Časté rentgenování. Jak často při skolióze?

10. led 2024

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak často se dělá rtg páteře a pánve při diagnoze skolioza? 14 letému synovi to dělali letos po druhé.
Jak je to s použitím ochraných pomůcek, pracovnice RTG na mé požádání odmítla synovi dát ochranné prvky, které ve vyšetřovně měla k dispozici a vyhodila mě za dveře s odkazem na nějakou směrnici na chodbě. Směrnice říká, že o užití prvků rozhoduje pracovník RTG :(.

drep
10. led 2024

Letos jako od 1.1.2024? Doplňovala se nějaká projekce? Ochranné pomůcky myslíš jaké? Zástěru? Se zástěrou by asi na rtg páteře nebylo moc vidět. Nicméně na indikaci či nutnost zobrazovací kontroly by asi bylo lepší se zeptat indikujicího lékaře, bude vědět víc než matky na modrém koni

autor
10. led 2024

@drep v pátek se lékaře určitě zeptám Myslela jsem od 1.1.2023😀

krisstina93
10. led 2024

Mě to teda dělali jen jednou, ale neměla sem žádnou hroznou skoliozu. Ale 2x za rok neni tolik, jestli to nebylo nějak hned po sobě a měl tam mezitím třeba nějaké cvičení, tak kontrolovali pokrok. A ochranné pomůcky chceš dávat jaké? To se dává když rentgenujes tak končetiny, když dělají pater, tak logicky žádnou vestu dávat nemůžou.

alubif
10. led 2024

Jako rentgenolog ti můžu říct, že není to moc. Dávka se v takovém odstupu nekumuluje
Navíc stačí se proletět jednou ročně na dovolenou letadlem a nachytas obdobnou davku záření. Pokud dáš krytí na pánev (vaječníky nebo varlata) tak je to vlastně úplně zbytečně pak pánev snímkovat. stínítko překryje určitě dulezite struktury. Pokud kontroluje 2krat ročně a měl mezi tím nějaké rehabilitace, je to kontrola stavu jak rehabilitace zafungovala.

petulkadodo
10. led 2024

Při rentgenu páteře se žádné ochranné prvky použít nedají. Jakýkoli stínící materiál v zorném poli rentgenu způsobí naopak výrazné zvýšení obdržené dávky, protože expoziční automatika rentgenu se bude snažit to stínění prosvítit. Prosím, nech dělat zdravotníky jejich práci, oni ví vo dělají.
Klasický rentgen je malá dávka. Ionizující záření je všude kolem nás, dávku navíc obdržíme i v letadle, na horách nebo na chalupě v Krkonoších, kde není dobře odvětraný radon. A toho se nikdo nebojí.

pinkninja
10. led 2024

Souhlasim s vyse uvedeným. Myslím, ze kontrola v case je žádoucí (růst, fyzio apod.). Dobrovolně bych u rtg vysetreni svého ditete byla max. v kojeneckém a batolecim veku. Potom mi to prijde zbytecne - zastěra, nezástěra. Je to bezbolestne vysetreni, obvykle na par minut…

setba
10. led 2024

Jaro RHB lékař říkám že 2x ročne ke zhodnocení progrese stavu je naprosto v pořádku. Co se týče RTG zátěže už vysvětlily holky přede mnou.

jijulka
11. led 2024

ja jako matka cekam za dverma při rtg již od tri let deti, nevidim důvod chodit se starším, pokud neni teda nejak postiženy

autor
11. led 2024

Děkuji, už chápu, proč byl opakovaně na rtg. Chodil na rehabilitaci a na snímek bude vidět lékař změny. Do kabinky jsem šla proto že jsem se chtěla zeptat na ochranné pomůcky, když ho laborantka vyzvala dovnitř, před vstupem mu bylo řečeno jak se má svléknout. Tak jsem se na to zeptala. Na co jsem byl vyhozena ven s odkazem na směrnici.

autor
11. led 2024

Také mi bylo divný, v červnu mu stačilo sundat triko, v úterý i kalhoty