí rýžové mléko (100g rýže za syrova uvařit v 1l vody - zcedit - zalít 1l vody a rozmixovat - pecedit přes plátynko/cedník > dala jsem do bábovky špaldoou mouky a jablka a jen se po ní zaprášilo 🙂.
Puding lze také z rostliného mléka (když zadáš na googlu vyjedeti toho sposta - domácí rýžové, oříškové, ovesné . . .)
snídani pečivo (pozor aby v něm neylo mléko) s rostliným máslem (a šunka, marmeláda, dělají i speciální bezlaktózové sýry) či ta bábovka. Svačina ovoce, oběd cokoliv kde není mléko (je toh spousty - jen ten prvoní šok je že nic nemůže 🙂
svačina - ovoce/zelenina (jablíkčo s mrkví) ta bábovka . . . večeře hustá polévka, těstoviny s zeleninovu omáčkou.

(když se k tomu dostnau tak bud psát článek a zskuím i jídleníček) teď už je pozdě
z obědů mě napadá:
rajská
jakákoliv omáčka nehuštěná smetanou
přírodní plátek brambory

no a na svačinky či snídaně střídat, pečivo s buchotu, ovoce a zeleninu

kristynasebek
autor
13. čer 2017

@eli_luc Děkuji moc! Pomohlo! Zrovna dnes už mám fakt depku😢Malá včera osypaná..Dnes zaprůjmovala. Jsem z toho tak Mimoň, že nikde nic nevidím a nejhorší je to, že její bráška alergii nemá a všechno může.Tak že mu jde po jogurtech, oplatce, brumíkoví, ale hlavně po obyč.rohlíku se sýrem a to měl mrzí nejvíc. Děkuji moc za povzbuzení! 👍

panickatlamicka
13. čer 2017

@kristynasebek koukni na web Skritci kuchyne.

tomikjoejoe
13. čer 2017

koukněte na paleodietu, tam se nesmí mléko ani lepek

http://www.paleodieta.cz/
https://paleorecepty.cz/
http://terezabroschova.cz/

malý sice alergii na mléko nemá, ale má hodně problémy se zahleněním a také měl problémy s nadýmáním, drželi jsme tuhle dietu striktně tři měsíce (všichni doma, jen kvůli němu) a hodně mu to pomohlo, teď už zase jí luštěniny apod., ale mléko s vyjímkou sýra občas jsme všichni z jídelníčku vyřadili úplně a ani nám moc nechybí 🙂

kristynasebek
autor
13. čer 2017

@ladyhacek Děkuji moc! To jsem potřebovala aspoň vidět💓Nahozené recepty! Bábovka je super nápad! Úžasný recept na to rýžové mléko! Díky moc. A co je Prosím nejlepší z másel ? Tedy těch margarínů ? Naše dr. Je má teta a u nás se to projevovalo častou stolicí, mírnou podráždeností , pak už nějakou kvasinkou, co nešla dlouho hojit a opruzeninami.😢A až v posledních dnech osypkami. Vím to čerstvě , takže ještě děláme asi nějaké dietní chyby. Budu vděčná, za jakoukoliv radu. Ještě jednou děkuji!!!

kristynasebek
autor
13. čer 2017

@panickatlamicka a
@tomikjoejoe Mockrát děkuji! Kouknu tam určitě! 👍

ladyhacek
14. čer 2017

@kristynasebek máslo my používáme klasické (jak jsem psla alergie je jen čistě na mléko (nám se to potvrdilo z krve, ale podezření jsem měli > krupicovou kaši vyzvracel a babi mu dala napít hrnku mléka a celou noc se kroutil a plakal jaké měl bolení) ale mléčné výrobky snese (jen si raději hlídáme množství 😉)
máslo prý flora light je bez mléka a pak jsem viděla v globusu kostku másla (i tak to vypdalo) a to bylo bez mléka a stálo kolem 60,- > ale na název si nevzpomenu.

https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/cim-n...

betelgeuzz
14. čer 2017

@kristynasebek taky jsem držela dietu kvůli mladší, nejdřív při kojení já, ale to jsem změny nepozorovala a pak asi 15 měsících půl roku. Místo mléka jsem dávala rýžové z DM s vápníkem, místo másla alsan. Ve zdravých výživách koupíš náhražky jogurtu z rýže, rostlinné pomazánky. Při bezmléčné dietě by se neměla ani soja a hovězí maso, to asi víš. Jinak jsem vařila v podstatě stejně, akorát ty mléčné věci vynechala, nebo nahradila.

betelgeuzz
14. čer 2017

je tady skupinka, která se věnuje vaření pro alergiky, tam bys našla spoutu tipů.

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@ladyhacek Děkuji! To mi vůbec nevyskočilo při hledání. NO, nám tedy v testech z krve na kravské mléko a mírně ta sója.Nemám kolem se nikoho,kdo to má a poradil by.Jen hlášky typu: Ježíš, t ak to skoro nic nemůžete,ne? A co Teda bude jíst? A troška ji nic neudělá, ne? A ve fórech taky nic. Perlu jsem koupila😊

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@betelgeuzz
Děkuji moc! Představ si, že o hovězím jsem to nevěděla a z tou sójou jsem zděšení, ptž ta je snad ve všem? 😢

betelgeuzz
14. čer 2017

@kristynasebek to se jen zdá, že nic nemůže, jak se člověk naučí, co nakupovat a vařit, tak je to v pohodě.
ta skupinka je tady https://www.modrykonik.cz/group/2161/detail/

betelgeuzz
14. čer 2017

@kristynasebek hovězí obsahuje stejnou bílkovinu, jako to mléko, takže vynechat. A také ovčí a kozí výrobky, někdo si myslí, že tím může nahradit, ale bohužel ne. A soja se právě s BKM kříží, takže taky ne. Je zajímavý, jak spousta zdravých výživ je plná sojových výrobků, i když soja taky nic zdravýho není, hlavně pro děti ne.

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@betelgeuzz Fakt Děkuji! Tím, že jsem neznalá, tak na mě šly mrákoty😀Ale už teď jste mi strašně pomohly. Do DM samozřejmě chodíme a o tom sortimentu jsem nevěděla.Vždycky jsem ho míjela.Tak mám radost! 👍

betelgeuzz
14. čer 2017

@kristynasebek ještě je dobré zkontrolovat v obchodě pečivo, protože do něho taky přidávají mléko. V každým obchodě musí mít receptury a ukázat ti je. Chodím do tesca, tam jsem to tehdy pročetla, třeba rohlíky obsahovaly mléko, ale malé housky ne, takže jsem dceři kupovala ty (ale je to pár let zpátky, dnes to může být jinak). Našla jsem si výrobky, které mohla, ze začátku to dá trochu práce, ale pak už nakupuješ to, co je OK. A taky je dobrý, že dnes už všude musí uvádět alergeny, takže je to hledání jednodušší.

betelgeuzz
14. čer 2017

a zkus tu skupinku, je tam spousta receptů. jsem tehdy dělala i bezmléčný dort, někde jsem tam dávala i fotku. 🙂
A ta alergie je dočasná, většina dětí z toho vyroste. My jsme asi po roce diety začaly postupně zavádět mléčné výrobky a dnes jí úplně normálně.

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@betelgeuzz Ano! Zrovna včera mne rodina ponoukala, ať se zaměřením na kozí výrobky, že jsou uváděné, jako bez alergen ní. Taky jsem si říkala, jak se na to teď zaměřuji, že malá bude mít vytříbenou stravu a její bráška jí některé potraviny vlastně pěkně nezdravé😯 Já jsem silný alergik, takže o křížení alergie vím, sama jsem měla tu čest😢Jeden den jsem malého dala hrozny a měla jsem pocit, že měla agresivní moč, ptž zase náběh na opruzení . Přiznávám, že trošku začínám podléhat stresu😦

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@betelgeuzz Toho pečiva se teď obávám nejvíc. Asi tam budeme mít problém. Kolem sebe mám Albert, kde nic nerozpisují.😣

betelgeuzz
14. čer 2017

@kristynasebek ale musí ti to na požádání ukázat. vždycky jsem řekla, že kvůli alergii potřebuji znát recepturu a nebyl s tím problém, našli mi to a ukázali. i v pekárně jsem si o to řekla.

lanelane
14. čer 2017

Ja jsem dceri davala mandlove, ovesne nebo ryzove mleko - bud domací nebo z DM. (a vecer do neho trosku ovesne kase od HIpp) Jogurty jsme brali Alpro soya. Smetana se da koupit take nemlecna od Alpro soya. Lze taky pouzivat kokosove mleko. Vapnik lze nahradit např. mákem.
Svačinky - ovoce na 100 zpusobu a samozrejme z yvse uvedenyma mlekama se dá varit vse. Upect i babovka... Za par tydnu mi to ani neprislo. Zmrzliny jsme taky udelali domácí 🙂
Okolo asi 2,5 let alergie zmizela. Dneska jí jogurty, ale sýr do ni nedostanu. Jogurty jsme ji učili asi pul roku, jak to nesměla, tak si k tomu asi vytvořila odpor.
Jinak kozí je alergenní uplne stejně... Jde o alegii na bílkovinu, ne druh zvirete.

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@lanelane Děkuji! Moc mi to pomáhá, už si to všechno utříbuji. Opravdu,jsem takové typy nikde nenalezla. 👍

lanelane
14. čer 2017

@kristynasebek tady je to vsechno pekne videt- https://www.alpro.com/cz/produkty.
Mají to i v tescu nebo ve zdravých výzivách. Jeste se dá pouzivat mleko Zajíc - ale tedy je to takova spis voda no... To se mi moc nelibilo.
V DM vychazejí ty mleko nejlepe finančně ( je to docela drahé) a to ovesné je sladké přírodně samo o sobě.
Pecivo se da upect doma, ale u nas rohlik i cheba s tim malym mnozstvim prochazel. kdyby cokoliv, klidne mi napis, ja jsem byla uplne znicena a moje rodina snad jeste vic. Pritom o nic moc vlastne po zabehnutí neslo.

alvica
14. čer 2017

Potvrzuji, že časem si člověk zvykne a omezení už mu ani moc nepřijde. Naší dceři budou 4 roky a o ABKM víme od 4 měsíců. Kojila jsem, takže jsem musela nasadit nejdřív dietu u sebe (což bylo horší než následně u dcery). Doporučuji vytipovat pečivo, které bez problémů můžete a toho se pak držet - většinou (ale nemusí být pravidlem) ty nejobyčejnější rohlíky a chleba mléko ani sóju neobsahují. Bohužel celozrnné, řemeslné apod. už ano (třeba v podobě syrovátky). Na mazání jsem v době, kdy opravdu vadily i stopy, používala Floru light nebo zlatý Alsan (ze zdravé výživy), následně přepuštěné máslo ghí (tam ale stopy bílkoviny být můžou a musí se vyzkoušet), teď dcera toleruje normální máslo. Dcera nesnese ani kozí nebo ovčí mléko, vadilo i hovězí maso (teď vývar toleruje, maso v malém množství). Pozor na sójové "jogurty" a pudinky - jsou obecně hodně sladké a ta sója může fakt hodně vadit. Já to podcenila, v rámci ulehčení dala a dceři se vytvořil kvasinkový ekzém na obličeji, kterého jsme se 4 měsíce zbavovali...
Na mlsání jde koupit sušenky od Zemanky (v DM jsou o dost levnější než třeba v TESCU) nebo jiné ve zdravé výživě, případně upéct domácí.
Na recepty byl už doporučován blog Skřítčí kuchyně, přidám ještě Mlsná máma vaří zdravě (tam ale není vše bez mléka, musí se číst) a Na vlně chuti (rozděleno podle diet).
Hodně sil, bude dobře, uvidíte!

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@lanelane Děkuji! Ano, teď jsem v tom samém. Rodina ještě více zničená. Když jsem si odběhla do práce, tak malém dali vanilkovou zmrzlinu. ..no do pr...Hned se chudinka potentila😦Oni mi samozřejmě musí pomáhat a ne mi to hatit😢Děkuji strašně moc!💕

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@alvica Moc moc děkuji!🍀

pajula123
14. čer 2017

Mimo vyse uvedenych tipu doplnim,ze zcela bez mleka je i Rama jednodusse rostlinna a Rama s mandlovym a kokosovym olejem. Ghi nam syn netoleruje,stejne tak je velky problem i pecivo byt jen s minimalnim mnozstvim mleka. Tady u nas obyc.rohliky v Tescu o.k.,ale v Kauflandu v nich sice neni mleko,ale za to soja (tu syn taky nesmi). Je treba se povznest nad kupu blbych kecu,u nas ze sirsi rodiny a znamych-ze zkoumam kazde h..,ze to moc hrotim,ze ta mala troska mu nemuze vadit,... Manzelovi rodice neziji,nasi jsou sice daleko,ale respektuji to. Fungujeme skoro bez hlidani a mam to v tuhle chvili tak,ze hlidat muze jen ten,kdo se bude striktne ridit nasimi pokyny ohledne jidla. At si mysli kdo chce co chce,nenecham syna trapit krecemi a krvi ve stolici. Jo a protoze kojim,na stejne diete jsem samozrejme taky.

kristynasebek
autor
14. čer 2017

@pajula123 Děkuji! Ano, to pečivo prostě už řešit musím. Malá stále na něco reaguje. S rodinou to byl fakt potíž. Já pak nespím,hojím opruzeniny..a kdoví co ještě.Už jsem se fakt vztekla. Mám je samozřejmě moc ráda.Ale jejich myšlenka, snad jí taková troška nic neudělá, mě už ničí i finančně😬..bepantheny. ..antialergy prášky, krémy. ..Já pak už nevím, co dělám špatně😯Neumím v tom chodit, neznám. ..a taková ne podpora. ..Jsem fakt na prášky 😦. ..

kristynasebek
autor
14. čer 2017

A to nemluvím o tom, že tím, že Dr.je má teta , která mě počastovala nervák em a že to moc řeším..zřejmě pochybyla, ptž jsem přesvědčena, že malá to má od narození..plakávala a měla velmi častou stolici..zkazilo mi to kojení..měla jsem 5x mastitidu...Dr říkala,že to bude " jen " syndrom krátkého střeva a Já si Vesele přikrmovala mléčnými výrobky..samozřejmě zpětně lituju..Že jsem ne poslechla intuici..Byla jsem hloupá😦

eli_luc
14. čer 2017

@kristynasebek nic si z toho nedělej. Dcera měla taky problémy od narození, ublinkavaní, nadýmání, častá vodnatá zelená stolice, exém...v 6 měsících mi začala kadit nitky krve a řekla jsem dost, koupila Allegy care a bylo po problémech, zhruba do 14 dnů. Ta alergie ma mnoho projevů a když nejsou uplne typický tak na to doktoři nemyslí. Hlavu vzhůru kočko 🙂