icon

Červené tváře u dítěte. Může se jednat o 5. nemoc?

keyblaza
4. bře 2025

Dobrý den, dnes se synovi (2 roky) ráno objevili cervene fleky na tvářích. Ještě včera je neměl. Jinak synovi nic není, jinde žádné fleky nemá a všechno je v pořádku. Může se tedy jednat o 5 nemoc? Nerada bych, aby to chytnul i mladší syn (8 mesicu)

miryp
4. bře 2025

Může a nemusí. Syn měl před vyrážkou projevy virózy a silné bolesti a otoky kloubů, já měla před vyrážkou horečky a silné bolesti kloubů, dcera rovnou vyrážku. Pokud je to pátá nemoc, pak nejvíce infekční byl v době před prvními příznaky, takže vir už máte doma rozšířený a záleží jen na imunitě vás všech a na tom, kdo již prodělal a kdo ne. U nás to chytily obě děti a já, manžel ne, ten už to prodělal v dětství.

ninive211
4. bře 2025

Může být, no. Má fleky i na rukou (pažích) či nohou? Může naskakovat postupně. Ona 5.nemoc u dětí je obvykle naprosto bezproblémová, u nás se projevila jen zvýšenou únavou asi týden a u syna zvýšenou teplotou na začátku, dcera neměla ani to, to, že asi prodělala 5.nemoc, že ty červené tváře a únava nebyly jen tak (ajako neřešit se to zrovna tehdy na MK, že je zvýšený výskyt 5. nemoc, tak by mě to vůbec nenapadlo), jsem viděla zpětně, do školy normálně chodila (v pátek přišla s červenějšími tvářičkami, o víkendu doma, v pondělí byla v pohodě, tak mazala do školy akorát celý ten týden byla ještě hodně unavená)

orangutan123
4. bře 2025

@keyblaza starší syn to dostal cca půl roku zpět...krom vyrážky neměl vlastně vůbec nic a mladší (v té době půl roku) to od něj tehdy vůbec nechytil

keyblaza
autor
4. bře 2025

@ninive211 jako právě nemám žádné jiné příznaky, ani horečku nic.

hennrietta
4. bře 2025

Dcera například měla načervenalé tváře při růstu zubů.

ivkasolavova
5. bře 2025

V krku ho neboli? Zkuste se zeptat jestli neboli pusinka .Teplota ? Může to být i spalova angina

keyblaza
autor
5. bře 2025

@ivkasolavova to jsem se i koukala do krku a nic tam nemá. Navíc dneska se probudil a má to o dost světlejší. Na jedné tváří to zmizelo úplně. 🙂

ada22
5. bře 2025

Nemůže to být reakce na sluníčko?

ada22
5. bře 2025

Ale jak píšou holky i kdyby to byla pátá nemoc tak už není infekční. Akorát bych třeba miminko teď nedávala očkovat, kdyby náhodou šlo u staršího opravdu o pátou nemoc

keyblaza
autor
5. bře 2025

@ada22 no mladší má mít očkování za 14 dní, tak by zde neměl být problém 🙂