Chronická zácpa u 2letého dítěte, jak probíhá vyšetření?

konik88
17. srp 2012

Moje dcera trpí už asi rok na zácpu. Zezačátku to bylo jen občas, nyní má zácpu už pořád. Dávám lactulosu, probiotika, ale bohužel nic nepomáhá. Byli jste někdo s tímto problémem v nemocnici na vyšetření? Jak to probíhá, co dělají dítěti za vyšetření. Dcera byla před několika dny v nemocnici a má doteď z toho hrůzu. Tak se bojím další hospitalizace a nepříjemných vyšetření.

luthien.k
17. srp 2012

@konik88 a jaký má malá jídelníček? V rodině nějaké potíže s trávením nemáte?

konik88
autor
17. srp 2012

@luthien.k já si myslím, že jídelníček má v pořádku. Jako samozřejmě jde asi víc jíst ovoce a zeleniny, ale víc do ní už nenarvu. A v rodině nic takového nemáme.

luthien.k
17. srp 2012

@konik88 a jak je na tom s konzumací mléčných výrobků? Nemáte náhodou v rodině nějaké alergie, astma, ekzémy? Někdy může zácpu způsobit i alergie na BKM.

konik88
autor
17. srp 2012

@luthien.k né, ani alergie, ani astma. Prostě nic. Vůbec nevím, co by to mohlo být. Proto se bojím, aby neměla v tom konečníku nějaký problém a nemusela na operaci ☹

luthien.k
17. srp 2012

@konik88 ze svých zkušeností vím, že projít ten jídelníček někdy udělá fakt hodně...

konik88
autor
18. srp 2012

@luthien.k jj, ještě to zkusíme. Dnes jedu na nákup a koupím vše, co jsem vyčetla, co by mohlo zabrat. Pokud máš nějaké typy na jídla, co pomáhají, budu vděčná.

luthien.k
18. srp 2012

@konik88 ono nejde ani tak o jídla, co pomáhají, ale o to, aby jídelníček byl vyvážený, vadí hodně bílé mouky (pečivo, knedlíky, omáčky...), sladkostí, mléčných výrobků, smažených jídel, prostě tradiční česká kuchyně je pro zažívání celkem zlo. Obecně dětem v jídelníčcích chybí zelenina (nejlépe tepelně upravená), ovoce, zdravé tuky (panenské oleje přidávané do jídel až nakonec), kvalitní maso (bílé i červené), ryby, kvalitní obiloviny, zejména ve formě vloček (ovesná kaše je výborná pro úpravu zažívání, nejlépe, když se do ní přidají čerstvě drcená lněná semínka), ořechy ve vhodné formě (ořechová mléka, pasty - pokud není alergie). Není třeba se obávat ani celozrnných obilovin (těstoviny, kvalitní pečivo), když se to s nimi nepřehání a nepřevažují v jídelníčku. K tomu kvalitní probiotika (doporučuju Infants Dophilus plus) a k nim prebiotika (inulín), hodně pít, klidně ředěné neslazené ovocné šťávy (švestková, hrušková...) a věřím, že by se to upravilo 🙂 I když nevím, co vše jste už zavedli a zkoušeli, někdy to opravdu může mít původ patologický, což by na vyšetření měli zjistit.

konik88
autor
18. srp 2012

@luthien.k nakoupila jsem spoustu zeleniny, ovoce, ovesnou kaši, probiotika bereme, lněné semínka mám taky doma, tak budu dávat. Těstoviny dcera jí taky. Koupila jsem ovocné šťávy, ale léčime se ještě ze stomatitidy, takže musí hlavně pít heřmánkový čaj. Sladkosti má malá už zakázané.
A jogurty by neměla jo? ona má hodně ráda jogurty. Má aspoň jeden denně. Smažená jídla jí vůbec nedávám, ale knedlík teda jo, tak od toho opustím.
Prebiotika ani neznám, tak koupím kdyžtak příště.

luthien.k
18. srp 2012

@konik88 jougurg je OK, ale jeden denně je maximum a i tak bych se přimlouvala spíš k jogurtu obden, alespoň dočasně, konzultovala jsem s maminkou, co zřejmě vlivem reklam dávala dítěti i tři denně v domnění, že to je pro jeho zažívání to nejlepší a přesto mělo dítko zácpu. Jogurty jsme zcela vyřadily, včetně všeho mléčného - na čas - a trávení se upravilo 🙂 Zkrátka všeho moc škodí. Jinak jogurt určitě nějaký bílý, Hollandia, Olma neco Choceň, vyhýbala bych se všemu s nějakými přídatky. Ochutit se dá neslazenou přesnídávkou nebo čerstvým ovocem 🙂
Prebiotika pomáhají probiotikům uchytit se ve střevech, při vyvážené stravě ani nebudou potřeba 🙂

konik88
autor
18. srp 2012

Ale pořád nevím, co mám teda Nelince celý den dávat, když nemůže jogurty, pečivo... Co na snídani, svačinu, oběd, odpoledne na svačinku a večeři? Vy se v tom asi vyznáte, můžete mi poradit?

iv45
18. srp 2012

u syna jsme taky bojovali se zácpou, na žádné alefgie ani intoleranci jsme nepřišli a asi po čtvrt roce bojů a vyzkoušení kde čeho nám byla porazena sirovátka, prodává se sušená v lékárně obyčejná nebo ochucená, nám vyhovovala i chutnala obyč, ráno a večermísto mléka do flašky, 1 a půl lžíce do 250 a po asi 10 dnech super zlepšení.
Chodil kadit sám a každý druhý den. sirovátka mu chutná takže v pohodě prostě jsme najeli na jiné mlíčko 🙂
hodně štěští
Jediný kdo s tím měl problém byla babička která to ani po roce nedokázala pochopit proč nedostává mlíko

butt
19. srp 2012

@konik88 @luthien.k teď bude nějakou dobu nez přístupu bez internetu, tak i když je větší odborník než já, zkusím ti dát rady, než se vrátí ona 🙂
na snídani jsou výborný právě sladký kaše. můžou být ovesný, jahelný, pohankový, ...nemusí se dělat jen do obyč mlíka, ale můžeš zkusit např. rýžové, nebo ovesné mlíko.
dopolední svačinu já řeším ovocem, dají se dělat i třeba pudingy jen do vody a do toho dát přesnídávku, nebo nastrouhaný ovoce...
oběd máme vždy ve stylu bílkovina (maso, vajíčko,luštěniny, tofu, robi a další náhražky masa...) plus sacharidy (rýže, brambory, těstoviny, kuskus,bulgur, quinoa, pohanka, atd.) plus hromada zeleniny. pokud je zvyklá třeba na omáčky s knedlíkama, můžes to upravit, místo knedlíku dát celozrnný těstoviny a omáčku nezahušťovat moukou, do svíčkové dávám hoodně zeleniny a mouka není vůbec potřeba. luth mě poradila takhle zeleninou zahušťovat i rajskou.
na svačinu dávám pečivo (jednou bílý, jednou tmavý, někdy kukuřičnej nebo rýžovej chlebíček...)plus bílkovinu (šunka, sýr, pomazánka) plus zeleninu, nebo jogurt s oves vločkama nebo cornflakema a k tomu zeleninu.
k večeři dávám hustý polívky. vývary se zeleninou a těstovinama. nebo různé krémy s krutonkama, nebo zeleninový vývar s vajíčkem, do toho se hodí i třeba ty zmiňovaný ovesný vločky.nebo dělám polívku z červené čočky...
celkově se snažím to dělat pestrý a suroviny střídat, pokud má na oběd těstoviny, nedostane na svačinu chleba, pokud má ráno kaši z mlíka, nedostane odpoledne jogurt...

konik88
autor
19. srp 2012

@butt mě se to zdá strašně těžký! já nejsem vůbec zvyklá používat takový suroviny jako tofu, robi, kuskus, bulgar. Já ani nevím, co to je. Teď řešíme, zda malá nemá alergii na kravskou bílkovinu. Doktorka v nemocnici říkala, že by měla podstoupit test. Tak nevím, jestli požádat našeho doktora, aby nás tam poslal.
Nevím, zdá se mi ta zácpa divná. Ona zas žádný těžký jídla nejí, aby z toho měla zácpu. Co znám děti, tak jí hůř než Nelinka a zažívání mají v pohodě. Už se mi zas malá dva dny nevykakala a kroutí se mi tady.

butt
19. srp 2012

@konik88 tyhle věci se obvykle dají koupit ve zdravé výživě, něco mají např. i v globusu. je to jenom o zvyku, těžký to není 🙂 fakt je ten, že česká populace se takhle moc stravovat neumí, taky jsem se to musela učit a nedá se taková změna udělat ze dne na den...
já v žádným případě nechci Nelinčiny problémy zlehčovat!možná má opravdu nějakej problém a jídelníček by mohla mít sebedokonalejší a nepomohlo by jí to...luth ti tu myslím psala, že by to mohla být ta alergie na kravskou bílkovinu. co ale vím, ty testy dost často bohužel vychází falešně negativně a jediný co ukáže, jestli ta alergie je nebo není, je tu bílkovinu z jídelníčku vyhodit a po zlepšení stavu zas zavést, aby se ukázalo, jestli to tělo reaguje opravdu na to...na to je odborník luth 😉
mrzí mě, že s tím máte takový trable ☹

konik88
autor
19. srp 2012

@butt no ale vyřadit mlíko ze stravy je pro mě nepředstavitelný. Už teď nevím, co jí pořád dávat. Bohužel nemám auto, takže se do glóbusu nebo nějaké zdravé výživy nedostanu. Zkusíme chvilku ten jídelníček a uvidíme, jestli to pomůže. Kdyžtak budeme muset na ten test na kravskou bílkovinu a asi nás pošlou na ultrazvuk bříška. No já se už nemocnice děsím, byli jsme tam už 4x!

butt
21. srp 2012

@konik88 jakkoliv to nelince nepřeju, tak pokud tu alergii má, tak tě vyřazení mléka a mléčných výrobků ze stravy stejně čeká. ono to zní děsivě, ale je to prostě o zvyku. je tu myslím i diskuze o alergii na bílkovinu kravské mlékem, tak myslím, že tam by ti mohly maminky s jídelníčkem případně poradit. ze začátku bych to jen zkusila omezit, jak ti radila už luth a s úplným vyřazením si zatím hlavu nedělala. pokud bys byla z jídelníčku nějak nešťastná, klidně se ozvi, zkusím poradit.

konik88
autor
21. srp 2012

@butt dneska Nelinka kakala už 6x!!! Bobečky byli malé a už né tak tvrdé a neměla s tím takové potíže, jako vždy. Trošku se kroutila, ale nesnažila se to nějak zadržovat. Měla jsem z toho strašnou radost! Tak doufám, že nám ta změna jídelníčku pomáhá a nebylo to jen dočasné!

konik88
autor
22. srp 2012

@butt ráda bych se ještě zeptala co dávat ke snídani. Nelinka ovesnou kaši nechce ani vidět. A pak se chci zeptat, zda může kukuřičné lupínky? Pokud ne, jsou jiné lupínky, co by mohla?

petule246
22. srp 2012

ahoj, mne jen napadlo v souvislosti s tímto, že můj syn pokud míň pil nebo jedl víc sladkosti, tak měl potíže s kakáním. Takže mne jen napadlo pohlídat si hlavně ten pitný režim (ale to jen tak na okraj). A druhá věc - v době, kdy jsem ho učila na nočník, tak se bál do nočníku kakat a také to v sobě zadržoval. Naštěstí se to časem srovnalo.
A držím palce, ať se to malé zlepší.

butt
22. srp 2012

@konik88 kukuřičných lupínků bych se nebála. jestli je chceš do jogurtu, tak můžeš zkusit dávat i ovesný vločky, já je zaliju horkou vodou a nechám chvilku změknout, aby se dobře kousaly.
a jaks jí tu ovesnou kaši dělala?třeba by pomohla do ní dávat hodně ovoce/přesnídávky...ale upřímně já zrovna ovesnou taky moc nemusím 😀 na snídani můžeš dělat i různý jiný kaše, asi bych se raději vyhnula klasické krupicové (on ten lepek je podle mě celkem záhul i pro střeva, kt, fungujou 100% dobře). Zkusila bych třeba jáhlovou, kukuřičnou (polentu) nebo pohankovou, můžeš to dělat buď z klasických jáhel/pohanky (uvařím dle návodu, pak doliju mlékem a rozvařím. dá se udělat u večer, ráno jen ohřát, aby to bylo rychlejší 🙂 )nebo se prodávají i vločky (to ale já kupuju ve zdravé výživě, nevím, jak se to dá sehnat jinde...) případně jsou i instatní kaše, kt se zalijí jen horkým mlékem (složení vždy 100% kukuřice atd.) pokud by byl problém s kašema, daly by se dělat třeba buchty z těch různých alternativních muk (pohankové apod.)., občas může být ten jogurt, puding, nebo puding bez mlíka s nastrouhaným ovocem, nebo přesnídídávkou...

konik88
autor
22. srp 2012

@butt ona právě ty kaše nechce. Já se musím přiznat, že buchty píct neumím. Vařím zatím jenom dva roky, takže se učím.

hanka.knizkova
22. srp 2012

@konik88 Ahoj..dcera na to taky hodně trpěla..jednou nás naše doktorka poslala do Motola na vyšetření,dcera si stěžovala že jí bolí bříško,doktorka jí v bříšku nahmatala něco tvrdého tak proto nás radši poslala do Motola..tam jí prohmatali bříško,poslali nás na ultrazvuk, a pak jí ještě doktorka strčila prst do zadečku ..naštěstí na nic nepřišli,to tvrdé v bříšku byla stolice takže dostala glycerýnové čípky do zadečku,laktulozu a doporučili nám at hooodně pije,nejlépe štávy švestkovou,merunkovou,nebo třeba kefír a hodně ovoce ted třeba melouny,švěstky..nedávat rýži ani banány a hlavně né sladkosti,ty jsme taky museli vypustit..dáváme denně laktobacílky,ted už je to mnohem lepší,ale stejně dcera nejde denně,spíš 1x za 2 dny ale už to je bez řevu 🙂 tak ti přeji at to malou brzo přejde,my jsme si s tím fakt užili,pak už to měla úplně psychický že nechtěla tlačit protože věděla že to bude bolet..

konik88
autor
22. srp 2012

@hanka.knizkova díky za rady. Snažíme se dělat vše, co píšeš. Už je to lepší. Ale dnes měla ten bobeček zas nějak velkej a šel těžko. Ale vykakala se. Ona to má vždycky už jako na konci zadečku, ale jde jí to těžko z té dírky ven. Zítra jdeme k doktorovi, tak uvidíme, zda nás někam pošle. Řeknu mu co a jak. Nevím, zda udělat ten ultrazvuk aspoň pro klid duše. No uvidíme, jak se domluvíme.

majka12
24. srp 2012

@konik88 tak to jsem zvědavá, jak pořídíte. 😔 My jdeme s tím samým v pondělí. 😖 😖 Ale synovi je teprve 7měsíců a po zavedení příkrmů má tak tuhou stolici, že u každého kadění brečení šíleně 😖 Což je teda každý den večer 😔 Dávám laktobacílky, Fructolax na změkčení stolice a kapky Biogaia. Jediné zlepšení je, že ho už v noci nebolí bříško, ale stolice stejná. Je to už skoro dva měsíce. 😖

konik88
autor
24. srp 2012

@majka12 no doktor říkal, že když kakáme teď každý den, tak nás nikam posílat nebude. Žeprý by nás musel hospitalizovat zas na týden. A Nelinka vylezla minulý týden z nemocnice a ještě teď je z toho utrápená. Takže jí tam znovu posílat nebudeme. Zatím máme vydržet, jak se to bude vyvíjet. Snažím se jí to spravit stravou. Myslím si, že jí ani nic nebude. Prostě má horší zažívání a musíme toto období přežít. Já pořád doufám, že se to třetím rokem zlomí. Zatím to budem zkoušet řešit tou stravou a uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

majka12
24. srp 2012

@konik88 aha 😔 Syn taky kaká každý den, ale toho breku u toho ☹ ☹ Tak to jsem zvědavá, co s náma dr. udělá teda. 😕 Už předtím zmiňovala utz bříška, tak uvidíme. 😔 Hodně lidí mi také říká, že to může být nevyzrálou trávicí soustavou 😖 Představa, že mě a hlavně syna to čeká ještě další dva roky mě teda nějak nenaplňuje. 😖 😖

konik88
autor
24. srp 2012

@majka12 no dcera měla problém hned od začátku se strašnýma prdíkama. Trpěli jsme všichni do čtvrtého měsíce, kdy se to pak zlepšilo. Takže si myslím, že to bude opravdu ono a od roka, co jí s náma obědy atd. tak jí to začalo. Uvidíte, co vám řeknou. Určitě mi napište, jak jste dopadli.

majka12
24. srp 2012

@konik88 jj napíšu 😔 Syn také trpěl na hrozné prdy ještě před měsícem a fakt už od narození 😢 😢 Navíc měl zúžený konečník a jezdili jsme na proktologii 😔 A to do šestého měsíce. Od toho pátého to sice bylo o trošku lepší, ale stejně ho to trápilo pořád. Teprve co jsem začala dávat Biogaia kapky - asi před dny, tak ho v noci bříško nebolí a normálně prdí, což u něj vůbec neznám 😅 Možná, že má fakt prostě jenom citlivé bříško a vyroste z toho, ale chtěla bych mít jistotu, že to nebude nic vážnějšího 😔

konik88
autor
24. srp 2012

@majka12 jj, to je jasné. Jistota je jistota. My pokud budeme mít ty problémy dál, tak si taky budem muset holt jít poležet zas do nemocnice. Ale myslím si, že to u vás taky nic nebude, když má takové problémy od narození. Tak na Vás budu v pondělí myslet.

butt
24. srp 2012

@konik88 mě už teda nic moc jinýho na snídani nenapadá...jako můžeš dávat třeba pečivo s něčím, ježe pak je problém, co dát na svačinu, aby toho pečiva neměla už moc... nebo ten jogurt, ale pak ho zas nedávat na svačinu...já bych se asi nevzdávala těch kaší, zkoušela různě ochutit apod. třeba by ji něco oslovilo...a zkusila bych i z těch rýžových a ovesných mlík..a pečení buchet se neboj, nejhorší kuchařka na světě jsem já 😀 ale na buchtách není nic moc těžkýho, prostě zamícháš těsto a dáš do trouby 🙂