Začínající skolióza u 2,5letého dítěte, zkušenosti?

lolajda
19. kvě 2019

Na rtg dceři zjistili začínající skoliozu páteře, doporučili nam, at to jeste zkonzultujeme s ortopedem. S jedním známým ortopedem jsem se o tom bavila jen po telefonu ( je z daleka) a rikal, ze by tomu moc velkou váhu nedával, ze je to zvláštní, ze se skolioza začíná spis pred pubertou. Ze mame udelat kontrolní rtg treba ta pul roku a uvidi se. Jenze on se specializuje spis na kolena apod, prijde mne, ze s tímto u deti nema moc zkušenosti. Mate nejake zkušenosti u tak maleho dítěte? Jaky byl postup? Existuje detska ortopedie?

monikanikolaaneta
20. kvě 2019

My máme u 5leté a není to skolióza jako taková, ale jen skoliotické držení těla. Svalová dysbalance. Prý to vzniká mj ze špatného sedu už u miminka, takový to do W. Musí posilovat střed těla, klenby a tak. Hodně chodit bosá venku. Ale u tak malého dítěte nevím, já si na fyzioterapii vyčítala, že jsem si nevšimla dříve, a bylo mi řečeno, že dřív by stejně dítě nebylo schopno cvičit a spolupracovat. Jo a ortoped a MUDr fyzioterapeut říkal něco jiného... jeden říká vložky do bot jako pasivní podpora a druhý řekne že rozhodně ne, tak si vyber. Dobrá je třeba balanční čočka a na ní učit sedět, stát, aby se zlepšila rovnováha, ale takhle malá nevím...

ivular
20. kvě 2019

@monikanikolaaneta Takže W jako nevhodný způsob sedu? Ale tím se asi nemyslí v nosítku, ne? A bez nosítka toho miminka zase moc nenasedí..

fifina86
20. kvě 2019

@ivular sed do w maji deti u hrani, kdy sedi nozickama mezi kolenama, spicky ven.

monikanikolaaneta
20. kvě 2019

Jak píše fifina, napsala jsem to blbě, jak sedí batolata jsem tím myslela😃 fyzio mi řekla, že dětem stačí třeba pouhých 14 dní a mozek si to zafixuje jako že to je správně. A od toho že se pak mění postavení všeho- kyčlí, zad, kolen...

hlasimse
20. kvě 2019

Já měla něco takového už kolem školky/první třídy, seděla jsem na hraní do W, chodila jsem na rehabilitace. Bylo to něco se skoliózou, možná jen náběh.

malenka3
20. kvě 2019

Já mám skoliozu diagnostikovanou snad už od první třídy, ale to byly dávné doby ještě, bůhví, jak to tenkrát bylo.
Doporučuji spíš vzít dítě k dobrému fyzioterapeutovi. Ortoped moc nezmůže, ale fyzio projede dítě, jak stojí, jak chodí, jaké má už teď "vady" a slabiny pohybového aparátu, se kterými se dá pracovat, aby se skoliotické držení těla nehoršilo a páteř se držela, jak má. Doporučí cviky na posílení správných svalů atd.,to dá dítěti víc, než návštěva ortopeda, který reálně nic neudělá. Max tě tam ortoped může doporučit.

merope
20. kvě 2019

Já mám se skoliózou mnoho zkušeností - sama ji mám a to od křivice v kojeneckém věku (tenkrát se D vitamin předepisoval zjevně jenom když k tomu byl jasný důvod a u mě podle doktorky nejdřív prostě nebyl... ☹ ). A u malého když jsem byla teď na neurologii, tak se doktorce nelíbila páteř a mluvila taky něco o skolióze a že je fajn cvičit, aby se z toho nevyvinula.

Takže ať to je skolióza jako diagnóza nebo jen blbé držení těla, určitě bych tomu minimálně nějakou váhu přikládala a řešila co a jak dál - čím dřív se to začne cvičit resp. odstraňovat špatné stereotypy, tím líp. V 15ti mi už jen konstatovali, že mám nahoře tuším 3 obratle vyloženě do lichoběžníku (z profilu) a dole že mám špatný prohyb na jednom obratli a bude mě výhledově zlobit (a ano, mám podezření, že ten obratel je hlavní důvod, proč mě po nošení v šátku bolí záda do max 30 minut). Vím, že nejvíc se mi to zhoršilo v osmé třídě (kdy jsem frajersky nosila tašku v ruce a ne batoh na zádech), ale od 2. třídy jsme měli 1 hodinu týdně tělocviku plavání a od cca 5. třídy jsem chodila ještě na hodinu rehabilitačního plavání navíc, nestačilo to.

jirovapa
20. kvě 2019

@lolajda podle informací od mojí mamky mi přišli na náběh na skoliozu kolem 3 let. Prý jsem neměla dostatečně vytvořené svaly na zádech, protože jsem nelezla, ale rovnou ze sedu si stoupla a začala chodit + špatný sed u hraní s hračkami. Vím, že jsem musela 1x týdně chodit na rehabilitace a cvičit posílení svalů atd. Doma jsem musela cvičit každý den minimálně 1h. Takto jsem do svých cca 10ti let cvičila a jezdila na rehabilitace. Poté jsem měla záda už lepší a už jsem cvičila jen pro ten pocit, abych byla ok. Nyní mám jen lehkou skoliozu, která mi nijak v běžném životě nevadí a záda mě nebolí. Takže za mě řešit váš problém opravdu co nejdříve, i když to nebude lehké. Taky jsem jako děcko odmítala cvičit apod.a nyní jsem mamce vděčná, že to všechno se mnou podstoupila a nevzdala to. Držte se. 👍

skolio
Odpověď byla odstraněná
Zobraz